Рішення
від 10.08.2015 по справі 908/3741/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/124/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2015 Справа № 908/3741/15

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» (вул. Каліброва, буд. 8«А», м. Запоріжжя, Запорізька область, 69008, код ЄДРПОУ 30201489),

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фьюче Лтд» (вул.Миру, буд. 10, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69035, код ЄДРПОУ 22119167),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1. гр. ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 70530; АДРЕСА_2, 69035),

2. гр. ОСОБА_2 (бул. ШевченкаАДРЕСА_3, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69037; АДРЕСА_4, 69035),

у присутності представників:

від позивача: ОСОБА_3 - дов. б/н від 07.07.2015;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи-1: не з'явився;

від третьої особи-2: не з'явився;

про виділення майна в натурі; визначення як окремого об'єкту нерухомого майна; визнання права власності на майно; припинення права спільної власності на виділене в натурі майно,

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» до товариства з обмеженою відповідальністю «Фьюче Лтд» про виділення майна в натурі; визначення як окремого об'єкту нерухомого майна; визнання права власності на майно; припинення права спільної власності на виділене в натурі майно - адміністративну будівлю (літера А-2), яка розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, загальна нежитлова площа якої складає 1275,7кв. м.

22.06.2015 порушено провадження у справі і справа призначена до розгляду.

За клопотанням позивача до участі у справі як треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, залучені гр. ОСОБА_1 і гр. ОСОБА_2.

Для надання сторонами та третіми особами витребуваних ухвалою суду матеріалів, необхідних для повного, всебічного і об'єктивного вирішенню спору, розгляд справи відкладався.

Позивач наполягає на позовних вимогах, зокрема зазначає, що на земельній ділянці яка передана йому у строкове платне користування за договором оренди землі від 08.06.2003, знаходиться нерухоме майно - 7/100 частин нежитлових приміщень: адміністративна будівля (літера А-2), нежитловою площею 1 275,7 кв.м., розміщене за адресою: м. Запоріжжя, вул.Виборзька, 8, яка є його власність на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 28.02.2000 №2000/35, укладеного між відкритим акціонерним товариством «Торговий Альянс» та товариством з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт».

Зазначена будівля разом із іншими об'єктами нерухомості, входила до складу «Загальнотоварної бази». На даний час об'єкти нерухомого майна, розміщені за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8 перебувають на праві спільної приватної власності у товариства з обмеженою відповідальністю «Фьюче Лтд», гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_2.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення будівельно-технічного дослідження № 2081, вказана адміністративна будівля являє собою окремо розміщену двоповерхову цегляну будівлю із самостійними інженерними комунікаціями (системами опалення, водопостачання, каналізації та енергозбереження) та експертом запропоновано варіант виділу в натурі 7/100 частин нежитлових приміщень, належних позивачу зі складу комплексу «Загальнотоварна база», по фактичному користуванню.

Відповідач у заяві №34 від 13.07.2015 повністю визнає позовні вимоги позивача, та просить суду розглядати справу без участі представника товариства.

Третя особа 1 - ОСОБА_1 - також надіслав суду документи, які підтверджують право спільної власності на об'єкти складу комплексу «Загальнотоварна база», та просить суд розглянути справу без його участі.

Від ОСОБА_2 ніякі пояснення по суті спору не надходили.

Вивчивши матеріали справи і вислухавши пояснення представника позивача, встановив наступні обставини:

28.02.2000 між товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Альянс» та товариством з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» укладено договір купівлі-продажу №2000/35, за умовами якого товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий Альянс» передає у власність позивача 7/100 частин нежитлових приміщень, а саме адміністративної будівлі (літера А-2), нежитлової площею 1275,7кв.м, розташованих за адресою м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, а позивач зобов'язується прийняти його і сплатити за нього ціну у відповідності до умов договору.

Згідно п. 1.5 вказаного договору купівлі-продажу вартість об'єкта становить 83334,00 грн., ПДВ 20 % 16666,00 грн., разом 100000,00 грн.

Актом приймання-передачі від 28.03.2000, адміністративна будівля (літера А-2) передача позивачу.

23.01.2001 орендним підприємством «Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації» виготовлено технічний паспорт справа № 49674 на інв. № 2111 по вул. Віборзькій, 8, р-н Орджонікідзевський, м. Запоріжжя.

Реєстраційним посвідченням на об'єкт нерухомого майна, які належать юридичним та фізичним особам від 12.04.2000, серія АБГ №011999, орендним підприємством «Запорізьке бюро технічної інвентаризації» посвідчено право колективної власності за у частині 7/100 будівель та спору, які розташовані у м.Запоріжжя по вул. Виборзька за №8, за товариством з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт».

Згідно бухгалтерської довідки позивача №3/06 від 05.06.2015, станом на 01.06.2015 балансова вартість адміністративної будівлі (літера А-2), нежитлової площею 1275,7кв.м, розташованих за адресою м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8 складає 45154,05грн.

08.06.2003 між Запорізькою міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» укладено договір оренди земельної ділянки зареєстрований за №304 від 09.06.2003 у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі.

Відповідно до розділу 1 вказаного договору оренди землі позивач прийняв в строкове платне користування земельну ділянку площею 0,3686га для розташування адміністративної будівлі яка знаходиться за адресою: м.Запоріжжя, Виборзька, 8

Відповідно до документів які містяться у інвентаризаційній справі об'єктів нерухомого майна, розміщених за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, копія яких надана позивачем, право часткової спільної власності належать товариству з обмеженою відповідальністю «Фьюче Лтд», гр.ОСОБА_4 та гр. ОСОБА_2.

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 року), ратифікованою Законом від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР, зокрема статтею 1 Першого протоколу до неї (1952 року) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Гарантії здійснення права власності та його захисту закріплено й у законодавстві України. Так, відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно з приписами ст. 15 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

За приписами ст. ст. 1, 2 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГК України),звертаючись з позовами до господарських судів, підприємства, установи, організації реалізують надане їм право захищати в судовому порядку свої порушені або оспорюванні права та охоронювані законом інтереси у спосіб, передбачений, зокрема, ст. 16 ЦК України.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права.

Відповідно до ст. 316 ЦК України, право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, не залежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 328 ЦК України унормовано, що право власності набувається на підставах, не заборонених законом та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. ст. 316, 317, 319, 320 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст.321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Як зазначає позивач у позові в процесі господарської діяльності у його виникла необхідність використання адміністративної будівлі, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, для отримання кредитних коштів.

Разом із цим, відповідно до ст. 578 ЦК України майно, що є у спільній власності, може бути передане у заставу лише за згодою усіх співвласників. Відповідно ж до ст. 6 Закону України «Про заставу» майно, що перебуває у спільній частковій власності (частки, паї), може бути самостійним предметом застави за умови виділення його в натурі.

Зазначене підтверджується висновками Пленуму Вищого господарського суду України, яким в п. 4.3.6 Постанови від 24.11.2014 № 1 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з кредитних договорів» зазначено, що майно, яке перебуває у спільній власності, може бути передано в заставу тільки за згодою всіх співвласників Оскільки відповідно до статті 13 Закону України «Про заставу» договір застави повинен укладатися у письмовій формі, то згода співвласників майна, що є предметом застави, також має бути оформлена письмово, наприклад, шляхом підписання договору всіма співвласниками або уповноваженими ними особами. Якщо ж один чи декілька співвласників цього майна такої згоди не дають, заставодавець не позбавлений права звернутися на підставі статті 364 ЦК України до суду з вимогою про виділ своєї частки із спільного майна з метою подальшої передачі її у заставу.

Оскільки належні позивачу частки складаються з відокремленої будівлі і їх можливо виділити в натурі без втрати цільового призначення, позивач звернувся із пропозицією укласти нотаріально посвідчений договір про виділ в натурі позивачу 7/100 часток із спільної часткової власності на нерухомі об'єкти за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, до співвласників: товариства з обмеженою відповідальністю «Фьюче Лтд» (лист № 8/4 від 28.04.2015), гр. ОСОБА_5 (лист № 9/4 від 28.04.2015) та гр. ОСОБА_2 (лист№ 10/4 від 28.04.2015).

Проте, станом на нас звернення із позовом до суду відповіді від жодного зі співвласників позивач не отримав.

Згідно ст.ст. 356, 358 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

Положеннями ст. 364 ЦК України встановлено, що кожен із співвласників має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Виходячи з аналізу положень ст. ст. 183, 358. 364 ЦК України, виділ часток із майна, що перебуває у спільній частковій власності, є можливим, якщо є технічна можливість виділу в натурі частки з об'єкта нерухомого майна.

Листом № 2/05 від 15.05.2015 позивач звернувся до товариства з обмеженою відповідальністю «Регіональне судово-експертне бюро» за наданням експертного висновку, щодо наявності технічної можливості виділу в натурі (в окремий об'єкт нерухомості) позивачу 7/100 частин нежитлових приміщень: адміністративної будівлі (літера А-2), нежитловою площею 1275,7кв.м, інв. №2111, розміщеної за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборська. 8, зі складу майнового комплексу «Загальнотоварна база».

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення будівельно-технічного дослідження № 2081 від 25.05.2015, адміністративна будівля (літера А-2), розміщена за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, являє собою окремо розміщену двоповерхову цегляну будівлю із самостійними інженерними комунікаціями (системами опалення, водопостачання, каналізації та енергозбереження). Для здійснення варіанту виділу будівлі в натурі переобладнання не вимагається. З урахуванням розміщення нежитлових споруд, вимог нормативних документів, діючих на території України в сфері будівництва, експертом запропоновано варіант виділу в натурі 7/100 частин нежитлових приміщень, належних товариству з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» зі складу комплексу «Загальнотоварна база», по фактичному користуванню.

За таких обставин, враховуючи, що адміністративна будівля (літера А-2), розміщена за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, являє собою окремо розміщену двоповерхову будівлю із самостійними інженерними комунікаціями, фактично перебуває у власності позивача, та виділення її в натурі не порушує права будь-яких третіх осіб, позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати віднести на позивача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Виділити в натурі із спільної часткової власності на майновий комплекс «Загальнотоварна база», розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, належних товариству з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» (вул. Каліброва, буд. 8«А», м. Запоріжжя, Запорізька область, 69008, код ЄДРПОУ 30201489) 7/100 частин нежитлових приміщень, а саме, нежитлове приміщення - адміністративну будівлю (літера А-2), розташовану за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, загальна нежитлова площа якою складає 1275,7 кв.м, як окремий об'єкт права власності.

Визнати право власності товариства з обмеженою відповідальністю «Промислово- виробниче підприємство «Укрграфіт» (вул. Каліброва, буд. 8«А», м. Запоріжжя, Запорізька область, 69008, код ЄДРПОУ 30201489) на виділену в натурі із спільної часткової власності на майновий комплекс «Загальнотоварна база», розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, частку (7/100 частин), а саме, нежитлове приміщення - адміністративну будівлю (літера А-2), яка розташована за адресою: м.Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, загальна нежитлова площа якою складає 1275,7 кв.м.

Припинити право спільної часткової власності на виділену в натурі із спільної часткової власності на майновий комплекс «Загальнотоварна база», розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, частку (7/100 частин) товариства з обмеженою відповідальністю «Промислово-виробниче підприємство «Укрграфіт» (вул. Каліброва, буд. 8«А», м. Запоріжжя, Запорізька область, 69008, код ЄДРПОУ 30201489), а саме, нежитлове приміщення - адміністративну будівлю (літера А-2), яка розташована за адресою: м.Запоріжжя, вул. Виборзька, 8, загальна нежитлова площа якою складає 1275,7кв.м.

В засіданні 10.08.2015 оголошена вступна і резолютивна частини рішення. Рішення в повному обсязі складено і підписане 13.08.2015.

Суддя С.А.Гончаренко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення10.08.2015
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48415549
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3741/15

Ухвала від 27.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Рішення від 10.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні