Ухвала
від 22.07.2014 по справі 127/15657/14-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/15657/14-к

Провадження 1-кс/127/5078/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2014 року місто Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мотивуючи свої вимоги тим, що у нього в провадженні знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32014020000000006 про ухилення від сплати єдиного соціального внеску службовими особами Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ) здійснюючи фінансово-господарську діяльність підприємства, в період з 01.09.2012 року по 01.01.2014 року під час нарахування заробітної плати, винагороди за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв`язку із вагітністю (пологами) та їх виплати найманим працівникам товариства умисно ухилились від сплати податків до бюджету (єдиного соціального внеску) шляхом його неперерахування в сумі 2 063 тис. грн.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , працюючи директором Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ), на підставі наказу про призначення на посаду № 12-к від 31.01.2011 року, яку взято на податковий облік як платника податків 19.11.2010 року ІНФОРМАЦІЯ_5 за № 1807, тобто, згідно Положення про Філію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », являючись службовою особою вказаного підприємства, на яку покладено виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи неправомірність та протизаконність своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, а також переслідуючи злочинний намір направлений на умисне ухилення від сплати єдиного соціального внеску, в порушення вимог чинного законодавства, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати зборів (обов`язкових платежів), під час здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства, в період з 01.09.2012 по 01.01.2014, здійснив підписання розрахунків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, які подав до ІНФОРМАЦІЯ_6 за період з 01.09.2012 по 01.10.2013, а з моменту передачі функцій адміністрування єдиного соціального внеску Міністерству доходів і зборів України, здійснив підписання вказаних розрахунків, та подав їх до ІНФОРМАЦІЯ_5 за період з 01.10.2013 по 01.01.2014, із задекларованими сумами внесків.

Маючи реальну можливість та грошові кошти на рахунках Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою умисного ухилення від сплати вказаного внеску в період з 01.09.2012 по 01.01.2014, незважаючи на неодноразові повідомлення про необхідність обов`язкової сплати внесків на загальнообов`язкове соціальне страхування з боку головного бухгалтера підприємства ОСОБА_4 , ОСОБА_3 не сплачував їх до державного бюджету, а використовував на інші потреби.

Так, відділом аналізу сумнівних операцій управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_7 проведено аналіз руху грошових коштів по рахункам Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.09.2012 року 01.01.2014, згідно якого встановлено, що за вказаний період на рахунки підприємства надійшло 60 456 659,39 грн. та використано 60 450 056,19 грн., в тому числі на надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги 17 463 900,00 грн. підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ).

На даний час виникла необхідність у дослідженні подальшого руху, використання та перевірки законності обігу грошових коштів наданих Філією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), як безвідсоткова поворотна фінансова допомога.

Для здійснення фінансово-господарської діяльності та отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги від Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) проводили розрахунки та отримували готівкою кошти через рахунки № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 відкриті в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ).

З метою вжиття заходів щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, а також з`ясування фактичного перерахування грошових коштів та законності їх обігу, необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), відкритих в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ), вважаю за необхідне здійснити виїмку відомостей про рух грошових коштів, а також оригіналів документів, наданих для відкриття та використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) вказаних банківських рахунків, які необхідні для проведення судово-почеркознавчих експертиз документів та можуть виступати в якості джерела доказів по кримінальному провадженню.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку), які перебувають у володінні службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 . Слідчий просить надати тимчасовий доступ до вищезазначених документів.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин, хоча про місце та час розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього докази, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню. Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161,162,163,164, 166, 167, 309, 395 КПК України, ст. 60 та ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково .

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області ОСОБА_2 , здійснити тимчасовий доступ до документів та вилучення їх копій в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме: відомостей про рух грошових коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ) № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 в прибутковій і видатковій частині із зазначенням дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів за період з 01.09.2012 по 21.07.2014; Документів, які стосуються відкриття та обслуговування рахунків № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), а саме: документів обліково-реєстраційної справи;статуту (установчого договору); карточок із зразками підписів і відбитком печатки встановленого зразка; заяв на відкриття рахунків; договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта; копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, завіреного нотаріально; ксерокопій паспортів уповноважених осіб; оригіналів довіреностей на право вчинення юридичних дій від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »; договорів найму чи іншого документа про призначення на посаду директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »; оригіналу довіреності завіреної нотаріально на ім`я особи, яка має право на відкриття і розпорядження рахунками; заяви на видачу чекових книжок; документів, які засвідчують видачу і отримання чекових книжок із зазначенням серійного номера першого і останнього чеку кожної чекової книги, які отримувались підприємством за період з 01.09.12 по 21.07.14; заяв клієнта на встановлення системи «Клієнт-Банк»; договору на обслуговування системи «Клієнт-Банк»; акту про введення системи «Клієнт-Банк» в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи «Клієнт-Банк»; документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа і електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі вказаних електронних ключів; інших документів, які знаходяться в справі з юридичного оформлення рахунків клієнта банку; платіжних доручень на перерахування грошових коштів за період з 01.09.12 по 21.07.14; чеків на отримання готівки за період з 01.09.12 по 21.07.14, а також всіх інших документів, що стали підставою для відкриття та використання вказаних рахунків.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення22.07.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу48304644
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/15657/14-к

Ухвала від 22.07.2014

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Олійник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні