Постанова
від 03.06.2015 по справі 804/5793/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2015 р. Справа № 804/5793/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіОСОБА_1 розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

До суду надійшла позовна заява Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» з позовними вимогами про: стягнення з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» штраф у розмірі 850 грн. до державного бюджету України, який перерахувати на рахунок, відкритий в управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відношенні Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» було складено Акт про правопорушення на ринку цінних паперів від 23.10.2014р. №645-ЦА-УП-Е та винесено постанову про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої до відповідача застосовано штрафну санкцію у розмірі 850 грн., яка на час звернення до суду залишається не сплаченою.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Дослідивши чинне законодавство та матеріали справи, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Постановою Комісії з цінних паперів та фондового ринку про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 13.10.2014р. порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношення Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» .

Зазначена постанова направлена відповідачу, що підтверджується реєстром відправлення та фіскальним чеком, копії яких наявні в матеріалах справи.

Актом №645-ЦА-УП-Е про правопорушення на ринку цінних паперів від 23.10.2014р. було встановлено, що Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Софія» не розмістило в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії про ринок цінних паперів регулярну річну інформацію за 2013р.

Постановою від 29.10.2014р. про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів призначено розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія».

Зазначена Постанова разом із Актом направлена відповідачу, що підтверджується реєстром відправлення та фіскальним чеком, копії яких наявні в матеріалах справи.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів Уповноваженою особою Комісії на підставі п.7 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" винесено постанову №680-ЦА-УП-Е від 20.11.2014р. про накладення на відповідача санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, якою до нього застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 850 грн. Зазначена постанова направлена відповідачу поштою рекомендованим листом, що підтверджується реєстром відправлення, який наявний в матеріалах справи.

У встановлений строк штраф відповідачем в доход Державного бюджету України не сплачений.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України" державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку визначені статтею 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", відповідно до пункту 14 якої комісія має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів тощо.

Відповідальність юридичних осіб на ринку цінних паперів передбачена статтею 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Пунктом 7 частини 1 зазначеної статті визначено, що за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку комісія застосовує до юридичних осіб фінансові санкції у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

П.1, розділу ІІІ «Положення про порядок складання адміністративних даних зберігачами цінних паперів та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» затвердженого Рішенням, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1221, 11.09.2012, чинним на час виникнення спірних правовідносин передбачено, що зберігач подає Дані у строки: щоденні - не пізніше 17-ї години дня, наступного за звітним; щомісячні - не пізніше 10-го (включно) числа місяця, наступного за звітним місяцем; щоквартальні - не пізніше 15-го включно числа місяця, наступного за звітним кварталом; нерегулярні - протягом 3-х робочих днів після дати виникнення.

Згідно з частиною 3 статті 11 вищевказаного Закону у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Порядок застосування санкцій до юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів унормований статтею 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України", відповідно до якої уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка виявила факт вчинення юридичною особою правопорушення на ринку цінних паперів, складає акт, який разом з письмовими поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та пов'язаними з таким правопорушенням документами протягом п'яти робочих днів подає уповноваженій особі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка має право застосовувати санкцію за правопорушення на ринку цінних паперів.

Санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про застосування санкції протягом 30 робочих днів після отримання документів, що підтверджують факт правопорушення. Рішення про застосування санкції оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, до якої застосовано санкцію.

Згідно зі статтею 16 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України" спори, що виникають у ході застосування цього Закону, вирішуються судом у встановленому порядку.

Таким чином, з врахуванням викладеного, відсутності заперечень, оскільки відповідачем не сплачено в установлені строки застосованої штрафної санкції, суд приходить до висновку, що позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» про стягнення штрафу підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" про стягнення заборгованості, - задовольнити

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Софія» (ЄДРПОУ 32350173) штраф у розмірі 850 грн. (вісімсот п’ятдесят гривень) до державного бюджету України, який перерахувати на рахунок, в управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 «надходження до загального фонду державного бюджету», по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова суду набирає законної сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку, визначеному ст.254 КАС України.

Відповідно до ст.186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя ОСОБА_1

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.06.2015
Оприлюднено13.08.2015
Номер документу48127836
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5793/15

Постанова від 03.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

Ухвала від 05.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні