Ухвала
від 19.09.2014 по справі 127/20152/14-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/20152/14-к

Провадження 1-кс/127/6606/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2014 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області майора податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області майор податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано тим, що СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 32014020000000008 від 25.01.2014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Дане кримінальне провадження розслідується про те, що службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) у період 2011 2013 років при проведенні господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ПП « ОСОБА_6 », ПП « ОСОБА_7 » у порушення п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України ухилились від сплати податку на додану вартість, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Так, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » укладено договори поставки на постачання крупки із зерна пшениці та кукурудзи з переліченими підприємствами та на виконання умов договорів здійснило передоплату вартості сировини на загальну суму 63 656 004 грн. (в т.ч. ПДВ 10 609 334 грн.). Під час проведення документальних перевірок ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » встановлено, що товар від вказаних підприємств не надходив, а самі підприємства ліквідовані протягом 2012 - 2013 років.

Таким чином, відповідно до підпункту г) п. 198.5 ст. 198 ПК України ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » зобов`язане нарахувати податкові зобов`язання з ПДВ за товарами, під час придбання яких (попередня оплата вище переліченим підприємствам) суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту.

Крім цього, у ході досудового розслідування надійшли заяви про вчинення злочину від генерального директора ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ОСОБА_8 та заступника генерального директора ОСОБА_9 про ухилення від сплати податків попередніми керівниками підприємства через застосування схеми передоплати за крупку з зерна пшениці та кукурудзи, що на їх думку призвело до ухилення від сплати ПДВ на суму близько 26 млн. грн. У заявах перераховуються 44 підприємства на які перераховано кошти, товар не отримано, а самі підприємства ліквідовані або відсутні за місцезнаходженням. Вказані заяви додані до матеріалів кримінального провадження та викладені у них факти перевіряються у ході проведення досудового розслідування.

Так, на рахунок № НОМЕР_2 відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (МФО НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 т. НОМЕР_5 ) 10.05.2012 перераховано 3 700 000 грн. у якості передоплати.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, виникла необхідність у дослідженні подальшого руху коштів, які були перераховані ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » протягом 2011 2013 років на рахунки інших підприємств у вигляді передоплати за крупку з зерна пшениці та кукурудзи та документів, які стали підставою для відкриття, обслуговування рахунків на які було перераховано кошти.

Документи, що свідчать про відкриття, використання та рух коштів по рахунках на які було перераховано кошти у вигляді передоплати мають значення для встановлення обставин вчинення злочину, відомості, що містяться в цих документах є доказами, так як з їх допомогою можливо встановити наступне: на які цілі фактично підприємством контрагентом фактично витрачено кошти, які були отримані від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » в якості передоплати; підприємства на які було перераховано кошти отримані від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » в якості передоплати; номери рахунків з яких надходили та на які перераховувались кошти; дату та час проведення платежів; осіб, що можливо отримували готівкові грошові кошти та на які цілі; інші обставини вчинення злочину.

Також дані документи необхідні для подальшого призначення почеркознавчих і інших експертиз та для використання під час документальних перевірок або ревізій для з`ясування порядку руху коштів і їх подальшого оприбуткування.

Єдиним можливим способом дослідити дані питання у ході досудового розслідування та отримати докази вчинення злочину є одержання тимчасового доступу до документів та проведення їх виїмки у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », просив задовольнити клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку, що клопотання є не доведеним, а тому задоволенню не підлягає.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та здійснити їх виїмку.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено, що у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено, крім іншого, короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається це клопотання, значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 5 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги викладене, та зважаючи на те, що у клопотанні необґрунтована необхідність вилучення речей і документів, тобто відсутні належні та допустимі докази на обґрунтування необхідності вилучення оригіналів документів ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », тому суд вважає, що немає достатніх підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_15 ».

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161,162,163,164, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання старшого слідчого СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області майора податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ та вилучення (виїмки) оригіналів документів ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_15 ».

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення19.09.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу48399943
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —127/20152/14-к

Ухвала від 19.09.2014

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні