Рішення
від 17.09.2009 по справі 3448-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

3448-2009

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 323

РІШЕННЯ

Іменем України

17.09.2009Справа №2-21/3448-2009

за позовом Дочірнього підприємства «Кримавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Сімферополь, вул. Кечкеметська, 184/1;

до відповідача Октябрьської селищної Ради, смт. Октябрьське, пров. Радянський, 3;

про спонукання до виконання певних дій.

 

Суддя Господарського

Суду Автономної Республіки Крим

С.І. Чонгова

Представники:

Позивач Бабіч С.М., ю/к, д/п № 13/12 від 06.01.2009 р.

Відповідач Ромасенко І.А., довіреність № 10111 від 20.08.2009 р., представник;

Сутність спору: Позивач – Дочірнє підприємство «Кримавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Сімферополь, звернувся до Господарського суду АР Крим з позовом до відповідача – Октябрьської селищної Ради, смт. Октябрьське, у якому просить спонукати відповідача провести дії по належному розгляду заяви позивача про оформлення права постійного користування земельною ділянкою, що розташована в смт. Жовтневе, вул. Тельмана, 95-а. Крім того, просить стягнути з відповідача судові витрати, пов'язані з оплатою державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Представник позивача у судове засідання з'явився, позов підтримав в повному обсязі.    

Представник відповідача у судове засідання з'явився, позовні вимоги не визнає з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву (а. с. 46).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та заперечення представника позивача, відповідача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

          

У відповідності з Наказом Міністерства транспорту України № 353 від 06.07.1999 р. ліквідовані державні підприємства Кримського управління з будівництва, ремонту та експлуатації автомобільних доріг та Управління магістральних автомобільних доріг № 1, до складу яких входило Красногвардійське  районне дорожнє ремонтно-будівельне управління.

На підставі Наказу Міністерства транспорту України № 121 від 14.07.1999 р. правонаступником ліквідованих Управлінь було визначене Кримське управління з будівництва, ремонту та  експлуатації автомобільних доріг (Кримавтодор).   

У відповідності з наказом Міністерства транспорту № 103 від 13.06.2000 р. на базі Красногвардійського районного дорідного ремонтно-будівельного управління створено Красногвардійське районне дорожнє підприємство, яке відповідно до наказу Міністерства транспорту України № 230 від 06.09.2000 р. визначене  правонаступником прав та обов'язків Кримського автодору.

Відповідно до Наказу Державної служби автодоріг України № 93 від 05.03.2002 р. державні дорожні підприємства, у тому числі Красногвардійське районне дорожнє державне підприємство реорганізовані шляхом створення Дочірнього підприємства «Кримавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

У 2007 р. позивач звернувся до Октябрьської селищної ради Красногвардійського району з клопотанням про дозвіл виконання робіт зі складання проекту землеустрою з відведенням у постійне користування земельної ділянки, розташованої в смт. Октябрьське, вул.. Тельмана, 95-в, для обслуговування будівель та споруд.

Рішенням № 43/504-ХХV Октябрьської селищної ради Красногвардійського району від 26.11.2007 р. «Про дозвіл Відкритому акціонерному товариству «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» виробництво робіт на складення технічної документації з землеустрою та оформленню земельної ділянки в постійне користування для обслуговування виробничих  будівель та споруд в смт. Октябрьське по вул. Тельмана, 95-в» дозволено Відкритому акціонерному товариству «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» виробництво робіт на складення технічної документації з землеустрою та оформленню земельної ділянки в постійне користування для обслуговування виробничих  будівель та споруд в смт. Октябрьське по вул. Тельмана, 95-в, орієнтованою площею 4020 кв. м.

Рішенням Господарського суду АР Крим від 02.06.2008 р. у справі № 2-5/4277-2008 за позовом Дочірнього підприємства «Кримавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Сімферополь, до Октябрьської селищної ради Красногвардійського району, смт. Октябрьське, про визнання недійсним рішення та спонукання до виконання певних дій, рішення № 43/504-ХХV Октябрьської селищної ради Красногвардійського району від 26.11.2007 р. «Про дозвіл Відкритому акціонерному товариству «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» виробництво робіт на складення технічної документації з землеустрою та оформленню земельної ділянки в постійне користування для обслуговування виробничих  будівель та споруд в смт. Октябрьське по вул. Тельмана, 95-в», визнано недійсним.

Позивач 04.11.2008 р., 30.12.2008 р. та 03.02.2009 р. звертався до відповідача з клопотанням винести рішення про оформлення права постійного користування земельною ділянкою, розташованою в смт. Октябрьське по вул. Тельмана, 95-в, однак, у порушення статті 123 Земельного кодексу України, яка встановлює обов'язок органів місцевого самоврядування розглянути клопотання про надання земельної ділянки у місячний термін та прийняти відповідне рішення, відповідач такого рішення відносно позивача не прийняв.

Стаття 116 Земельного кодексу України визначає, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно приписам статті 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: розпорядження землями територіальних громад; передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення питань регулювання земельних відносин є виключною компетенцією відповідної ради.

Статті 118, 123 Земельного кодексу України, в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин, передбачали, що відповідна районна державна адміністрація, або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання про надання земельної ділянки у місячний строк і дає згоди на розроблення проекту відведення земельної ділянки.

Згідно зі статтями 118, 123 Земельного кодексу України, що діють на день розгляду справи, що на першому етапі реалізації права на землю здійснюється вибір місця розташування земельної ділянки та надавання дозволу і вимог на розроблення проекту її відведення. Здійснюються вони у порядку, встановленому статтею 151 Земельного кодексу, а саме: відповідний орган державної влади або орган місцевого самоврядування згідно зі своїми повноваженнями розглядає заяву (клопотання) і в тижневий строк з дня її реєстрації направляє її копії на розгляд територіальних органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів, органів містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини, природоохоронних і санітарно-епідеміологічних органів, а також до відповідних територіальних органів виконавчої влади з питань лісового або водного господарства (у разі вилучення (викупу), надання, зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення чи водного фонду).

Зазначені органи протягом трьох тижнів з дня одержання заяви (клопотання) надають відповідній сільській, селищній, міській, районній, обласній раді чти Кабінету Міністрів України, Раді Міністрів АР Крим, місцевій державній адміністрації висновок про можливість відведення земельної ділянки для цілей, зазначених у заяві (клопотанні), граничні розміри земельної ділянки та її площу, склад угідь земель, вимоги щодо відведення земельної ділянки.

Суд приймає до уваги пояснення позивача, що залишення без розгляду відповідачем заяви позивача порушує права позивача у встановлених Земельним кодексом України правовідносинах щодо порядку набуття земельних ділянок.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки вони засновані на нормах чинного законодавства та підтверджені матеріалами справи.

У засіданні суду було оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Рішення оформлено та підписано відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 21 вересня 2009 р.

Враховуючи викладене, керуючись, ст. 118, 123, 116 Земельного кодексу України,  ст. ст. 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Спонукати Октябрську селищну Раду Красногвардійського району, Красногвардійський район, смт. Октябрьське (Красногвардійський район, смт. Октябрьське, пров. Радянський, 3; ідентифікаційний номер 04525797, банківські рахунки не відомі) здійснити дії з належного розгляду заяви Дочірнього підприємства «Кримавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Сімферополь (м. Сімферополь, вул. Кечкеметська, 184/1; ЄДРПОУ 31829422, р/р 2600607004118 КФ АБ «Експрес-Банк», МФО 384674, інші банківські рахунки не відомі) про оформлення права постійного користування земельною ділянкою, розташованою в смт. Октябрьське, Красногвардійського району, вул. Тельмана, 95-в.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чонгова С.І.

Дата ухвалення рішення17.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4852438
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконання певних дій. &nbsp

Судовий реєстр по справі —3448-2009

Рішення від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні