Ухвала
від 20.09.2013 по справі 127/22196/13-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/22196/13-к

Провадження № 1-кс/127/5109/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.09.2013 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Чернюк І.В., розглянувши клопотання ст. слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ ВМВ УМВС України у Вінницькій області майора міліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ ВМВ УМВС України у Вінницькій області майор міліції ОСОБА_1, 18.09.2013 року, звернулася до суду з клопотанням погодженим з прокурором прокуратури м. Вінниці про тимчасовий доступ до речей та документів. Клопотання мотивувала тим, що відділенням розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ Вінницького МВ УМВС України у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42013010010000377 від 04.07.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205 ч. 1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено: невстановлені особи зареєстрували ПП "Віталагро" (код ЄРДПОУ 36604425, м. Вінниця, вул. Стеценка, 75А) та ПП "Ріекс" (код ЄРДПОУ 13309466, м. Вінниця, вул. Ватутіна, 19), які здійснювали діяльність, яка спрямована на здійснення операцій, пов'язаних з формуванням «фіктивного» податкового кредиту з метою надання податкової вигоди іншим суб'єктам господарювання. Протягом травня 2012 року - червня 2013 року ПП «Ріекс» сформовано «ризиковий» податковий кредит в розмірі 1 663,7 тисяч гривень, від підприємств, які мають ознаки фіктивності.

В ході досудового розслідування встановлено, що ПП „Ріекс" протягом зазначеного періоду здійснювалась господарська діяльність, спрямована не на реальне проведення фінансово - господарських операцій, пов'язаних як з придбанням так і реалізацією товарів (робіт, послуг), а з метою надання неправомірної вигоди, яка полягала у подальшому безпідставному формуванню податкового кредиту іншим суб'єктам господарювання.

Так, протягом 2012р. ПП „Віталагро" здійснено придбання товарів (робіт, послуг) на суму 1416,6 тис. грн. від ТОВ «Бау Тек» - код ЄДРПОУ 35263871, перебуває на податковому обліку в ДПІ у Печерському районі м. Києва, присвоєно 9-й стан (направлено повідомлення про відсутність за місцезнаходженням). 23.08.2012 ДПІ у Печерському районі м. Києва складено акт № 3225/22-8/36085980 про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Бау Тек» щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період з 01.04.2012 по 31.05.2012 рік. В ході перевірки ТОВ «Бау Тек» встановлено, що формування податкового кредиту (96 %) здійснено за рахунок ПДВ, сплаченого митним органам та відображеного ТОВ «Бау Тек» в рядку 12,1 декларації з ПДВ за квітень - травень 2012 року в загальній сумі 46 430 228 грн. В листі Київської регіональної митниці від 01.08.2012 року №14/5-12/20540 зазначено, що інформація щодо митного оформлення товарів оформлених підприємством ТОВ «Бау Тек» код за ЄДРПОУ 35263871 у базі даних електронних копій митних декларацій Київської регіональної митниці за період з 01.04.2012

по 31.05.2012 року не виявлена. Інформація щодо ВМД, оформлених ТОВ «Бау Тек» в базах даних ДНІ у Печерському районі м. Києва ДПС відсутня також.

В подальшому, за рахунок безпідставно сформованого „ризикового" кредиту від вищевказаних суб'єктів господарювання, приватним підприємством „Віталагро" протягом квітня 2012 - червня 2013 р.р. здійснено реалізацію, а тим самим надано неправомірну вигоду у вигляді формування „ризикового" податкового кредиту наступним суб'єктам господарювання: науково - технічна виробнича фірма „Промсервіс" у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 30542824) АДРЕСА_1; ТОВ „Грін Порт" (код ЄДРПОУ 30747669) м. Одеса., пл. Митна, 1, фактична адреса: АДРЕСА_2; ТОВ „Раф Плюс" (код ЄДРПОУ 31185987) м. Одеса, вул. Ковалевського, 30А.

В ході досудового розслідування, з метою з'ясування усіх обставин зазначеного кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні позапланової документальної перевірки діяльності ПП «Віталагро», для чого необхідно отримати оригінали документів (накладних, податкових накладних, угод, доручень, актів виконаних робіт (послуг), товарно - транспортних накладних, платіжних доручень (банківських виписок), які свідчать про проведення фінансово - господарської діяльності приватного підприємства „Віталагро" з Науково-технічною виробничою фірмою «Промсервіс» у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

За наявною інформацією, зазначені вище документи зберігаються у службових осіб Науково-технічної виробничої фірми «Промсервіс» у формі товариства з обмеженою відповідальністю за адресою: АДРЕСА_3.

Слідчий звертає увагу на те, що зазначені вище документи мають важливе значення для повного, об'єктивного та неупередженого провадження досудового розслідування, тому що інформація, яка у них міститься необхідна для виявлення винних у вчиненні кримінального правопорушення осіб, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, тому виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, які свідчать про проведення фінансово - господарської діяльності приватного підприємства „Віталагро" з НТВФ «Промсервіс» у формі ТОВ, а саме: накладних, податкових накладних, угод, доручень, актів виконаних робіт (послуг), товарно - транспортних накладних, платіжних доручень (банківських виписок), а також отримати можливість вилучити їх для приєднання до матеріалів кримінального провадження та подальшого використання при проведенні позапланової документальної перевірки діяльності ПП «Віталагро» та судових експертиз.

Слідчий Бутенко О.О. в судовому засіданні підтримала клопотання за обставин викладених у ньому.

Представник НТВФ «Промсервіс» в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 107 ч.1 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим.

Враховуючи те, що від учасників процесуальної дії не надійшло клопотання про застосування технічних засобів фіксування розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, тому суд вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

За рахунок безпідставно сформованого „ризикового" кредиту від вищевказаних суб'єктів господарювання, приватним підприємством „Віталагро" протягом квітня 2012 - червня 2013 р.р.

здійснено реалізацію, а тим самим надано неправомірну вигоду у вигляді формування „ризикового" податкового кредиту наступним суб'єктам господарювання: науково - технічна виробнича фірма „Промсервіс" у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 30542824) АДРЕСА_1; ТОВ „Грін Порт" (код ЄДРПОУ 30747669) м. Одеса., пл. Митна, 1, фактична адреса: АДРЕСА_2; ТОВ „Раф Плюс" (код ЄДРПОУ 31185987) м. Одеса, вул. Ковалевського, 30А, що підтверджується довідкою Вінницької ОДПІ Вінницької області № 307/15-71/1 від 07.08.2013 року.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки для встановлення істини в кримінальному проваджені необхідно надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів науково - технічної виробничої фірми „Промсервіс" у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 30542824), які свідчать про проведення фінансово - господарської діяльності приватного підприємства „Віталагро" з НТВФ «Промсервіс» у формі ТОВ, а саме: накладних, податкових накладних, угод, доручень, актів виконаних робіт (послуг), товарно -транспортних накладних, платіжних доручень (банківських виписок), які зберігаються у службових осіб науково - технічної виробничої фірми „Промсервіс" у формі ТОВ за адресою: АДРЕСА_1 з можливість вилучення їх.

Вищевказані документи можуть мати суттєве значення для розкриття злочину та встановлення осіб причетних до його скоєння.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання ст. слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ ВМВ УМВС України у Вінницькій області майора міліції ОСОБА_1 - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів науково - технічної виробничої фірми „Промсервіс" у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 30542824), які свідчать про проведення фінансово - господарської діяльності приватного підприємства „Віталагро" з НТВФ «Промсервіс» у формі ТОВ, а саме: накладних, податкових накладних, угод, доручень, актів виконаних робіт (послуг), товарно - транспортних накладних, платіжних доручень (банківських виписок), які зберігаються у службових осіб науково - технічної виробничої фірми „Промсервіс" у формі ТОВ за адресою: АДРЕСА_1 з можливістю їх вилучення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення20.09.2013
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48456854
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —127/22196/13-к

Ухвала від 20.09.2013

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні