Ухвала
від 14.10.2013 по справі 127/24575/13-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/24575/13-к

Провадження № 1-кс/127/5709/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.10.2013 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Чернюк І.В., розглянувши клопотання слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Вінницькій області капітана податкової міліції Бойка О.Л. про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Вінницькій області капітан податкової міліції Бойко О.Л., 14.10.2013 року, звернувся до суду з клопотанням погодженим з прокурором відділу прокуратури Вінницької області про проведення обшуку. Клопотання мотивовано тим, що службові особи товариства з обмеженою «Віойл-Агро» здійснюючи господарську діяльність товариства, в період з 01.01.2011 року по 31.12.2012 року, в порушення п.п. 7.4.1, п.п. 7.7.1, ст.7 Закону України «Про податок на додану вартість» та п. 198.1, п.198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1, п. 201.6, п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, шляхом завищення податкового кредиту з податку на додану вартість, ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 740 703 грн., що призвело до ненадходження коштів до бюджету в значних розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вищевикладені порушення податкового законодавства виникли в зв'язку з проведення ТОВ «Віойл-Агро» безтоварних фінансово-господарських операцій із СФГ «Аграрій» (код ЄДРПОУ - 32426802) з приводу купівлі в останнього соняшнику в кількості 900 тон .

Разом з тим, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у відшуканні та приєднані до кримінального провадження документів ТОВ «Віойл-Агро» по проведенню фінансово-господарських операцій із СФГ «Аграрій», а також чорнових записів та комп'ютерної техніки, в яких містяться відомості про зазначені операції, для подальшого проведення судових експертиз.

Матеріалами досудового розслідування та матеріалами документальної перевірки (Акт № 6/16-02/ 31414911 23.07.2013 року «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Віойл-Агро» код за ЄДРПОУ - 31414911, з питань дотримання вимог податкового законодавства при проведенні взаєморозрахунків із СФГ «Аграрій», код ЄДРПОУ- 32426802, за період з 01.01.2011 року по 31.12.2012 року») встановлено, що частина вищевказаних документів, а також чорнові записи та комп'ютерна техніка, в яких містяться відомості про зазначені операції, а також інші документи, які не були надані перевіряючому під час проведення документальної перевірки, перебувають в офісному приміщенні ТОВ «Віойл-Агро» за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26, ,

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Віойл-Агро» з метою мінімізації об'єкта оподаткування проводить реалізацію олії в країни «офшорної» зони та країни з пільговим оподаткуванням, а саме на підприємства: Varthomio Holdings LTD (Кіпр) та Omar Hodge Building Chera Chambers Rood Toun, Tortola, BVI (Віргінські острови, Великобританія).

Також встановлено, що дані підприємства - нерезиденти являються підконтрольними ТОВ «Віойл-Агро», а саме: адміністратору і фактичному розпоряднику коштів вказаного підприємства громадянці ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 та громадянці ОСОБА_3

ІНФОРМАЦІЯ_2, службові кабінети яких знаходяться на першому поверсі офісного приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26.

Разом з тим встановлено, що в службових кабінетах громадянок ОСОБА_2 та ОСОБА_3 знаходяться установчі документи та печатки вищевказаних підприємств, печатки, штампи, в тому числі фіктивних підприємств, які використовуються в схемах ухилення від сплати податків, документи, предмети, речі, які свідчать про ухилення від сплати податків, чорнові записи про ведення господарської діяльності, кошти та цінності здобуті злочинним шляхом, комп'ютерна техніка та інші предмети які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Віойл-Агро» в 2010-2011 роках здійснювало безтоварні фінансово-господарські операції з ПП «Є.Б.Г. Україна» (Житомирська обл., Житомирський р-н., с. Зарічани, код ЄДРПОУ - 36575297) на загальну суму 4 649 850 грн., в результаті проведення яких сформувало незаконний податковий кредит по податку на додану вартість в сумі 774 900 грн.

Крім того, розслідуванням встановлено, що первинні бухгалтерські документи по взаєморозрахунках між ТОВ «Віойл-Агро» та ПП «Є.Б.Г. Україна» знаходяться в офісному приміщенні ТОВ «Віойл-Агро» за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26.

Слідчий звертає увагу суду на те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи предмети та речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин скоєного правопорушення, з метою вжиття заходів щодо швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення і відшукання знарядь кримінального правопорушення. На підставі викладеного слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий Бойко О.Л. клопотання підтримав, за викладених в ньому обставин, просив клопотання задовольнити.

Відповідно до ст. 107 ч.1 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим.

Враховуючи те, що від учасника процесуальної дії не надійшло клопотання про застосування технічних засобів фіксування розгляду клопотання про проведення обшуку, тому суд вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

З рапортів ст. о/у з ОВС ВОВЕЗ ОУ ГУ Міндоходів у Вінницькій області капітана податкової міліції Рибчука В.А. від 08.09.2013 року та ст. о/у з ОВС ОУ ГУ Міндоходів у Вінницькій області капітана податкової міліції Грабенка С.М. від 08.10.2013 року вбачається, що вищевикладені порушення податкового законодавства виникли в зв'язку з проведення ТОВ «Віойл-Агро» безтоварних фінансово-господарських операцій із СФГ «Аграрій» (код ЄДРПОУ - 32426802) з приводу купівлі в останнього соняшнику в кількості 900 тон . Чорнові записи та комп'ютерна техніка, в яких містяться відомості про зазначені операції, а також інші документи, які не були надані перевіряючому під час проведення документальної перевірки, перебувають в офісному приміщенні ТОВ «Віойл-Агро» за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26. Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Віойл-Агро» з метою мінімізації об'єкта оподаткування проводить реалізацію олії в країни «офшорної» зони та країни з пільговим оподаткуванням, а саме на підприємства: Varthomio Holdings LTD (Кіпр) та Omar Hodge Building Chera Chambers Rood Toun, Tortola, BVI (Віргінські острови, Великобританія). Дані підприємства

- нерезиденти являються підконтрольними ТОВ «Віойл-Агро», а саме: адміністратору і фактичному розпоряднику коштів вказаного підприємства громадянці ОСОБА_2 та громадянці ОСОБА_3 службові кабінети яких знаходяться на першому поверсі офісного приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26 в яких знаходяться установчі документи та печатки вищевказаних підприємств, печатки, штампи, в тому числі фіктивних підприємств, які використовуються в схемах ухилення від сплати податків.

ТОВ «Віойл-Агро» в 2010-2011 роках здійснювало безтоварні фінансово-господарські операції з ПП «Є.Б.Г. Україна» (Житомирська обл., Житомирський р-н., с. Зарічани, код ЄДРПОУ - 36575297) на загальну суму 4 649 850 грн., в результаті проведення яких сформувало незаконний податковий кредит по податку на додану вартість в сумі 774 900 грн.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки для встановлення істини в кримінальному проваджені необхідно надати слідчому дозвіл на проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Віойл-Агро» та службових кабінетах громадянок ОСОБА_2 та ОСОБА_3, що знаходяться за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26, для відшукання та вилучення документів ТОВ «Віойл-Агро» по проведенню фінансово-господарських операцій із СФГ «Аграрій», ПП «Є.Б.Г. Україна», Varthomio Holdings LTD (Кіпр) та Omar Hodge Building Chera Chambers Rood Toun, Tortola, BVI (Віргінські острови, Великобританія) в тому числі: документів (договорів, додатків до договорів, актів прийому передачі, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, вантажно-митних декларацій і т.п.), а також інших документів, предметів, речей, які свідчать про ухилення від сплати податків, чорнових записів про ведення господарської діяльності, печаток, штампів, в тому числі фіктивних підприємств, коштів та цінностей здобутих злочинним шляхом, комп'ютерної техніки та інших предметів, які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Вищевказані документи можуть мати суттєве значення для розкриття злочину та встановлення осіб причетних до його скоєння.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Вінницькій області капітана податкової міліції Бойка О.Л. про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Віойл-Агро» та службових кабінетах громадянок ОСОБА_2 та ОСОБА_3, що знаходяться за адресою: м. Вінниця, вул. Немирівське шосе, 26, для відшукання та вилучення документів ТОВ «Віойл-Агро» по проведенню фінансово-господарських операцій із СФГ «Аграрій», ПП «Є.Б.Г. Україна», Varthomio Holdings LTD (Кіпр) та Omar Hodge Building Chera Chambers Rood Toun, Tortola, BVI (Віргінські острови, Великобританія) в тому числі: документів (договорів, додатків до договорів, актів прийому передачі, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, вантажно-митних декларацій і т.п.), а також інших документів, предметів, речей, які свідчать про ухилення від сплати податків, чорнових записів про ведення господарської діяльності, печаток, штампів, в тому числі фіктивних підприємств, коштів та цінностей здобутих злочинним шляхом, комп'ютерної техніки та інших предметів, які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення та надає право проникнути до приміщення лише один раз.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення14.10.2013
Оприлюднено17.08.2016
Номер документу48457108
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/24575/13-к

Ухвала від 14.10.2013

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні