Рішення
від 07.09.2009 по справі 34-30/210-07-6114
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

34-30/210-07-6114

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" вересня 2009 р.Справа  № 34-30/210-07-6114

за позовом  Приватного підприємства „МАГЕНТА”

до відповідача Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Одеської міської ради

за участю прокурора Приморського району м.Одеси

про зобов'язання укласти договір

                                           Суддя Фаєр Ю.Г.

                                                                                                    

В судовому засідання приймали участь представники

від позивача: Воронков В.О., діючий на підставі довіреності від 01.09.09.;

від відповідача: Халдай І.В, діючий на підставі довіреності №01-13/14964 від 26.12.2008р.;

від третьої особи:  не з'явилися;

від прокурора Приморського району м.Одеси: не з'явилися;

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Приватне підприємство „МАГЕНТА”, звернувся до господарського суду Одеської області із позовом до Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради про зобов'язання відповідача укласти з позивачем договір купівлі-продажу об'єкту комунальної власності –нежитлового приміщення, що розташоване за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58 - Б.

Рішенням господарського суду Одеської області від 29.11.2007р. по справі №30/210-07-6114, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 12.02.2008р.,  позовну заяву приватного підприємства „Магента” задоволено, зобов'язано Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради на підставі довіреності, виданої міським головою у встановленому законодавством порядку, укласти з приватним підприємством „Магента” договір купівлі-продажу об'єкту комунальної власності - нежилої споруди, яка розташована за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога, 58Б; стягнуто з Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради на користь Приватного підприємства „Магента” судові витрати по сплаті державного мита у сумі 85грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118грн.

Постановою Вищого господарського суду України від 27.05.2009р. постанову Одеського апеляційного господарського суду від 12.02.2008р. та рішення господарського суду Одеської області від 29.11.2007р. у справі №30/210-07-6114 скасовано з передачею справи на новий розгляд до цього ж господарського суду.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.07.09р. справу №30/210-07-6114 прийнято до провадження судді Фаєр Ю.Г. з присвоєнням №34-30/210-07-6114, та  залучено до участі у справі Одеську міську раду у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

В обґрунтування заявлених позовних вимог ПП „МАГЕНТА” посилається на рішення Одеської міської ради № 203-XXIV від 26.07.2002р. "Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів комунальної власності територіальної громади м.Одеси у 2002р.", згідно якого приміщення площею 200кв.м. розташоване за адресою: м.Одеса, вул.Фонтанська дорога, 58-Б включено до переліку об'єктів, що підлягають відчуженню шляхом їх викупу орендарем за грошові кошти.

Відповідач проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву від 29.11.07р. вказуючи, що у нього відсутні відомості відносно того, що ПП „МАГЕНТА” є орендарем зазначеного приміщення та щодо чинності договору, укладеного між КП ПЕО Київського району та ПП „МАГЕНТА”. Під час нового розгляду справи відповідачем додаткових пояснень або доказів суду не надано.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Одеська міська рада про місце та час судових засідань, згідно повідомлень про вручення поштового відправлення, повідомлялася вчасно та належним чином. В судові засідання представник не з'являвся, витребувані судом документи не надав.

03.09.09р. заступник прокурора Приморського району м. Одеси повідомив суд про вступ до участі у справу №30/210-07-6114 прокуратури Приморського району м. Одеси.

В свою чергу, згідно ст.69 Господарського процесуального кодексу України спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив

15.06.2002р. між Комунальним підприємством „Прибрежно- експлуатаційне об'єднання Київського району” (Орендодавець) та Приватним підприємством „МАГЕНТА” (Орендар) був укладений Договір №1 оренди нежитлового приміщення, згідно якого Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове платне користування нежиле приміщення першого поверху, загальною площею 243кв.м, розташоване за адресою: м. Одеса, пляж „Чайка”, 10-та станція В.Фонтану, з метою розміщення більярдної.

Пунктом п.1.2 строк дії договору встановлений до 15.06.2012р.

Актом приймання передачі, зазначене приміщення передано в задовільному стані, без обладнання та іншого майна.

Розпорядженням Київської районної адміністрації за № 1042 від 01.072002р. за заявою директора ПП „МАГЕНТА” будівлі більярдної, яка розташована на 10-й станції Великого Фонтану присвоєно поштову адресу - вул. Фонтанська дорога, 58-Б.

26.07.2002р. Одеською міською радою було прийнято рішення №203-ХХІV “Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів  комунальної власності територіальної громади м. Одеси  в  2002 році”,  ч.1 якого доповнено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади м.Одеси, що підлягають відчуженню у 2002р. Серед зазначених об'єктів під п.20 значиться: „споруда  площею 200кв.м, Фонтанська дорога, 58-Б, викуп орендарем за грошові кошти”.

Позивач звернувся до Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради з заявою про викуп об'єкту оренди на виконання зазначеного рішення Одеської міської ради.

Листом від 05.07.2007р. № 01-13/7079 Представництво відмовило у здійсненні продажу даного об'єкту, посилаючись на відсутність даних про те, що нежиле приміщення, розташоване за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б, є об'єктом оренди.

Позивач вважає, що дії відповідача щодо відмови від укладення договору купівлі-продажу порушують його права та охоронювані законом інтереси, оскільки суперечать загальним засадам цивільного законодавства, положенням ст.41 Конституції України, ст.ст.11, 345 Цивільного кодексу України, ст.73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд дійшов наступних висновків.

Згідно ч.3 ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»місцеве самоврядування в Україні –це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Частинами 1, 5 ст.60 вищезазначеного закону передбачено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно. Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження.

Згідно п.30 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання про прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна; затвердження місцевих програм приватизації.

З урахуванням зазначених нормативних актів рішення Одеської міської ради від 26.07.2002р.  №203-ХХІV “Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси в 2002 році”, ч.1 якого доповнено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають відчуженню у 2002р., прийнято у спосіб та в межах визначеної законом компетенції.

Згідно ст.73 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” акти ради, прийняті в межах наданих їй повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Враховуючи вищевикладене, наведені норми матеріального права, рішення Одеської міської ради від 26.07.2002р. №203-ХХІV “Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів комунальної власності  територіальної громади м. Одеси  в  2002 році”, у тому числі і п.20  ч.1, за умовами якого до складу об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають відчуженню  у 2002р., включено споруду  площею 200кв.м, Фонтанська дорога, 58-Б, яка має бути  викуплена орендарем за грошові кошти.

В свою чергу, за умовами положення про Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради №20-V від 27.06.2006р., Представництво є виконавчим органом Одеської міської ради, наділеним повноваженнями щодо управління комунальною власністю територіальної громади міста.  До функцій Представництва відносяться повноваження з організації та проведення приватизації, продажу комунальної власності територіальної громади міста. При цьому Представництво здійснює повноваження власника майна у процесі приватизації та відчуження, здійснює передприватизаційну підготовку, укладає договори купівлі - продажу.

Викладене свідчить про те, що позивач правомірно звернувся до Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради про зобов'язання укласти договір купівлі –продажу, проте останній внаслідок необізнаності щодо наявності укладеного діючого договору оренди позивачем спірного майна безпідставно та необґрунтовано  відмовив позивачу у досудовому порядку на укладення зазначеного договору купівлі-продажу відчуженого відповідачем даного спірного майна.

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.  Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Отже, вимога позивача щодо зобов'язання Представництва укласти з ним договір купівлі –продажу є правомірною.

Водночас, відповідно до п.2.2.19 положення про Представництво договори купівлі-продажу об'єктів комунальної власності, що укладаються Представництвом від імені Ради на виконання відповідних рішень про приватизацію та відчуження об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, оформлюються на підставі довіреності, що видається міським головою у встановленому законодавством порядку.

Враховуючи зазначене, укладення на виконання рішення Одеської міської ради від 2607.2002р.  №203-ХХІV  “Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів комунальної власності  територіальної громади м.Одеси  в  2002 році” договору  купівлі-продажу з метою продажу ПП „МАГЕНТА” об'єкта комунальної власності територіальної громади м. Одеси – нежилої споруди, яка розташована за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б, не суперечить чинному законодавству України, слід зобов'язати  Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради укласти з ПП „МАГЕНТА” договір купівлі-продажу, на підставі довіреності, виданої міським головою у встановленому законодавством порядку.

Водночас твердження відповідача в обґрунтування відсутності підстав для задоволення позовних вимог внаслідок відсутності у відповідача даних щодо особи ПП „МАГЕНТА” як орендаря зазначеного об'єкту, судом до уваги не приймаються, оскільки такої підстави для відмови у здійсненні продажу об'єкту не передбачено.

Матеріали справи не містять даних щодо визнання даного договору недійсним. Строк його дії визначений сторонами до 15.06.2012р. та сторонами не ставилось питання щодо його дострокового розірвання.

Крім цього, ПП „МАГЕНТА” добросовісно виконує умови договору оренди, а орендна плата, визначена на підставі ст.19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»сплачується у встановлені строки, згідно договору оренди.

Відповідно до ст.204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Таким чином, відсутність інформації у відповідача щодо укладення 15.06.2002р. вищезазначеного договору оренди свідчить лише про недобросовісне ставлення до виконання відповідачем прийнятого Одеською міською радою рішення щодо відчуження об'єктів.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.   Позовні вимоги задовольнити.

2. Зобов'язати Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на підставі довіреності, виданої міським головою у встановленому законодавством порядку, укласти з Приватним підприємством „МАГЕНТА” ( 65072 м. Одеса, вул. Вишневського, 11, кв.78, код  ЄДРПОУ 31943187) договір купівлі-продажу об'єкту комунальної власності - нежилої споруди, яка розташована за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б.

3.  Стягнути з Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м.Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на користь Приватного підприємства „МАГЕНТА” (65072 м. Одеса, вул. Вишневського, 11, кв.78, код  ЄДРПОУ 31943187) судові витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

Рішення господарського суду Одеської області, підписане 11.09.09р., набирає чинності у порядку ст.85 ГПК України.

                                        Наказ видати у порядку ст.116 ГПК України.

Суддя                                                                                        

Дата ухвалення рішення07.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4853079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34-30/210-07-6114

Ухвала від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Рішення від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні