Ухвала
від 22.03.2011 по справі б-39/57-05
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" березня 2011 р. Справа № Б-39/57-05

вх. № 5857/2-39

Суддя Швидкін А.О.

Без участі представників сторін.

розглянувши клопотання керуючого санацією у справі за заявою : ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", м. Київ

до Первомайське ДП "Хімпром" м. Первомайський

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

21.03.2011р. до господарського суду Харківської області зі скаргою на дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області звернувся керуючий санацією боржника, в якій просить заборонити проведення торгів з продажу майна Первомайського ДП „Хімпром”, що було включене до наданих керуючим санацією актів опису та арешту майна.

          В своєму клопотанні керуючий санацією боржника пояснив, що 24.05.2005 р. господарським судом порушено провадження у справі про банкрутство Первомайського ДП „Хімпром”, 11.09.2007 р. введена процедура санації боржника, а 02.04.2008 р. господарським судом затверджено, схвалений комітетом кредиторів, план санації.

Планом санації передбачено повне відновлення платоспроможності боржника, виплата заборгованості із заробітної плати працівникам, проведення розрахунків з усіма конкурсними та поточними кредиторами, виконання всіх зобов'язань перед державним бюджетом. На виконання плану санації боржник, маючи можливість безперешкодно здійснювати фінансово-господарську діяльність, повністю розрахувався по заборгованості першої черги із заробітної плати, та перейшов до розрахунків з кредиторами другої черги. Керуючий санацією боржника звернув увагу суду на той факт, що Первомайське ДП „Хімпром” самостійно в повному обсязі виплатило заборгованість із заробітної плати перед працівниками, яка обліковувалася на підприємстві. Також боржник має можливість в повному обсязі погасити заборгованість перед працівниками, які зверталися до суду, та за вимогами яких було відкрито виконавче провадження. Заборгованість з виплати аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, авторської винагороди у боржника на даний момент не існує.

В свою чергу арешт та продаж майна державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області робить не можливим виконання плану санації і в цілому відновлення платоспроможність боржника. Крім того, на думку керуючого санацією боржника, арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації, у разі якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. При цьому керуючий санацією боржника зазначив, що планом санації Первомайського ДП „Хімпром” передбачена реалізація непрофільних активів та активів, що не задіяні у виробничому процесі.

На санаційному рахунку накопичено необхідну суму для виплати заборгованості по заробітній платі працівникам підприємства, які зверталися до суду, та за вимогами яких було відкрито виконавче провадження.

Таким чином, дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області щодо накладання арешту на майно боржника та організація проведення торгів з реалізації арештованого майна, на думку керуючого санацією боржника, перешкоджають виконанню плану санації, суперечать інтересам конкурсних кредиторів, є протизаконними та завдають значної шкоди процесу відновлення платоспроможності Первомайське ДП „Хімпром”.

Розглянувши матеріали справи та додані до клопотання документи суд встановив, що 24.05.2005 р. господарським судом порушено провадження у справі про банкрутство Первомайське ДП „Хімпром” та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

11.09.2007 р. господарським судом введена процедура санації боржника.

02.04.2008 р. господарським судом затверджено, схвалений комітетом кредиторів, план санації. Планом санації передбачено повне відновлення платоспроможності боржника, виплата заборгованості із заробітної плати працівникам, проведення розрахунків з усіма конкурсними та поточними кредиторами, виконання всіх зобов'язань перед державним бюджетом.

Ухвалами господарського суду було продовжено строк санації боржника до 11.09.2011 року. На виконання плану санації боржник, маючи можливість безперешкодно здійснювати фінансово-господарську діяльність, поступово розраховується з кредиторами другої черги.

27 жовтня 2010 р. відповідно до акту опису та арешту майна №АА807012 та 28 жовтня 2010 р. відповідно до актів №АА807019 та №АА807020 відділом примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області було описано та накладено арешт на майно підприємства у кількості 595 одиниць на загальну вартість 5 710 055,97 грн. (П'ять мільйонів сімсот десять тисяч п'ятдесят п'ять грн. 97 коп.).

Згідно з п. 8 статті 34 Закону України „Про виконавче провадження”, що діяв на момент вчинення зазначених дій, виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню у випадку порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо, відповідно до закону, на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від реалізації майна боржника). Згідно ч.6 ст.12 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” дія мораторію не поширюється на виплату заробітної плати. Згідно ст. 94 Кодексу законів про працю заробітну плату виплачує власник або уповноважений ним орган. Тобто дія мораторію не поширюється саме на виплату заробітної плати власником або уповноваженим ним органом, а не на стягнення заборгованості із заробітної плати за виконавчими документами. А відповідно до вимог ч. 4 ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом дії мораторію забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства. Таким чином, дія мораторію, введеного господарським судом 24.05.2005року, поширюється на стягнення будь-якої заборгованості у тому числі заборгованості із заробітної плати. Тому, суд вважає безпідставними та необґрунтованими дії державного виконавця відділу з примусового виконання рішень головного управління юстиції Харківської області, щодо проведення виконавчих дій про стягнення з боржника заборгованості та такими, що суперечать діючому законодавству.

Крім того, відповідно до п.4 ст.17 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації, у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. Тобто накласти арешт на грошові кошти та інше майно боржника може лише суд в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство і лише у тому випадку, якщо це не перешкоджає виконанню плану санації та не суперечить інтересам конкурсних кредиторів. Таким чином, суд вважає, дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області, щодо накладення арешту на майно боржника та організацію проведення відкритих торгів з реалізації арештованого майна, такими, що суперечать діючому законодавству, інтересам конкурсних кредиторів, та перешкоджають виконанню плану санації.

На підставі вищевикладеного, господарський суд вважає за необхідне клопотання боржника задовольнити та заборонити проведення будь-яких торгів з продажу майна боржника - Первомайського ДП „Хімпром”, що є предметом опису згідно актів опису та арешту майна складених державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області.

Керуючись ст.ст.1, 12, 17, 18 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 1, 34, Закону України „Про виконавче провадження” (в редакції станом на 28.10.2010 р.), ст. 86 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Заборонити проведення будь-яких торгів з продажу майна боржника - Первомайського ДП „Хімпром”, що є предметом опису згідно актів опису та арешту майна складених державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Харківської області.

Суддя Швидкін А.О.

Дата ухвалення рішення22.03.2011
Оприлюднено21.08.2015

Судовий реєстр по справі —б-39/57-05

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні