Рішення
від 26.08.2009 по справі 20/101-09-3128     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/101-09-3128     

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" серпня 2009 р.                 Справа  № 20/101-09-3128

За позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області  

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: ДП "Одеський морський торговельний порт"

до відповідача: Приватного підприємства "ЕДГРІМ"  

про розірвання договору оренди, зобов'язання повернути об'єкт оренди, виселення та стягнення 11 784,56 грн.

Суддя Щавинська Ю.М.

Представники:

від позивача: Курбанова Г.Р.- за довіреністю № 32 від 08.07.2009 року;

від відповідача: не з'явились

від третьої особи: Задоя В.І., діюча за дов. №020/7-330 від 12.05.2009року.

СУТЬ СПОРУ: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Приватного підприємства "ЕДГРІМ", в якій, з урахуванням уточнених позовних вимог, просить стягнути з Приватного підприємства "ЕДГРІМ"  до Державного бюджету України заборгованість по орендній платі у сумі 13 392, 78грн., пеню за несвоєчасну сплату орендної плати у сумі 902,76 грн., розірвати договір оренди нерухомого майна від 16.01.2009р., що належить до державної власності - нежитлові приміщення другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1,  укладений  між  регіональним  відділенням  Фонду  державного  майна України по Одеській області та Приватним підприємтсвом „ЕДГРІМ", зобов'язати відповідача - Приватне підприємство „ЕДГРІМ" повернути балансоутримувачу Державному підприємству „Одеський морський торговельний порт", за участю регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, об'єкт оренди - нежитлові приміщення другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, яка перебуває на балансі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт", за актом прийому-передачі, а також виселити відповідача –Приватне підприємство „ЕДГРІМ" з нежитлових приміщень другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, яка перебуває на балансі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт". В якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, позивачем визначено Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт".

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору оренди нерухомого майна від 16.01.2009р., що належить до державної власності - нежитлових приміщень другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, укладеного між регіональним  відділенням  Фонду  державного  майна України по Одеській області та Приватним Підприємством„ЕДГРІМ".

Відповідач про час та місце судового засідання повідомлений належним чином шляхом надсилання судових ухвал на адресу, зазначену у договорі, яка не змінювалася, про що свідчить довідка з Єдиного державного реєстру, у судові засідання не з'явився, про поважність причин відсутності не повідомив, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав.

Згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. При цьому, до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, а у разі, коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Приймаючи до уваги, що судові відправлення були повернуті поштою із відміткою про відсутність ПП "Едгрім", суд вважає за можливе розглядати справу без участі відповідача за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

У судовому засіданні 24.06.2009року представник третьої особи - ДП "Одеський морський торговельний порт" надав суду письмові пояснення по справі, в яких просить розірвати договір оренди державного нерухомого майна від 16.01.2009року, зобов'язати Приватне підприємство „ЕДГРІМ" повернути Державному підприємству "Одеський морський торговельний порт" об'єкт оренди за договором оренди державного нерухомого майна від 16.01.2009року, а саме: нежитлові приміщення другого поверху в адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37, 7 кв.м., розташовані за адресою: м. Одеса, Митна площа,1, що перебувають на балансі Одеського порту, а також виселити Приватне підприємство „ЕДГРІМ" з нежитлових приміщень другого поверху в адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37, 7 кв.м., розташовані за адресою: м. Одеса, Митна площа,1, що перебувають на балансі Одеського порту.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача та представника третьої особи, суд встановив:

16.01.2009р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Приватним підприємством „ЕДГРІМ" було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, площею 37, 7 кв.м., які розміщені за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, що перебувають на балансі ДП "Одеський морський торговельний порт", вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ПП „Дельта-Консалтінг” на 23.10.2008р. і становить 339 885, 00грн.

Згідно до п.1.2. зазначеного договору, майно передається в оренду з метою розміщення офісу.

Відповідно до п. 2.1. договору оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі майна.

Згідно з п. 3.1. вищезазначеного договору, орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р.№786(зі змінами) та п.19 Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, який затверджено наказом Фонду державного майна України від 16.05.2007р. №768, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.06.2007р. за №604/13871, становить без ПДВ за пропозицією орендаря як єдиного заявника –4 243, 00 грн. Оренда плата за перший місяць оренди-грудень 2008р. визначається шляхом коригування орендної плати, яка зазначена у абзаці 1 цього пункту на індекси інфляції за листопад 2008р. та за грудень 2008р. включно.

П.п. 3.5., 3.6., 3.7. договору оренди від 16.01.2009р. передбачають, що орендна плата перераховується до держаного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 70% до 30% щомісяця не  пізніше 12 числа місяця наступного за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за  який здійснюється платіж. Одночасно копія платіжного доручення на перерахування орендної плати до державного бюджету 70% надсилається орендарем орендодавцеві. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному п. 3.5. співвідношенні відповідно до вимог чинного законодавства України з урахування пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день оплати. За ініціативою Орендодавця стягнення заборгованості з орендної плати та пені вирішується в судовому порядку.

У відповідності до п.п. 3.10., 3.11. зазначеного договору, зобов'язання орендаря за сплатою орендної плати забезпечуються у вигляді авансового платежу в розмірі не меншому, ніж орендна плата за перший місяць оренди, який вноситься в рахунок плати за останній місяць оренди, протягом місяця з моменту підписання договору оренди на розрахунковий рахунок Державного казначейства за місцем розташування об'єкта. У разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує оренду плату до дня повернення майна  за актом приймання-передачі включно. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє орендаря від обов'язку сплатити заборгованість за орендною платою, у повному обсязі, якщо така виникла, ураховуючи санкції, до державного бюджету та  Балансоутримувачу.

Відповідно до п.п. 5.2., 5.3. договору оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., у разі порушення орендарем зобов'язання зі сплати орендної плати від повинен відшкодувати до державного бюджету і Балансоутримувачу  збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір авансового платежу. Орендар зобов'язується своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендну плату.  

Крім того, п.п. 5.9., 5.11. даного договору передбачено, що орендар зобов'язаний щомісячно до 12 числа надавати орендодавцеві інформацію про перерахування орендної плати за попередній місяць (копію платіжного доручення з відміткою обслуговувального банку про перерахування орендної плати до Державного бюджету України). Здійснювати витрати, пов'язані з утриманням орендованого майна.

Згідно з п. 9.1., 9.4. зазначеного договору, за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим договором, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. Орендодавець має право вимагати розірвання договору оренди та (або) відшкодування збитків у разі, якщо орендар не сплачує або не своєчасно сплачує оренду плату.

П.10.1 договору оренди від 16.01.2009р. встановлено, що цей договір укладено строком на один рік.

Крім того, згідно з п. 10.10. вищезазначеного договору, майно вважається поверненим Балансоутримувачу з моменту підписання орендарем та орендодавцем акта приймання-передачі. Обов'язок щодо складання акта приймання –передачі про повернення майна покладається на орендодавця.

16.01.2009 року за актом приймання-передачі державного нерухомого майна, що перебуває на балансі ДП "Одеський морський торговельний порт" до договору оренди від 16.01.2009р., укладеного з Приватним підприємством „ЕДГРІМ", орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення другого поверху в адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37, 7 кв.м., розташовані за адресою: м. Одеса, Митна площа,1, що перебувають на балансі ДП "Одеський морський торговельний порт", вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ПП „Дельта-Консалтінг” на 23.10.2008р. і становить 339 385, 00грн.

Враховуючи несплату орендарем плати за користування приміщенням, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області, відповідно до ст.782 ЦК України, звернулось на адресу Орендаря - Приватного підприємства „ЕДГРІМ" з претензією від 20.03.2009р. №11-05-01886 про розірвання договору оренди та стягнення заборгованості по орендній платі у сумі 4 849, 42грн. та пені у сумі 71,55грн., яка залишена без відповіді та задоволення.

У зв'язку з неналежним виконанням відповідачем - Приватним підприємством „ЕДГРІМ" договору оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області звернулося до господарського суду Одеської області із відповідним позовом.

Проаналізувавши надані сторонами докази у сукупності, суд дійшов наступних висновків:

Відповідно до ст.175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Приймаючи до уваги, що майно, яке виступає предметом договору, належить до державної власності, до спірних правовідносин застосовуються також норми Закону  України „Про оренду державного та комунального майна”.

Згідно ч.1 ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Частиною 3 ст. 26 Закону України „Про оренду державного та комунального майна” передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі, зокрема, невиконання сторонами своїх зобов'язань.

Зазначене цілком кореспондується зі ст.651 ЦК України, відповідно до якої договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

В абзаці другому пункту 13 роз'яснення президії Вищого арбітражного суду України від 25.05.2000р. №02-5/237 „Про деякі питання практики застосування Закону України „Про оренду державного та комунального майна” зазначено, що підставою для розірвання договору може бути належним чином доведене невиконання орендарем хоча б одного з його зобов'язань, передбачених ст. 18 Закону України „Про оренду держаного та комунального майна”.

У відповідності до ст.188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Враховуючи неодержання позивачем відповіді на претензію у встановлений законом строк з урахуванням часу поштового обігу, ним обґрунтовано, у відповідності з п. 4 ст. 188 ГК України, передано спір на вирішення суду.

Як вбачається із матеріалів справи, а саме зі звіту про стан надходження коштів до бюджету у термін від 12.02.2009р. по 12.08.2009р. (а.с.72), та не спростовано відповідачем, Приватним підприємством „ЕДГРІМ”, в порушення вищезазначених приписів закону та договору, постійно не дотримувалося встановлених строків внесення орендної плати, що є істотним порушенням умов договору, внаслідок якого друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору, у зв'язку з чим позовні вимоги щодо розірвання договору є обґрунтованими та  підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 2 ст. 202 ГК України господарське зобов'язання припиняється, зокрема, у разі його розірвання або визнання недійсним за рішенням суду.

Згідно ч. 1 ст. 785 ЦК України, яка цілком кореспондується зі ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана.

За таких обставин, враховуючи відсутність правових підстав на зайняття Приватним підприємством „ЕДГРІМ” нежитлового приміщення другого поверху в адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37, 7 кв.м., розташованої за адресою: м. Одеса, Митна площа,1, що перебувають на балансі Одеського порту, позовні вимоги в частині виселення підлягають задоволенню.

Відповідно до п.1 ст.27 Закону України „Про оренду державного та комунального майна”, у разі розірвання договору оренди, орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

У відповідності з п.п. 10.9., 10.10. договору оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., у разі припинення або розірвання цього договору майно протягом трьох робочих днів повертається орендарем Балансоутримувачу. Майно вважається поверненим Балансоутримувачу з моменту підписання орендарем та орендодавцем акта приймання-передачі. Обов'язок щодо складання акта приймання –передачі про повернення майна покладається на орендодавця.

Відповідно до п. п. 1,2 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За змістом ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно до п. п.1,2 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 3 ст. 18  Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Як вбачається із наданого позивачем звіту про стан надходження коштів до бюджету у термін від 12.02.2009р. по 12.08.2009р. (а.с.72), у відповідача наявна заборгованість з орендної плати за договором оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., в сумі 13 392, 78 грн. Доказів сплати зазначеної суми відповідачем, в порушення вимог ст. 33 ГПК України, суду не надано.

У відповідності до ч.2 ст.615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

Так, у відповідності до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки –грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов'язання.

Згідно ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання. При цьому, відповідно до ст.ст.1, 3 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань” від 22.11.1996р. (із змінами та доп.) платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст.1 вказаного Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Крім того, відповідно до п. 3.6 договору оренди нерухомого майна, що належить до Державної власності від 16.01.2009р., орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному п. 3.5. співвідношенні відповідно до вимог чинного законодавства України з урахування пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

З урахуванням викладеного, вимоги позивача про стягнення орендної плати  в сумі 13 392 грн. 78 коп. та пені в сумі 902 грн. 76 коп., згідно з розрахунком, який перевірено судом,  є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно до ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита в сумі 227, 96 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу в сумі 118 грн. слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити.

2. Розірвати договір оренди нерухомого майна від 16.01.2009р., що належить до державної власності - нежитлові приміщення другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1,  укладений  між  регіональним  відділенням  Фонду  державного  майна України по Одеській області та Приватним підприємством „ЕДГРІМ".

3. Виселити Приватне підприємство „ЕДГРІМ" (65091, м. Одеса, вул. Південна, 26, код ЄДРПОУ 34251821) з нежитлових приміщень другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, яка перебуває на балансі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт.

4. Зобов'язати Приватне підприємство „ЕДГРІМ" (65091, м. Одеса, вул. Південна, 26, код ЄДРПОУ 34251821) повернути балансоутримувачу Державному підприємству „Одеський морський торговельний порт" (65026, м. Одеса, Митна площа, 1, код ЄДРПОУ 01125666) за участю регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, об'єкт оренди - нежитлові приміщення другого поверху у адміністративній двоповерховій будівлі, загальною площею 37,7 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, Митна площа, 1, яка перебуває на балансі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт", за актом приймання-передачі.

5. Стягнути з Приватного підприємство „ЕДГРІМ" (65091, м. Одеса, вул. Південна, 26, код ЄДРПОУ 34251821)

-          на користь Державного бюджету України на р/р 31115094700008, одержувач ГУДКУ

у  Одеській області, банк одержувача ГУДКУ у Одеській області, МФО 828011, ЄДРПОУ 23213460 –заборгованість з орендної плати у розмірі 13 392 /тринадцять тисяч триста дев'яносто дві/ грн. 78 коп. та пеню у розмірі 902 /дев'ятсот дві/ грн. 76 коп.   

-   на користь Державного бюджету України на п/р 31114095700008, одержувач ГУДКУ у  Одеській області, банк одержувача ГУДКУ у Одеській області, МФО 828011, ЄДРПОУ 23213460, КБК 22090200 -  держмито в сумі 227 /двісті двадцять сім/ грн. 96 коп.

        -   на користь Державного бюджету України на п/р  31217259700008, одержувач ГУДКУ у Одеській області,  банк одержувача ГУДКУ у Одеській області, МФО 828011, ЄДРПОУ 23213460, КБК 22050000 - витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 /сто вісімнадцять/ грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

            Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                        

рішення підписано 01.09.2009р.

Дата ухвалення рішення26.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4848131
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди, зобов'язання повернути об'єкт оренди, виселення та стягнення 11 784,56 грн

Судовий реєстр по справі —20/101-09-3128     

Рішення від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні