Постанова
від 31.08.2009 по справі 2а-11906/09/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2009 р. сп рава № 2а-11906/09/0570

час прийняття постанови : 14.15

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді

при секретарі Скокіні О.Л.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Калінінському районі м. Д онецька до комунального підп риємства «Донецький екологі чний інвестиційний проект» п ро стягнення заборгованості з податку на прибуток комуна льних підприємств,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна податков а інспекція у Калінінському районі м. Донецька, звернулас ь до суду з адміністративним позовом до відповідача, кому нального підприємства «Доне цький екологічний інвестиці йний проект», про стягнення з аборгованості з податку на п рибуток комунальних підприє мств, позовні вимоги мотивую чи наступним.

Станом на 15.07.2009 р. за відповіда чем утворилась заборгованіс ть перед бюджетом з податку н а прибуток комунальних підпр иємств у сумі 10783,26 грн.

Відповідно до п.5.1 ст.5 ЗУ «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» від 21.12.2000 №2181-111, по даткове зобов'язання, самост ійно визначене платником под атків у податковій деклараці ї, вважається узгодженим з дн я подання такої податкової д екларації. Зазначена заборго ваність відповідача виникла внаслідок несплати узгоджен их податкових зобов'язань.

До теперішнього часу забор гованість відповідачем не сп лачена.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мала, надала пояснення, анало гічні викладеним в позові.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився. Про час і мі сце судового засідання пов ідомлен у встановленому за коном порядку. Заяв про відк ладення розгляду справи не н адходило. Відповідно до ч. 1 ст . 128 КАС України, - суд відкладає розгляд справи у разі неприб уття у судове засідання стор они, про яких немає відомосте й, що їм вручені повістки. Оскі льки, є відомості про те, що ві дповідачі повідомлені про су довий розгляд належним чином , то неприбуття у судове засід ання не перешкоджає розгляду справи.

Заслухавши пояснення учас ників процесу, дослідивши ма теріали справи, суд приходит ь до висновку, що позовні вимо ги є обґрунтованими і підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що комун альне підприємство «Донецьк ий екологічний інвестиційни й проект» 25.12.2002 року зареєстров аний виконавчим комітетом Ка лінінської районної ради міс та Донецька, що підтверджуєт ься свідоцтвом про державну реєстрацію суб*єкта підприєм ницької діяльності - юридичн ої особи, 26.12.2002 р. за № 06306866 взяте на облік до Державної податков ої інспекції у Калінінському районі м. Донецька.

Станом на 15.07.2009 року відповід ач має заборгованість перед бюджетом з податку на на приб уток комунальних підприємст в у розмірі 10783,26 грн.

Заборгованість відповідач а з податку на прибуток комун альних підприємств утворила сь внаслідок наступного.

Відповідно до п.5.1 ст.5 ЗУ «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» від 21.12.2000 №2181-111, по даткове зобов'язання, самост ійно визначене платником под атків у податковій деклараці ї, вважається узгодженим з дн я подання такої податкової д екларації.

Згідно з п.п. 5.3.1 п.5.3 ст.5 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» п латник податків зобов*язаний самостійно сплатити суму по даткового зобов*язання, зазн ачену за останнім днем відпо відного граничного строку пр отягом десяти календарних дн ів, наступних за останнім дне м відповідного граничного ст року передбаченого для подан ня податкової декларації.

Відповідно до п.п. 16.1.1 п. 16.1 ст. 16 « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами» після зак інчення встановлених строкі в погашення узгодженого пода ткового зобов*язання на суму податкового боргу нараховує ться пеня.

Підставою для визначення с ум штрафу став підпункт 17.1.1 п. 17. 1 ст. 17 Закону України «Про поря док погашення зобов' язань п латників податку перед бюдже тами та державними цільовими фондами» за ненадання подат кової декларації.

Визначаючи правомірність нарахування позивачем штраф ної санкції за не сплату узго дженої суми податкового зобо в*язання, слід взяти до уваги п оложення підпункту 17.1.1. п.17.1 ст.17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» який передбачає, що пла тник податків, що не сплачує у згоджену суму податкового зо бов*язання протягом гранични х строків, визначених законо давством, такий платник пода тку зобов*язаний сплатити шт раф у таких розмірах- при затр имці від 31 до 90 календарних дні в включно, наступних за остан нім днем граничного строку с плати узгодженої суми податк ового зобов*язання,- у розмірі двадцяти відсотків погашен ої суми податкового боргу.

Факти прострочки та кількі сть днів прострочки сплати у згоджених податкових зобов' язань з податку на прибуток к омунальних підприємств були встановлені позивачем відпо відно до поданих відповідаче м декларацій з податку на при буток комунальних підприємс тв.

Враховуючи, що матеріалами справи доводиться допущення відповідачем затримки грани чних строків сплати узгоджен их сум податкових зобов' яза нь, застосування податковим органом до відповідача штраф них санкцій є правомірним.

Загальна сума податкового зобов' язання відповідачем сплачена в повному обсязі не була, у зв' язку з чим позивач ем виставлялись перша та дру га податкові вимоги.

Перша податкова вимога №1/60 в ід 08.01.08 року та друга податкова вимога №2/276 від 18.02.08 року не були отримані відповідачем особи сто, але згідно з вимогами По рядку направлення органами д ержавної податкової служби У країни податкових вимог плат ника податків, затвердженого наказом ДПА України від 03.07.01 р. №505/5786, вказані вимоги були розм іщені на дошці податкових ог олошень, про що складено акти від 16.01.08 р. та від 18.02.08 р.

Виставлені позивачем пода ткове повідомлення-рішення б уло належним чином вручено в ідповідачу, що підтверджуєть ся підписом уповноваженого п редставника відповідача на п овідомленнях про вручення по штового відправлення, та не о скаржені, відомості про скас ування або визнання їх недій сними у судовому порядку в ма теріалах справи відсутні.

Таким чином, податкові зобо в' язання, нараховані таким повідомленням-рішенням, є уз годженими з огляду на припис и ст. 5 Закону України „Про пор ядок погашення зобов' язань платниками податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами”.

Суми податкових зобов' яз ань відповідачем не сплачені та, відповідно до розрахунку стягуваної суми по справі, на даного позивачем, податкова заборгованість відповідача складає у загальному розмір і 10783,26 грн.

Відповідно до п.п. 1.2., 1.3. ст. 1 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” податкове зобов'язання - це зобов'язання платника под атків сплатити до бюджетів а бо державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та у строки, визначені ци м Законом; податковий борг (не доїмка) - податкове зобов'язан ня (з урахуванням штрафних са нкцій за їх наявності), самост ійно узгоджене платником под атків або узгоджене в адміні стративному чи судовому поря дку, але не сплачене у встанов лений строк.

Відповідно до пп. 3.1.1. ст. 3 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», активи платника податків можуть бути примусово стягн ені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що з відповідача н а користь позивача необхідно стягнути зазначену суму под аткового боргу.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягненн ю.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 2, 7, 69-71, 94, 162 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податково ї інспекції у Калініському р айоні міста Донецька до кому нального підприємства «Доне цький екологічний інвестиці йний проект» про стягнення з аборгованості з податку на п рибуток комунальних підприє мств - задовольнити у повно му обсязі.

Стягнути з комунального пі дприємства «Донецький еколо гічний інвестиційний проект » (83023, м. Донецьк, вул. Ходаковського, 5, ЄДРПОУ 32295956) на користь державного бюджету заборгованість з податку на прибуток комунальних підпри ємств у сумі 10783,26 грн. на р/р 33214861700005, код бюджетної класифікації 11020201, одержувач м ісцевий бюджет, Калінінський район м. Донецька, ЄДРПОУ 34687090, б анк одержувача ГУДКУ у Донец ькій області, МФО 834016.

Заява про апеля ційне оскарження постанови с уду подається протягом десят и днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі - з дня складе ння в повному обсязі - до Донец ького апеляційного адмініст ративного суду через Донецьк ий окружний адміністративни й суд.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Стойка В. В.

Дата ухвалення рішення31.08.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу4820327
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11906/09/0570

Постанова від 31.08.2009

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні