Ухвала
від 23.07.2015 по справі 265/4857/15-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 265/4857/15-ц

Провадження № 2/265/2082/15

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до документів

23 липня 2015 року місто Маріуполь

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області ОСОБА_1; Д.О., при секретарі Яшкові М.М., старшого слідчого з ОВС 1-го відділу КР СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області майора податкової міліції ОСОБА_2, розглянувши клопотання, погоджене із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами міліції Донецької області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

22 липня 2015 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого ОВС 1-го відділу КР СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області майора податкової міліції ОСОБА_2, погоджене із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами міліції Донецької області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015050000000017 за ознаками кримінального правопорушень, передбачених ч.3 ст. 212 КК України.

В обґрунтування, поданого клопотання слідчий вказує, що ПП «ВКФ «Уніпром» (ЄДРПОУ 35705471) у продовж 2011-2013 р. здійснювали фактичне постачання металобрухту, за готівковий розрахунок, на адресу ТОВ «Юнісервіс 12». Невстановлені службові особи ПП «ВКФ «Уніпром», діючи умисно, у порушення ст.135.1, ст.135, п.137.1 ст.137 Податкового кодексу України, не відобразили в бухгалтерському обліку та податковій звітності підприємства зазначені господарські операції з реалізації металобрухту, чим згідно висновку експертного дослідження №367 від 05.03.2015 р. не обчислили та не сплатили до бюджету податок на прибуток у розмірі 3 395 368,98 грн., у наслідок чого ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Вищезазначені дії службових осіб ПП «ПКФ «Уніпром» попередньо кваліфіковані за ч.3 ст. 212 КК України.

Крім того було встановлено факти проведення ПП «ВКФ «Уніпром» господарських операцій з постачання за аналогічною схемою у період з початку 2015 р. по теперішній час металобрухту на адресу ТОВ «Сталь - Трейдінг» (ЄДРПОУ 37771043), ТОВ «Укр мет» (3 2757375 ), ТОВ «Консей» (ЄДРПОУ 32227645), ТОВ «Аурум» (ЄДРПОУ 30241956).

Рух вказаних товарно - матеріальних цінностей здійснюється у тіньовому обігу за готівковий розрахунок, без відображення або з частковим відображенням реалізації металобрухту по обліку ПП «ПКФ «Уніпром». В офіційному бухгалтерському обліку ТОВ «Сталь - Трейдінг», ТОВ «Укр мет», ТОВ «Консей», ТОВ «Аурум» з метою прикриття реального руху грошових потоків та товарно - матеріальних цінностей, оформлюються документи на закупівлю зазначеного металобрухту у СПД, які мають ознаки «фіктивності», одним з яких є ТОВ «МПК «Укрметресурс» (ЄДРПОУ 39051052).

Відповідно результати зазначених операцій ПП «ВКФ «Уніпром», що є фактичним постачальником металобрухту не включено до складу доходу, що враховується при обчисленні об'єкта оподаткування.

Перевезення металобрухту з майданчиків ПП «ПКФ «Уніпром» здійснюється за допомогою автотранспортних засобів підприємства безпосередньо на територію ДП «Маріупольський морський торгівельний порт», ДП «Бердянський морський торгівельний порт». При перевезенні зазначених матеріальних цінностей виписуються супровідні документи на реалізацію металобрухту від імені ПП «ВКФ «Уніпром», які після доставки вантажу знешкоджуються.

Також застосовується схема, коли виписуються документи на перевезення металобрухту підприємством ПП «ВКФ «Уніпром», який нібито вже належить покупцю (ТОВ «Укр мет», ТОВ «Сталь - трейдінг», ТОВ «Консей», ), ТОВ «Аурум». ПП «ВКФ «Уніпром» при цьому оформлюється нібито тільки перевізником вантажу на замовлення покупця, або на замовлення ТОВ «Юкам» (ЄДРПОУ 30000371) у якого є договірні зобов'язання на перевезення вантажу з покупцями. При цьому металобрухт перевозиться з майданчиків ПП «ВКФ «Уніпром», де він і заготовлюється шляхом закупівлі за готівковий розрахунок.

Відповідно результати вказаних операцій по реалізації товарно - матеріальних цінностей підприємством ПП «ВКФ «Уніпром», що є фактичним постачальником металобрухту, не включено до складу доходу, що враховується при обчисленні об'єкта оподаткування у відповідному періоді.

Додатково встановлено, що особам що здійснюють діяльність від імені ТОВ «Сталь трейдінг» також підконтрольне «пов'язане» підприємство - ПП «НВК «Метінвест плюс» (ЄДРПОУ 37778049), ТОВ «Аурум» (ЄДРПОУ 30241956). Зазначені СПД діють єдиною спрямованістю та керівництво їх здійснюється однією групою осіб. Для здійснення діяльності підприємства використовують спільний офіс, згідно офіційних даних підприємства зареєстровані за однією юридичною адресою: АДРЕСА_1. Директором ПП «НВК «Метінвест плюс» оформлений колишній співробітник ТОВ «Сталь трейдінг» ОСОБА_4 (і. п. н. - НОМЕР_1), засновником ПП «НВК «Метінвест плюс» також оформлений колишній співробітник ТОВ «Сталь трейдінг» ОСОБА_5 (і. п. н. - НОМЕР_2). ПП «НВК «Метінвест плюс», як і ТОВ «Сталь - трейдінг» здійснює виплати на адресу гр. ОСОБА_5 (і. п. н. - НОМЕР_2) за оренду приміщення офісу. ПП «НВК «Метінвест плюс» наряду з ТОВ «Сталь трейдінг» здійснює експорт металобрухту на територію Туреччини, який відвантажується з ДП «Бердянський морський торгівельний порт», «Дніпропетровськ - річпорт». Діяльність зазначеної групи осіб направлена на штучне завищення фактичної вартості металобрухту, яке здійснюється за розробленою схемою, шляхом оформлення ряду безтоварних господарських операцій від фактичного постачальника (ПП «ВКФ «Уніпром») до кінцевого споживача з використанням «пов'язаних» СПД та підприємств з ознаками «фіктивності». При цьому оформленням безтоварних операцій за зазначеною схемою при оприбутковуванні товарно - матеріальних цінностей від підприємств з ознаками «фіктивності» здійснюється штучне завищення валових витрат «пов'язаними» СПД. Зокрема з метою маскування фактичних товарно - грошових потоків та виводу грошових коштів у тіньовий, неконтролюємий державою обіг, по обліку підприємств відображуються операції з реалізації металобрухту одне одному; ПП «НВК «Метінвест плюс», як і ТОВ «Сталь трейдінг» та ТОВ «Аурум» (ЄДРПОУ 30241956), оформлює документи на закупівлю металобрухту у ТОВ «МПК «Укрметресурс» (ЄДРПОУ 39051052), яке має ознаки «фіктивності».

Повідомлення про підозру щодо конкретних осіб, якими скоєно злочин за даним кримінальним провадженням не виносилось у зв'язку з тим, що наявність зібраних доказів по кримінальному провадженню недостатня для повідомлення особі про підозру та не проведені усі слідчі дії необхідні для повного, неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Під час виконання ухвали про надання тимчасового доступу, представником ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) було надано пояснення, згідно якого документи в'їзду та виїзду автотранспорту, будівельної техніки, входу та виходу працівників зазначених підприємств, або за їх дорученням інших працівників до території ДП «БМТП», заяви на видачу перепусток на працівників та транспортні засоби вищевказаних СПД, документи щодо проходження інструктажу з техніки безпеки знаходяться у володінні службових осіб Бердянської філії ДП «Адміністрації морських портів України», які виконують функції пропуску на територію порту фізичних осіб та транспортних засобів.

Безпосередньо документи з пропуску на територію порту фізичних осіб та транспортних засобів мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а саме проведення суто документальних операцій направлених на реалізацію схем ухилення від сплати податків.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні слідчий просить суд надати йому або уповноваженої, слідчим особі тимчасовий доступ до оригіналів господарських документів, з можливістю їх вилучити, у приміщенні Бердянської філії ДП «Адміністрації морських портів України» (ЄДРПОУ 38728360) розташованого за адресою: Запорізька область , м. Бердянськ, вул. Горького, буд. 6 , які свідчать про пропуск фізичних осіб та транспортних засобів ТОВ «Консей» (ЄДРПОУ 32227645), ТОВ «Укр мет» (ЄДРПОУ 3 2757375 ), ПП «Уніпром», ТОВ «Сталь - трейдінг» (ЄДРПОУ 37771043 ), ТОВ «Юкам» (ЄДРПОУ 30000371 ), ПП «НВК «Метінвест плюс» (ЄДРПОУ 37778049), ТОВ «Аурум» (ЄДРПОУ 30241956) засобів на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) в період з 01.01.2012 р. року по теперішній час, а саме: товарно-транспортних накладних, залізнично-транспортних накладних, залізничні квитанцій та чеків, перелік вагонів якими здійснювалось перевезення ТМЦ, книг (журналів) в'їзду та виїзду автотранспорту, будівельної техніки, входу та виходу працівників зазначених підприємств на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761), листів та заяв на видачу перепусток на працівників та транспортні засоби вищевказаних СПД, документи щодо проходження інструктажу з техніки безпеки, та інших документів на підставі яких здійснюється в'їзд та виїзд транспортних засобів, залізничних вагонів та пропуск фізичних осіб на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) та здійснюється їх облік.

Згідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

На підставі ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно до положень ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Розглядом вказаного клопотання судом було встановлено, що речі та документи, до яких заявлено клопотання про тимчасовий доступ, по-перше, перебувають або можуть перебувати у володінні службових осіб ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) по-друге, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

При цьому з огляду на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, то суд вважає, з урахуванням матеріалів клопотання, що заявлене слідчим клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159, 162-164, 166 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого ОВС 1-го відділу КР СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області майора податкової міліції ОСОБА_2, погоджене із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами міліції Донецької області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів- задовольнити.

Зобов'язати службових осіб Бердянської філії ДП «Адміністрації морських портів України» , (ЄДРПОУ 38728360) розташованого за адресою: Запорізька область , м. Бердянськ, вул. Горького, буд. 6, надати слідчим слідчої групи: заступнику начальника першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області майору податкової міліції ОСОБА_6, старшому слідчому з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області майору податкової міліції ОСОБА_2, старшому слідчому з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області капітану податкової міліції ОСОБА_7, старшому слідчому першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_8, старшому слідчому першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_9 або уповноваженій слідчим особі, тимчасовий доступ до речей і документів,із можливістю вилучення, які свідчать про пропуск фізичних осіб та транспортних засобів ТОВ «Консей» (ЄДРПОУ 32227645), ТОВ «Укр мет» (ЄДРПОУ 3 2757375 ), ПП «Уніпром», ТОВ «Сталь - трейдінг» (ЄДРПОУ 37771043 ), ТОВ «Юкам» (ЄДРПОУ 30000371 ), ПП «НВК «Метінвест плюс» (ЄДРПОУ 37778049), ТОВ «Аурум» (ЄДРПОУ 30241956) засобів на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) в період з 01.01.2012 р. року по теперішній час, а саме: товарно-транспортних накладних, залізнично-транспортних накладних, залізничні квитанцій та чеків, перелік вагонів якими здійснювалось перевезення ТМЦ, книг (журналів) в'їзду та виїзду автотранспорту, будівельної техніки, входу та виходу працівників зазначених підприємств на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761), листів та заяв на видачу перепусток на працівників та транспортні засоби вищевказаних СПД, документи щодо проходження інструктажу з техніки безпеки, та інших документів на підставі яких здійснюється в'їзд та виїзд транспортних засобів, залізничних вагонів та пропуск фізичних осіб на територію ДП «Бердянський морський торгівельний порт» (ЄДРПОУ 01125761) та здійснюється їх облік.

Зобов'язати службових осіб Бердянської філії ДП «Адміністрації морських портів України» , (ЄДРПОУ 38728360) розташованого за адресою: Запорізька область , м. Бердянськ, вул. Горького, буд. 6 надати всі вищезазначені документи в оригіналах і в повному обсязі, а у разі їх відсутності належним чином засвідчені копії та документів, які підтверджують їх відсутність.

Згідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - з 23 липня 2015 року по 22 серпня 2015 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Ухвала мені оголошена, вручена її копія « _____»


2015 року



(підпис) (ПІБ особи)

СудОрджонікідзевський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення23.07.2015
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48490252
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —265/4857/15-ц

Ухвала від 23.07.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

Рішення від 11.08.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

Ухвала від 23.07.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні