Ухвала
від 25.12.2013 по справі 759/20650/13-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

пр. № 1-кс/759/2196/13

ун. № 759/20650/13-к

25 грудня 2013 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва Ключник А.С. за участю секретаря Івченко В.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві Чернякової С.В., яке погоджене зі старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва Авдєєвим В.С. про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене в кримінальному провадженні № 32012110080000017 від 04.12.2013, року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві Чернякової С.В., яке погоджене зі старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва Авдєєвим В.С. про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене в кримінальному провадженні № 32012110080000017 від 04.12.2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України в якому слідчий просить надати йому тимчасовий доступ до оригіналів документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ «Теплохімзахист» з ТОВ «Сітілайт плюс», а саме: договорів з додатками, актів прийому-передачі, специфікацій, накладних, податкових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книги реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книги реєстрації довіреностей, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, даних аналітично-синтетичного обліку, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин, що знаходяться у ТОВ «Теплохімзахист», за адресою: м. Київ вул. Струтинського, 8 (у разі вилучення оригіналів документів завірені їх копії, витяги з реєстрів, копії протоколів виїмок, обшуків тощо).

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні СВ Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 32012110080000017 від 04.12.2013.

Під час розслідування встановлено, що 13.02.2012 року невстановлені особи, з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: сприяння легально діючим підприємствам в ухиленні від сплати податків шляхом незаконного завищення валових витрат та податкового кредиту з ПДВ в результаті відображення у бухгалтерському та податковому обліку неіснуючих фінансово-господарських операцій, створили суб'єкт підприємницької діяльності ТОВ «Сітілайт плюс» код 38085080, який зареєстрували у Вишгородській районній державній адміністрації Київської області.

Під час досудового розслідування встановлено особу гр-на. ОСОБА_3, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1. Згідно наявної інформації він був засновником та директором ТОВ «Сітілайт плюс» (код ЄДРПОУ 38085080), яке має ознаки фіктивності. Будучи допитаним як свідок, ОСОБА_3 пояснив, що вказане підприємство було зареєстровано в державних органах на його ім'я, на прохання невстановлених осіб за грошову винагороду, без мети здійснення підприємницької діяльності.

Також встановлено, що після ОСОБА_3 було призначено директором та засновником ТОВ «Сітілайт плюс» ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований у АДРЕСА_2.

Також встановлено ряд легально діючих підприємств, які мали фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Сітілайт плюс», серед яких ПП «Енерготех» (код ЄДРПОУ 32775169).

З метою повного, всебічного та об'єктивного дослідження всіх обставин провадження, слідству необхідно застосувати заходи забезпечення кримінального провадження та аналізу всіх наявних документів, які знаходяться у ПП «Енерготех» (код ЄДРПОУ 32775169), за адресою: м. Київ вул. Чистяківська, 2-А, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Сітілайт плюс».

Встановлено, що всі наявні документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Сітілайт плюс», а саме: договори з додатками, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, документи листування між підприємствами, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, книги реєстрації податкових накладних, реєстри отриманих податкових накладних, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, дані аналітично-синтетичного обліку, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин, що знаходяться у ТОВ «Теплохімзахист» код ЄДРПОУ 31111894, за адресою: м. Київ вул. Струтинського, 8, та мають суттєве значення для встановлення кола осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Відомості, що містяться у вказаній документації щодо фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ «Теплохімзахист» з ТОВ «Сітілайт плюс», можуть використовуватись як докази, оскільки вони необхідні для призначення та проведення: експертних досліджень підписів службових осіб, пред'явлення для впізнання при проведенні допитів осіб, причетних до взаєморозрахунків та будуть використані як доказ у провадженні.

Іншим способом, ніж вилучити всі наявні документи, які знаходяться у ТОВ «Теплохімзахист», для встановлення кола осіб, причетних до створення фіктивного підприємства, проведення почеркознавчих експертиз, неможливо довести обставини та факти вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України.

Оригінали всіх наявних документів, які знаходяться у ПП «Енерготех», необхідно вилучити у ТОВ «Теплохімзахист», за адресою: м. Київ вул. Струтинського, 8, оскільки вони необхідні для призначення проведення: експертних досліджень підписів службових осіб, пред'явлення для впізнання при проведенні допитів осіб, причетних до взаєморозрахунків та будуть використані як доказ у провадженні.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити оригінали всіх документів, які знаходяться у ТОВ «Теплохімзахист», а саме: договорів з додатками, актів прийому-передачі, специфікацій, накладних, податкових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книги реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книги реєстрації довіреностей, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, даних аналітично-синтетичного обліку, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Сітілайт плюс».

З урахуванням того, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, слідчий просив розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Особа у володінні якої знаходяться речі до суду не викликалась у відповідності до ч. 2 ст. 163 КК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Статтею 132 КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч.4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім'я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів;

Враховуючи викладене та зазначені норми КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання про тимчасовий доступ до документів оскільки згадані документи мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, і слідчим доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159 - 164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві Чернякової С.В., яке погоджене зі старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва Авдєєвим В.С. про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене в кримінальному провадженні № 32012110080000017 від 04.12.2013, року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві Черняковій С.В., тимчасовий доступ до оригіналів документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ «Теплохімзахист» з ТОВ «Сітілайт плюс», а саме: договорів з додатками, актів прийому-передачі, специфікацій, накладних, податкових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книги реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книги реєстрації довіреностей, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, даних аналітично-синтетичного обліку, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин, що знаходяться у ТОВ «Теплохімзахист», за адресою: м. Київ вул. Струтинського, 8 (у разі вилучення оригіналів документів завірені їх копії, витяги з реєстрів, копії протоколів виїмок, обшуків тощо).

Ухвала слідчого судді діє один місяць до 25 січня 2014 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя А.Ключник

Дата ухвалення рішення25.12.2013
Оприлюднено18.08.2015
Номер документу48378878
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, внесене в кримінальному провадженні № 32012110080000017 від 04.12.2013, року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —759/20650/13-к

Ухвала від 25.12.2013

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні