Рішення
від 10.07.2009 по справі 3368-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

3368-2009

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 207

РІШЕННЯ

Іменем України

10.07.2009Справа №2-2/3368-2009

за позовом – Всеукраїнської громадської організації «Козацтво Нової України» (03169, м.Київ, вул.Ватутіна, 86)

до відповідача - Фонду комунального майна  Сімферопольської міської Ради (95000, м. Сімферополь, вул. Толстого, 15)

  про стягнення 81 090,00грн  

              Суддя Толпиго В.І.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача : Єрмачков – предст, довір у справі.

Від відповідача: Романенко – нач.відд, довір у справі.

Суть спору: Позивач звернувся  до Господарського суду АР Крим  із позовом до відповідача   про стягнення 81 090,00грн збитку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що між КП Житлово-експлуатаційним об'єднанням Київського району м. Сімферополя, що діє на підставі контракту з відповідачем,  та позивачем був укладений договір оренди №29/5 від 29.12.2006р. Позивачем були проведені за рахунок власних засобів поліпшення майна, які були узгоджені з орендодавцем. Вартість поліпшень склала 81 090,00грн. Рішенням 46-ї сесії Сімферопольської міської ради V скликання від 19.03.2009р. № 690 «Про затвердження Програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2009 рік» нерухоме майно, що знаходиться в оренді позивача, за адресою: м.Сімферополь, пр.Вернадського, 147, включено до Переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу. На звернення позивача із вимогою підготувати  документи  та провести  необхідні заходи  з приватизації, відповідач сповістив про неможливість провести ці заходи,  що стало підставою для звернення позивача з позовом до суду.

30 червня 2009 року до суду від  позивача  надійшла заява про зміну предмету позову, відповідно до якої позивач просить суд  зобов'язати Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради виконати рішення 46-ї сесії Сімферопольської міської ради V скликання від 19.03.2009р. №690 «Про затвердження Програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2009 рік» та  підготувати об'єкт – приміщення по адресу м.Сімферополь, пр.Вернадського, 147  до приватизації, провести заходи   щодо   приватизації   приміщення, розташованого за адресою: м.Сімферополь, пр.Вернадського, 147, шляхом викупу вказаного приміщення позивачем.

Представник відповідача 10.7.2009р у судовому засіданні надав суду  відзив №2826/40/01 від 10.7.2009р на позовну заяву, відповідно до якого просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог з підстав, викладених у відзиві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши представлені докази, суд встановив:

Статтею 55 Конституції України встановлено, що держава забезпечує рівний захист прав всіх суб'єктів права власності.

Згідно ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів розповсюджується на всі правовідносини, що виникають в державі. Судові  рішення   ухвалюються  судами  іменем  України  і   є обов'язковими до виконання на всій території України.

Суд вважає необхідним дотримуватися принципів судочинства, що встановлені ст. 129 Конституції України, нормами якої вказано, що основними засідками судочинства  є зокрема, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Тобто суд вважає потрібним застосувати принцип змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнанні або заперечування. Згідно  ст. 16 ЦК України  кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права і інтересу. Способи захисту  цивільних  прав   і інтересів   перераховані   в ч. 2 ст. 16 ЦК України, крім того,   згідно ч. 3 ст. 16 ЦК   України  суд  може  захистити цивільне право  або  інтерес  іншим способом,  встановленим  договором або законом.  

Суд вважає, що  позовні вимоги є  обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне:

Між КП ЖЕО Київського району м.Сімферополя та Всеукраїнською громадською організацією «Козацтво Нової України» був укладений типовий договір оренди №29/5 від 29.12.2006р нежилих приміщень, що належать комунальної власності м.Сімферополя та вказані нежитлові приміщення  площею 173,5кв.м. були передані позивачу за актом прийому-передачі від 29.12.2006р.

Відповідно до додаткової угоди  від 26.12.2008р до договору № 29/5 від 29.12.2006р,  договір діє до 31.3.2010р.

Відповідно до пункту 1.1 вказаного договору, орендодавець на підставі рішення Голови Київської районної ради м.Сімферополя №228 від31.10.2006р передає, а орендатор приймає в строкове платне користування (оренду) нежитлові приміщення розташовані за адресою: м.Сімферополь, пр.Вернадського ( вул.Ялтинська), 147, загальною площею 173,5кв.м.

Зазначені приміщення є комунальною власністю Сімферопольської  міської ради та знаходяться на балансі комунального підприємства житлово-єксплуаційного об'єднання Київського району м.Сімферополя.

У відповідності з погодженням КП ЖЄО Київського району м.Сімферополя (лист від 08.9.2008р 35ж1-11/2159), позивачем за рахунок власних коштів було проведено ремонт та переобладнання в орендованих приміщеннях на суму 81 090,00грн, що підтверджується матеріалами справи, у тому числі висновком про вартість невідокремлених поліпшень від 13.11.2008р.

Згідно з повідомленням КП ЖЄО Київського району м.Сімферополя №5ж1-11/701 від 22.4.2009р, залишкова вартість нежитлових приміщень по пр.Вернадського, 147, площею 173,5кв.м., що орендуються Всеукраїнської громадської організації «Козацтво Нової України станом на 01.4.2009р склала 57 720грн.70коп.

Таким чином, вартість проведених позивачем поліпшень, які неможливо відокремити від орендованого об'єкту без його пошкодження, значно перевищила 25 %, встановлені п.51 Закону України «Про Державну програму приватизації», що необхідні для набуття права на викуп цього нерухомого майна.

Згідно рішення 46-ї сесії Сімферопольської міської ради V скликання від 19.03.2009р. № 690 «Про затвердження Програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2009 рік» нерухоме майно, що знаходиться в оренді Всеукраїнської громадської організації «Козацтво Нової України», за адресою: м. Сімферополь, пр.Вернадського, 147, включено до Переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Відповідач листом за № 1637/40/03 від 23.04.2009 року повідомив позивача про те, що приміщення за адресою м. Сімферополь, пр.Вернадського, 147, які орендуються позивачем, включені до Переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу, проте Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради не має можливості провести заходи по приватизації вищезазначених підвальних приміщень, тому як питання по викупу спірного об'єкту законом не врегульовані.

Судом в ході розгляду справи встановлено, що до теперішнього часу спірні підвальні приміщення знаходяться у користуванні позивача і використовуються ним за цільовим призначенням; орендовані підвальні приміщення не є допоміжними (про що свідчить розділ 3 Технічного висновку на нежитлові приміщення розташовані у підвалі жилого дому по пр.Вернадського, 147 у м.Сімферополі), не приймають участі в обслуговуванні та життєзабезпеченні житлового дому.

Отже, відчуження цих приміщень не дасть негативного впливу на експлуатацію та використання житлового будинку за адресою: м. Сімферополь, пр.Вернадського, 147.

Відповідно до п. 51 підрозділу «Приватизація об'єктів групи А» Закону України «Про Державну програму приватизації» у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівель, споруд, приміщень) орендар отримує право на викуп цього майна, якщо орендарем за узгодженням з орендодавцем здійснено за рахунок власних засобів поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об'єкту  без спричинення йому шкоди  вартістю не меншого 25% залишкової вартості майна.

Згідно ст. 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малій приватизації)» викуп як один із способів приватизації застосовується відносно об'єктів малої приватизації, включених в перелік об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Відповідно до ст. 4 Житлового Кодексу України до житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торгових, побутових і інших потреб непромислового характеру.

Згідно до ст.13, 41 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування здійснюють права власності від імені Українського народу в межах, визначених Конституцією, і усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

При цьому, згідно із ст. 19 Конституції України, органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти тільки на підставі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і Законами України.

Статтею 10 Закону України „Про місцеве самоврядування" встановлено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.

За змістом ст. 143 Конституції України, ст.327 ЦК України, ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до матеріальної основи органів місцевого самоврядування належить нерухоме майно, управління (володіння, користування, розпорядження) яким здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Відповідно до ч. 1 ст.144 Конституції України, ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування», акти міської ради, прийняті в межах наданих ним повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами і організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Сімферопольська міська рада у межах своєї компетенції  прийняла рішення щодо  вказаного приміщення та включила його до переліку майна, що підлягає приватизації  у спосіб – викуп.  

Відповідно до ст.4, 8, 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» підготовка об'єкту малої приватизації до продажу здійснюється органами приватизації, яким є Фонд  комунального майна Сімферопольської міської ради, та який  повинен був виконати певні дії, пов'язані з підготовкою об'єкта малої приватизації до продажу.

Пунктом 2 ст. 8 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» встановлено, що строк підготовки об'єкта малої приватизації до продажу не повинен перевищувати двох місяців з дня прийняття рішення про включення його до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

Відповідно до ст. 33 ГПК України на відповідачі лежить обов'язок доведення виконання зобов'язань, або необґрунтованості позовних вимог тоді як він такі до суду не надав.   

Отже суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи  та підлягають задоволенню у повному об'ємі.  

За згодою представників сторін в засіданні суду були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Повний текст рішення підготовлений та підписаний 10.7.2009р.

Керуючись ст.ст. 49,82,84,85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В:

1.          Прийняти заяву позивача про зміну предмету позову.

2.          Позов задовольнити.

3.          Зобов'язати Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради (95000, м. Сімферополь, вул. Толстого, 15) виконати рішення 46-ї сесії Сімферопольської міської ради V скликання від 19.03.2009р. №690 «Про затвердження Програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2009 рік» та  підготувати об'єкт – приміщення по адресу м.Сімферополь, пр.Вернадського, 147  до приватизації, провести заходи   щодо   приватизації   приміщення, розташованого за адресою: м.Сімферополь, пр.Вернадського, 147, шляхом викупу вказаного приміщення Всеукраїнською громадською організацією «Козацтво Нової України» (03169, м.Київ, вул.Ватутіна, 86, ЄДРПОУ 26476869).

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Толпиго В.І.

Дата ухвалення рішення10.07.2009
Оприлюднено08.10.2009

Судовий реєстр по справі —3368-2009

Рішення від 10.07.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Толпиго В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні