Постанова
від 18.05.2015 по справі п/811/1069/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2015 року Справа № П/811/1069/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кравчук О.В., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області

до відповідача - Приватного підприємства "Торговий дім "Сонце"

про стягнення податкового боргу.

До Кіровоградського окружного адміністративного суду звернулася Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (далі - позивач) з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Торговий дім "Сонце" (далі - відповідач) про стягнення податкового боргу з податку на прибуток та податку на додану вартість на загальну суму 16085,76 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем рахується податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств та податку на додану вартість, який ПП "Торговий дім "Сонце" добровільно не сплачує.

В судове засідання представники сторін не прибули, хоча про дату, час та місце судового розгляду повідомлялися належним чином. Представником позивача було подано до суду клопотання про розгляд справи без його участі за наявними матеріалами у справі (а.с.28)

Відповідач своїм правом на надання письмових заперечень проти позову не скористався. Про дату ,час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, однак до суду повернулась кореспонденція, яка направлялась йому за адресою, зазначеною у позовній заяві та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с.34).

Разом з тим, згідно з частиною одинадцятою статті 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд вважає за можливе розглянути дану справу у письмовому провадженні за наявними у справі доказами.

Розглянувши вказану адміністративну справу у порядку письмового провадження, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, проаналізувавши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи, суд

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до частини першої статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Приватне підприємство "Торговий дім "Сонце" 31 липня 1999 року зареєстроване як юридична особа з того часу перебуває на обліку в податковому органі як платник податків.

Податковим кодексом України встановлено вичерпний перелік податків і зборів, що справляються в Україні та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Зокрема, статтею 16 Податкового кодексу України визначені обов'язки платника податків, згідно положень якої платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1), сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1).

У пункті 49.2 статті 49 Податкового кодексу України також міститься застереження, за яким платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Позивач стверджує про наявність у відповідача податкового боргу з податку на прибуток на суму 2988,00 грн, що утворився внаслідок невиконання ПП "Торговий дім "Сонце" самостійно визначених податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємств.

Відповідно до абзацу четвертого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Згідно абзацу одинадцятого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України у складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

Так, згідно поданої відповідачем податкової декларації щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємств, авансовий внесок, що підлягає сплаті щомісяця у березні-грудні 2013 та січні - лютому 2014 року, складає 2988,00 грн (а.с. 3).

Однак, відповідач у строк, встановлений законом, відповідне податкове зобов'язання. Відтак, заборгованість відповідача становить 2988,00 грн.

Позаяк пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань, суд дійшов висновку, що 2988,00 грн несплачених відповідачем авансових платежів набули наразі статусу податкового боргу ПП "Торговий дім "Сонце".

Крім того, позивач наголошує про наявність у ПП "Торговий дім "Сонце" податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 13097,76 грн.

Даний податковий борг нарахований контролюючим органом за поданим підприємством до податкового органу деклараціям з ПДВ по строку сплати, а саме: по деклараціям №1300042282 від 18 вересня 2013 року - 6433,00 грн., №1300047317 від 17 жовтня 2013 року - 6433,00 грн. (а.с.4-7)

При цьому, за результатами камеральної перевірки податковим органом було виявлено несвоєчасну сплату ПП "Торговий дім "Сонце" податку на додану вартість, що відображено в відповідному Акті від 17 січня 2013 року №143/15.1 (а.с.8).

На підставі вказаного Акту перевірки податковим органом було винесено податкове повідомлення-рішення №0001431501 від 17 січня 2013 , якими відповідачеві збільшено суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 428,23 грн (а.с.9).

Вказане податкове повідомлення-рішення направлялося відповідачеві (а.с.10).

Отже, на підставіі статті 120 Податкового кодексу України, податковий орган самостійно визначив суму грошових зобов'язань відповідача з податку на додану вартість.

Матеріали справи не містять доказів оскарження відповідачем зазначених податкових повідомлень-рішень в адміністративному чи судовому порядку або ж доказів сплати нарахованих ними податкових зобов'язань.

Оскільки за приписами підпункту 56.17.5 пункту 56.17 статті 56 Податкового кодексу України день закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податків, суд дійшов висновку, що податкові зобов'язання відповідача, визначені вищезазначеними податковими повідомленнями-рішеннями, наразі набули статусу податкового боргу.

Таким чином, податковий борг відповідача - тобто сума грошового зобов'язання, самостійно узгодженого платником податків, але не сплаченого у встановлений Податковим кодексом України строк, - становить наразі 16085,76 грн.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

На виконання вказаних законодавчих приписів підпунктами 20.1.18, 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органам державної податкової служби надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини; стягувати до бюджетів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

В свою чергу, згідно пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. При цьому, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (пункт 59.5. статті 59 Податкового кодексу України).

Виходячи з викладеного, а також враховуючи, що відповідачем не надано доказів сплати податкової заборгованості на загальну суму 16085,76 грн., суд дійшов висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 86, 94, 159 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "Торговий дім "Сонце" (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 23525691) податковий борг у розмірі 16085,76 грн. (шістнадцять тисяч вісімдесят п'ять гривень, сімдесят шість копійок) з рахунків у банках, що обслуговують такого платника, на користь Державного бюджету України (авансові внески з податку на прибуток в розмірі 2988,00 грн. - УК у Кіровоградському районі 11024000, код38036997, банк ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, код платежу11024000, рахунок331113477001964 та податок на додану вартість в розмірі 13097,76 грн. отримувач УК у Кіровоградському районі 14010100, банк ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, ЗКПО банка 38036997, рахунок 31118029700194, код платежу 14010100).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії цієї постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.В. Кравчук

Дата ухвалення рішення18.05.2015
Оприлюднено13.08.2015

Судовий реєстр по справі —п/811/1069/15

Постанова від 18.05.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 06.04.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні