Ухвала
від 14.03.2013 по справі 127/5698/13-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/5698/13-к

Провадження 1-кс/127/1416/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2013 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Чернюк І.В., розглянувши клопотання слідчого СУ УМВС України у Вінницькій області лейтенанта міліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей та документів управління агропромислового розвитку Хмільницької РДА,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ УМВС України у Вінницькій області лейтенанта міліції ОСОБА_1, 11.03.2013 року, звернувся до суду з клопотанням погодженим з прокурором прокуратури Вінницької області про тимчасовий доступ до речей та документів управління агропромислового розвитку Хмільницької РДА. Клопотання мотивував тим, що між ТОВ «Тімірязівське» та ФГ «Вишенька і родина» 20.08.2008 укладено договір № 04/05 купівлі - продажу саджанців горіха. На виконання умов даного договору ТОВ «Тімірязівське», згідно з видатковими накладними № РН - 0000131 від 17.11.2008 і № РН - 123654 від 17.11.2008, поставило на адресу ФГ «Вишенька і родина» саджанці горіха грецького у кількості 2000 штук.

Службові особи ФГ «Вишенька і родина» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35874793, юридична адреса: с. Вишенька, Хмільницький район, Вінницька область) 01.07.2009, з метою незаконного отримання бюджетних коштів, на підставі постанови КМУ № 587 від 15.07.2005 «Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», подали до комісії по визначенню суб'єктів господарювання та обсягів фінансування розвитку садівництва Хмільницької РДА відповідну заяву про надання підприємству фінансової підтримки у якості компенсації понесених у 2009 році витрат на закладення та догляд за молодими багаторічними насадженнями. Разом із вказаною заявою на розгляд комісії подано пакет документів, до якого входила завідомо неправдива накладна № 24 від 14.04.2009, на підставі якої ТОВ «Тімірязівське» нібито поставило на адресу вказаного ФГ саджанці горіха грецького у 2009 році.

Згідно з п. 4 «Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», затвердженого постановою КМУ № 587, бюджетні кошти надаються суб'єктам господарювання незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством для компенсації здійснених у поточному бюджетному році витрат (без урахування сум ПДВ) з проведення проектних робіт, підготовки ґрунту та посадки, догляду за молодими насадженнями, спорудження шпалери і краплинного зрошення, придбання садивного матеріалу у виробників, внесених до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу, або у будь-яких суб'єктів господарювання за наявності сертифіката походження на такий садивний матеріал.

Відповідно до роз'яснення Мінагрополітики № 37-38-15/3497 від 10.03.2011 «Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», витрати на товари, за які суб'єктом господарювання здійснена авансова плата в минулому бюджетному році, а отримані й використані вони у поточному бюджетному році, подаються до компенсації у поточному бюджетному році. У випадку оплати і отримання такого товару у минулому бюджетному році, а використання у поточному, його вартість у поточному році не підпадає під компенсацію. При цьому суб'єкти господарювання можуть надавати у поточному році витрати з робіт, які пов'язані з його використанням.

Неправдива інформація про поставку саджанців горіха грецького у 2009 році, що міститься у накладній № 24 від 14.04.2009, прийнята до уваги комісією Хмільницької РДА та послужила незаконному наданню ФГ «Вишенька і родина» бюджетних коштів у якості компенсації витрат на закупівлю садивного матеріалу та витрат на закладення та догляд за молодими багаторічними насадженнями, чим державі завдано матеріальних збитків.

Крім цього встановлено, що у 2010, 2011 та у 2012 роках ФГ «Вишенька і родина» на підставі рішення комісії Хмільницької РДА також отримувало фінансову підтримку за рахунок бюджетних коштів.

Слідчий звертає увагу на те, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначених фактів, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, у даному провадженні є потреба у проведенні почеркознавчої експертизи почерку та підписів, що містяться у документах, які стали підставою для прийняття комісією Хмільницькою РДА рішень про надання на протязі 2009-2012 років фінансової підтримки вказаному підприємству. Враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які впродовж 2009 - 2012 років подавалися службовими особами ФГ «Вишенька і родина» на розгляд комісії Хмільницької РДА для отримання фінансової підтримки за рахунок бюджетних коштів, мають суттєве значення по кримінальному провадженню, можуть бути об'єктами ряду криміналістичних та почеркознавчих експертиз та містять інформацію про обставині, що підлягають доказуванню, необхідно провести їх виїмку.

Відповідно до ст. 107 ч.1 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим.

Враховуючи те, що від учасників процесуальної дії не надійшло клопотання про застосування технічних засобів фіксування розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, тому суд вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно копій протоколів засідань конкурсної комісії та копії платіжних доручень підтверджується перерахування коштів на розрахунковий рахунок ФГ «Вишенька і родина» в 2009 році 19серпня - 119 тис. грн., в 2010році 13 грудня - 368 тис. грн., в 2012 році 12 червня - 120 тис. грн.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, кримінального провадження № 12013010060000087 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.02.2013 року, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки для встановлення істини в кримінальному проваджені необхідно надати слідчому дозвіл на тимчасовий доступ до документів управління агропромислового розвитку Хмільницької РДА, що містяться у документах, які стали підставою для прийняття комісією Хмільницькою РДА рішень про надання на протязі 2009-2012 років фінансової підтримки вказаному підприємству.

Вищевказані документи можуть мати суттєве значення для розкриття злочину та встановлення осіб причетних до його скоєння.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161, 162, 163, 164, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ УМВС України у Вінницькій області лейтенанта міліції ОСОБА_1 - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться в управління агропромислового розвитку Хмільницької РДА, за адресою: Вінницька область, м. Хмільник, вул. Столярчука, 3, які стали підставою для прийняття комісією Хмільницької РДА рішень про надання на протязі 2009-2012 років фінансової підтримки ФГ «Вишенька і родина», та можливість їх вилучення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду Вінницької області протягом 5 днів з дня її оголошення, однак її оскарження не зупиняє її виконання.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.03.2013
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48445549
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/5698/13-к

Ухвала від 14.03.2013

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні