Рішення
від 21.08.2009 по справі 41/426
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

41/426

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  41/426

21.08.09

За позовомВідкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю «Юридична газета»

Простягнення 394,17 грн.

                                                                                                  Суддя  Спичак О.М.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

від позивача:    Кіяніцина О.С. –дов. № б/н від 07.11.2008 року;

від відповідача : не з'явився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична газета»про стягнення  362,28 грн. основного боргу, 2,76 грн. –3% річних, 12,62 грн. –індекс інфляції та 16,52 грн. –пені.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача сплачене державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно договору, позивач надає відповідачу телекомунікаційні послуги, які, відповідно до ст. ст. 33, 36, 63 Закону України «Про телекомунікації»та пп. 33, 40, 97, 108, 164, 185 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, підлягають оплаті, проте відповідача за надані послуги не розрахувався.

Ухвалою від 30.06.2009 року було порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 27.07.2009 року.

В судовому засіданні 27.07.2009 року, представник позивача надав документи на вимогу ухвали суду про порушення провадження у справі та усні пояснення по суті спору.

Представник відповідача в судове засідання 27.07.2009 року не з'явився, вимоги ухвали про порушення провадження у справі не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про день та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У зв'язку з неявкою представника відповідача та у зв'язку з необхідністю витребування додаткових доказів суд відклав розгляд справи.

У судовому засідання 21.08.2009 року представник позивача надав додаткові пояснення по суті спору та подав клопотання про збільшення позовних вимог, в якому просить стягнути 388,10 грн. –основного боргу, 2,76 грн. –3% річних, 12,62 грн. –індексу інфляції, 16,52 грн. –пені та судові витрати.

Представник відповідача в судове засідання 21.08.2009 року вдруге не з'явився, вимоги ухвали про порушення провадження у справі не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про день та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в матеріалах справи доказами.

В судовому засіданні 21.08.2009 року на підставі ст. 85 ГПК України за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши подані документи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

                                                  ВСТАНОВИВ:

14.04.2006 року між Відкритим акціонерним товариством «Укртелеком» (підприємство зв'язку) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Юридична газета»(споживач) укладено договір № 2840553 про надання телекомунікаційних послуг (далі –Договір), згідно умов якого підприємство зв'язку зобов'язане забезпечувати безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а споживач повинен своєчасно оплачувати надані послуги.

Пунктами 4.1, 4.5 Договору передбачено, що послуги, які надаються підприємством зв'язку, оплачуються за тарифами, затвердженими згідно з чинним законодавством; розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку  за кожний попередній місяць проводяться споживачем протягом 10 днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до ст. 63 Закону України “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року N 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційні послуги надаються   відповідно до законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: укладення    договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених НКРЗ; оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Згідно з ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікації” споживачі     телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання   телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати  умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі  своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Статтею 68 Закону України “Про телекомунікації” передбачено, що розрахунки за  телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання  телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем  або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо в разі одержання  споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

Як свідчать матеріали справи, відповідачем зобов'язання за договором від 14.04.2006 № 2840553 щодо сплати наданих послуг виконані неналежним чином. Вартість послуг зв'язку за період з квітня 2008 року по жовтень 2008 року  згідно виставлених позивачем рахунків відповідачем не сплачена. На дату прийняття рішення у справі основний борг відповідача перед позивачем за вказаним Договором становить 388,10 грн., що підтверджується доданими до матеріалів справи рахунками.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших  вимог, що звичайно ставляться.

Враховуючи встановлені факти та вимоги вищезазначених правових норм,  господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі 388,10 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню повністю.

Статтею 36 Закону встановлена відповідальність споживачів телекомунікаційних послуг, згідно якої споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього Закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

Згідно ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання  зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є  підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно з п. 5.8 Договору у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяли у період, за який нараховується пеня.   

Позивач нарахував та просить стягнути пеню в розмірі 16,52 грн.

Здійснивши перерахунок пені відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення пені підлягають задоволенню повністю в сумі 16,52 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач на підставі статті 625 Цивільного кодексу України нарахував та просить стягнути з відповідача 3% річних в сумі  2,76 грн. та 12,62 грн. –інфляційних втрат.

Здійснивши перерахунок 3% річних та інфляційних витрат господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 3 % річних підлягають задоволенню повністю відповідно до обґрунтованого розрахунку позивач, а в частині стягнення  інфляційних втрат підлягають частковому задоволенню в сумі 11,04 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 82-85 ГПК України господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити частково.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична газета»(місцезнаходження: 01103, м. Київ, Печерський р-н, вул. Кіквідзе,18; фактична адреса: 01042, м. Київ, вул.. П. Лумумби, буд. 4/6, корп.. В, кВ. 200,  код ЄДРПОУ 34239228) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, код ЄДРПОУ 01189910) суму основного боргу у розмірі 388 (триста вісімдесят вісім) грн. 10 коп., пеню у розмірі 16 (шістнадцять) грн. 52 коп., 3% річних в сумі 2 (дві) грн. 76 коп., інфляційні втрати в сумі 11(одинадцять) грн. 04 коп., 101 (сто одну) грн. 62 коп. державного мита та 117 (сто сімнадцять) грн. 56 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після  закінчення  десятиденного  строку з дня  його  підписання, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                         О.М. Спичак

    

     Дата підписання рішення

  31.08.2009 року

                                                                      

Дата ухвалення рішення21.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4851389
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/426

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 21.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні