Постанова
від 13.12.2010 по справі 2а-5406/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-5406/10/2370

13.12.2010 р. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилюка В. О.,

секретар судового засідання -Хоменко О. О.,

за участю представників:

позивача -ОСОБА_1,

відповідача -не з'явився,

прокуратури -ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом прокурора Лисянського району Черкаської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Лисянському районі Черкаської області до відкритого акціонерного товариства В«Лисянське автотранспортне підприємство 17145В» про стягнення податкового боргу,

встановив:

Прокурор Лисянського району Черкаської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Лисянському районі Черкаської області подав позов про стягнення з відкритого акціонерного товариства В«Лисянське автотранспортне підприємство 17145В» податкового боргу з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в розмірі 5 282 грн. 82 коп.

В обґрунтування позовних вимог зазначено те, що відповідач не сплатив самостійно ним узгоджені суми податкового зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності за період з травня по жовтень 2010 року внаслідок чого утворився податковий борг, який підлягає стягненню в судовому порядку.

Представники позивача та прокуратури в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив розглянути справу без його участі на підставі наданих документів.

Заслухавши пояснення представників позивача та прокуратури, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до такого висновку.

Відповідач, як суб'єкт господарювання -юридична особа, ідентифікаційний код 03562075, зареєстрований Лисянською районною державною адміністрацією Черкаської області 18.10.1995р., взятий на облік в органах державної податкової служби 18.10.1995р., на час розгляду справи перебуває на обліку в державній податковій інспекції у Лисянському районі Черкаської області.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 9, пункту 8 частини 1 статті 14 Закону України В«Про систему оподаткуванняВ» платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни; до загальнодержавних належать такі податки і збори (обов'язкові платежі): плата за землю (земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності).

Частиною 1 статті 2 Закону України В«Про плату за землюВ» передбачено, що використання землі в Україні є платним; плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель; розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному цим Законом.

Відповідно до частини 1 статті 14 цього Закону платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Судом встановлено, що відповідачем до державної податкової інспекції у Лисянському районі Черкаської області подано податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності на 2010 рік із зазначенням загальної річної суми цієї плати в розмірі 10 565 грн. 60 коп. Щомісячні платежі відповідача з травня по жовтень складають 880 грн. 47 коп.

Згідно частини 1 статті 17 Закону України В«Про плату за землюВ» податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Як свідчать матеріали справи, щомісячні платежі з травня по жовтень відповідач не сплатив внаслідок чого утворився податковий борг в розмірі 5 282 грн. 82 коп.

Спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення, є Закон України В«Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондамиВ» (Закон № 2181-ІІІ).

Відповідно до пункту 1.3 статті 1 Закону № 2181-ІІІ податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідно до п. 5.1, ч. 3 пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації; платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Підпунктом 5.4.1. пункту 5.4. статті 5 Закону № 2181-ІІІ передбачено, що узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Пунктом 11 частини 1 статті 11 Закону України В«Про державну податкову службу в УкраїніВ» передбачено, що органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України.

За вказаних обставин, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Лисянське автотранспортне підприємство 17145" (19300, Черкаська область, смт. Лисянка, пров. Бужанський, 52, ідентифікаційний код 03562075) в дохід бюджету через державну податкову інспекцію у Лисянському районі Черкаської області (19300, Черкаська область, смт. Лисянка, пл. Миру, 42, ідентифікаційний код 34324276) податковий борг з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в розмірі 5 282 (п'ять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 82 коп.

Суддя В.О. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення13.12.2010
Оприлюднено19.08.2015
Номер документу48334250
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5406/10/2370

Ухвала від 26.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 07.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні