Ухвала
від 25.01.2015 по справі 553/240/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/240/15-к

Провадження № 1-кс/553/60/2015

У Х В А Л А

Іменем України

25.01.2015м. м. Полтава

Ленінський районний суд м.Полтави у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві в складі:

головуючого слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3

розглянувши клопотання в.о.прокурора Ленінського району м. Полтави ОСОБА_3 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Ленінського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015170030000047 від 18.01.2014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом вчинення за попередньою змовою групою осіб фінансових операцій, що спрямовані на незаконне заволодіння, привласнення та розтрату чужого майна.

Під час досудового розслідування установлено, що до УБОЗ УМВС України в Полтавській області у порядку ст. 18 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» листом Управління НБУ в Полтавській області від 09.01.2015 №03-040/3/82БТ надійшли матеріали щодо результатів позапланової перевірки відділення № 11 ПАТ «Банк «Український капітал»(м. Полтава, Майдан Незалежності, 7), проведеної у листопаді 2014 року, за перевіряємий період 10.07.2014-27.10.2014.

У ході вивчення матеріалів установлено, що за результатами вказаної перевірки виявлені схеми проведення операцій, які здійснювались клієнтами відділення та клієнтами головної установи банку, метою яких є операції, що підпадають під ознаки ризикових. За період, що перевірявся, через касу видавались грошові кошти на закупівлю сільгосппродукції, зокрема, з рахунку ФО-П ОСОБА_4 (і.н. НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), діяльність якого має ознаки фіктивності. При цьому, грошові кошти на рахунки вказаного суб`єкта господарювання надходили у безготівковій формі від операцій по придбанню природного газу.

Крім того, за період, що перевірявся, через касу відділення було видано 33 623,4 тис. грн. на закупівлю сільськогосподарської продукції. При цьому, основна доля зазначених операцій припадає на групу пов`язаних між собою клієнтів банку (додаток 2 до листа УНБУ в Полтавській області від 09.01.2015 №03-040/3/82БТ), а саме:

- ПП «Пробус (код ЄДРПОУ 38194872) власник 100% ОСОБА_4 (ін. 2777319532);

- ТОВ «Вейланд» (код ЄДРПОУ 39081925) власник 100% ОСОБА_5 (ін. 2973319972);

- СПД-ФО ОСОБА_4 (ін. 2777319532);

- СПД-ФО ОСОБА_5 (ін. 2973319972).

Слід зазначити, що отримані готівкові кошти ПП «Пробус», ТОВ «Вейланд», СПДФО ОСОБА_4 та СПДФО ОСОБА_5 , попередньо були перераховані на поточні рахунки цих клієнтів від трьох інших юридичних осіб: ТОВ «КТД «Зернопродукт» (код ЄДРПОУ 36601015), ТОВ «Газторг Україна» (код ЄДРПОУ 36185253), що також є клієнтами банку, та ТОВ «Українська геологія» (код ЄДРПОУ 37817716), що є клієнтами АТ «Укрсиббанк» з призначенням платежів за сільськогосподарську продукцію, повернення за товар та за послуги.

Враховуючи вимоги постанови Правління національного банку України від 30.05.2014 № 328 «Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій», пунктом 8 якої зобов`язано банки обмежити видачу (отримання) готівкових коштів з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати, зазначені клієнти регулярно проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у сумі, що не перевищувала 150 тис. грн., що може свідчити про намір уникнути встановлених обмежень. За період, що підлягав перевірці, наведені клієнти провели 225 таких операцій (додаток 3 до листа Управління НБУ в Полтавській області від 09.01.2015 №03-040/3/82БТ).

Додатково слід відмітити, що для ряду вказаних клієнтів відділення № 11 ПАТ «Банк «Український капітал» (м. Полтава, Майдан Незалежності, 7), за якими проведено детальний аналіз операцій з отримання готівкових коштів, наявні наступні умови:

- незначний в порівнянні з обсягами коштів, що отримуються готівкою, статутний капітал;

- одна особа є засновником (учасником), керівником та/або бухгалтером одночасно;

- інші співробітники, крім керівника, відсутні;

- період діяльності суб`єкта господарювання не перевищує одного року з дня його державної реєстрації;

- перед відкриттям рахунку в банку у суб`єкта у господарювання відбулась зміна власників;

- кошти, які отримуються в подальшому готівкою, надходять на рахунок суб`єкта господарювання від значної кількості контрагентів та попередньо акумулюються на рахунках проміжних контрагентів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що керівником відділення № 11 ПАТ«Банк «Український капітал» (м. Полтава, майдан Незалежності, 7) є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Згідно реєстраційної картки транспортного засобу VOLKSWAGEN PASSAT ВІ5651BX належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яким фактично користується ОСОБА_6 .

У вказаномуавтомобілі зберігається комп`ютерна техніка та документи, у яких зафіксована діяльністьвідділення №11 ПАТ «Банк «Український капітал»,ТОВ «КТД «Зернопродукт», ТОВ «Вейланд», ПП «Пробус», ТОВ «Газторг Україна», ТОВ «Газторгпостач», ТОВ «Компанія «Інвестсервіс», ТОВ «СкелаТерциум», ТОВ «Українська геологія», ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , їх контрагентів, інших задіяних в операціях суб`єктів господарської діяльності, зокрема реєстраційні та установчі документи, печатки та штампи, договори з іншими суб`єктами господарювання, акти виконаних робіт/наданих послуг, товарні накладні, рахунки, квитанції, грошові чеки, договори переуступки права вимоги, журнали обліку договорів, претензійна переписка, електронні носії інформації, мобільні телефони, телефони CDMA, записні книжки, інші документи та речі, що мають доказове значення у провадженні, а також кошти, отримані злочинним шляхом.

З метою об`єктивного та повного досудового розслідування, вилучення речей та документів, що мають значення доказів по справі, з метою відшукання та вилучення комп`ютерної техніки та документів, у яких зафіксована діяльність відділення №11 ПАТ «Банк «Український капітал»,ТОВ «КТД «Зернопродукт», ТОВ «Вейланд», ПП «Пробус», ТОВ «Газторг Україна», ТОВ «Газторгпостач», ТОВ «Компанія «Інвестсервіс», ТОВ «СкелаТерциум», ТОВ «Українська геологія», ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , їх контрагентів, інших задіяних в операціях суб`єктів господарської діяльності, зокрема реєстраційних та установчих документів, печаток та штампів, договорів з іншими суб`єктами господарювання, актів виконаних робіт/наданих послуг, товарних накладних, рахунків, квитанцій, договорів переуступки права вимоги, журналів обліку договорів, претензійної переписки, електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, телефоні CDMA, записних книжок, інших документів та речей, що мають доказове значення по справі а також коштів отримані злочинним шляхом (в готівковій формі) виникла необхідність у проведенні обшуку в автомобілі VOLKSWAGEN PASSAT ВІ5651BX, яким фактично користується ОСОБА_6 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суд, вислухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зважаючи на вищевикладене, є достатні підстави вважати, що в автомобілі VOLKSWAGEN PASSAT ВІ5651BX, яким фактично користується ОСОБА_6 зберігаються речі та документи, у яких зафіксовані факти вчинення тяжких злочинів, чорнова бухгалтерія, інші речі та документи, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, а також грошові кошти, отримані злочинним шляхом, керуючись ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі VOLKSWAGEN PASSAT ВІ5651BX, яким фактично користується ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення документів та речей, що мають значення доказів у провадженні:комп`ютерної техніки та документів, у яких зафіксована діяльність відділення №11 ПАТ «Банк «Український капітал»,ТОВ «КТД «Зернопродукт», ТОВ «Вейланд», ПП «Пробус», ТОВ «Газторг Україна», ТОВ «Газторгпостач», ТОВ «Компанія «Інвестсервіс», ТОВ «СкелаТерциум», ТОВ «Українська геологія», ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , їх контрагентів, інших задіяних в операціях суб`єктів господарської діяльності, зокрема реєстраційних та установчих документів, печаток, штампів, договорів з іншими суб`єктами господарювання, договорів придбання товариства та інших, актів виконаних робіт/наданих послуг, товарних накладних, рахунків, квитанцій, договорів переуступки права вимоги, журналів обліку договорів, претензійної переписки, електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, телефоні CDMA, записних книжок, інших документів та речей, що мають доказове значення по справі, а також коштів отриманих злочинним шляхом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Суддя Ленінського районного суду м. ПолтавиОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу48227412
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —553/240/15-к

Ухвала від 25.01.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Кононенко С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні