Ухвала
від 01.11.2012 по справі 15/382-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

О К Р Е М А У Х В А Л А

01.11.2012 р. справа № 15/382-б

За заявою Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича

до Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича

про визнання банкрутом

Суддя Хоменко М.Г.

Представники: не викликаись

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник(боржник) звернувся до суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника, оскільки останній неспроможний сплатити борг.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 10.08.2009 порушено провадження у справі за № 15/382-б за особливостями, передбаченими ст. 47, 48 Закону України "Про відновленняплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 24.11.2009З метою забезпечення вимог кредиторів накладено арештна майно громадянина -підприємця Федоренка Сергія Олеговича за винятком майна,на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення, у тому числі на грошові кошти та рахунки, а саме: р/р 6001401014164 у ВАТ "Райфайзен Банк Аваль" та на всі інші розрахункові рахунки, виявлені державним виконавцем, на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд, що розташована за адресою: Київська область, Вишгородський район, село Ясногородка, урочище Братська могила №1 ділянка №62, загальною площею 0,1200 га, кадастровий номер: 3221889001 19 277 0062 та земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд, що розташована за адресою: Київська область, Вишгородський район, село Ясногородка, урочище Братська могила №1 ділянка №99, загальною площею 0,1200 га, кадастровий номер: 3221889001 19 277 0099.

Постановою Господарського суду м. Києва від 23.12.2009 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Вівсяника А.М.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 25.01.2011 продовжено строк ліквідаційної процедури Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича на шість місяців.

До Господарського суду міста Києва надійшло клопотання ліквідатора Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича арбітражного керуючого Вівсяника А.М про продовження строку ліквідаційної процедури банкрута на шість місяців.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.07.2011 продовжено строк ліквідаціної процедури банкрута Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича на шість місяців.

До Господарського суду м.Києва надійшла заява арбітражного керуючого Вівсяника А.М про звільнення його від обов"язків ліквідатора Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 10.10.2011 розгляд справи у судовому засіданні призначено на 25.10.2011 та зобов"язано Управління з питань банкрутства у м. Києві та Київській області Державний департамент з питань банкрутства надати суду кандидатуру арбітражного керуючого для призначення його ліквідатором Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 25.10.2011 розгляд справи у судовому засіданні відкладено на 22.11.2011 та повторно зобов"язано Управління з питань банкрутства у м. Києві та Київській області Державний департамент з питань банкрутства надати суду кандидатуру арбітражного керуючого для призначення його ліквідатором Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича.

21.11.2011 до Господарського суду міста Києва надійшов лист з Управління з питань банкрутства у м. Києві та Київській області Державного департаменту з питань банкрутства з пропозицією винесення на розгляд суду кандидатури арбітражного керуючого Мисенка Я.В. для призначення його ліквідатором Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 21.11.2011 задоволено заяву арбітражного керуючого Вівсяника Андрія Мирославовича; звільнено від обов"язків ліквідатора Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича арбітражного керуючого Вівсяника Андрія Мирославовича; призначено ліквідатором Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича арбітражного керуючого Мисенка Ярослава Вячеславовича (ліцензія серії АВ № 397193 від 01.07.2008), якого зобов"язано ознайомитись з матеріалами справи, виконати у повному обсязі вимоги постанови суду про визнання боржника банкрутом, вжити всіх можливих заходів щодо повного виявлення майна боржника та забезпечення прав кредиторів та подати суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс з відповідними додатками.

Зважаючи на той факт, що термін ліквідаційної процедури банкрута сплинув, а ліквідатор не надав суду жодного доказу виконання вимог постанови суду від 23.12.2009 та ухвали від 21.11.2011, зокрема, доказів вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна боржника з метою задоволення вимог кредиторів ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.07.2012 продовжено строк ліквідаційної процедури до 09.10.2012 та призначено розгляд справи у судовому засіданні.

Ухвалами Господарського суду м. Києва від 09.10.2012 та від 24.10.2012 розгляд справи у судовому засіданні відкладався через нез"явлення ліквідатора Фізичної особи-підприємця Федоренка Сергія Олеговича арбітражного керуючого Мисенка Ярослава Вячеславовича (ліцензія серії АВ № 397193 від 01.07.2008) та невиконання ним вимог постанови суду від 23.12.2009 та ухвали від 21.11.2011, зокрема, не надання доказів вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна боржника з метою задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до частини 5 статті 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно з ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України.

Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України.

Аналогічні положення містяться також в Законі України "Про судоустрій і статус суддів". Зокрема, ст. 13 Закону встановлює, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Разом із тим, незважаючи на обов'язковість виконання вимог ухвал суду, арбітражний керуючий Мисенко Я.В. протягом одного року ухилявся від виконання постанови господарського суду м.Києва 23.12.2009 та ухвали від 21.11.2011 у справі №15/382-б щодо вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна боржника з метою задоволення вимог кредиторів

У відповідності до п. 1 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується в першу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 цього Закону, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Але, в порушення вказаних вище норм законодавства, арбітражний керуючий Мисенко Ярослав Вячеславович не виконав покладених на нього як на ліквідатора повноважень, визначених ст.25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку, що дана бездіяльність арбітражного керуючого Мисенка Я.В. порушує норми ст. 124 Конституції України, ст. 4-5, 30 Господарського процесуального кодексу України, та створює перешкоди суду у здійсненні правосуддя.

Відповідно до статті 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

За таких обставин, господарський суд м. Києва, виносить на ім'я начальника Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України окрему ухвалу про необхідність усунення порушень, недоліків в роботі арбітражного керуючого Мисенка Я.В. та відповідного реагування.

Керуючись статтями 90, 86 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Запропонувати Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України організувати усунунення порушення і недоліки в роботі арбітражного керуючого Мисенка Я.В, вжити відповідних заходів реагування та забезпечити своєчасне виконання арбітражним керуючим Мисенком Я.В. постанови господарського суду міста Києва від 23.12.2009 та ухвали від 21.11.2011 по справі № 15/382-б, а саме щодо вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна боржника з метою задоволення вимог кредиторів.

2. Зобов'язати Департамент нотаріату, банкрутства та функціонування центрального свідчувального органу Міністерства юстиції України письмово повідомити господарський суд м. Києва про результати розгляду даної окремої ухвали.

3. Запропонувати Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України ознайомитись з матеріалами справи №15/382-б (ознайомлення проводиться щоп"ятниці у приміщенні Господарського суду м.Києва).

4. Окрему ухвалу направити Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України для виконання, учасникам провадження у справі та ліквідатору - для відома.

Суддя М.Г. Хоменко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено17.08.2015
Номер документу48337967
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/382-б

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Ухвала від 06.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 06.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 09.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 19.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 15.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні