Рішення
від 25.03.2010 по справі 2/155
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" березня 2010 р. Справа № 2/155

За позовом Чернівецької обласної спілки споживчих товариств

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Буковинаінтур"

третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору: приватна виробничо-комерційна фірма "Зірка";

треті особи, без самостійних вимог: Чернівецьке колективне підприємство "Черемош",

Чернівецьке міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство,

товариство з обмеженою відповідальністю "ТК"

про визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ "Буковинаінтур" від 05.12.2007 року

Суддя І.В.Скрипничук

Представники:

позивача - ОСОБА_1, довіреність № 14-03/2 від 27.01.2010

відповідача - ОСОБА_2, довіреність № 1 від 14.10.2009

третя особа (ПВКФ "Зірка") - ОСОБА_3 - директор

третя особа (ТОВ "ТК") - ОСОБА_2, довіреність від 20.12.2009

третя особа (Чнівецьке колективне підприємство "Черемош") - не з"явився

третя особа (Чернівецьке міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство) - не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Чернівецька обласна спілка споживчих товариств, м.Чернівці (код 011774425), звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Буковинаінтур", м.Чернівці (код 05290758), про визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ "Буковинаінтур", оформлене протоколом від 05.12.2007 № 3/07.

Оскаржуваним рішенням зборів учасників вирішено виключити ПВКФ "Зірка", Облспоживспілку та Чернівецьке міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство із складу засновників, а також вирішено питання поповнення статутного фонду ТОВ "ТК" та розподіл часток виключених учасників шляхом їх закріплення за ТОВ "ТК".

Позовні вимоги обгрунтовуються наступним: підставою виключення, як зазначено в рішенні зборів (абзац 12), є „невиконання рішення зборів учасників від 19.10.2007 р. та перешкоджання, у зв"язку із цим, своїми діями досягнення цілей товариства".

Проте, Статутом ТОВ „Буковинаінтур", який був чинним на момент прийняття зазначених рішень, пунктом 3.1. розділу 3 „Мета і предмет діяльності" зазначено, що товариство створено з метою задоволення потреб в його послугах (роботах, товарах) та реалізації на основі отриманого прибутку інтересів учасників товариства, а також економічних та соціальних інтересів трудового колективу. Інших цілей або іншої мети у товариства статутом не визначено.

Більше того, прийняття Статуту в новій редакції було обумовлено тим, що один із учасників товариства - Товариство з обмеженою відповідальністю „ТК" придбав частку в Статутному капіталі, яка раніше належала КП „Черемош" тим самим збільшивши свою частку в статутному капіталі до 64,03 відсотків.

Нез"явлення позивача для підписання статуту в новій редакції не зачіпає будь-яких інтересів діяльності товариства, а зачіпає інтереси окремого учасника, а саме Товариства з обмеженою відповідальністю „ТК". Ухилення ж учасників товариства, від підписання змін до статутних документів є порушенням загальних засад цивільного законодавства (п.п.2,5,6 ч.І ст.З ЦК України).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, способом захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права, а тому Товариство з обмеженою відповідальністю „ТК" згідно зі ст. 392 Цивільного кодексу України могло пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорювалося чи не визнавалося іншими учасниками, або відповідно до п.5 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, могло вибрати способом захисту своїх цивільних прав -примусове виконання обов"язку в натурі.

Згідно зі статтею 145 Цивільного кодексу України та статтею 59 Закону України «Про господарські товариства" внесення змін до установчих документів товариства з обмеженою відальністю відноситься до виключної комнетенції повноважних загальних зборів учасників товариства.

Закон не містить вимог щодо підписання змін до статуту всіма учасниками товариства, а тому зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю, що прийняті повноважними загальними зборами цього товариства, можуть підписуватись присутніми на цих зборах учасниками. Підписи цих учасників посвідчуються нотаріально.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю „ТК", яке договором від 27.08.2007 року збільшило свою частку в статутному капіталі відповідача до 64,03 відсотків і відповідно до ст.334 ЦК України набуло права власності, отримало право на проведення зборів учасників та прийняття рішень без участі інших його учасників, оскільки такі збори є повноважними приймати будь-які рішення щодо діяльності товариства.

Ухвалою суду від 23.12.2009 залучено в якості третьої особи, без самостійних вимог, на стороні позивача приватну виробничо-комерційну фірму "Зірка".

Ухвалою суду від 09.02.2010 залучено в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Чернівецьке колективне підприємство "Черемош", Чернівецьке міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство та товариство з обмеженою відповідальністю "ТК". Одночасно задоволено заяву позивача (Чернівецька обласна спілка споживчих товариств) про зміну підстав позову.

У процесі розгляду справи ПВКФ "Зірка" звернулась із заявою про вступ у справу № 2/155 в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, подавши позов про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Буковинаінтур", оформлене протоколом від 05.12.2007 № 3/07 (частині п.2, 4, 5, 6 порядку денного).

Статутом ТОВ "Буковинаінтур", який був чинним на момент прийняття зазначених рішень, пунктом 5.9 визначено: "Якщо учасник Товариства систематично не виконує своїх обов'язків щодо Товариства, або перешкоджає своїми діями досягнення цілей Товариства, він може бути виключений з Товариства за рішенням зборів учасників".

Не вбачається систематичність не виконання своїх обов'язків, оскільки після рішення зборів від 19.10.2007 року учасник Товариства не з"явився для підписання Статуту в новій редакції, а відповідно до рішення зборів від 05.12.07 року фірму "Зірка" виключили зі складу учасників "Буковинаінтур".

Нез'явлення для підписання Статуту у новій редакції не зачіпає будь-яких інтересів діяльності Товариства, а зачіпає інтереси одного із учасників Товариства - ТОВ "ТК ", який придбав частку Статутного капіталу, яка раніше належала КП "Черемош", тим самим збільшивши свою частку у Статутному капіталі до 64,0 відсотка, чим і викликана необхідність прийняття Статуту у новій редакції .

Ухилення ж учасників Товариства від підписання змін до Статутних документів є порушенням загальних засад цивільного законодавства (п.п. 2, 5, 6 ч.І ст. 3 ЦК України).

У засіданні суду, яке відбулось 23.02.2010, сторони звернулись з клопотанням про розгляд справи поза межами двомісячного строку.

Ухвалою суду від 23.02.2010 задоволено заяву ПВКФ "Зірка" про вступ у справу в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Задоволено клопотання сторін про розгляд справи поза межами двомісячного строку. Одночасно розгляд справи відкладено на 16.03.2010.

У засіданні суду 16.03.2010 оголошено перерву до 25.03.2010.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, суд встановив:

Так, загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Буковинаінтур", які відбулися 05.12.2007, прийнято рішення, оформлене протоколом № 3/07, про виключення із складу ТОВ "Буковинаінтур" наступних учасників: приватна виробничо-комерційна фірма "Зірка"; Чернівецька обласна спілка споживчих товариств; Чернівецьке міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство.

Підставою для виключення із складу учасників ТОВ "Буковинаінтур" було невиконання рішення зборів від 19.10.2007 та перешкоджання, у зв"язку із цим, своїми діями досягнення цілей Твариства.

Суд вважає, що заявлені позовні вимоги позивачем (Чернівецька обласна спілка споживчих товариств) та третьою особою, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, (приватна виробничо-комерційна фірма "Зірка") щодо визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Буковинаінтур", оформлене протоколом від 05.12.2007 за № 3/07, в частині п.п. 2, 4, 5, 6 порядку денного є безпідставними і такими, що не підлягають задоволенню з таких підстав:

На зборах від 19.10.2007 вирішено затвердити Статут у запропонованій редакції. Зобов'язати усіх учасників з'явитись в приміщення ТОВ «Буковинаінтур»за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 4, II поверх 08.11.2007 р. о 15-00 год. для підписання статуту у новій редакції. Порушення цього обов'язку вважатиметься перешкоджанням своїми діями досягненню цілей товариства та є підставою для виключення відповідного учасника із Товариства.

Отже, зборами учасників від 19.10.2007 р. визначено, що не виконання цього обов'язку є перешкоджанням своїми діями досягненню цілей товариства (приведення Статуту у відповідність вимогам чинного законодавства) та є достатньою підставою для виключення відповідного учасника.

Про прийняте на зборах від 19.10.2007 р. рішення та зобов'язання учасників позивача було повідомлено поштовим відправленням, яке вручено йому 05.12.2007 р., про що свідчить кур'єрська накладна № 000001142460 від 02.11.2007 р. та опис внутрішнього вмісту поштового відправлення, із відміткою позивача про отримання цього відправлення. Зокрема, позивачем цим відправленням отримано витяг з протоколу від 19.10.2007 р. та повідомлення про рішення зборів.

Товариство має право самостійно визначати цілі своєї діяльності, зокрема рішеннями загальних зборів. Учасник товариства зобов'язаний не перешкоджати своїми діями досягненню цілей товариства. Таким чином, позивачу було доведено, які цілі стоять перед товариством (внесення змін до Статуту та приведення його у відповідність до чинного законодавства) та повідомлено про наслідки невиконання обов'язку підписання статуту у новій редакції, а саме виключення із складу товариства.

Однак, Чернівецька обласна спілка споживчих товариств та приватна виробничо-комерційна фірма "Зірка" не виконали цього обов"язку , своїх представників не направили 08.11.2007 для підписання Статуту у затвердженій редакції, про що складено відповідний акт від 08.11.2007, що стало підставою для виключення зазначених учасників із складу ТОВ "Буковинаінтур".

Крім того, як зазначає відповідач, у цей період ТОВ "Буковинаінтур" у судах захищало своє право на приватизацію приміщення, яке товариством орендується з моменту створення, у зв"язку з чим було заявлено ряд позовів у господарський суд Чернівецької області.

Проте, частиною учасників Товариства, у тому числі Облспоживспілкою та ПВКФ "Зірка", було надіслано листа на адресу Чернівецького міського голови про те, що приватизація будівлі по вул. Червоноармійській, 4 у м.Чернівці та звернення із позовами до суду товариством відбулось без згоди його засновників (учасників) самим директором ТОВ "Буковинаінтур". Далі наголошувалось, що ці учасники планують в найближчий час скликати загальні збори учасників, на яких розглянути діяльність директора із зазначених питань.

Отже, як зазначає відповідач, такими діями Чернівецька обласна спілка споживчих товариств та приватна виробничо-комерційна фірма "Зірка" також жодатково здійснювали спроби перешкоджання досягненню цілей товариства, зокрема приватизації будівлі по вул. Червоноармійській, 4 в м.Чернівці, а також неоднарозовано ігнорували брати участь у зборах учасників товариства.

Відповідно до ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чинов виконує обов"язки, або перешкоджає досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників ториства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

Таким чином, при вказаний обставинах, на думку суду, у ТОВ "Буковинаінтур" (відповідач) були всі правові підстави для прийняття оскаржуваного рішення.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 82, 84 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

У позовних вимогах Чернівецької облсної спілки споживчих товариств та приватної виробничо-комерційної фірми "Зірка" про визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ "Буковинаінтур", оформлене протоколом від 05.12.2007 за № 3/07, відмовити.

Рішення оформлено відповідно до ст. 84 ГПК України та підписано 29.03.2010.

Суддя І.В.Скрипничук

Дата ухвалення рішення25.03.2010
Оприлюднено19.08.2015
Номер документу48340046
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/155

Судовий наказ від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Рішення від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук Iван Васильович

Ухвала від 08.06.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Савченко Г. І.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 25.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 14.04.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні