Постанова
від 08.10.2010 по справі 2а-3971/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-3971/10/2370

08.10.2010 р. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилюка В. О.,

секретар судового засідання -Хоменко О. О.,

за участю представників:

позивача -ОСОБА_1,

відповідача -не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» про стягнення заборгованості по страхових внесках,

встановив:

Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності подало позов про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за перше півріччя 2010 року в розмірі 1 832 грн. 57 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач у строки, встановлені статтею 23 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованнямВ» не сплатив страхові внески, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, за перше півріччя 2010 року в розмірі 1 832 грн. 57 коп. та просив їх стягнути в судовому порядку.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив позов задовольнити повністю.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив розглянути справу без його участі на підставі наданих документів.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до такого висновку.

Правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей визначає Закон України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованнямВ» (далі -Закон № 2240-III).

Відповідно до статті 1 Закону № 2240-III загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Згідно статті 22 Закону № 2240-III платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи. Взяття на облік у виконавчих дирекціях відділень Фонду юридичних осіб (відокремлених підрозділів юридичних осіб) та фізичних осіб - підприємців здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємцівВ» , не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами відділень Фонду.

Товариство з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» , як юридична особа, ідентифікаційний код 30759318, зареєстроване виконавчим комітетом Черкаської міської ради.

Таким чином, відповідач, з огляду на вищевказані норми Закону № 2240-III, є страхувальником та платником страхових внесків.

Відповідно до статті 27 Закону № 2240-III страхувальник зобов'язаний, зокрема, нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначено Законом України В«Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхуванняВ» (далі -Закон № 2213-III).

Згідно статті 1 Закону № 2213-ІІІ розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становить для роботодавців - 1,4 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України В«Про оплату праціВ» , та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Порядком подання та обліку звітів по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 4 березня 2004 р. № 21, встановлено обов'язок страхувальників щоквартально, наростаючим підсумком з початку року, надавати робочим органам Фонду звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Відповідно до вимог цього порядку відповідач подав звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за півріччя 2010 року згідно якого товариство з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» має прострочену заборгованість зі сплати внесків в розмірі 2 243 грн. 71 коп.

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 29 квітня 2010р. по справі № 2а-1197/10/2370 з товариства з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» стягнуто 411 грн. 14 коп. заборгованості за четвертий квартал 2009р. та зважаючи на те, що заборгованість перед Черкаським обласним відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зазначається страхувальниками у звіті Ф4-ФСС з ТВП наростаючим підсумком, то заборгованість за І півріччя 2010р. становить 1 832 грн. 57 коп.

Статтею 30 Закону № 2240-III визначено, що страхувальник-роботодавець несе відповідальність за ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником (у тому числі фізичною особою, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю, через ухилення від подання заяви про взяття на облік як платника страхових внесків) або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Відповідно до статті 8 Закону № 2240-III спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

За вказаних обставин, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем - суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю В«МЧМВ» (18002, м. Черкаси, вул. Смілянська, 2, ідентифікаційний код 30759318) на користь Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (18016, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 18, ідентифікаційний код 21355026) заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за перше півріччя 2010 року в розмірі 1 832 (одна тисяча вісімсот тридцять дві) грн. 57 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до вимог статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у строки та порядку, передбачені статтями 185-187 цього Кодексу.

Суддя В.О. Гаврилюк

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.10.2010
Оприлюднено14.08.2015
Номер документу48249112
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3971/10/2370

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 26.05.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 28.09.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 08.10.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні