Рішення
від 28.07.2015 по справі 911/1439/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Симона Петлюри, 16 тел. 235-24-26 РІШЕННЯ

Іменем України

"28" липня 2015 р. Справа № 911/1439/15

Суддя господарського суду Київської області Подоляк Ю.В., розглянувши справу

за позовом Європейського банку реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) доПриватного підприємства «Чєдд Партнери», м. Бориспіль третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Приватне акціонерне товариство «Альба Україна», м. Бориспіль про звернення стягнення на предмет іпотеки за участю представників:

позивача:Карел О.Л. - дов. від 04.06.2015 відповідача:не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином третьої особи:не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Європейського банку реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) (далі - позивач) до Приватного підприємства «Чєдд Партнери» (далі - відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Приватного акціонерного товариства «Альба Україна» (далі - третя особа) про звернення стягнення на предмет іпотеки за договором іпотеки від 07.06.2011, укладеним між сторонами у справі, посвідченим приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області Ділок В.В., зареєстрованим в реєстрі за № 833, а саме: земельну ділянку для будівництва та експлуатації торгівельно-складського комплексу для обслуговування членів територіальних громад району, загальною площею 4,23 га, кадастровий номер 5122786400:01:001:0134, що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та належить Приватному підприємству «ЧЄДД ПАРТНЕРИ» на праві власності (державне свідоцтво про право власності на землю серія ЯЕ № 652284, видане Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів 24 липня 2007 року), в рахунок часткового погашення заборгованості за кредитним договором від 4 березня 2011 року (зі змінами), укладеним між позивачем та третьою особою у справі, що складається з таких сум: основної суми кредиту у розмірі 13000000 доларів США; процентів, за користування кредитом за траншем відповідно до інвойсу № 14 від 6 травня 2014 року, у розмірі 227318,43 доларів США; процентів, нарахованих за користування неповернутими платежами станом на 4 червня 2014 року, у розмірі 31811,17 доларів США; процентів, нарахованих на прострочені платежі починаючи з інвойсу № 6 від 27 квітня 2012 року у розмірі 3465,06 доларів США; процентів, нарахованих на сукупність прострочених платежів у розмірі 1053256,19 доларів США, та становить загалом 14315850,85 доларів США шляхом визнання за Європейським банком реконструкції та розвитку права від свого імені продати предмет іпотеки, а саме земельну ділянку для будівництва та експлуатації торгівельно-складського комплексу для обслуговування членів територіальних громад району, загальною площею 4,23 га, кадастровий номер 5122786400:01:001:0134, що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та належить Приватному підприємству «ЧЄДД ПАРТНЕРИ» на праві власності (державне свідоцтво про право власності на землю серія ЯЕ № 652284, видане Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів 24 липня 2007 року), будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу за початковою ціною у розмірі 29795659 грн. без урахування ПДВ, що визначена на підставі оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна (вимоги в редакції заяви про зміну (уточнення) предмету позову від 27.07.2015).

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання третьою особою - боржником свого зобов'язання за кредитним договором щодо повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитними коштами, яке забезпечено іпотекою відповідно до умов договору іпотеки, укладеного між сторонами у справі, в силу чого позивач - іпотекодержатель забажав реалізувати своє право одержати задоволення своїх вимог за рахунок переданого в іпотеку належного відповідачу майна, шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

Присутній в судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги в редакції заяви про зміну (уточнення) предмету позову від 27.07.2015 та просить суд їх задовольнити з мотивів викладених в позові.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надіслав, про причини неявки суд не повідомив.

Третя особа, належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явилась, пояснення на позовну заяву не надіслала, про причини неявки суд не повідомила.

Враховуючи, що неявка відповідача та третьої особи в судове засідання не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи відповідно до ст. 75 ГПК України за відсутності представників відповідача та третьої особи за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, присутнього в судовому засіданні, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

встановив:

Між позивачем та третьою особою у справі був укладений кредитний договір від 04.03.2011 (далі - кредитний договір), відповідно до умов якого, кредитор - позивач погодився надати третій особі - позичальнику в порядку та на умовах цього договору суму не більше 13000000 доларів США (п. 3.01 кредитного договору).

Відповідно до п. 3.05 кредитного договору позичальник сплачує проценти на основну суму кожної виплати, що час від часу залишається непогашеною в кожному процентному періоді для такої виплати за ставкою, що дорівнює сумі Маржі та Міжбанківської ставки за такий процентний період. Проценти: нараховуються протягом процентного періоду з його першого дня включно, але виключаючи останній день такого процентного періоду; розраховуються, виходячи з фактичної кількості днів, що минули, і тривалості року 360 днів і підлягають сплаті в дату сплати процентів, якою є останній день відповідного процентного періоду. В кожну дату визначення процентів кредитор визначає процентну ставку, що застосовується протягом відповідного процентного періоду, та без зволікання повідомляє її позичальникові. Кожне визначення кредитором процентної ставки, що буде чинною стосовно будь-якої частини кредиту, є остаточним, беззаперечним і обов'язковим для позичальника, якщо позичальник не надасть переконливі для кредитора докази наявності в ньому очевидної помилки.

Згідно п. 3.06 кредитного договору якщо позичальник не сплачує у встановлений термін будь-яку суму, що підлягає сплаті позичальником в рамках цього договору, на прострочену суму нараховується процент за ставкою, що дорівнює сумі: 2,0% річних; Маржі і річної процентної ставки, запропонованої на міжбанківському ринку Лондону на дату визначення штрафного відсотку на депозит в валюті кредиту, за розміром порівняним з простроченою сумою, на строк, аналогічний відповідному процентному періоду при невиконанні зобов'язань, або, якщо настав випадок порушення роботи ринку, ставці, яка виражена як річна відсоткова ставка вартості для кредитора фінансування його відповідної частини кредиту з будь-якого джерела, яке кредитор можуть ґрунтовно обрати (або на вибір кредитора відповідна Міжбанківська ставка, якщо прийнята). Проценти при невиконанні зобов'язань: нараховуються щоденно протягом періоду з дати настання строку платежу до дати фактичного платежу, як після, так і до судового рішення, якщо таке буде винесене; розраховуються виходячи з фактичної кількості днів, що минули, та тривалості року 360 днів; підсумовуються за формулою складних відсотків наприкінці кожного процентного періоду при невиконанні зобов'язань і підлягають негайній сплаті на вимогу. Кожні рішення кредитора щодо ставок процентів при невиконанні зобов'язань, що застосовуються до простроченої суми, та процентних періодів при невиконанні зобов'язань є остаточним, беззаперечним та обов'язковим для позичальника, якщо позичальник не надасть переконливі для кредитора докази наявності в ньому очевидної помилки.

Відповідно до п. 3.08 кредитного договору позичальник погашає кредит 16 рівними (або максимально рівними) квартальними платежами у кожну дату сплати процентів, починаючи з першої дати сплати процентів, яка припадає на день через 36 місяців після дати цього договору або після цього дня, за умови, що якщо будь-яка виплата здійснена після однієї або більшої кількості таких дат сплати, така виплата має бути призначена кредитором для погашення у кожну з дат сплати, які залишаються та описані вище, у сумах, які будуть пропорційні сумам погашення кредиту у кожну з таких дат.

Пунктом 7.01 кредитного договору визначено випадок невиконання зобов'язань за цим договором, зокрема, якщо позичальник не здійснив будь-який платіж в рахунок погашення основної суми кредиту або сплати процентів за ним у встановлений цим договором термін.

На виконання умов кредитного договору позивачем були надані позичальникові кредитні кошти в сумі 13000000 мільйонів доларів США, що підтверджується банківською випискою від 22.06.2011, завірена копія якої залучена до матеріалів справи.

Проте, позичальник своїх договірних зобов'язань щодо повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитними коштами згідно умов кредитного договору належним чином не виконував, у зв'язку з чим позивач надіслав на адресу третьої особи у справі письмову вимоги від 04.06.2014, в якій вимагав повернути тіло кредиту та сплати відсотків за користування кредитними коштами. Факт надіслання вказаної кореспонденції підтверджується описом вкладення у цінний лист від 11.06.2015. Завірені копії перелічених документів залучені до матеріалів справи.

Проте, третя особа у справі вказану вимогу залишила без відповіді та задоволення, в зв'язку з чим, за третьою особою у справі рахується заборгованість з повернення тіла кредиту в сумі 13000000 доларів США, зі сплати процентів за користування кредитом в сумі 227318,43 доларів США, зі сплати процентів, нарахованих неповернутими платежами в сумі 31811,17 доларів США, зі сплати процентів, нарахованих на прострочені платежі в сумі 3465,06 доларів США, процентів, нарахованих на сукупність прострочених платежів в сумі 1053256,19 доларів США. Доказів протилежного третя особа в справі не надала.

В забезпечення виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором між сторонами у справі був укладений договір іпотеки від 07.06.2011 (далі - договір іпотеки), який посвідчений приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області Дідок В.В. та зареєстрований в реєстрі за № 833, відповідно до умов якого для забезпечення повного і своєчасного виконання третьою особою у справі - позичальником своїх зобов'язань, визначених у статті 3 цього договору, відповідач - іпотекодавець, діючи (де відповідно) у якості майнового поручителя, цим надає позивачу - іпотекодержателеві в іпотеку (надалі - іпотека) предмет іпотеки, визначений у статті 4 цього договору (стаття 2 договору іпотеки).

Відповідно до статті 3.1 договору іпотеки, іпотека забезпечує всі вимоги іпотекодержателя (надалі разом - забезпечені вимоги): щодо виконання позичальником будь-якого і всіх його платіжних зобов'язань щодо здійснення платежів за кредитним договором у такому розмірі, у такій валюті, у таких строк і в такому порядку, як встановленого у кредитному договорі. Зокрема (але не обмежуючись цим) іпотека забезпечує вимоги іпотекодержателя щодо: погашення основної суми кредиту, як це передбачено розділом 3.08 та іншими відповідними положеннями кредитного договору; сплати процентів за користування кредитом, як це передбаченого розділом 3.05 та іншими відповідними положеннями кредитного договору; сплати процентів при невиконанні зобов'язань, як це передбачено розділом 3.06 та іншими відповідними положеннями кредитного договору; комісії за дострокове погашення, як це передбачено розділом 3.09 та іншими відповідними положеннями кредитного договору; сплати нарахувань, комісії та зборів, як це передбачено розділом 3.04 та іншими відповідними положеннями кредитного договору та відшкодування податків, витрат, пов'язаних із зміною умов, видатків та збільшених витрат, як це передбаченого розділами 3.13, 3.14, 3.15 та 5.13 та іншими відповідними положеннями кредитного договору та щодо виконання іпотекодавцем та кожною з інших зобов'язаних осіб будь-якого і всіх платіжних зобов'язань іпотекодавця або таких зобов'язаних осіб перед іпотекодержателем за цим договором та іншими забезпеченими договорами у такому розмірі, у такій валюті, у такий строк і у такому порядку, як встановлено, відповідно, в цьому договорі та інших забезпечених договорах.

Згідно ст. 4.1 договору іпотеки предметом іпотеки за цим договором є об'єкт нерухомого майна, зазначеного у додатку А до цього договору, а саме земельна ділянка для будівництв та експлуатації торгівельно-складського комплексу для обслуговування членів територіальних громад району, кадастровий номер земельної ділянки: 5122786400:01:001:0134, на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, загальною площею 4,23 га.

Без обмеження будь-яких прав іпотекодержателя за цим договором, сторони погоджуються, що, станом на дату набрання чинності, вартість предмета іпотеки (надалі - вартість предмета іпотеки) становить 20197163 грн., що є еквівалентно близько 2533036 доларів США за офіційним курсом обміну, встановленим Національним банком України на дату набрання чинності на основі оцінки, проведеної Товариством з обмеженою відповідальністю «Некос-Ріелті», ідентифікаційний код юридичної особи 21590649 (сертифікат суб'єкта оціночної діяльності № 10051/10 від 19 жовтня 2010 року, виданий Фондом державного майна України та ліцензія серії АВ № 332037 на проведення землеоціночних робіт від 25 квітня 2007 року), підтвердженої Звітом про незалежну оцінку, дата оцінки 15 квітня 2011 року, виданим ТОВ «Некос-Ріелті» 15 квітня 2011 року (ст. 4.2 договору іпотеки).

У відповідності до ст. 6.2 договору іпотеки, іпотека, створена відповідно до цього договору, є іпотекою першої черги стосовно всього предмету іпотеки та є єдиним обтяженням, що існує стосовно предмету іпотеки або будь-якої частини, за винятком іпотеки предмету іпотеки, яка буде створена як іпотека другої черги стосовно предмета іпотеки на користь ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» на умовах, що задовольняють іпотекодержателя.

Згідно ст. 7.1 договору іпотеки після настання випадку невиконання зобов'язань предмет іпотеки може бути використаний для задоволення з його вартості будь-яких та всіх забезпечених вимог в розмірі до максимального розміру забезпечених вимог, що визначається станом на дату фактичного задоволення таких вимог, та, окрім того, всіх інших вимог іпотекодержателя, які, згідно з чинним законодавством, можуть бути задоволені з вартості предмета іпотеки (включаючи, але не обмежуючись цим, всі вимоги щодо повного відшкодування всіх збитків та витрат, яких зазнав іпотекодержатель внаслідок невиконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором, цим договором та іншими забезпеченими договорами, та/або у зв'язку з реалізацією або примусовим виконанням прав іпотекодержателя за цим договором).

Статтею 7.2 договору іпотеки встановлено, що іпотекодержатель має право задовольнити із вартості предмета іпотеки всі забезпечені вимоги після виникнення будь-якого із таким випадків, зокрема, несплати позичальником та/або іпотекодавцем іпотекодержателеві будь-якої суми у такому розмірі, у такій валюті, у такий строк та/або в такому порядку, як встановлено в кредитному договорі або невиконання будь-яких інших своїх зобов'язань за кредитним договором та/або цим договором.

Цей договір набирає чинності у дату його нотаріального посвідчення та зберігає повну юридичну силу і чинність до дати надання іпотекодержателем іпотекодавцеві письмового підтвердження про повне виконання всіх забезпечених вимог (ст. 9.1 договору іпотеки).

Позичальник ПАТ «Альба Україна» користуючись грошовими коштами порушив умови кредитного договору - не виконував зобов'язання щодо сплати кредиту, відсотків за користування кредитними коштами, у зв'язку з чим, позивачем в порядку ст. 35 Закону України «Про іпотеку» на адресу відповідача було направлено письмову вимогу про усунення порушення від 05.06.2014, в якій повідомлялося про порушення позичальником зобов'язань за кредитним договором щодо повернення кредитних коштів, сплати відсотків та невиконання зазначених письмових вимог банк попередив відповідача про ініціювання звернення стягнення на предмет іпотеки.

Факт надіслання зазначеної кореспонденції на адресу відповідача підтверджується описом вкладення у цінний лист від 11.06.2014. Завірені копії перелічених документів залучені до матеріалів справи.

Разом з тим, вказана вимога залишена без відповіді та задоволення.

За вказаних обставин, існування заборгованості за кредитним договором та її неоплата позичальником ПАТ «Альба Україна» є підставою для звернення стягнення на предмет іпотеки за рахунок майна ПП «Чєдд Партнери», відповідно до умов договору іпотеки.

Статтею 1 Закону України «Про іпотеку» визначено, що іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Частиною 1 ст. 575 Цивільного кодексу України встановлено, що іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Згідно ст. 572 Цивільного кодексу України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлене законом.

Статтею 589 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.

За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ч. 1 ст. 7 Закону України «Про іпотеку» за рахунок предмета іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити свою вимогу за основним зобов'язанням у повному обсязі або в частині, встановленій іпотечним договором, що визначена на час виконання цієї вимоги, включаючи сплату процентів, неустойки, основної суми боргу та будь-якого збільшення цієї суми, яке було прямо передбачене умовами договору, що обумовлює основне зобов'язання.

Відповідно до ч. 2 ст. 590 Цивільного кодексу України, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 33 Закону України «Про іпотеку», у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя (ч. 3 ст. 33 Закону України «Про іпотеку»).

У відповідності до ст. 39 Закону України «Про іпотеку», у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 цього Закону; пріоритет та розмір вимог інших кредиторів, які підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

Відповідно до приписів ст. 38 Закону України «Про іпотеку», якщо рішення суду або договір про задоволення вимог іпотекодержателя (відповідне застереження в іпотечному договорі) передбачає право іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки будь-якій особі-покупцеві, іпотекодержатель зобов'язаний за 30 днів до укладення договору купівлі-продажу письмово повідомити іпотекодавця та всіх осіб, які мають зареєстровані у встановленому законом порядку права чи вимоги на предмет іпотеки, про свій намір укласти цей договір. У разі невиконання цієї умови іпотекодержатель несе відповідальність перед такими особами за відшкодування завданих збитків.

Протягом тридцятиденного строку з дня отримання такого повідомлення особа, яка має зареєстровані права чи вимоги на предмет іпотеки, вправі письмово повідомити іпотекодержателя про свій намір купити предмет іпотеки. З дня отримання іпотекодержателем цього повідомлення вказана особа набуває переважне право на придбання предмета іпотеки у іпотекодержателя. Якщо таких повідомлень надійшло декілька, право на придбання предмета іпотеки у іпотекодержателя належить особі, яка має вищий пріоритет своїх зареєстрованих прав чи вимог.

Якщо особа, яка висловила намір придбати предмет іпотеки, ухиляється або з інших причин не вчиняє дій до укладення договору купівлі-продажу предмета іпотеки з іпотекодержателем протягом 5 днів після закінчення вказаного вище тридцятиденного строку, вона втрачає право на придбання предмета іпотеки. Це право переходить до інших осіб, які висловили намір придбати предмет іпотеки, відповідно до пріоритету їх прав і вимог.

Якщо особи, які мають зареєстровані права чи вимоги на предмет іпотеки, не висловили наміру його придбати, іпотекодержатель вправі продати предмет іпотеки будь-якій іншій особі на власний розсуд.

Дії щодо продажу предмета іпотеки та укладання договору купівлі-продажу здійснюються іпотекодержателем від свого імені, на підставі іпотечного договору, який містить застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, що передбачає право іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки, без необхідності отримання для цього будь-якого окремого уповноваження іпотекодавця.

Ціна продажу предмета іпотеки встановлюється за згодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або на підставі оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності, на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна. У разі невиконання цієї умови іпотекодержатель несе відповідальність перед іншими особами згідно з пріоритетом та розміром їх зареєстрованих прав чи вимог та перед іпотекодавцем в останню чергу за відшкодування різниці між ціною продажу предмета іпотеки та звичайною ціною на нього.

Розподіл коштів від продажу предмета іпотеки між іпотекодержателем та іншими особами, що мають зареєстровані права чи вимоги на предмет іпотеки, здійснюється відповідно до встановленого пріоритету та розміру цих прав чи вимог. Решта коштів повертається іпотекодавцю.

Іпотекодержатель, який реалізував предмет іпотеки, надсилає іпотекодавцю, боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, та іншим іпотекодержателям звіт про розподіл коштів від продажу предмета іпотеки.

Іпотекодавець і боржник, якщо він є відмінним від іпотекодавця, мають право виконати основне зобов'язання протягом тридцятиденного строку, вказаного в частині першій цієї статті, згідно з умовами та з наслідками, встановленими статтею 42 цього Закону.

Договір купівлі-продажу предмета іпотеки, укладений відповідно до цієї статті, є правовою підставою для реєстрації права власності покупця на нерухоме майно, що було предметом іпотеки.

Відповідно до звіту про оцінку майна - земельної ділянки загальною площею 4,23 га (кадастровий номер 5122786400:01:001:0134), що знаходиться за адресою: Одеська обл., Комінтернівсьький р., територія Фонтанської сільської ради від 16.02.2015 ринкова вартість об'єкта оцінки станом на 16 лютого 2015 року становить 29795659 грн. без ПДВ. Вказаний звіт виконано Сіренко І.І. на підставі свідоцтва про реєстрацію в Державному реєстрі оцінювачів, видане Фондом державного майна України № 4264 від 21.12.2005; кваліфікаційного свідоцтва оцінювача від 12 липня 2003 року, серії МФ № 473, видане Фондом державного майна України; кваліфікаційного свідоцтва оцінювача серії ЦХ № 00649.

У зв'язку з невиконанням боржником забезпечених іпотекою зобов'язань відповідно до ст. 33 Закону України «Про іпотеку» та п. 7.1 договору іпотеки банк - позивач, як іпотекодержатель, має право задовольнити свої забезпечені іпотекою вимоги шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

З огляду на зазначене та приймаючи до уваги факт невиконання третьою особою у справі своїх зобов'язань за кредитним договором від 04.03.2011, враховуючи положення договору іпотеки від 07.06.2011, укладеного між сторонами у справі, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про звернення стягнення на предмет іпотеки за договором іпотеки є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростованими, а відтак підлягають задоволенню.

Відшкодування витрат по сплаті судового збору відповідно до статті 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 4 3 , 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Звернути стягнення на предмет іпотеки за договором іпотеки від 07.06.2011, укладеним між Європейським банком реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) (Оnе Exchange Square, London EC2A 2JN, United Kingdom) та Приватним підприємством «Чєдд Партнери» (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, ідентифікаційний код 35023110), посвідченим приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області Дідок В.В., зареєстрованим в реєстрі за № 833, а саме: земельну ділянку для будівництва та експлуатації торгівельно-складського комплексу для обслуговування членів територіальних громад району, загальною площею 4,23 га, кадастровий номер 5122786400:01:001:0134, що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та належить Приватному підприємству «Чєдд Партнери» (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, ідентифікаційний код 35023110) на праві власності (державне свідоцтво про право власності на землю серія ЯЕ № 652284, видане Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів 24 липня 2007 року), в рахунок часткового погашення заборгованості за кредитним договором від 4 березня 2011 року (зі змінами), укладеним між Європейським банком реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) та Приватним акціонерним товариством «Альба Україна» (08000, Київська область, м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, ідентифікаційний код 22946976), яка складається з таких сум: основної суми кредиту у розмірі 13000000 доларів США; процентів, за користування кредитом за траншем відповідно до інвойсу № 14 від 6 травня 2014 року, у розмірі 227318,43 доларів США; процентів, нарахованих за користування неповернутими платежами станом на 4 червня 2014 року, у розмірі 31811,17 доларів США; процентів, нарахованих на прострочені платежі починаючи з інвойсу № 6 від 27 квітня 2012 року у розмірі 3465,06 доларів США; процентів, нарахованих на сукупність прострочених платежів у розмірі 1053256,19 доларів США, та становить загалом 14315850,85 доларів США шляхом визнання за Європейським банком реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) права від свого імені продати предмет іпотеки, а саме земельну ділянку для будівництва та експлуатації торгівельно-складського комплексу для обслуговування членів територіальних громад району, загальною площею 4,23 га, кадастровий номер 5122786400:01:001:0134, що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та належить Приватному підприємству «Чєдд Партнери» (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, ідентифікаційний код 35023110) на праві власності (державне свідоцтво про право власності на землю серія ЯЕ № 652284, видане Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів 24 липня 2007 року), будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу за початковою ціною у розмірі 29795659 грн. без урахування ПДВ, що визначена на підставі оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Чєдд Партнери» (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, ідентифікаційний код 35023110) на користь Європейського банку реконструкції та розвитку (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT) (Оnе Exchange Square, London EC2A 2JN, United Kingdom) 73080 (сімдесят три тисячі вісімдесят) грн. витрат по сплаті судового збору.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя Ю.В. Подоляк

Дата підписання рішення 03.08.2015

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.07.2015
Оприлюднено13.08.2015
Номер документу48159578
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1439/15

Рішення від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні