Ухвала
від 23.01.2013 по справі 295/572/13- к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/572/13- к

1-кс/295/142/13

УХВАЛА

23.01.2013 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира Семенцова Л.М., розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32012060000000067 старшим слідчим СУ ДПС у Житомирській області Бачинським І.А., погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_1, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, а також додані до клопотання матеріали,-

В С Т А Н О В И Л А:

Слідчий звернувся до Богунського районного суду м. Житомира з указаним клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому зазначив, що дане кримінальне провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.11.2012 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.З ст.212 КК України.

В клопотанні зазначено, що службові особи ВАТ В«ПП»«ПищепромВ» (ВАТ В«МолочникВ» ) (код ЄДР 00445392) в ході здійснення фінансово-господарської діяльності з ПП В«СТК МолокоВ» (код ЄДР 36548926) протягом грудня 2010 року шляхом завищення суми податкового кредиту від вказаного підприємства ухилились від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах на загальну суму 3 955 987 грн. ПП В«СТК МолокоВ» (код ЄДР 36548926) зареєстроване виконавчим комітетом Житомирської міської ради Житомирської області 22.06.2009 року за реєстраційним № 13051020000007358.

Просить надати тимчасовий доступ та можливість вилучення у службових осіб виконавчого комітету Житомирської міської ради Житомирської області оригіналів документів, які містяться в реєстраційній справі ПП В«СТК МолокоВ» (код ЄДР 36548926) та стали підставою для державної реєстрації даного підприємства, з моменту реєстрації підприємства по теперішній час.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Порядок розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів врегульований ст. 163 КПК України, яким, зокрема, передбачено розгляд слідчим суддею, судом такого клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Частиною 2 ст. 163 КПК України визначено, що клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Згідно ч. 3 ст. 163 КПК України у повістці про судовий виклик, що слідчий суддя, суд надсилає особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, зазначається про обов'язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику.

У вказаному клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів відсутні достатні відомості щодо осіб, у володінні яких знаходиться інформація, доступ до якої просить надати слідчий. А саме відсутність у клопотанні даних щодо місцезнаходження осіб, у володінні яких знаходиться інформація, а також номерів засобів зв’язку унеможливлює здійснити судовий виклик на розгляд поданого клопотання та повідомити їх про обов’язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику, передбачений ч. 3 ст. 163 КПК України.

Разом з тим, клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів не містить посилань на обставини щодо існування реальної загрози зміни або документів, що надає можливість розгляду клопотання слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, у зв’язку з чим вона підлягає виклику в судове засідання.

Окрім того, всупереч п. 7 ч. 2 ст. 160 КПК України, в клопотанні не обґрунтовано необхідності вилучення вказаних оригіналів документів.

Згідно п. 9.5.1, п. 2 додатку 64 Інструкції з діловодства в органах прокуратури, затвердженої наказом в.о. Генерального прокурора України від 01.04.2010 року № 18, засвідчення документів, зокрема й процесуальних, що подаються до суду, здійснюється шляхом їх підписання, затвердження та проставлення печатки.

Однак погодження клопотання прокурором не засвідчене належним чином за відсутності проставленої печатки органу прокуратури.

За таких обставин клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає поверненню для належного оформлення.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 159, 160, 163 КПК України, -

У Х В А Л И Л А:

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів повернути для належного оформлення старшому слідчому СУ ДПС у Житомирській області Бачинському І.А.

Роз’яснити стороні кримінального провадження, яка подала клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, право на повторне звернення з клопотанням після усунення недоліків, які були підставою його повернення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Л.М. Семенцова

Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено18.08.2015

Судовий реєстр по справі —295/572/13- к

Ухвала від 23.01.2013

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні