Рішення
від 28.08.2009 по справі 15/217-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/217-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" серпня 2009 р.                                                            Справа № 15/217-09

вх. № 5119/3-15

Суддя господарського суду

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

прокурора - Галушка Ю.І. позивача - Вінницький М.В.  відповідача - не з*явився

розглянувши справу за позовом  Заступник прокурора м. Харкова   м. Харків  в особі Харківська міська рада, м. Харків, КП"Харківські теплові мережі"  

до  ТОВ фірма "Мегатоп", м. Харків  

про стягнення 2782,23 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора звернувся до суду  з позовною заявою  про  стягнення з відповідача на користь КП "Харківські теплові мережі" 2782,23 грн., боргу за невиконання  договірних зобов'язань за період жовтня 2006 року по   квітень 2009 року за договором № 2227 про постачання теплової енергії, укладеним між сторонами 01.10.2002 року,  судові витрати покласти на відповідача.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач в період з жовтня 2006 р. по квітень 2009 року споживав Теплову  енергію на підставі договору на постачання теплової енергії, не виконав належним чином свої договірні зобов'язання в частині оплати послуг за договором, у зв'язку з чим  утворилась заборгованість в сумі 2782,23 грн., яка до цього часу не погашена.

Представник  позивача (Харківська міська рада) в судове засідання не з*явився, про день та час розгляду справи був повідомлен належним чином, але через канцелярію суду надав письмові пояснення, в яких  просить суд задовільнити  вимоги прокурора в повному обсязі ( а.с.54-56).

Відповідач у призначене судове засідання не з"явився,поштова кореспонденція повертається з відміткою " за закінченням терміну зберігання".

Справа розглядається згідно ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами у справі.

Розглянуши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін судом встановлено наступне, що   прокурора м. Харкова звернувся до господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Харківської міської ради та КП"Харківські теплові мережі", м. Харків до ТОВ "Мегатоп", м. Харків про стягнення заборгованості в розмірі 2782,23 грн.

Згідно пояснення прокурор вважає, що ним подано позовну заяву відповідно до вимог ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру", згідно яких підставою для представництва прокуратурою у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльність) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються між ними або з державою.

Згідно ст. 2 ГПК України прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, відповідно до рішення Конституційного суду України від 08.04.1999р, № 3-рп/99 по справі про офіційне тлумачення положень ст. 2 ГПК України (п. 2 резолютивної частини), під поняттям орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції в спірних відносинах, треба розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом представлені повноваження органу виконавчої влади. ГПК України не обмежує прокурора в здійсненні своєї діяльності принципом териториальності.

Необхідність захисту інтересів держави та органу місцевого самоврядування покладає на прокуратуру обов'язок представництва держави та органа місцевого самоврядування в суді відповідно до ч. 2 ст. 121 Конституції України.

КП"Харківські теплові мережі" згідно п.1.1 Статуту засновано відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про підприємства в України", "Про підприємництво", "Про власність" та інших законодавчих актів України.

КП"Харківські теплові мережі"належить до комунальної власності територіальної громади м. Харкова .

Згідно ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.97р. міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Харківська міська рада представляє інтереси територіальної громади м. Харкова.

Метою діяльності підприємства є задоволення потреб населення міста Харкова, державних, кооперативних, суспільних, приватних підприємств і організацій у якісних послугах з водопостачання та водовідведення при найменших витратах, одержання прибутку для розвитку підприємства, забезпечення інтересів його працівників та задоволення їх економічних і соціальних потреб.

Систематичні неплатежі з боку споживачів за надані послуги з водопостачання та водовідведення  призвели до неефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. У зв'язку з чим КП"Харківські теплові мережі",  не може виконувати зобов'язань з оплати за газ і електроенергію, з оплати податків та обов'язкових платежів у бюджет.

Стан, що склався через масові неплатежі, перешкоджає надходженню грошових коштів до бюджету і порушує інтереси Харківської міської ради, як органу місцевого самоврядування і безпосередньо зачіпає інтереси держави.

Враховуючи той факт, що "інтереси держави" є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних чи інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, і ця заява за ст. 2 Господарського процесуального кодексу України, є підставою для порушення справи в господарському суді.

Предмет спору зачіпає інтереси держави, оскільки несплата споживачами за отримані послуги з водовідведення спричиняють загрозливу ситуацію з енергозбереженням галузей національної економіки та населення, тому в зазначеній позовній заяві правильно визначений орган, на який покладений державою обов'язок щодо здійснення конкретних функцій у правовідносинах, пов'язаних із захистом інтересів держави.

Щодо заявлених основних вимог, судом встановлено наступне , між позивачем та  відповідачем  01.10.2002 року було укладено договір за № 2227 про постачання теплової енергії ( а.с.9-16).

Відповідно до умов договору позивач (Енергопостачальна організація) зобов'язався постачати відповідачеві (Споживачеві) теплову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах, а відповідач зобов'язався оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в необхідних обсягах та в терміни, передбачені договором, а саме розділом 6 договору.

У відповідності до пункту 6.3 договору відповідач повинен був за 3 дні до початку розрахункового періоду сплатити позивачу вартість, зазначеної в додатку №1 до договору кількості теплової енергії, що є заявкою на наступний розрахунковий період з урахуванням залишкової суми розрахунків на початок розрахункового періоду.

Згідно пункту 6.5 договору різниця між заявленою та фактично спожитою енергією мала бути оплачена відповідачем не пізніше як в термін 5 банківських днів з часу отримання рахунку на оплату.

Судом встановлено, що позивач свої зобов'язання за договором виконав в повному обсязі, на підставі вищезазначеного договору в період з жовтня 2006 року по квітень 2009 року здійснив відпуск теплової енергії відповідачу та направив на його адресу рахунки на оплату спожитої теплової енергії за вищевказаний період, що підтверджується матеріалами справи.

Факт включення опалення у приміщення відповідача за адресою: м.Харків, вул.Власенко,3 підтверджується актами про включення та відключення опалення, підписаним представниками позивача , відповідача та Жовтневою філією КП"ХТС"за № 176/4347-В від 13.04.2009 року,  № 176/3898 від21.10.2008 року, 176/2670-В від 15.10.2007 року, № 176/3596-В від 08.04.2008 року, №176/1562-В від 15.10.2006 року, №176/1646-В від 18.04.2007 року.

Крім того між позивачем та відповідачем були підписані акти виконаних робіт по відпуску теплової енергії за спірний період ( а.с.14, 21, 23, 25, 27, 29, 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45) та акт звірки взаєморозрахунків станом на 01.05.2009 року ( а.с.49).

Але відповідач не виконав належним чином взяті на себе за договором зобов'язання, не сплатив у визначені договором строки, порядку та розмірі вартість заявленої та отриманої теплової енергії, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 2293,54 грн.

Оскільки у відповідача відсутні прилади обліку, позивачем розрахунок максимального теплового навантаження на опалення приміщення виконано з розрахунку площі приміщення у відповідності до нормативного документу "Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні" КТМ 204 України 244-94, які затверджені Держжитлокомунгоспом України 14.12.1993 року.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов*язання, на вимогу кредитора зобов*язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції  та річних за весь час прострочення. Так на підставі зазначеної статті позивачем нарахована ідексація боргу що становить 419,36 грн.  та  3 % річних що становить 69,33 грн. Дана вимога відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають віднесенню на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 22, 33, 49, 75, 82 - 85 ГПК України

ВИРІШИВ:

Стягнути з ТОВ"Мегатоп" ( м.Харків, вул.Жовтневої революції,108.кв.23 р/р 260063014716 в КВ Укрсоцбанку МФО 351890, код ЄДРПОУ 30359389) на користь КП"Харківські теплові мережі" м.Харків, вул.Доброхотова,11 р/р 26003301968 у першій філії АКБ"Базис" МФО 351599, код ЄДРПОУ 31557119) суму основного боргу 2293,54 грн, 419,36 грн інфляційних втрат, 69,33 грн 3 % річних.

Стягнути з ТОВ"Мегатоп" ( м.Харків, вул.Жовтневої революції,108.кв.23 р/р 260063014716 в КВ Укрсоцбанку МФО 351890, код ЄДРПОУ 30359389) на користь КП"Харківські теплові мережі" м.Харків, вул.Доброхотова,11 р/р 26003301968 у першій філії АКБ"Базис" МФО 351599, код ЄДРПОУ 31557119)на користь держбюджету України, одержувач - УДК у м.Харкові, р/р 31110095700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській області, МФО 851011 - 102,00грн. держмита.

Стягнути з ТОВ"Мегатоп" ( м.Харків, вул.Жовтневої революції,108.кв.23 р/р 260063014716 в КВ Укрсоцбанку МФО 351890, код ЄДРПОУ 30359389) на користь держбюджету України, одержувач коштіів - УДК у м.Харкові, р/р 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській області, МФО 851011 - 312,50 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази після набрання рішенням чинності.

Суддя                                                                                            

рішення підписане 28.08.2009 року.

Дата ухвалення рішення28.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4853048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/217-09

Судовий наказ від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Рішення від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 08.10.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Рішення від 28.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні