Ухвала
від 09.10.2014 по справі 759/17101/14-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/3145/14

ун. № 759/17101/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2014 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого СВ Святошинському РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СВ Святошинському РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014100080006974 від 12.08.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

9.10.2014 р. до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 , яке погоджене старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу старшому слідчому СВ Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві капітану міліції ОСОБА_3 або працівникам МВС України у порядку ст.ст. 40, 41 КПК України про тимчасовий доступ до речей і документів - вилучити в оригіналах (здійснити їх виїмку) фінансово-господарської документації у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 за весь період з 01.01.2010 р. по теперішній час, які перебувають у його володінні, податкова адреса: АДРЕСА_1 , а саме:

1)оригінали первинних фінансово-бухгалтерських (господарських) документів за весь період діяльності по взаємовідносинам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 з ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 по ланцюгу укладання договірних відносин, а саме: контракти (договори) та додатки до них; додаткові угоди; документи, які підтверджують виконання договору або наявність яких є обов`язковою згідно зі змістом контракту (договору); фінансово-господарські документи та банківські виписки, що свідчать про реальність сплати коштів по договору; реєстри отриманих та виданих податкових накладних за період часу з 01.01.2010 р. по теперішній час, в тому числі:

-контракти (договори), пов`язані з реалізацією, поставкою, купівлею-продажем товарів тощо, та додатки до них;

-додаткові угоди, що укладались до контрактів (договорів), зміни та доповнення, дотримання форми;

-документи, які підтверджують виконання договору або наявність яких є обов`язковою згідно зі змістом контракту (договору), а саме: звіт виконавця акт прийому-передачі товару, акт виконаних робіт, рахунки фактури та інші дані, що свідчать про факт виконання договору;

-податкові накладні, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, та інші дані, що свідчать про реальність здійснюваних операцій;

-документи, що підтверджують транспортування (перевезення) товарів, а саме: договори перевезення, транспортного експедирування та документи про їх виконання, а саме товарно-транспортні накладні тощо, договори зберігання товару, довіреності з даного приводу;

-фінансово-господарські документи, що підтверджують сплату коштів, а саме: платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО, банківські виписки та інші дані, що свідчать про реальність сплати коштів по договору;

-реєстр обліку придбання (реалізації) товарів (робіт, послуг), технічну документацію, сертифікати якості;

-реєстри отриманих та виданих податкових накладних;

-фотокопії реєстраційних та установчих документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , договори оренди (свідоцтво про право власності) на приміщення за юридичною та фактичною адресою, на склади та інші приміщення, які використовуються під час фінансово-господарської діяльності, за весь період з 01.01.2010 р. по теперішній час.

Клопотання обґрунтоване наступним.

В провадженні СВ Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві перебуває кримінальне провадження № 12014100080006974, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.08.2014 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

До слідчого відділу районного управління надійшло аналітичне дослідження фінансових операцій, проведених за участю ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 у грудні 2010 та по ланцюгу постачання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 у серпні 2013 р. встановлено, що службовими особами ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ймовірно заволоділи та в подальшому легалізували кошти підприємства, яке фінансується з державного бюджету шляхом оформлення операцій з підприємствами, стосовно яких встановлені факти відсутності реального вчинення господарських операцій та правочини яких визнані такими, що порушують публічний порядок, суперечать інтересам та суспільства у розмірі 5 147 183,01 гривень. За результатами складено дослідження від 07.04.2014 р. за №75/16-10/24942043.

Згідно наведених фактів формально вбачається проведення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру.

А тому, вбачається, що правочини та господарські зобов`язання, що проводились ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 з вищевказаними контрагентами можливо проведені з метою ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, тобто з метою, яка суперечить інтересам Держави та суспільства, тому на даний час виникла необхідність у відпрацюванні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

Такі відомості потребують дослідженню шляхом подальшого проведення криміналістичних досліджень, а саме необхідно провести почеркознавчу експертизу по записам та підписам, які виконані від імені службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та інших осіб, техніко-криміналістичну експертизу відтисків печаток, проведення позапланової документальної перевірки щодо дотриманості податкового законодавства України службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 в розрізі фінансово-господарських взаємовідносин з ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 та іншими контрагентами вказаної юридичної особи, з метою встановлення чіткою суми завданого збитку Державі у вигляді ненадходження грошових коштів до бюджету держави, проведення економічної експертизи, проведення аналізу істотних та інших умов договору, фінансово-господарської діяльності між вказаними товариствами відповідно до діючого законодавства України, а також інші відомості про обставини вчиненого кримінального правопорушення, які потребують виявлення та фіксації для виконання завдань кримінального провадження.

Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.98 р. затверджено Інструкцію про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень. Згідно науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

На підставі вищевикладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке здобуте в результаті його вчинення, з метою захисту інтересів суспільства та Держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, відповідно до ст.ст. 2, 39, 40, 131, 132, 159-164 КПК України виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та пояснив, що отримана інформація надасть можливість отримати докази, які мають значення у кримінальному провадженні.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику представника ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), інакше це призвело б до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно частин 5, 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Отже, надання тимчасового доступу до речей і документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставин, передбачені ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

Клопотання мотивується наявністю аналітичного дослідження фінансових операцій, проведених за участю ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 у грудні 2010 та по ланцюгу постачання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 у серпні 2013 р., яким встановлено, що службовими особами ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ймовірно заволоділи та в подальшому легалізували кошти підприємства, яке фінансується з державного бюджету шляхом оформлення операцій з підприємствами, стосовно яких встановлені факти відсутності реального вчинення господарських операцій та правочини яких визнані такими, що порушують публічний порядок, суперечать інтересам та суспільства у розмірі 5 147 183,01 гривень. Згідно наведених фактів формально вбачається проведення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру. А тому, вбачається, що правочини та господарські зобов`язання, що проводились ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 з вищевказаними контрагентами, можливо проведені з метою ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, тобто з метою, яка суперечить інтересам Держави та суспільства, тому на даний час виникла необхідність у відпрацюванні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

Між тим, у задоволенні клопотання слід відмовити, виходячи з наступного.

В клопотанні старший слідчий СВ Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 клопоче про надання йому або працівникам МВС України у порядку ст. ст. 40, 41 КПК України на тимчасовий доступ до речей і документів-вилучення в оригіналах (здійснення їх виїмки) фінансово-господарської документації у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Однак, надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів-вилучення в оригіналах документації не передбачено діючим Кримінальним процесуальним Кодексом України, і тимчасовий доступ до речей і документів згідно ст.159 КПК України полягає у наданні стороні кримінального провадження можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий у клопотанні не ставить питання про тимчасовий доступ до речей і документів з метою ознайомитись з ними та зробити їх копії, а підміняє поняття тимчасового доступу до речей і документів вилученням в оригіналах документації, що є різними правовими значеннями.

Згідно п.6 ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Оскільки, в клопотанні не ставиться правильно питання про тимчасовий доступ до речей і документів у вигляді ознайомлення з документами, а одразу про їх вилучення, в такому вигляді, як сформульовано клопотання, воно не може задовольнятись.

Згідно ч.5 ст.110 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні надати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

До клопотання надана копія аналітичного дослідження від 7.04.2014 р. №75/16-10/24942043 про результати дослідження фінансових операцій, проведених за участю ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з питань взаємовідносин з іншими суб`єктами господарювання у грудні 2010 р. та серпні 2011 р., де йде посилання на податкову звітність підприємств у певні періоду часу, проведені перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства.

Але, до клопотання копії документів щодо податкової звітності товариств та проведених перевірок податковими органами не додані, в клопотанні взагалі не має на них посилань, хоча таким іншим способом є можливість слідчим органом довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів у контексті вимог ч.6 ст. 163 КПК України, без чого неможливо на даній стадії надати тимчасовий доступ до речей і документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а слідчий орган не позбавлений права отримати вказані документи по перевіркам і податковій звітності у фіскальних органах.

Не є зрозумілим, чому слідчий орган не витребував перед зверненням з даним клопотанням до суду акти періодичних перевірок ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших товариства, що вказані у клопотанні, починаючи з 2010 р., по яким прослідковувалось би у діяльності підприємства, в тому числі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », фіксування порушення законодавства по використанню бюджетних коштів та податкової звітності, враховуючи фінансово-господарські операції.

Аналітичне дослідження фінансових операцій, проведене ІНФОРМАЦІЯ_6 7.04.2014 р., було направлено до ІНФОРМАЦІЯ_7 вихідною датою від 7.04.2014 р., а відомості про вчинення злочину внесені до ЄРДР лише 12.08.2014 р., і залишається невідомим суду, які саме дії були вчинені за вказаний період часу органом внутрішніх справ, по яким до клопотання слідчого могли б бути додані речі та документи, що мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В клопотанні слідчий посилається на аналітичне дослідження фінансових операцій, проведених за участю ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших товариств, яким, як він стверджує у клопотанні, встановлено, що службовими особами ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ймовірно заволоділи та в подальшому легалізували кошти підприємства, яке фінансується з державного бюджету шляхом оформлення операцій з підприємствами, стосовно яких встановлені факти відсутності реального вчинення господарських операцій та правочини яких визнані такими, що порушують публічний порядок, суперечать інтересам та суспільства у розмірі 5 147 183,01 гривень. Згідно наведених фактів формально вбачається проведення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру. А тому, вбачається, що правочини та господарські зобов`язання, що проводились ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 з вищевказаними контрагентами, можливо проведені з метою ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, тобто з метою, яка суперечить інтересам Держави та суспільства, тому на даний час виникла необхідність у відпрацюванні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

Вказаний документ не є підтверджуючим письмовим доказом вчинення будь-якою фізичною чи юридичною особою протиправних кримінально-переслідучих дій за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України, оскільки в ньому мова йде про ймовірність, формальність та можливість таких дій. Суд же не може діяти на одних лише припущеннях.

Слідчий суддя відмічає також, що у висновку вищевказаного аналітичного дослідження зазначається інше, ніж вказано у клопотанні, а саме, що встановлено ймовірність заволодіння службовими особами ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та в подальшому легалізування коштів підприємства, яке фінансується з державного бюджету шляхом оформлення операцій з підприємствами, стосовно яких встановлені факти відсутності реального вчинення господарських операцій та правочини яких визнані такими, що порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства у розмірі 5147183, 01 грн. У висновку цього документа не має твердження про вчинення службовими особами саме ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протиправних дій.

Отже, на даний період, виходячи з вищевказаного, підстав для задоволення клопотання не вбачається.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 110, 132, 159-164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Святошинському РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014100080006974 від 12.08.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

ІНФОРМАЦІЯ_8

Дата ухвалення рішення09.10.2014
Оприлюднено13.01.2023

Судовий реєстр по справі —759/17101/14-к

Ухвала від 09.10.2014

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Морозов М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні