Рішення
від 15.03.2012 по справі 2608/2515/12
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ун. № 2608/2515/12

пр. № 2/2608/2906/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2012 року

Святошинський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Чалої А.П.,

при секретарі - Котляр Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до ОСОБА_2,

3-тя особа: ТОВ «Агрофірма «Рубежівська»

про поділ майна подружжя

та за самостійним позовом

ТОВ «Агрофірма «Рубежівська»

до ОСОБА_3,

ОСОБА_2,

3-тя особа: Управління Держкомзему у Києво-Святошинському

районі Київської області

про визнання права власності, -

В с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 та просила поділити їх спільно нажите майно і визнати за нею право власності на ? частину нежилої будівлі, загальною площею 5 000,00 кв.м. (Літ. «А») по вул.Пшеничній, 8-А в м.Києві та на ? частину земельної ділянки площею 2,4337 га для іншого сільськогосподарського призначення, а саме: для розташування та обслуговування об*єктів нерухомості з кадастровим номером 3222485200:04:002:5001, яка розташована на території Михайлівсько-Рубежівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, а за відповідачем визнати право власності на іншу ? частину цього нерухомого майна, обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що проживає з відповідачем однією сім*єю без шлюбу з 2006р., у власності вони мають спільно нажите майно, відповідач є керівником ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» і між ними виник спір щодо спільного майна. Просила задовольнити позов на підставі ст.ст. 60, 65, 70, 71, 74 СК України.

Третя особа - ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» проти позову заперечувала та звернулась із самостійним позовом до ОСОБА_1 і ОСОБА_2 та просила визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 2,4337 га для іншого сільськогосподарського призначення, а саме: для розташування та обслуговування об*єктів нерухомості, з кадастровим номером 3222485200:04:002:5001, яка розташована на території Михайлівсько-Рубежівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, обґрунтовуючи самостійні позовні вимоги тим, що ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» на підставі Державного акту про право колективної власності на землю є власником земельної ділянки 1921,7 га, межами якої охоплюється і земельна ділянка, яка є предметом спору за основним позовом, оскільки відповідач ОСОБА_2 є керівником ТОВ «Агрофірма «Рубежівська», його, Товариства, майно за діючим законодавством не може бути визнано спільною сумісною власністю ОСОБА_2 і позивачки, які фактично оспорюють і не визнають право Товариства на частину належної йому земельної ділянки, у зв*язку з чим просила задовольнити самостійний позов на підставі ст.ст. 16, 328, 392 ЦК України.

В судовому засіданні представник позивачки основні позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві та на порушення майнових і сімейних прав позивачки, а проти самостійного позову заперечував, посилаючись на його необґрунтованість і безпідставність.

Відповідач в судове засідання не з*явився двічі, про день і час розгляду справи повідомлявся належним чином, проти основного позову заперечував, самостійний позов підтримав і просив розглядати справу у його відсутності (а.с. 13, 61 - заяви).

Третя особа за самостійним позовом - Управління Держкомзему у Києво-Святошинському районі Київської області явку свого представника в судове засідання не забезпечило та просило розглядати справу у відсутності представника (а.с. 60 - лист).

Суд вважає за можливе розгляд справи у відсутності відповідача і представника третьої особи на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представників позивачки і третьої особи із самостійними вимогами, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне у задоволенні основного позову відмовити та задовольнити самостійний позов, виходячи з наступного.

Згідно ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов*язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» діє на підставі Статуту (а.с. 22-35 - копія статуту) і є правонаступником в результаті перетворення КСП «Агрофірма «Рубежівська» (а.с. 44-46 - копія протоколу), від якого отримало усі матеріальні цінності, майнові і немайнові права та зобов*язання (а.с. 47 - копія додатку до передавального акту), має свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (а.с. 37 - копія) і включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) (а.с. 36 - копія довідки), керівником якого є ОСОБА_2

На підставі Державного акту на право колективної власності на землю, ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» є власником земельної ділянки 1921,7 га з цільовим призначенням: для товарного сільськогосподарського виробництва в межах Михайлівсько-Рубежівської сільської ради (а.с. 38-40 - копія державного акту, а.с. 41-43 - копія плану земельної ділянки).

Спірна за основним позовом земельна ділянка 2,4337 га територіально розташована на належній ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» земельній ділянці площею 1921,7 га, що стверджується технічною документацією, а саме: затвердженим технічним завданням (а.с. 49 - копія), кадастровим планом (а.с. 50 - копія), каталогом координат кутів зовнішніх меж землекористування (а.с. 51 - копія), передавальним актом (а.с. 52 - копія) і планом на місцевості (а.с. 53-54 - копія).

Відмовляючи в основному позові і задовольняючи самостійний позов, суд виходив з наступного.

Враховуючи ті обставини, що відповідач ОСОБА_2 не надав своїх заперечень проти твердження позивачки про їх спільне проживання з 2006р. однією сім*єю без шлюбу, суд визнає цю обставину встановленою на підставі частини 1 ст.61 ЦПК України.

Згідно частини 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

А відповідно до частини 2 цієї ж норми права, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до частини 2 ст.22 ЗК України, до земель сільськогосподарського призначення належать: а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги); б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

З пункту 1 Указу Президента від 08.08.1995р. «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» вбачається, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

З наведено слідує, що земля, яка залишилась у ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» як правонаступника КСП після паювання є землею сільськогосподарського призначення з несільськогосподарським складом угідь.

Відповідно до пункту 01.13 Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010р. №548, землі сільськогосподарського призначення можуть використовуватись, зокрема, для іншого сільськогосподарського призначення.

Таким чином, землі під господарськими будівлями і дворами ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» і є несільськогосподарські угіддя.

В частині 1 ст. 115 ЦК України зазначено, що господарське товариство є власником:

1) майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу;

2) продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності;

3) одержаних доходів;

4) іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Отже, ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» на підставі державного акту на право колективної власності на землю є власником земельної ділянки площею 2,4337 га для іншого сільськогосподарського призначення, а саме: для розташування та обслуговування об*єктів нерухомості, з кадастровим номером 3222485200:04:002:5001, яка розташована на території Михайлівсько-Рубежівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Згідно частини 1 ст.316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

У відповідності до частини 1 ст.317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Частина 1 ст.319 ЦК України встановлює, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до частини 1 ст.320 ЦК України, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред*явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оцінюючи зібрані по справі докази щодо самостійного позову в їх сукупності та співставленні, належності, допустимості кожного доказу окремо, а також їх достатності і взаємному зв*язку, суд приходить до висновку про те, що в судовому засіданні достовірно встановлені обставини про належність ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» земельної ділянки площею 2,4337 га для іншого сільськогосподарського призначення, а саме: для розташування та обслуговування об*єктів нерухомості, з кадастровим номером 3222485200:04:002:5001, яка розташована на території Михайлівсько-Рубежівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, право на яку Товариства оспорює позивачка, у зв*язку з чим самостійні позовні вимоги суд визнає обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги, що позивачкою і відповідачем за основним позовом не надано доказів, а саме: договору купівлі-продажу від 11.04.2008р. щодо належності відповідачу нежитлової будівлі загальною площею 5 000,00 кв.м. (Літ. «А») по вул.Пшеничній, 8-А в м.Києві, а також враховуючи задоволення самостійного позову, суд вважає за необхідне у задоволенні основного позову відмовити.

Керуючись ст.ст. 108, 115, 316, 317, 319, 320, 328, 392 ЦК України, ст. 22 ЗК України, пунктом 1 Указу Президента від 08 серпня 1995 року «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», ст.ст. 10, 11, 57-61, 212-215, 223 ЦПК України, суд, -

В и р і ш и в :

Самостійний позов задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» (08110, Київська область, Києво-Святошинський район, с.Михайлівка-Рубежівка, вул.Шкільна, 15, код ЄДРПОУ 00849327) право власності на земельну ділянку площею 2,4337 га для іншого сільськогосподарського призначення, а саме: для розташування та обслуговування об*єктів нерухомості, з кадастровим номером 3222485200:04:002:5001, яка розташована на території Михайлівсько-Рубежівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

В задоволенні основного позову - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва через районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутніми в судовому засіданні під час проголошення рішення суду - протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено14.08.2015
Номер документу48239241
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —2608/2515/12

Рішення від 15.03.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Чала А. П.

Рішення від 01.03.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Чала А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні