Вирок
від 12.08.2015 по справі 524/6396/15-к
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/6396/15-к

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2015 року Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області

у складі:головуючого судді Олейнікової Г.М. .,

при секретарі Кулинич М.М. ,

за участю прокурора Бондаренка О.П. .,

захисника ОСОБА_1

обвинуваченого ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Кременчуці Полтавської області кримінальне провадження № 12014170000000486 за обвинуваченням ОСОБА_2 ,ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Тернівка Дніпропетровської області , українця, громадянина України, не одруженого, військовозобов,язаного , з вищою освітою, працюючого шахта»Тернівська» ШУ»Павлоградське» підземним гірноробочим , раніше не судимого, проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України,

в с т а н о в и в:

До Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_2 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України.

Крім цього, до суду надійшла угода, укладена між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_2 про визнання винуватості від 30.07.2015 року, якою досягнуто наступних умов.

Старшим слідчим в ОВС СУ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, 30.07.2015 року повідомлено про підозру ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України за наступних обставин.

Відповідно до статуту ТОВ «БАУ-ПРОФІ» (ЄДРПОУ 36961022) у редакції від 05.04.2011 р., підприємство створене для здійснення господарської діяльності із виконання робіт по наданню послуг та виробництву продукції і товарів, зокрема: діяльності у галузі будівництва та виробництва, у галузі торгівлі, транспортні послуги, юридичні, охоронні інші послуги, діяльності у галузі виробництва, видобування та переробки, медико-виробничій діяльності, діяльності у галузі автосервісу та ремонту транспорту, діяльності у галузі освіти, діяльності у галузі реклами, видавництва, інформації та маркетингових досліджень, надання туристичних послуг, інша діяльність.

Відповідно до рішення учасника ТОВ «БАУ-ПРОФІ» № 4 від 26.11.2012 та наказу № 2-ґк від 27.11.2012 р. ОСОБА_2 призначено на посаду директора підприємства.

Згідно положень Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України», на директора покладаються обов'язки із контролю за правильним веденням бухгалтерського обліку і поданню бухгалтерських звітів, балансів, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків, зборів та обов'язкових платежів.

Згідно Статуту у редакції від 01.02.2010р. № 12241020000048713 підприємства, директора уповноважено організовувати та забезпечувати виконання поточних та перспективних планів, розпоряджатися майном товариства та його грошовими коштами, укладати без доручення угоди всіх видів та забезпечувати їх виконання, одноособово укладати зовнішньоекономічні договори від імені товариства, виступати від імені товариства, представляти його інтереси в державних та судових органах, фінансових установах, перед іншими юридичними та фізичними особами, приймати на роботу та звільняти з роботи працівників товариства, вживати необхідних заходів для збереження та належного використання майна та коштів товариства.

Таким чином, ОСОБА_2, перебуваючи на посаді директора ТОВ «БАУ-ПРОФІ», наділений адміністративно-господарськими, організаційно-розпорядчими функціями та є службовою особою.

У листопаді 2012 року особа, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, на території ТОВ «Діола-Транс», за адресою: місто Дніпропетровськ, вулиця Автопаркова, 1-Г, будучи засновником та власником указаного підприємства, запропонував ОСОБА_2, який за усним трудовим договором на постійній основі працював експедитором ТОВ «Діола-Транс» , за додаткову грошову винагороду у розмірі 1300 грн. на місяць, зайняти посаду директора підприємства - ТОВ «БАУ-ПРОФІ», придбаного з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків підприємствами (вигодонабувачами), шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів та подальшого незаконного формування податкового кредиту за фінансово-господарськими операціями із ТОВ «БАУ-ПРОФІ», які фактично не мали місця.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій, ОСОБА_2, діючи умисно, із корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства, пов'язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зафіксованих у статутних документах ТОВ «БАУ-ПРОФІ», надав згоду на пропозицію особи, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, щодо зайняття посади директора ТОВ «БАУ-ПРОФІ» та передав указаній особі, копію паспорта громадянина України, копію трудової книжки, копію диплому про вищу освіту, копію ідентифікаційного номеру платника податків, для складання статутних та реєстраційних документів.

Реалізовуючи спільний злочинний умисел, за попередньою змовою із особами, кримінальне провадження відносно яких виділено у окреме провадження, ОСОБА_2, діючи умисно, усвідомлюючи протизаконний характер запропонованих йому дій, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», єдиною метою придбання якого було прикриття незаконної діяльності із ухилення суб'єктами господарської діяльності (вигодонабувачами) від сплати обов'язкових платежів у наслідок незаконного формування податкового кредиту, ознайомившись з наданими йому документами, за вказівкою особи, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, 27.11.2012р. звернувся до реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції та вніс зміни до відомостей про юридичну особу, а саме про зміну керівника юридичної особи, що не пов'язані зі змінами в установчих документах.

Переслідуючи указану мету, 28.11.2012 р. ОСОБА_2 звернувся до Пенсійного фонду України у Самарському районі міста Дніпропетровська та поставив на облік ТОВ «БАУ-ПРОФІ» як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Цього ж дня, ОСОБА_2 звернувся із заявою до Лівобережної МДПІ у ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, щодо його призначення директором підприємства-платника податків ТОВ «БАУ-ПРОФІ».

У подальшому ОСОБА_2, діючи умисно, реалізовуючи спільний злочинний умисел, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», за вказівкою особи, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, ознайомившись з наданими документами, завіривши їх власним підписом та печаткою підприємства, яка була йому передана особою, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, 16.01.2013р. у приміщенні головного офісу ПАТ «Актабанк» що за адресою: Дніпропетровськ, вул. Шевченка 53, відкрив поточний рахунок № 26003001308881 (українська гривня), уклав та підписав від імені фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», картку із зразками підписів і відбитків печатки власника рахунку ТОВ «Бау-Профі» від 16.01.2013р., картку із зразками підписів і відбитка печатки власника рахунку ТОВ «Бау-Профі» від 03.09.2013р, заяву про відкриття поточного рахунку ПАТ «Актабанк» від 03.09.2013р., договір № В20 - 1432/Т/308881 на розрахункове касове обслуговування банківського рахунку від 03.09.2013р., договір № В20 - 0997/Т/308881 про надання в користування системи «Клієнт - банк «іFOBS» від 16.01.2013р., акт прийому передачі дискети для генерації електронних підписів від 16.01.2013р., акт виконання робіт встановленню/відновленню системи «Клієнт - банк «іFOBS» від 16.01.2013р., заяву на підключення рахунку до системи «Клієнт - банк «іFOBS» від 16.01.2013р., акт виконаних робіт за Договором про надання в користування системи «Клієнт - банк «іFOBS» від 16.01.2013р., договір № В20 - 0996/Т/308881 на розрахунково - касове обслуговування банківського рахунку від 16.01.2013 р., додаток №1 до Договору на розрахунково - касове обслуговування банківського рахунку № В20 - 0996/Т/308881 від 16.01.2013р., заяву про відкриття поточного рахунку ПАТ «Актабанк» від 16.01.2013р., анкету - опитувальник (для клієнта - юридичної особи, резидента) від 16.01.2013р.

Виконавши всі необхідні дії, спрямовані на забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ»: внесення змін щодо керівника юридичної особи, реєстрацію у контролюючих органах, відкриття рахунку у банківській установі, достовірно знаючи, що фіктивне підприємство ТОВ «БАУ-ПРОФІ» не буде здійснювати фінансово-господарську діяльність, ОСОБА_2 передав договори на розрахунково-касове обслуговування, ключ електронного цифрового підпису, печатку та установчі документи особі, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, яка таким чином отримала можливість здійснювати від імені ОСОБА_2 прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, документального оформлення псевдо-господарських операцій, а також незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток на користь суб'єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки (вигодонабувачів).

Після цього, директор ТОВ «БАУ-ПРОФІ» ОСОБА_2, діючи умисно, із корисливих мотивів, реалізовуючи спільний злочинний умисел, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», не маючи наміру виконувати вимоги Статуту підприємства, діяв згідно заздалегідь розробленого злочинного плану та вказівок особи, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, що виражалося в незаконному оформленні за заздалегідь підробленими документами неіснуючих (фіктивних) фінансово-господарських операцій на отримання та відпуск товарно-матеріальних цінностей (надання послуг, виконання робіт) з дотриманням встановлених реквізитів і процедур, шляхом перерахувань коштів і спрямування на адресу підприємств-контрагентів різних форм власності документів фінансово-господарської діяльності без фактичного постачання товару, надання послуг чи виконання робіт.

Здійснюючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_2, у період часу з січня 2013 року по квітень 2014 року , будучи службовою особою, грубо порушуючи вимоги ст. ст. 3, 8, 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», від 16.07.99 р№ 996-XIV, ст. 19 Господарського кодексу України, п.п. 16.1.2, п. 16.1, ст. 16, п.п.198.1, 198.2, 198.6 ст. 198 Податкового Кодексу України, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільну небезпечність своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», достовірно знаючи про відсутність фактів постачання товарно-матеріальних цінностей, надання послуг та виконання робіт, видав шляхом власноручного підписання завідомо неправдиві офіційні документи первинного бухгалтерського обліку: договори, податкові та видаткові накладні, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні щодо проведення фіктивним підприємством ТОВ «БАУ-ПРОФІ» фінансово-господарських операцій у наслідок яких суб'єктами підприємницької діяльності (вигодонабувачами) незаконно сформовано податковий кредит на загальну суму 4707433 грн., зокрема: ПА «ВАТАЛ» (код ЄДРПОУ 30653974) на суму 232185,73 грн.; ТОВ «Електродпостач» (код ЄДРПОУ 33611832 ) на суму 182736,92 грн.; Іванівська дослідно - селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 729899) на суму 136831,67 грн.; ТОВ «ЛАН» (код ЄДРПОУ 30615242) на суму 133252,21 грн.; ТОВ «ДНІПРОФЛЕКС» (код ЄДРПОУ 31197751) на суму 132461,49 грн.; ТОВ «КОБАЛЬТ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 36411700) на суму 106184 грн.; ДП «НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» (код ЄДРПОУ 24584661) на суму 100743,77 грн.; ТОВ «БУДКОМПЛЕКТ-96» (код ЄДРПОУ 23944525) на суму 95350 грн.; СТОВ «СЛАВУТИЧ» (код ЄДРПОУ 30895709) на суму 81274 грн.; ТОВ «ЕВЕНТУС» (код ЄДРПОУ 35933455 ) на суму 67319,87 грн.; ТОВ «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «СТИМУЛ» (код ЄДРПОУ 20258769) на суму 45583,33 грн.;ТОВ «УКРПАК» (код ЄДРПОУ 34499233) на суму 36598,16 грн.; ТЗОВ «ЛЬВІВМОРЕПРОДУКТИ» (код ЄДРПОУ 25236666) на суму 31440,17 грн.; ТОВ «НВП «ВОСТОК» (код ЄДРПОУ 32532844) на суму 23333,33 грн.; ТОВ «КОНСТАНТА К» (код ЄДРПОУ 37693829) на суму 20111 грн.; ТОВ БФ «АСТРА» (код ЄДРПОУ 13938392) на суму 18949,71 грн.; ТОВ «ТД «БАЛТИКА» (код ЄДРПОУ 36424987) на суму 17053,33 грн.; ТОВ «ПРИДНІПРОВСЬКА ІНЖЕНЕРНА КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 34883503) на суму 16427,4 грн.; ТОВ «ПРОЛІВ» (код ЄДРПОУ 37466258) на суму 14666,67 грн.; ДП «Одеський Авіаційний Завод» (код ЄДРПОУ 7756801) на суму 12922 грн.; ТОВ «ЗЕЛЕНА ВУД УКРАЇНА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 36628791) на суму 12800,03 грн.; ТОВ «ГАЛС-2000» (код ЄДРПОУ 31083108) на суму 12416,67 грн.; ОСОБА_4 (код іпн НОМЕР_1) на суму 11000 грн.; ОСОБА_5 (код іпн НОМЕР_2) на суму 10288,33 грн.; ТОВ «СТАЛЬРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 32289612) на суму 6664 грн.; ТОВ «ЛАЗУРНИЙ ОКЕАН ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 38230742) на суму 5991,33 грн.; ТОВ «ПРОМИСЛОВІ ТЕХНОЛОГІЇ» (код ЄДРПОУ 32887710) на суму 5795,2 грн.; СФГ «АВЕНГА» (код ЄДРПОУ 25192911) на суму 5500 грн.; ОСОБА_6 (код іпн НОМЕР_3) на суму 5445 грн.; ТОВ «ЕНЕРГОПРОМ.ЛТД» (код ЄДРПОУ 34937883) на суму 5325 грн.; ОСОБА_7 (код іпн НОМЕР_4) на суму 5166,66 грн.; ТОВ «РЕАЛАГРОМЕТ» (код ЄДРПОУ 32232970) на суму 5096,75 грн.; ТОВ «АЛАНТІ-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 36612907) на суму 4383,34 грн.; ТОВ НВО «МІКРОН» (код ЄДРПОУ 31346915) на суму 2520,84 грн.; ТОВ «ПОЛІПЛАСТ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 37333131) на суму 2266,67 грн.; ПП «ХІМ - АГРО - ПРОМ» (код ЄДРПОУ 33796200) на суму 2166,67 грн.; ТОВ «ГТК» (код ЄДРПОУ 32264561) на суму 2066,66 грн.; ПП «СТІОМІ» (код ЄДРПОУ 33384617) на суму 2035,83 грн.; ПП ВКФ «АЕК» (код ЄДРПОУ 13466013) на суму 1971,67 грн.; ТОВ «ДОНТЕХСВЯЗЬ» (код ЄДРПОУ 31445316) на суму 1581,5 грн.; ТОВ НВП «ТЕХІНСЕРВ» (код ЄДРПОУ 13422292) на суму 1482,87 грн.; ТОВ «КОНТАКТ» (код ЄДРПОУ 21861781) на суму 1480,67 грн.; ТОВ «АСАТ» (код ЄДРПОУ 14326366) на суму 1475 грн.; ТОВ «ІТАЛІНОКС ДОНБАС» (код ЄДРПОУ 32255536) на суму 1333,33 грн.; ВІЙСЬКОВА ЧАСТИНА 3036 (код ЄДРПОУ 23316220)на суму 1057,6 грн.; ТОВ ВП «АГРО-СОЮЗ» (код ЄДРПОУ 31682313) на суму 1000 грн.; ТОВ «РЕСУРС-МЕТАЛ» (код ЄДРПОУ 38833498) на суму 1000 грн.; ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 100227) на суму 830 грн.; ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ ДІМ «ПРОМТЕХОБЛАДНАННЯ» (код ЄДРПОУ 32816304) на суму 800 грн.; ТОВ ВИРОБНИЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ «ВОСХОД» (код ЄДРПОУ 31004424)на суму 666,67 грн.; ТОВ «РЕМТРАНС-Д» (код ЄДРПОУ 38359318) на суму 650 грн.; ТОВ «АВТОСАН ТРАНС» (код ЄДРПОУ 38356055) на суму 633,33 грн.; ТОВ «ЕЛІТАР» (код ЄДРПОУ 32549968) на суму 583,33 грн.; ТОВ «АВАНТА» (код ЄДРПОУ 32865262) на суму 541,67 грн.; ДП «НЕКСУС - ВИРОБНИЧО - КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 30440448) на суму 533,33 грн.; ТДВ «ЖЛ» (код ЄДРПОУ 37546647) на суму 516,67 грн.; ПРАТ «ПОЛТАВАРИБА» (код ЄДРПОУ 4689091)на суму 500 грн.; ТОВ «ТПК «ДІАЛ» (код ЄДРПОУ 35750110) на суму 500 грн.; ТОВ «АВТО-ІМПУЛЬС ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 37213726) на суму 492,5 грн.; ТОВ «ЖЗМК» (код ЄДРПОУ 31739156 ) на суму 400 грн.; ПРАТ «ЗАПОРІЖПОЛІМЕРТАРА»(код ЄДРПОУ 23878001) на суму 383,33 грн.; ПРИВАТНЕ БАГАТОПРОФІЛЬНЕ ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «МАГНІТ» (код ЄДРПОУ 30620556) на суму 350 грн.; ТОВ «СОЛБІС» (код ЄДРПОУ 33527568) на суму 336 грн.; ТОВ «ФЕРВЕТ ТРАНСТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 38587511) на суму 300 грн.; ТОВ «ТЕРРАВІТА Україна» (код ЄДРПОУ 37724648) на суму 250 грн.; ТРАНСПОРТНА ЕКСПЕДИЦІЙНА КОМПАНІЯ ТОВ «ТАНИКСА» (код ЄДРПОУ 25008468 ) на суму 236,17 грн.; ТДВ «ОДЕСЛІФТ» (код ЄДРПОУ 3336031) на суму 150 грн.; ТОВ «УКРЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 36040006 ) на суму 136,67 грн.; ППФ «ОКТАН» (код ЄДРПОУ 21867393) на суму 133,33 грн; ТОВ «РИБАЛЬСЬКИЙ КАР'ЄР» (код ЄДРПОУ 32990050) на суму 117,33 грн; КП «МИКОЛАЇВЛІФТ» (код ЄДРПОУ 5472620) на суму 100 грн.

Під час досудового розслідування виявлено та вилучено завідомо неправдиві офіційні документи первинного бухгалтерського обліку: договори, податкові та видаткові накладні, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, щодо проведення фіктивним підприємством ТОВ «БАУ-ПРОФІ» фінансово-господарських операцій із підприємствами-вигодонабувачами, які ОСОБА_2 видав шляхом власноручного підписання: рахунок-фактура № СФ-074 від 03.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-080 від 05.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-083 від 07.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-085 від 10.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-093 від 01.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-103 від 02.07.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура № СФ-109 від 04.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 21 від 03.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 12 від 01.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 3 від 01.08.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 3 від 02.09.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0082 від 07.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0083 від 10.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0097 від 01.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0098 від 02.07.2013 ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-256 від 04.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-313 від 02.09.2013 ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-318 від 03.09.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0000010 від 04.02.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН-0080 від 03.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура №СФ-0000012 від 04.02.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура №СФ-210 від 02.09.2013р. ТОВ«Будкомплект 96»; рахунок-фактура №СФ-222 від 03.09.2013 р.ТОВ«Будкомплект 96»; рахунок-фактура №СФ-393 від 01.10.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; рахунок-фактура №СФ-396 від 02.10.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 4 від 04.02.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 6 від 01.03.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 13 від 07.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 14 від 10.06.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 12 від 01.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 13 від 02.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 16 від 04.07.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 78 від 02.08.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 24 від 05.08.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 31 від 07.08.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 49 від 08.08.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 10 від 03.09.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 65 від 01.10.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 69 від 02.10.2013 ТОВ «Будкомплект 96»; податкова накладна № 19 від 15.05.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 03/06/1 від 03.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 05/06/1 від 05.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 07/06/1 від 07.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 10/06/1 від 10.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 01/07/1 від 01.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 02/07/1 від 02.07.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 04/07/1 від 04.07.2013 ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 02/09/1 від 02.09.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; товарно-транспортна накладна № 03/09/1 від 03.09.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН - 0000010 від 04.02.2013р. ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН -0081 від 05.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН -0082 від 07.06.2013 р.ТОВ «Будкомплект 96»; видаткова накладна № РН - 00022 від 03.04.2013р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 000013 від 27.02.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 0052 від 20.05.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 0078 від 18.06.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 257 від 24.07.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 0092 від 12.09.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 354 від 23.10.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 356 від 23.10.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 355 від 23.10.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 357 від 23.10.2013 р. ДП «Одеський авіаційний завод»; видаткова накладна № РН - 0084 від 01.07.2013 р. ТОВ «Лан»; податкова накладна № 1 від 01.07.2013 р. ТОВ «Лан»; договір поставки №2/02 - 13 від 01.02.2013р. ПА «ВАТАЛ»; рахунок - фактура № СФ - 00061 від 21.05.2013 р. ПА «ВАТАЛ»; видаткова накладна № РН - 0051 від 21.05.2013р. ПА «ВАТАЛ»; податкова накладна №6 від 21.05.2013 р. ПА «ВАТАЛ»; договір поставки № 105/13-01 від 01.04.2013р. СТОВ «Славутич»; податкова накладна № 4 від 21.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; видаткова накладна №РН-0056 від 31.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; податкова накладна № 11 від 31.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; товарно-транспортна накладна № 31/05/13 від 31.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; видаткова накладна №РН-0049 від 21.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; рахунок-фактура №СФ - 00059 від 21.05.2013 р. СТОВ «Славутич»; товарно-транспортна накладна №06/08/13 від 06.08.2013р. СТОВ «Славутич»; податкова накладна № 29 від 16.09.2013 р. СТОВ «Славутич»; видаткова накладна № РН-0086 від 01.07.2013 р. Іванівська дослідна-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України; податкова накладна № 3 від 01.07.2013 р. Іванівська дослідна-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України; видаткова накладна № РН-0070 від 04.06.2013 Іванівська дослідна-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України; видаткова накладна № РН-0050 від 21.05.2013 та Іванівська дослідна-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України; податкова накладна № 5 від 21.05.2013 р. Іванівська дослідна-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України; договір поставки № 2/0813 від 29.07.2013 р. ТОВ «Кондитерська фабрика «СТИМУЛ»; видаткова накладна № РН - 376 від 09.10.2013р. ТОВ «Кондитерська фабрика «СТИМУЛ»; рахунок-фактура № СФ-322 від 09.10.2013р. ТОВ «Кондитерська фабрика «СТИМУЛ»; податкова накладна № 19 від 09.10.2013 р. ТОВ «Кондитерська фабрика «СТИМУЛ»; товарно-транспортна накладна № 09102013 від 09.10.2013р. ТОВ «Кондитерська фабрика «СТИМУЛ»; ТОВ «Трансалекс Україна» податкова накладна № 2 від 27.12.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 3 від 27.12.2013р.; ТОВ «ПМТЗ Енерго-Союз» податкова накладна № 53 від 21.10.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 45 від 21.10.2013; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 41 від 17.10.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 30 від 17.10.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 36 від 15.10.2013р.; ПА «Ватал» податкова накладна № 35 від 15.10.2013р.; ПА «Ватал» податкова накладна № 10 від 03.10.2013р.; ПА «Ватал» податкова накладна № 9 від 02.10.2013р.; ПА «Ватал» податкова накладна № 7 від 01.10.2013р.; ТОВ «Фінансо-промислова компанія «Атомстройсервіс» податкова накладна № 51 від 23.09.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 27 від 16.10.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 28 від 16.09.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 29 від 16.09.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 34 від 16.09.2013р.; ТОВ «Фінансо-промислова компанія «Атомстройсервіс» податкова накладна № 38 від 09.09.2013р.; ТОВ «Кондитерська фабрика «Стимул»» податкова накладна № 2 від 05.09.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 51 від 29.08.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 48 від 28.08.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 47 від 28.08.2013р.; ПП «Бахмачириба» податкова накладна № 66 від 27.08.2013р.; ПП «Хім-Агро-ром» податкова накладна № 30 від 19.08.2013р.; ТОВ «Кондитерська фабрика «Стимул»» податкова накладна № 14 від 15.08.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 18 від 13.08.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 17 від 13.08.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 13 від 12.08.2013р.; ОСОБА_4 податкова накладна № 10 від 09.08.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 5 від 06.08.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 6 від 06.08.2013р.; ТОВ «Новий сад» податкова накладна № 7 від 06.08.2013р.; ТОВ «Львівморепродукти» податкова накладна № 4 від 02.08.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 18 від 26.07.2013р.; ТОВ «НВП «Восток» податкова накладна № 21 від 26.07.2013р.; ОСОБА_4 податкова накладна № 10 від 10.07.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 2 від 01.07.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 4 від 01.07.2013р.; ДП «НАЕК «Енергоатом» податкова накладна № 5 від 01.07.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 1 від 01.07.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 3 від 01.07.2013р.; ТОВ «ЛугБур» податкова накладна № 17 від 24.06.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 5 від 17.06.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 6 від 17.06.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 11 від 31.05.2013р; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 12 від 31.05.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 5 від 21.05.2013р.; СТОВ «Славутич» податкова накладна № 4 від 21.05.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 8 від 21.05.2013р.; ТОВ «Львівморепродукти» податкова накладна № 2 від 16.05.2013р.; ПА «Ватал» податкова накладна № 13 від 24.04.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 12 від 24.04.2013р.; ТОВ «Галс-2000» податкова накладна № 11 від 23.04.2013р.; ТОВ «ЛАН» податкова накладна № 5 від 08.04.2013р.; Іванівська дослідно-селекційна станція інституту біоенергетичних культур і цукрових буряк НААК України податкова накладна № 4 від 08.04.2013р.; ТОВ «Торговельний дім «Балтика» податкова накладна № 1 від 03.04.2013р.; ТОВ «Енергопром.ЛТД» податкова накладна № 10 від 28.03.2013р.; ТОВ «Торговельний дім «Балтика» податкова накладна № 4 від 21.03.2013р.; ТОВ «Пролів» податкова накладна № 3 від 20.03.2013р..

Указані завідомо неправдиві офіційні документи після підписанняОСОБА_2 видав шляхом передачі особі, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, яка використовувала їх для забезпечення функціонування фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ» із прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, документального оформлення псевдо-господарських операцій, а також незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток на користь суб'єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки (вигодонабувачів).

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_2, діючи умисно, із корисливих мотивів, реалізовуючи спільний злочинний умисел, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», єдиною метою придбання якого було прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, документального оформлення псевдо-господарських операцій, а також незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток на користь суб'єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки (вигодонабувачів), не маючи наміру виконувати вимоги Статуту підприємства, згідно заздалегідь розробленого злочинного плану та вказівок особи, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, 20.02.2013р., перебуваючи у Лівобережній МДПІ у ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Газети Правда, 95-а, підписав Договір «Про визнання електронних документів» № Е00259/2013, отримавши електронний ключ для подачі податкової звітності та податкових накладних.

У подальшому директор ТОВ «БАУ-ПРОФІ» ОСОБА_2, у період часу з січня 2013 року по травень 2014 року , грубо порушуючи вимоги ст. ст. 3, 8, 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», від 16.07.99р. № 996-XIV, ст. 19 Господарського кодексу України, п. п. 16.1.2, п. 16.1, ст. 16; п. п. 49.1-49.3 ст. 49; п. п. 198.1, 198.2, 198.6 ст. 198 Податкового Кодексу України, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільну небезпечність своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, з метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ», достовірно знаючи про відсутність фактів постачання товарно-матеріальних цінностей, надання послуг та виконання робіт; неможливість відображення указаних операцій у податковій звітності, будучи службовою особою, передав ключ електронного цифрового підпису, необхідний для посвідчення завідомо неправдивих податкових накладних та декларацій, особі, кримінальне провадження відносно якої виділено у окреме провадження, та надав вказівку на видачу шляхом посвідчення власним цифровим підписом у відповідні звітні періоди завідомо неправдивих офіційних документів - податкової звітності та податкових накладних ТОВ «БАУ-ПРОФІ».

З метою забезпечення діяльності фіктивного підприємства ТОВ «БАУ-ПРОФІ» особи, кримінальне провадження відносно яких виділено у окреме провадження, за попередньою змовою із ОСОБА_2, використали наданий ним ключ електронного цифрового підпису для посвідчення завідомо неправдивих офіційних документів податкової звітності ТОВ «БАУ-ПРОФІ»: декларацій з податку на додану вартість за січень 2013р. від 20.02.2013р. №1300002052, за лютий 2013 р.від 20.03.13р. №9014793573, за березень 2013р. від 22.04.2013р. № 9022906875, за квітень 2014р. від 18.05.2013 р.№ 9028886323, за травень 2013р. від 19.06.2013р. №9036484327, за червень 2013 р.від 17.07.2013 р.№9042833088, за липень 2013 р.від 19.08.2013 р.№9051353603, за серпень 2013 р.від 30.09.2013 р.№1300016185, за вересень 2013 р.від 21.10.2013р. № 9066589581, за жовтень 2013р. від 20.11.2013 р.№9074930692, за листопад 2013р. від 20.12.2013р. №9082765933, за грудень 2013 р.від 12.02.2014 р.№ 1400003131, за лютий 2014р. від 20.03.2014 р.№9015041935, за березень 2014 р.від 18.04.2014 р.№9021991447, за квітень 2014 р.від 20.05.2014р. №9028900985, які було видано до органів державної податкової служби за згодою ОСОБА_2 шляхом направлення електронною поштою з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_2 на електронні адреси Лівобережної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Газети Правда, 95-а (за період січня-грудня 2013 року), та Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області, що знаходиться за адресою Полтавська область, м. Кременчук, вул. Красіна 76 (за період лютого-квітня 2014 року).

У подальшому, на підставі зазначених завідомо неправдивих офіційних документів, виданих ОСОБА_2,суб'єктами підприємницької діяльності (вигодонабувачами) незаконно сформовано податковий кредит на загальну суму 4707433 грн., який отримав відображення у податковій звітності ТОВ «БАУ-ПРОФІ» та суб'єктів підприємницької діяльності (вигодонабувачів).

Відповідно до п. 3 Угоди, підозрюваний ОСОБА_2 повністю визнав свою винуватість у зазначеному діянні і прийняв на себе зобов'язання беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Пунктом 4 Угоди сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_2 за ст. 366 ч.1 КК України у вигляді штрафу в розмірі 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян , у сумі 680 грн. ,з позбавленням права обіймати посади , пов,язані із виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно- господарських обов,язків строком на 1 рік .

Вислухавши думку прокурора, який поросить суд затвердити угоду про визнання винуватості, захисника , який також просить суд затвердити угоду про визнання винуватості , перевіривши зміст угоди про визнання винуватості, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що укладення угоди є добровільним та повністю відповідає вимогам ст.ст. 469, 470, 472 КПК України.

У підготовчому судовому засіданні з'ясовано у обвинуваченого, що він цілком розуміє, що має право на судовий розгляд, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, а також вид покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом. Крім цього, судом з'ясовано, що угода укладена добровільно, без застосування будь-якого насильства, примусу, погроз, умови угоди не суперечать КПК України та закону, не порушують права, свободи чи інтереси сторін та інших осіб, відсутні обставини, які вказують на неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань.

Кримінальне правопорушення, передбачене ст. 366 ч.1 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, правова кваліфікація кримінального правопорушення вірна, існують достатні фактичні підстави для винуватості обвинуваченого у вчиненні даного кримінального правопорушення.

Виходячи з вище викладеного, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, особу винного, який визнає свою вину повністю, за місцем проживання і роботи характеризується позитивно , раніше не судимий, відсутність обтяжуючих вину обставин, обставини, які пом'якшують вину обвинуваченого, якою суд визнає щире каяття та активне сприяння у розкритті скоєнного злочину, раніше до кримінальної відповідальності не притягався , суд дійшов висновку про відповідність покарання, передбаченого угодою, у вигляді штрафу в розмірі 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади , пов,язані із виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно- господарських обов,язків строком на 1 рік покаранню встановленому санкцією ст. 366 ч.1 КК України та засадам призначення покарань, передбачених кримінальним законодавством.

Органами досудового розслідування запобіжний захід ОСОБА_2 не обирався.

Суд вважає стягнути з обвинуваченого ОСОБА_2 на користь держави судові витрати за проведення технічних експертиз у розмірі 1699,60 грн.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 475 КПК України, суд

Ухвалив :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 30.07 2015 року в кримінальному провадженні №12014170000000486 між заступником начальника відділу прокуратури Полтавської області Бондаренком Олексієм Петровичем та обвинуваченим ОСОБА_2 , що обвинувачується у кримінальному правопорушенні, передбаченому ст. 366 ч.1 КК України.

Визнати винуватим ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України та призначити йому, узгоджене сторонами згідно угоди про визнання винуватості від 30.07.2015 року, покарання у вигляді штрафу в розмірі 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (680грн.) з позбавленням права обіймати посади , пов,язані із виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно- господарських обов,язків строком на 1 рік .

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_2 на користь держави судові витрати за проведення технічних експертиз у розмірі 1699,60 грн.

Вирок може бути оскаржений в апеляційний суд Полтавської області, через Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області , протягом 30 днів з дня його проголошення, а засудженим у той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.08.2015
Оприлюднено18.08.2015
Номер документу48351938
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —524/6396/15-к

Вирок від 12.08.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Олейнікова Г. М.

Вирок від 12.08.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Олейнікова Г. М.

Ухвала від 06.08.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Олейнікова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні