Ухвала
від 14.08.2015 по справі 136/1448/15-к
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1448/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2015 року м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю:

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець клопотання слідчого погодженого з прокурором про арешт майна, за матеріалами кримінального провадження №12015020200000231, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.08.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч.3 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Липовецького РВ УМВС України у Вінницькій області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про арешт коштів, які обліковуються на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ "УкрСіббанк" (місцезнаходження: м. Київ, вул. Андріївська, 2/12), який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" (ЄДРПОУ 38831663, місцезнаходження юридичної особи: 02094, м. Київ, вул. Віскозна, 11) та зупинення усіх видаткових операцій по вказаному рахунку з можливістю зарахування коштів, які надходять. Клопотання мотивовано тим, що 12.08.2015 року за заявою ПСП "Агрофірма Нападівська" до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч.3 КК України, тобто шахрайство, за кваліфікуючою ознакою - шахрайство вчинене у великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.07.2015 року до директора ПСП "Агрофірма Нападівська" (ЄДРПОУ 32292489, місцезнаходження юридичної особи: Вінницька область, Липовецький район, с. Напідівка, вул. Кірова 1), ОСОБА_5 , зателефонував невідомий чоловік, який представився ОСОБА_6 , менеджером ТОВ "ТД Укрнафтопостач" (ЄДРПОУ 38831663, місцезнаходження юридичної особи: 02094, м. Київ, вул. Віскозна, 11), та запропонував придбати дизельне паливо та бензин у вказаного товариства. Дійшовши згоди на купівлю та поставку товару впродовж одного дня з часу оплати поставки, ПСП "Агрофірма Нападівська" перерахувало на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" в ПАТ "УкрСіббанк" грошові кошти в сумі 493 966,68 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 621 від 28.07.2015 року. До цього часу ТОВ "ТД Укрнафтопостач" пальне, згідно рахунку-фактури № СФ-0019793 від 28.07.2015 року, ПСП "Агрофірма Нападівська" не поставило, гроші не повернуло. Таким чином, внаслідок шахрайських дій, ПСП "Агрофірма Нападівська" було завдано збитки на вказану вище суму.

З урахуванням зазначеного, слідчий дійшов висновку, що ТОВ "ТД Укрнафтопостач" відкрило розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 в ПАТ "УкрСіббанк" з метою здійснення незаконної діяльності, шляхом конвертації у готівку грошових коштів отриманих шахрайським шляхом на підставі фіктивних угод. З метою відшкодування потерпілому завданої у великих розмірах майнової шкоди та запобігання незаконній діяльності ТОВ "ТД Укрнафтопостач", слідчий просить суд накласти арешт на кошти, які обліковуються на вказаному банківському рахунку. В клопотанні слідчий також просить суд зобов`язати ПАТ "УкрСіббанк" повідомити його про залишок коштів на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ "УкрСіббанк", який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" станом на момент прийняття банком до виконання ухвали про накладення арешту, а також, на письмовий запит слідчого письмово повідомляти про суму грошових коштів, що знаходяться на вказаному рахунку.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

З метою забезпечення арешту майна, слідчий суддя розглядає вказане клопотання без повідомлення власника майна, що узгоджується з приписами ст. 172 ч.2 КПК України.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно ч.1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Умовою застосування заходів забезпечення кримінального провадження є доведення слідчим, прокурором, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням (ч.3 ст.131 КПК України).

До заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі, відноситься і такий захід як арешт майна (ст.131 ч.2 п.7 КПК України).

Згідно ч.1 ст. 170 КПК України арешт майна передбачає заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Арешт може бути накладено на гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді (ст. 170 ч.3 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Судом встановлено, що в провадженні слідчого знаходяться матеріали кримінального провадження № 12015020200000231, внесеного до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 12.08.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України, тобто шахрайство, за кваліфікуючою ознакою - шахрайство вчинене у великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.07.2015 року до директора ПСП "Агрофірма Нападівська" (ЄДРПОУ 32292489, місцезнаходження юридичної особи: Вінницька область, Липовецький район, с. Напідівка, вул. Кірова 1), ОСОБА_5 , зателефонував невідомий чоловік, який представився ОСОБА_6 , менеджером ТОВ "ТД Укрнафтопостач" (ЄДРПОУ 38831663, місцезнаходження юридичної особи: 02094, м. Київ, вул. Віскозна, 11), та запропонував придбати дизельне паливо та бензин у вказаного товариства. Дійшовши згоди на купівлю та поставку товару впродовж одного дня з часу оплати поставки, ПСП "Агрофірма Нападівська" перерахувало на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" в ПАТ "УкрСіббанк" грошові кошти в сумі 493 966,68 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 621 від 28.07.2015 року. До цього часу ТОВ "ТД Укрнафтопостач" пальне, згідно рахунку-фактури № СФ-0019793 від 28.07.2015 року, ПСП "Агрофірма Нападівська" не поставило, гроші не повернуло. Таким чином, внаслідок шахрайських дій, ПСП "Агрофірма Нападівська" було завдано шкоду на вказану вище суму.

З огляду на зазначене, в суду є достатні підстави вважати, що кошти, на які слідчий просить суд накласти арешт, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто, вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд приходить до висновку, що матеріалами кримінального провадження, які додані до клопотання слідчого, підтверджується існування обґрунтованої підозри щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, потреби досудового розслідуванння виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про які ідеться в клопотанні, а також, вжиттям таких заходів забезпечення може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий за погодженням з прокурором звернувся із клопотанням.

Судом встановлено, що накладення арешту на кошти, які обліковуються на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ "УкрСіббанк" (місцезнаходження: м. Київ, вул. Андріївська, 2/12) в сумі в сумі 493 966,68 грн., який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" (ЄДРПОУ 38831663, місцезнаходження юридичної особи: 02094, м. Київ, вул. Віскозна, 11), виправдовує мету вжиття даного заходу забезпечення кримінального провадження. Заборона на розпорядження коштами зробить неможливим зняття коштів з рахунку в межах накладеного арешту. У зв`язку з цим, суд вважає, що вжиті заходи не повинні перешкодити господарській діяльності ТОВ "ТД Укрнафтопостач", оскільки арешт накладно лише на суму заподіяної потерпілому кримінальним правопорушенням майнової шкоди.

Суд вважає вимогу слідчого про зупинення усіх видаткових операцій по розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 , який відкритий ТОВ "ТД Укрнафтопостач" в ПАТ "УкрСіббанк" неспіврозмірною, оскільки розмір майнової шкоди завданої потерпілому вказаним кримінальним правопорушенням становить лише 493 966,68 грн., тобто, видаткові операції мають бути зупинені лише в межах вказаної суми, в іншому випадку це не відповідатиме завданням кримінального провадження.

Суд розціює вимогу слідчого про зобов`язання ПАТ "УкрСіббанк" повідомити його про залишок коштів на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ "УкрСіббанк", який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" станом на момент прийняття банком до виконання ухвали про накладення арешту, а також, на письмовий запит слідчого письмово повідомляти про суму грошових коштів, що знаходяться на вказаному рахунку, як бажання отримати доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, доступ до яких здійснюється за правилами глави 15 КПК України. Оскільки слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, суд вважає, що в цій частині заявлених вимог слід відмовити, так як подане ним клопотання не відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Враховуючи зазначене вище, керуючись ст.ст. 131, 160, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого про накладення арешту на майно, - задовольнити частково.

Накласти арешт на кошти в сумі 493 966 (чотириста дев`яносто три тисячі дев`ятсот шістдесят шість) гривень 68 (шістдесят вісім) копійок, які обліковуються на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в Публічному акціонерному товаристві "УкрСіббанк" (місцезнаходження: м. Київ, вул. Андріївська, 2/12), який відкритий Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД Укрнафтопостач" (ЄДРПОУ 38831663, місцезнаходження юридичної особи: 02094, м. Київ, вул. Віскозна, 11), з можливістю зарахування коштів, які надходять.

В іншій частині, - відмовити.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Особи, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого судового засідання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48522918
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.08.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч.3 КК України

Судовий реєстр по справі —136/1448/15-к

Ухвала від 14.08.2015

Кримінальне

Липовецький районний суд Вінницької області

Стадник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні