Рішення
від 21.06.2006 по справі 14/176-2424
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/176-2424

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" червня 2006 р.Справа № 14/176-2424

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Руденка О.В.             

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Підволочиського району в інтересах держави    в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття,    в особі Підволочиського районного центру зайнятості, вул. Залізнична, 1, смт.Підволочиськ, Тернопільська область, 47800      

до  Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Новежиття", 47810, с. Лисичинці Підволочиського району            

про  стягнення 7081,18 грн. заборгованості..

За участю представників сторін:

позивача: Могачевський М.П. - довіреність №05/88 від 17.01.06р.

відповідача: не з'явився;

прокурора: Коруна Т.В. - посвідчення №121.

Суть справи:

Прокурор Підволочиського району в інтересах держави в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, в особі Підволочиського районного центру зайнятості, смт. Підволочиськ звернувся в господарський суд Тернопільської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя", с. Лисичинці, Підволочиський район про стягнення 7081,18 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків та  нарахованої пені.

Свої позовні вимоги, підтримані його повноважним представником та прокурором, позивач обґрунтовує тим, що в порушення приписів чинного законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, відповідачем по справі своєчасно не сплачувались страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. За таких обставин, позивач просить стягнути дану суму, а також нараховану на неї суму пені в примусовому порядку.

В судове засідання представник відповідача не з'явився, відзиву на позов не представив, хоча про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином, в порядку ст. 64 ГПК України.

Зважаючи на те, що явка представників сторін не визнавалась судом обов'язковою та на достатність матеріалів для вирішення спору по суті, справа розглядається за наявними в ній матеріалами  за правилами ст. 75 ГПК України.

В процесі розгляду справи представнику позивача та прокурору роз'яснено належні їм права і обов'язки, передбачені ст. 20, 22, 29, 81-1 ГПК України.

За відсутності відповідного клопотання технічна фіксація судового процесу не здійснюється.          

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, думку прокурора, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 12 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом  правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості. Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи ведуть реєстр платників страхових внесків, провадять збір страхових внесків, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття та інші функції, визначені законодавством України.

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

На підставі положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, відповідно до пункту 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 11.12.2000р. № 339, роботодавці  щокварталу  складають  у  двох  примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості за місцем реєстрації платника.

Підволочиським районним центром зайнятості 24.03.2006р. проведено перевірку правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за  період з 01 січня 2002 року по 01 січня 2006 року.

За результатами даної перевірки складено Акт №23, надалі акт перевірки, згідно з яким встановлено, що Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Нове життя" в повному об'ємі перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття не проводилося.

Як вбачається із матеріалів справи, зокрема, з акту перевірки, Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 1 кв. 2006 р.  за  відповідачем  рахується заборгованість по сплаті страхових внесків у сумі 6476,70 грн., яка станом на час розгляду справи в суді,  залишається непогашеною. Зазначена сума і є предметом судового розгляду у даній справі.

Відповідно до ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної  їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Відповідно до акту перевірки №23 від 24.03.2006р.  відповідачу за несвоєчасну сплату страхових внесків нарахована пеня в розмірі  604,48 грн.

Вказана вище сума заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 6476,70 грн. та нарахована на неї пеня у розмірі 604,48 грн. підтверджується Актом звірки взаємних розрахунків станом на 01.04.2006р., підписаним обома сторонами.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 38 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” не сплачені в строк страхові внески, пеня стягуються в доход Фонду із страхувальника.

Доказів на підтвердження сплати станом на час розгляду справи в суді заявлених до стягнення сум заборгованості та пені відповідачем не подано, а судом не здобуто.

За таких обставин, позовні вимоги Підволочиського районного центру зайнятості про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" 6476,70 грн. грн. заборгованості по сплаті страхових внесків та 604,48 грн. нарахованої пені підлягають до задоволення як обґрунтовані, належним чином доведені та у встановленому порядку не спростовані відповідачем.

Згідно до ст. 44, 49 ГПК України судові витрати по справі покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 4-3, 33, 43, 44, 49, 64, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя", с. Лисиченці, Підволочиський район, Тернопільська область, код 00953496

- на користь держави в особі Підволочиського районного центру зайнятості, вул. вул. Залізнична, 1, смт. Підволочиськ, Тернопільська область,  р/р 24030054700587 в Підволочиському відділенні АППБ "Аваль", МФО 338501, код 2113961 - 6476 (шість тисяч чотириста сімдесят шість) грн. 70 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків, 604 (шістсот чотири)  грн. 48 коп. пені;

- 102 (сто дві) грн.  державного мита в доход Державного бюджету України;

- 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь Державного підприємства "Судовий інформаційний центр", 03057, м. Київ, пр. Перемоги, 44, р/р 26002014180001 у ВАТ "Банк Універсальний", м. Львів, МФО 325707, код 30045370).

Видати накази.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення 26 червня 2006 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          О.В. Руденко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення21.06.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу48248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/176-2424

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Рішення від 21.06.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні