Ухвала
від 13.08.2015 по справі 592/7672/15-к
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/7672/15-к

Провадження № 1-кс/592/2571/15

УХВАЛА

про відмову в наданні дозволу на обшук

13 серпня 2015 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора прокуратури Сумського району ОСОБА_2 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, про проведення обшуку по кримінальному провадженню, зареєстрованому в ЄРДР за № 42015200260000004 від 13.01.2015 за

фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого

ч. 2 ст. 197-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор своє клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні СВ Сумського РВ УМВС України в Сумській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42015200260000004 від 13.01.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Підставою для реєстрації вказаного кримінального провадження стали матеріали перевірки використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Сумського району.

Так, службові особи Дочірнього сільськогосподарського підприємства «Родючість» у порушення вимог Земельного кодексу України, самовільно з 2013 року використовують землі сільськогосподарського призначення площею понад 55 га на території Северинівської сільської ради Сумського району.

Зазначене стало можливим внаслідок того, що вказані службові особи всупереч вимог ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, ст. 6 Закону України «Про оренду землі» без наявних правовстановлюючих документів користуються земельними ділянками державної власності, що віднесені до земель сільськогосподарського призначення (рілля) площею понад 55 га за межами населеного пункту та території Сумського району.

Так, досудовим слідством встановлено, що 08.05.2008 укладений договір оренди земельних ділянок між Сумською районною державною адміністрацією та ДСП «Родючість», зареєстрований у Сумському районному реєстраційному відділі Сумської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України за № 040861302945.

Після закінчення строку зазначеного договору оренди ДСП «Родючість» звернулось до Головного управління Держземагентства у Сумській області із клопотанням про поновлення договору оренди землі, загальною площею

55,1608 га на території Северинівської сільської ради Сумського району Сумської області.

Після розгляду клопотання ДСП «Родючість» та вивчення доданих документів 27.05.2013 за № 1761 директорові вказаного підприємства була надіслана відповідь щодо вирішення даного питання з зазначенням про неможливість поновити строк дії договору оренди землі, загальною площею 55,1608 га на території Северинівської сільської ради Сумського району Сумської області, укладеного між Сумською районною державною адміністрацією та ДСП «Родючість» та зареєстрованого у Сумському районному реєстраційному відділі Сумської регіональної філії

ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 08.05.2008 за № 040861302945.

Відповідно до статті 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об`єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах).

3гідно з частиною другою статті 135 Земельного кодексу України, продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюється виключно на земельних торгах.

Таким чином, службові особи ДСП «Родючість» були зобов`язані вчинити дії спрямовані на отримання правовстановлюючих документів на земельні ділянки на загальних засадах у відповідності до норм чинного законодавства.

Службові особи ДСП «Родючість» з метою заниження розміру плати за користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення, свідомо не вжили заходів спрямованих на укладання договорів оренди землі.

Крім того, постановою прокурора від 02.03.2015 призначена перевірка із земельних питань, здійснення якої доручено працівникам Державної інспекції сільського господарства у Сумській області.

За результатами проведеної перевірки Державним інспектором складений акт обстеження земельної ділянки, протокол про вчинення адміністративного правопорушення, постанова про накладення адміністративного стягнення та розрахунок завданої державі шкоди, що підтверджуються факт самовільного використання ДСП «Родючість» земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 55 га на території Северинівської сільської ради Сумського району.

30.01.2015 року директору ДСП «Родючість» процесуальним керівником у провадженні надіслано запит щодо надання наявної інформації про використання ДСП «Родючість» земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 55 га на території Северинівської сільської ради Сумського району відповідно (державні акти, договори оренди, рішення або розпорядження, якими земельні ділянки надавались, викопіювання із ситуаційних планів тощо).

На лист прокурора району було направлено завірені копії статистичної звітності лише за 2014 рік, наказу на призначення ОСОБА_3 директором та наказ про прийняття на роботу головного бухгалтера.

Крім того, підприємством ДСП «Родючість» на запит слідчого СВ Сумського УМВС України у Сумській області №1079 від 04.06.2015 взагалі не надано відповіді, що унеможливило отримання слідством копій шляхових листів щодо направлення сільськогосподарської техніки САП «Родючість» на виконання робіт по обробітку зазначених земельних ділянок.

Таким чином, запити прокурора та слідчого було проігноровано, затребувану документацію надано не було, що у свою чергу свідчить про навмисне приховування факту вчинення службовими особами ДСП «Родючість» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Таким чином, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин даного кримінального правопорушення та встановлення об`єктивної істини, викриття злочинної діяльності службових осіб ДСП «Родючість» або навпаки спростування їх причетності до скоєного правопорушення, слідству необхідно з`ясувати наявність можливого документального підтвердження скоєного злочину, тобто мати у розпорядженні документи чи їх копії, які стали підставою для права набуття та користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення на території Сумського району.

В ході досудового слідства встановлено, що ДСП «Родючість» (ідентифікаційний код юридичної особи 24006237) зареєстроване за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Склярівка, вул. Молодіжна, 3.

При цьому, прокуратурою отримано ухвалу слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми про проведення обшуку за вищевказаною адресою.

За зазначено ухвалою обшук в приміщенні будинку за адресою: АДРЕСА_1 не проводився, оскільки з виїздом на місце стало відомо, що ДСП «Родючість» (ідентифікаційний код юридичної особи 24006237) за вказаною адресою зареєстроване, проте фактично знаходиться за адресою:

АДРЕСА_2 , що підтверджується протоколами допиту свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , поясненням директора ДСП «Родючість» на зворотній стороні ували про проведення обшуку та у протоколі обшуку від 27.07.2015

Враховуючи вище викладене, у вказаному приміщенні необхідно відшукати та вилучити оригінали чи копії документів, які стали підставою для права набуття та користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення на території Сумського району, інформацію, що подавалась до управління

АПК Сумської РДА щодо використання земельних ділянок під посів сільськогосподарських культур та тих, що знаходяться під паром, проектів землеустрою та технічної документації по складанню документів, що посвідчують право користування вказаними земельними ділянками, актів списання паливно мастильних матеріалів, добрив та посівного матеріалу, табелів обліку робочого часу працівників підприємства по обробітку зазначених земельних ділянок, комп`ютерної техніки, на якій зберігаються чи можуть зберігатися перелічені документи чи інша інформація, що можуть мати значення для даного кримінального провадження.

Таким чином, з метою збереження та недопущення приховування, пошкодження чи знищення вищезазначених документів чи комп`ютерної техніки, слідство вважає за необхідне провести саме обшук зазначеного приміщення та вилучити їх оригінали або світлокопії.

Відомості, що підтверджують чи спростовують причетність службових осіб ДСП «родючість» до вчинення ними кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, можуть бути отримані слідством лише шляхом проведення обшуку та не можуть бути доведені іншим чином.

Вислухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, вважаю його таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3)відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Перевіривши матеріали клопотання, вислухавши доводи прокурора, вважаю, що прокурор не надав суду відомостей про те, хто є власником приміщення, розташованого за адресою:АДРЕСА_2 (витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, відомості з архіву виконавчого комітету сільської ради тощо). Крім того, оскільки питання про вилучення даних речей та документів можливо вирішити при розгляді слідчим суддею клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за участі сторони кримінального провадження, тобто дане звернення з клопотанням про проведення обшуку є передчасним.

На підставі викладеного та керуючись ст. 30 Конституції України, ст. 234 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання прокурора прокуратури Сумського району ОСОБА_2 про дозвіл на проведення обшуку у приміщенні адміністративної будівлі Дочірнього сільськогосподарського підприємства «Родючість», що розташована за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Склярівка, вул. Молодіжна, 1.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.08.2015
Оприлюднено20.03.2023

Судовий реєстр по справі —592/7672/15-к

Ухвала від 13.08.2015

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні