Вирок
від 14.08.2015 по справі 760/14191/15-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 1-кп\760\ 932\15

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2015 року Солом`янський районный суд м. Києва

в складі: головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженки м. Києва ,українки, громадянки України ,

освіта середня , не працює , проживає в

АДРЕСА_1 ,зареєстрована в

АДРЕСА_2 , раніше не судиму ,-

за фактом вчинення кримінального правопорушення , передбаченого ст.ст. 27 ч. 5 , 205 ч. 1 КК України, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014100000001543 від 23.12.2014 року ,-

за участю прокурора - ОСОБА_4

обвинуваченої - ОСОБА_5

захисника - ОСОБА_6

в с т а н о в и в :

Відповідно до обвинувального акту від 30.07.2015 року , ОСОБА_5 у вересні 2014 року домовилась з невстановленою досудовим слідством особою про перереєстрацію на її ім`я в органах державної влади за грошову винагороду суб`єкта підприємницької діяльності з обмеженою відповідальністю «СЦ Гефест » , без наміру здійснювати в подальшому статутну господарську діяльність.

В подальшому , невстановлена слідством особа та ОСОБА_5 домовились про підписання останньою довіреностей на інших осіб для можливості вчинення реєстраційних дій. При цьому, невстановлена особа та ОСОБА_5 домовились ,що обвинувачена не буде мати відношення до діяльності ТОВ « СЦ Гефест» ,а буде лише рахуватись на посаді директора та засновника , фінансово господарською діяльністю будуть займатись інші особи.

ОСОБА_5 ,усвідомлюючи протиправний характер своїх дій , тобто те,що ТОВ «СЦ Гефест» реєструється нею саме з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб ,з корисливих спонукань ,передала невстановленій слідством особі копії документів - копію паспорту на власне ім`я серії НОМЕР_1 виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України у м. Києві від 27.03.2002 року та копію картки фізичної особи платника податку № НОМЕР_2 .

Продовжуючи свої злочинні дії направлені на вчинення фіктивного підприємництва , ОСОБА_5 ,23.09.2014 знаходячись в приміщенні державного нотаріуса шостої нотаріальної контори ОСОБА_7 за адресою вул. Інститутська, 13 «а» в м. Києві , достовірно знаючи , що реєструє на своє ім`я підприємство без наміру зайняття підприємницькою діяльністю ,яка передбачена статутом ТОВ «СЦ Гефест », усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та те, що підприємство перереєструється для прикриття незаконної діяльності інших осіб , тобто з метою вчинення фіктивного підприємництва , підписала статут товариства ,який затверджений загальними зборами - протокол № 2 від 23.09.2014.

Крім того , в той же день ОСОБА_5 , як директор ТОВ «СЦ Гефест» ,підписала надані невстановленою досудовим слідством особою довіреності на ім`я ОСОБА_8 про представництво інтересів та право відпису від її імені будь-яких документів.

Підписання ОСОБА_5 вказаної довіреності надало змогу невстановленим особам, 26.09.2014 надати до відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців Солом`янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві за адресою : м. Київ , пр. Повітрофлотський , 41 документи , що слугували підставою для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах за формою № 4 та державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «СЦ Гефест» , а саме : оригіналу статуту нової редакції ,протоколів загальних зборів товариства, договорів купівлі-продажу частки у статутному капіталі, довіреності на надання документів для реєстрації ,копії нотаріальних заяв.

Так , згідно з відомостями ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб підприємців щодо ТОВ «СЦ Гефест» , встановлено що до реєстру внесено запис про відсутність даного товариства за місцезнаходженням , жодних податкових накладних за період з вересня 2014 року по лютий 2015 року ,коли директором була ОСОБА_5 , товариством не зареєстровано , до органів ДЕС подано декларації з ПДВ за вересень, жовтень 2014 року з нульовими показниками , а тому товариство було придбано та перереєстровано виключно для створення видимості господарських операцій без наміру їх реального здійснення.

Однак , згідно з банківськими виписками по рахункам ТОВ «СЦ Гефест», встановлено , що вказане підприємство в період з 08.12.2014 по 19.02.2015 мало фінансово господарські взаємовідносини з різними суб`єктами підприємницької діяльності на загальну суму 2861180 гривень , які отримавши на власні рахунки здійснило їх конвертацію в готівку , шляхом зняття по грошовим чекам.

При цьому, зазначені вище операції у бухгалтерському обліку ТОВ «СЦ Гефест» не відображались , відрахування до державного бюджету належним чином не сплачувались.

ОСОБА_5 , продовжуючи свої злочинні дії та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій , з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб ,з корисливих спонукань , 08.12.2014 за вказівкою невстановленої слідством особи та за кошти останньої , приїхала до м. Миколаєва з метою відкриття рахунків ТОВ «СЦ Гефест» , де її зустріла інша невстановлена слідством особа.

В подальшому, ОСОБА_5 прибула з невстановленою слідством особою до приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу ОСОБА_9 та підписала картки із зразками підписів і відбитку печатки ТОВ «СЦ Гефест» , а невстановлена слідством особа проставила в них відбиток печатки товариства .

Після цього , ОСОБА_5 разом із цією невстановленою особою прибули до відділення № 149 ПАТ « Кредобанк» , що по вул. Садовій,1 в м. Миколаєві ,а в подальшому до ПАТ « Укрексімбанк» , що по вул.Декабристів,25 в м. Миколаєві, де ОСОБА_5 , ,як директор ТОВ «СЦ Гефест» підписала документи щодо відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , відповідно ,а також отримала чекові книжки по вказаним рахункам з бланками з № НОМЕР_5 до № НОМЕР_6 та з № АЗ 4953376 до № АЗ 4953400 відповідно , які за вказівкою невстановленої особи підписала та віддала останній.

Так, проведеним моніторингом руху коштів по рахунку ТОВ «СЦ Гефест» № НОМЕР_4 , відкритому в Філії АТ «Укрексімбанк» в м. Миколаєві та рахунку № НОМЕР_3 , відкритому в ЦФ ПАТ «Кредобанк» встановлено , що по цим рахункам товариство мало фінансово господарські взаємовідносини з основними контрагентами ТОВ « Лайдес» ( код ЄДРПОУ 39281176) на загальну суму 1 807700 грн. ; ТОВ «Венса Трейд» ( код ЄДРПОУ 38894220) на загальну суму 150 600 грн.; ТОВ « Магнатек ЛТД» ( код ЄРДПОУ 39208880) на загальну суму 150 600 грн. ; ТОВ «Летро Союз» ( код ЄДРПОУ 38894152) на загальну суму 451350 грн.; ТОВ «Бюро Нових Технологій» ( код ЄДРПОУ 36301879) на загальну суму 300449 грн . , однак облік операцій із останніми у податковій звітності ТОВ «СЦ Гефест» відсутній . При цьому основний період діяльності ТОВ « СЦ Гефест», пов`язаний з перерахуванням коштів та зняття їх по грошовим чекам тривав лише один місяць.

Зазначене вище дає ґрунтовні підстави вважати , що ТОВ «СЦ Гефест» було придбано лише з метою проведення незаконних господарських операцій , пов`язаних з формуванням разом з іншими фіктивними товариствами податкового кредиту для СПД реального сектору економіки та з метою ухилення від сплати податків до державного бюджету ,а також переведення безготівких коштів у готівкові.

Так, ОСОБА_5 , являючись засновником фіктивного підприємства ТОВ «СЦ Гефест» з 24.09.2014 ,забезпечила прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим слідством осіб щодо здійснення фінансових операцій по рахунках підприємства , складені від її імені , як службової особи ТОВ « СЦ Гефест» фіктивних господарських документів.

Своїми діями ОСОБА_5 здійснила пособництво невстановленим слідством особам в здійсненні незаконної діяльності ,пов`язаної з формуванням податкового кредиту для реально діючих СПД ,переводі безготівкових коштів в готівкові, прикриваючись імітацією підприємницької діяльності товариства.

Використовуючи фіктивну юридичну особу ТОВ «СЦ Гефест » невстановлені слідством особи отримали можливість від імені ОСОБА_5 ( та без її відома) ,яка рахувалась засновником та директором товариства ,розпоряджатись грошовими коштами по рахункам товариства , здійснювати прибуткові та видаткові операції, пов`язані з перерахуванням коштів по рахункам товариства на власний розсуд, знімати готівкові кошти з рахунків по підписаним грошовим чекам ,складати від імені ОСОБА_5 фіктивні господарські та фіктивні первинні документи.

Таким чином ОСОБА_5 вчинила умисні дії , що виразились в пособництві у фіктивному підприємництві , тобто у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності ( юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності , тобто злочин передбачений ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_5 повністю та добровільно визнала себе винною у вчиненні нею кримінального правопорушення ,передбаченого ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України та щиро розкаялась .

Підтвердила , що дійсно у вересні 2014 року погодилась на пропозицію малознайомої особи за грошову винагороду здійснити перереєстрацію на своє ім`я юридичної особи - ТОВ « СЦ Гефест » , при цьому не маючи наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності . Для чого , вона 23.09.2014 р. разом з цією особою відвідала нотаріуса ОСОБА_7 по вул. Інститутській, 13 «а» в м. Києві , де підписала статут підприємства та довіреності на керування товариством . Всі ці документи передала цій особі і не знає подальшої їх долі. Крім того , вона з цим чоловіком відвідала банк , де підписала документи необхідні для відкриття рахунків товариства і також передала ці документи цій особі.

Крім того , в грудні 2014 року вона за вказівкою цієї особи їздила до м. Миколаєва, де відвідувала нотаріуса та банки і підписувала різні документи щодо ТОВ «СЦ Гефест» . Розуміє ,що своїми діями вчинила пособництво у фіктивному підприємництві .

Обвинувачена ОСОБА_5 та прокурор ОСОБА_4 звернулись до суду в ході розгляду із угодою про визнання винуватості від 30.07.2015 р. на наступних умовах.

Сторони згодні із призначенням ОСОБА_5 покарання за ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , що становить 8500 гривень .

Крім того , як обвинувачена так і прокурор згодні з тим ,що в разі затвердження судом угоди , їх права на оскарження обмежені у відповідності до ст.ст. 394 и 424 КПК України .

Також обвинувачена повідомлена , що в разі невиконання угоди про визнання винуватості , прокурор має право на протязі встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності звернутись до суду ,який затвердив угоду про примирення з клопотанням про скасування вироку.

Суд, вислухав учасників процесу та вивчивши угоду про визнання винуватості від 30 липня 2015 року відносно ОСОБА_5 приходить до висновку ,що вона підлягає затвердженню.

Суд вважає ,що угода відповідає вимогам ст. 471 КПК України , вона була підписана сторонами добровільно і відсутні підстави вважати , що при цьому застосовувалось насильство , погрози , обіцянки.

Права обвинуваченої ОСОБА_5 не порушені , вона повністю визнала себе винною , угода підписана в присутності її захисника.

Обставин , які б обтяжували її покарання судом не встановлено.

Суд вважає вірною правову кваліфікацію дій обвинуваченої ОСОБА_5 за ст. 27 ч. 5, 205 ч.1 КК України і умови угоди не протирічать вимогам КПК України.

Умови угоди не порушують прав, свобод та інтересів сторін, інших осіб та держави.

Крім того , суд вважає , що виконання ОСОБА_5 обов`язків по угоді можливе.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 374,375 , 471,474,475 КПК

України,-

З а с у д и в :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 30 липня 2015 року між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 та ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12014100000001543 від 23.12. 2014 року.

Визнати ОСОБА_5 винною за ст.ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України та призначити їй покарання - у виді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , що становить 8500 гривень на користь держави.

Стягнути із ОСОБА_5 на користь держави 2215, 92 гривні за проведення експертиз по справі.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через районний суд

на протязі 30 днів з дня його проголошення на підставах ,передбачених ст.394 ч. 3 КПК України.

Копія вироку негайно вручається учасникам кримінального провадження.

СУДДЯ :

Дата ухвалення рішення14.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48443774
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/14191/15-к

Вирок від 14.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

Ухвала від 03.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні