Рішення
від 07.07.2009 по справі 1593-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

1593-2009

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к.

РІШЕННЯ

Іменем України

07.07.2009Справа №2-7/1593-2009

 

За позовом Підприємства «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (95050, м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1,  ідентифікаційний код 03336769)

До відповідачів: 1) Кримського республіканського підприємства «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» (95000, м. Сімферополь, вул. Некрасова, 11); 2) Фонду майна Автономної Республіки Крим (95000, м. Сімферополь, вул. Севастопольська, 17)

Про визнання права власності та спонукання до виконання певних дій.

Суддя І. І. Дворний

                                        представники:

Від позивача –  Домбровський В. Е., предст., дов. від 23.03.2009 р.  

Від відповідачів  – 1) Кірдяшова О. В., предст., дов. №2835/1 від 25.03.2009 р.; 2) Іскра Ю. Ю., предст., дов. №156-Д від 29.12.2008 р.

        Суть справи: Підприємство «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» звернулося до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Кримського республіканського підприємства «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» про визнання за позивачем права власності на підсобні господарські приміщення, які розташовані за адресою: м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1, згідно експлікації приміщень під літерами: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо). Крім того, позивач просить зобов'язати КРП «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» здійснити державну реєстрацію права власності на вищевказане нерухоме майно за Підприємством «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України».

Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі договору купівлі-продажу від 11.07.2007 р., акта приймання-передачі від 09.11.2007 р., постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 09.10.2007 р. у справі №2-3/8343-2007 Підприємство «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» є власником нежилих приміщень  літ. «А» загальною площею 109,2 кв. м. , розташованих по пров. Лавандовому, 1 в м. Сімферополі. Позивач зазначає, що окрім приміщень в літ. «А» за вказаною адресою, на земельній ділянці, яка знаходиться в користуванні позивача, знаходиться також наступне майно під літерами: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо). Позивач стверджує, що КРП «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» відмовляє від проведення державної реєстрації права власності на вказане вище майно з тих підстав, що воно не було включено до акта приймання-передачі нерухомого майна при його приватизації позивачем. Позивач вважає вказану відмову протиправною, оскільки всі будівлі та споруди по пров. Лавандовому, 1 в м. Сімферополі складають єдиний майновий комплекс, без якого неможливо здійснювати нормальну виробничу діяльність підприємства та перебувають на балансі позивача.

Ухвалою ГС АР Крим від 07.04.2009 р. до участі у справі в якості іншого відповідача був залучений Фонд майна АР Крим.

Кримське республіканське підприємство «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» проти позову заперечувало з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.

У судовому засіданні представник Фонду майна АР Крим надав суду відзив на позовну заяву з проханням відмовити в задоволенні вимог Підприємства «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Вказаний відзив був прийнятий судом до розгляду.

            Оскільки матеріали справи в достатній мірі характеризують правовідносини сторін, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи.

                    Розгляд справи відкладався у порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

                    За клопотанням сторін строк розгляду справи був продовжений у порядку статті 69 Господарського процесуального кодексу України.

           Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд

                                                         ВСТАНОВИВ :

Підприємство «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» зареєстроване в якості юридичної особи 30.03.2000 р. Виконавчим комітетом Сімферопольської міської ради за номером 1 882 120 0000 010789, що підтверджується відповідним свідоцтвом серії А00 №631424.

Як вбачається з рішення ГС АР Крим від 05-11.07.2007 р. та постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 09.10.2007 р. у справі №2-3/8343-2007, між Фондом майна Автономної Республіки Крим та підприємством „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” 06 червня 2002 року був укладений договір оренди державного нерухомого майна, яке не ввійшло до статутного фонду господарського товариства.

30 грудня 2004 року Фонд майна Автономної Республіки Крим видав Наказ № 1585 „Про прийняття рішення по приватизації об'єкту державної власності - нежитлового приміщення - будиночку лінійного персоналу при електропідстанції „Північна”, що знаходиться на балансі відкритого акціонерного товариства „Крименерго” та орендується підприємством „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України”.

Листом від 18 січня 2007 року № 03/140 Фонд майна Автономної Республіки Крим повідомив підприємство „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” про затвердження висновку про вартість спірного майна та просив підтвердити свою згоду на приватизацію вказаного майна шляхом викупу з вказівкою дати укладання договору купівлі–продажу.

Листами від 11 травня 2007 року та від 05 червня 2007 року Фонд майна Автономної Республіки Крим на підставі того, що підприємство „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” не спрямувало до нього офіціальну підтверджену згоду на приватизацію спірного майна шляхом викупу, відмовив в укладанні договору купівлі-продажу об'єкту державної власності нежитлового приміщення - будиночку лінійного персоналу при електропідстанції „Північна”, розташованого за адресою: місто Сімферополь, пер. Лавандовий, 1.

Таким чином, Фонд майна Автономної Республіки Крим відмовив в укладанні договору купівлі-продажу об'єкту державної власності на підставі того, що підприємство „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” не спрямувало до нього офіціальну підтверджену згоду на приватизацію спірного майна шляхом викупу, при цьому в апеляційній скарзі обґрунтував цю відмову положеннями статей 644 Цивільного кодексу України та 181 Господарського кодексу України.

Вищевказаними судовими актами Фонду майна АР Крим був зобов'язаний укласти з підприємством „Садко” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” договір купівлі-продажу об'єкту державної власності – нежитлового приміщення–будиночку лінійного персоналу при електропідстанції „Північна”, розташованого за адресою: місто Сімферополь, пер. Лавандовий, 1.

На підставі рішень господарських судів, 09.11.2007 р. був складений акт приймання-передачі, за яким позивачеві у власність були передані нежитлові приміщення будиночку лінійного персоналу при електростанції «Північна» у літ. «А»: №№2, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, які розташовані по пров. Лавандовому, 1 в м. Сімферополі.

Після цього, за позивачем було зареєстроване право власності на вищевказане нерухоме майно, що підтверджується відповідним витягом №17231494 від 27.12.2007 р.

У той же час, як вбачається з матеріалів справи, зокрема, технічного паспорту БТІ, окрім зазначених в акті від 09.11.2007 р. об'єктів нерухомості, на земельній ділянці по пров. Лавандовому, 1 в м. Сімферополі розташовані також наступні об'єкти нерухомого майна, які помилково не були включені в акт приймання-передачі від 09.11.2007 р., а саме, літери: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо).

На звернення позивача до Кримського республіканського підприємства «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» з проханням зареєструвати право власності на вказану нерухомість листом №10618/4 від 03.11.2008 р. у вчиненні відповідних дій було відмовлено з мотивів відсутності зазначення цих об'єктів в акті приймання-передачі від 09.11.2007 р.

Однак, суд не може погодитися з правомірністю цієї відмови, позаяк, як вже було зазначено вище, спірне нерухоме майно було помилково не включено в акт приймання-передачі від 09.11.2007 р., оскільки до теперішнього часу спірне майно перебуває на балансі позивача та не є об'єктом речових прав будь-яких сторонніх осіб. Про відсутність державної реєстрації права власності на спірне майно за будь-якою особою безпосередньо зазначає і сам відповідач – КРП «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» (лист №08/15357 від 14.07.2008 р., відзив на позов).

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідачі не надали суду доказів того, що спірне нерухоме майно є власністю будь-якої сторонньої особи та неправомірно знаходиться в користуванні у позивача, у той час як відповідно до приписів статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна особа повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, способом, передбаченим чинним законодавством для доведення фактів такого роду.

У той же час, згідно ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав всіх суб'єктів права власності та господарювання. Усі суб'єкті права власності рівні перед законом.

Згідно ч.1 ст. 386 Цивільного кодексу України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

За таких обставин, суд вважає, що порушені права позивача підлягають захисту шляхом визнання за ним права власності на підсобні господарські приміщення, які розташовані за адресою: м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1, згідно експлікації приміщень під літерами: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо).

Відповідно п. 18 інформаційного листа Вищого арбітражного суду України N 01-8/98 від 31.01.2001р. «Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання, пов'язані із здійсненням права власності та його захистом» відповідно  до статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" відповідна державна реєстрація - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення,  переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру  речових  прав  на  нерухоме майно та їх обмежень.

Реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна, що знаходиться у власності юридичних та фізичних осіб, здійснюється відповідно Тимчасовому положенню про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства  юстиції України від 07.02.2002 р. N 7/5.

Відповідно до пункту 1.5 вказаного положення право власності на нерухоме майно підлягає обов'язкової реєстрації.

Реєстрацію права власності на нерухоме майно здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації (п. 1.3 положення), для чого до БТІ надаються правовстановолюючі документи (п. 2.1 положення).

Серед правовстановлюючих документів, перелічених в додатку 1 до Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, передбачені й рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Отже, захист прав позивача також потребує спонукання Кримського республіканського підприємства «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» зареєструвати за Підприємством «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» право власності на спірні об'єкти нерухомого майна.

Таким чином, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

         На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82-85  Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати за Підприємством «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (95050, м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1,  ідентифікаційний код 03336769) право власності на підсобні господарські приміщення, які розташовані за адресою: м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1, згідно експлікації приміщень під літерами: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо).

3.          Зобов'язати Кримське республіканське підприємство «Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації» (95000, м. Сімферополь, вул. Некрасова, 11) здійснити за Підприємством «Садко» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» державну реєстрацію права власності на підсобні господарські приміщення, які розташовані за адресою: м. Сімферополь, пров. Лавандовий, 1, згідно експлікації приміщень під літерами: «Б» - сарай, «б» - тамбур, «В» - гараж, «Г» - вбиральня, «Д» - сарай, «Е» - сарай, «Ж» - вбиральня, «З» - склад, інші споруди (навіси, прибудови тощо).

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Дворний І.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення07.07.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4844465
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1593-2009

Рішення від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні