Ухвала
від 07.08.2015 по справі 461/8500/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 461/8500/15-к Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/783/560/15 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2015 року колегія суддів Cудової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області у складі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 з участю адвоката ОСОБА_5 та прокурора ОСОБА_6 , при секретарі ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали клопотання у кримінальному провадженні № 42015140000000133 від 18 червня 2015 року за апеляційними скаргами адвоката ОСОБА_5 в інтересах ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та прокурора ОСОБА_10 на ухвалу слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 31 липня 2015 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання від 29 липня 2015 року старшого слідчого СВ СУ ГУ МВС України у Львівській області ОСОБА_11 та накладено арешт на вилучені під час обшуків 29.07.2015 року в приміщеннях, які у своїй діяльності використовує ТзОВ «Західбудпроект» ЄДРПОУ 35630286 за адресою м. Львів, вул. Тракт Глиняньский, 152 та за місцем проживання директора ОСОБА_9 за адресою АДРЕСА_1 .

У арешті на вилучені за згаданими адресами ноутбук марки «Sony», модель РСG-3F1M сірого кольору з зарядним пристроєм 1 шт.; ноутбук марки «Acer», серійний номер 00144153533931; гроші в сумі 345900 грн. відмовлено з покликанням на те, що в ухвалі суду про обшук не було надано прямого дозволу на вилучення ноутбуків та грошових коштів, а ОСОБА_8 , яка заявила про те, що ці гроші належать їй, не є службовою особою ТзОВ«Західбудпроект» і вона подала 29.07.2015 року скаргу слідчому, в якій просила негайно повернути їй, як законному володільцю, вилучені під час обшуку гроші. При цьому слідчий суддя покликається на ксерокопію закордонного паспорта на її ім`я з відмітками про перетин кордону, та на те, що підозру у даному кримінальному провадженні нікому не оголошено, сума заподіяних збитків не встановлена, санкція статті кримінального закону не передбачає конфіскації, а слідчим не вказано жодних підстав вважати, що вилучені ноутбуки та кошти мають причетність до кримінального провадження.

У поданій апеляційній скарзі захисник ОСОБА_5 просить скасувати ухвалу місцевого суду, яка прийнята в супереч вимогам ст.ст.170-173,175 КПК України, постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про арешт майна. При цьому зазначає, що як слідчий у клопотанні так і слідчий суддя не мотивували яким чином майно, на яке накладено арешт має відношення до кримінального провадження, оскільки саме на такі дії дано дозвіл ухвалою слідчого судді про обшук речей і предметів, а санкція ч.3 ст. 191 КК України не передбачає конфіскацію майна. Крім того слідчим суддею не було враховано відсутність у кримінальному провадженні акту компетентного органу на підтвердження завищення обсягу виконаних робіт, та наданої стороною захисту довідки про перевірку ТзОВ «Західбудпроект», якими спростовується позиція сторони обвинувачення, відсутність потерпілого та цивільного позову.

Прокурор в апеляційній скарзі звертає увагу на те, що при аналізі даних співставлення податкового кредиту, податкових зобов`язань та декларацій з податку на додану вартість, результатів співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів встановлено, що ТзОВ «Західбудпроект» здійснило операції за період 01.02.2012 по 31.12.2014 років з придбання товарів (робіт, послуг) від «фіктивних» підприємств та підприємств «з ознаками фіктивності», при цьому постачальниками товарів (робіт, послуг) були виписані податкові накладні на загальну суму 757147,26 грн., а замовниками були Львівська обласна філармонія, Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1, Комунальна 8 клінічна міська лікарня, СШ №42. З приміщень, які займало ТзОВ, та за місцем проживання його директора виявлені, в тому числі 2 ноутбука та гроші в сумі 345900 грн., які підпадають під критерії зазначені у ч.2 ст. 167 КПК України оскільки є предметом кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди, а також набуті в результаті вчинення такого і з метою перевірки інформації, яка міститься на ноутбуках є необхідність у тимчасовому позбавленні зацікавлених осіб у можливості використовувати їх, тому прокурор просить ухвалу місцевого суду скасувати та ухвалити нову ухвалу, якою накласти арешт на все майно, яке тимчасово вилучене в ході проведення обшуків 29.07.2015 року.

Заслухавши доповідача, захисника, який підтримав апеляційну скаргу та заперечив апеляційну скаргу прокурора, прокурора, який заперечив проти задоволення поданої апеляційної скарги захисника та підтримав апеляційну скаргу прокурора, вивчивши матеріали клопотання та кримінального провадження, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

З досліджених матеріалів вбачається, що протягом 2012-2014 років ТзОВ «Західбудпроект» приймало участь у тендерних закупівлях на загальну суму 8234953 грн.

З аналізів даних співставлення податкового кредиту, податкових зобов`язань та декларацій з податку на додану вартість, результатів співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів проведених ДФІ у Львівській області встановлено, що ТзОВ «Західбудпроект» здійснило операції за період 01.02.2012 по 31.12.2014 років з придбання товарів (робіт, послуг) від «фіктивних» підприємств та підприємств «з ознаками фіктивності», при цьому постачальниками товарів (робіт, послуг) були виписані податкові накладні на загальну суму 757147,26 грн., а замовниками були Львівська обласна філармонія, Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1, Комунальна 8 клінічна міська лікарня, СШ №42.

Слідчим управлінням ГУМВС України у Львівській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, відомості про яке 18 червня 2015 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015140000000133 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 191 КК України.

Отже доводи апеляційної скарги захисника що стосуються порушень вимог податкового законодавства не мають відношення до даного кримінального провадження, тому не обговорюються колегією суддів, а наявні докази на стадії досудового слідства не оцінюються з точки зору їх належності, допустимості, достовірності чи достатності.

Місцевим судом встановлено, що 29 липня 2015 року, в рамках кримінального провадження, в приміщеннях, які у своїй діяльності використовує ТзОВ "Західбудпроект" ЄДРПОУ 35630286 за адресою: м. Львів, вул. Тракт Глинянський, 152 та за місцем проживання директора ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_1 на підставі ухвал слідчого судді були проведені обшуки та вилучено речі та документи які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також могли бути набуті злочинним шляхом внаслідок господарських операцій із суб`єктами господарської діяльності із ознаками фіктивності, тому постановою від 29 липня 2015 року речі, документи та гроші були долучені до кримінального провадження в якості доказів.

Разом з тим, висновки суду про непричетність ноутбуків до кримінального провадження належним чином не обґрунтовані.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження про вилучення комп`ютерної техніки було прямо зазначено у клопотанні про проведення обшуку та в ухвалі слідчого судді від 14.07.2015 року про надання дозволу на обшук. Один ноутбук було вилучено з приміщення, яке використовує ТзОВ «Західбудпроект», а другий з будинку по місцю проживання його директора ОСОБА_9 , тоді як про будь-яки кошти в зазначених документах не згадується. Гроші були виявлені випадково за місцем проживання директора ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає і його родина. Обгрунтованої підозри у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_9 не оголошено, жодних доказів про причетність вилученої суми грошей до кримінальних правопорушень також немає, тому місцевий суд підставно прийняв до уваги заяви його родичів про належність коштів і не надав дозволу на їх арешт.

З урахуванням наведеного колегія суддів вважає, що оскаржувана ухвала підлягає скасуванню, а клопотання слідчого про арешт вилученого при обшуках майна, крім грошей підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 405, 407, 409, 422 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

апеляційні скарги адвоката ОСОБА_5 в інтересах ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та прокурора ОСОБА_10 задовольнити частково - ухвалу слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 31 липня 2015 року скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою частково задовольнити клопотання від 29 липня 2015 року старшого слідчого СВ СУ ГУ МВС України у Львівській області ОСОБА_11 та накласти арешт на вилучені під час обшуків 29.07.2015 року в приміщеннях, які у своїй діяльності використовує ТзОВ "Західбудпроект" ЄДРПОУ 35630286 за адресою: м. Львів, вул. Тракт Глинянський, 152 та за місцем проживання директора ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_1 :

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис "Кліванець", вмістом якого є документи та банківська картка № НОМЕР_1 ;

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис " ОСОБА_12 ", вмістом якого є документи та банківська картка № НОМЕР_2 ;

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис " ОСОБА_13 ", вмістом якого є документи; -Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис "Бойко", вмістом якого є документи та банківська картка № НОМЕР_3 ;

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис "Мельник", із банківськими картками № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис " ОСОБА_14 ", із банківською карткою № НОМЕР_6 ;

-Пакет "Приват Банк", на якому є рукописний напис "Бачинський", із документами та банківською карткою Алгіу Bachynskyy № НОМЕР_7 ;

-Пакет "Приват Банк" із документами та банківською карткою № НОМЕР_8 ;

-Пакет "Приват Банк" із рукописним написом "0923143868 - ОСОБА_15 " із документами;

-Пакет "Приват Банк" із рукописним написом " ОСОБА_16 " із документами та банківською карткою № НОМЕР_9 ;

-Зошит в клітинку в твердій обкладинці синього кольору в кількості 1 шт.;

-Зошит в клітинку із написом "Сауна" із рукописними записами в кількості 1 шт.;

-Зошит в клітинку із написом "Спортзал" із рукописним текстом в кількості 1 шт.;

-Блокноти в коричневих обкладинках із рукописними записами в кількості 2 шт.;

-Договір №1 оренди нежитлових приміщень від 01.01.2013 на 2 арк.;

-Додаткова угода №2 до Договору оренди нежитлових прміщень№1 від 01.01.2015 на 1 арк.;

-Пусті бланки накладних та рахунків із відтисками печаток фізичних та юридичних осіб, підписами посадових осіб на 196 арк.;

-Печатки факсимільє в кількості 3 шт.;

-Печатка ТзОВ "Транс-Ком" ЄДРПОУ 37325618 в кількості 1 шт.;

-Печатка ФОП " ОСОБА_17 " ЄДРПОУ НОМЕР_10 в кількості 1 шт.;

-Печатка ТзОВ "Оптімекс" №36026932 - 1 шт.;

-Печатка ФОП " ОСОБА_18 " № НОМЕР_11 - 1 шт.;

-Печатка ФОП " ОСОБА_19 " 2928913460 - 1 шт.;

-Печатка Житловобудівельний кооператив №39462124 - 1 шт.;

-Чекова книжка по рахунку № НОМЕР_12 ;

-Аркуш паперу на якому є рукописний тест "Листопад / виручка / - 8246 грн. / розхід 2660 грн. / з/ п - 1500 каса 4030 грн., якому є рахунки та накладні із рукописними записами в кількості 33 шт."; -Аркуші паперу формату А-4 із відтисками печаток Ланівської сільської ради Перемишлянського району Львівської області ЗКПО 04372276 та підписами в кількості 3 шт.;

-Аркуші формату А-4 із відтисками печатки СПДФО "Кузьма Людмила Романівна" №2928913460 та підписами в кількості 4 шт.;

-Бланк договору купівлі-продажу із відтиском печатки ПП "Декорт Інвест" №30706947 та підписом в графі "Продавець" на 1 арк.;

-Накладна №44 від 10.03.2015 на 1 арк.;

-Чорнові записи із рукописним текстом на 18 арк.;

-Зразки відтиску печатки ТзОВ "Західбудпроект" №35630286 на 3 арк.;

-Файл у якому знаходяться аркуші формату А-4 із підписами в кількості 12 шт. а аркуші з відтисками печатки ТзОВ "Західбудпроект" ЄДРПОУ 35630286 в кількості 8 шт.;

-Аркуш із бірками на яких є підписи від імені ОСОБА_9 в кількості 1 шт.;

-Аркуші формату А-4 із відтисками печатки ТзОВ "Західбудпроект" 35630286 на 3 арк.; -Розрахунковий рахунок № НОМЕР_13 в АБ "Себбанк" на 2-х аркушах паперу А-4 із підписом та печаткою ТзОВ "Західбудпроект";

-Аркуші паперу формату А-4 із відтисками печатки Сокальської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат №04545340, дві бірки, які знаходяться у файлі;

-П`ять бланків накладних із відтисками печатки ОСОБА_20 № НОМЕР_14 ;

-Копії установчих документів "Союз плюс сервіс" ЄДРПОУ 30444793;

-Копії статуту та банківських реквізитів ПП "Поляріс Лайт" на 4 арк.;

-Копії установчихдокументів та банківських реквізитівПП"Інформаційний центр`Облік»

-Копії установчих документів ТзОВ "Лугпромстройсантехмонтаж" ЄДРПОУ 35554567 на 21 арк.;

-Податкові та видаткові накладні ТзОВ "Західбудпроект" з ТзОВ "Сана Прим" ЄДРПОУ 33927607, ТзОВ "Континент Профі" ЄДРПОУ 38544090, ТзОВ "Сантехресурс" ЄДРПОУ 34751291, ТзОВ "Вайз Юніон ЛТД" ЄДРПОУ 37569727, ТзОВ "Конді 50" ЄДРПОУ 38149196, ТзОВ "Віст Груп ЛТД" ЄДРПОУ 39167462, ТзОВ "Маштрейд" ЄДРПОУ 37956799, ТзОВ "Віст груп лімітед" ЄДРПОУ 38050901, ТзОВ "Компанія Лакшері Кепітал" ЄДРПОУ 38517030, ТзОВ "Стиль Медіа" ЄДРПОУ 36858290, ПП "Хімінвест" ЄДРПОУ 32424590, ТзОВ "ЮМ Логістика Медіа Груп" ЄДРПОУ 38944009, ПП "Роял Ісланд" ЄДРПОУ 36507261 на 182 арк.;

-Аркуші паперу формату А-4 із відтисками печатки ФОП " ОСОБА_18 " НОМЕР_11 на 10 арк.;

-Акти приймання виконаних будівельних робіт між ТзОВ "Західбудпроект" з ТзОВ "Вайз Юніон ЛТД", ПП "Хімінвест", ПП "Роял Ісланд", ТзОВ "Грант Буд", ТзОВ "Сана Прим", ТзОВ "Континент Профі" на 353 арк.;

-Договори про надання поворотної фінансової допомоги громадянином ОСОБА_9 для ТзОВ "Західбудпроект" на 90 арк.;

-Касова книга ТзОВ "Західбудпроект" за 2013-2014 p.p. на 154 арк.;

-Договора ТзОВ "Західбудпроект" з ТзОВ "Грант Буд", ТзОВ "Сана Прим", ТзОВ "Маштрейд", ТзОВ "Континент Профі", ТзОВ "Конді 50", ТзОВ "Вайз Юніон ЛТД", ТзОВ "Роял Ісланд", ПП "Хімінвест" на 28 арк.;

-Договірна ціна ТзОВ "Західбудпроект" з ТзОВ "Грант Буд";

-Протокол проведення взаєморозрахунків заборгованості ТзОВ "Західбудпроект" та ТзОВ "Сана Прим" станом на 31.08.2012 за виконані послуги по виконанню робіт від 31.08.2012 з додатками на 4 арк.;

-Аркуш формату А-4 із записами цифр - 1 шт.

- ноутбук марки «Sony», модель РСG-3F1M сірого кольору з зарядним пристроєм;

-ноутбук марки «Acer», серійний номер 00144153533931;

В задоволенні решти клопотання- відмовити.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого в ОВС СУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_11 або слідчому групи слідчих за його дорученням.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Судді: ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення07.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48301311
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —461/8500/15-к

Ухвала від 07.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Гаврилов В. М.

Ухвала від 07.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Гаврилов В. М.

Ухвала від 31.07.2015

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні