Постанова
від 20.10.2011 по справі 2а-1870/6525/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2011 р.                                                             Справа № 2a-1870/6525/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Соп'яненка О.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми до товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з ТОВ "Полюс" заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" згідно зі списком № 2. Мотивує свої вимоги тим, що відповідач є страхувальником та зареєстрований в УПФУ в Зарічному районі м. Суми як платник єдиного внеску. Відповідно до розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 (далі –Інструкція) відповідач зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі –Закон) в розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Відповідач не відшкодував таких витрат за серпень 2011 року, внаслідок чого утворився борг в сумі 929 грн. 54 коп.

Сторони у судове засідання не з'явилися. Представник позивача подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі. Відповідач був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно зі ст. ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. Судом встановлено, що ТОВ "Полюс" зареєстроване як юридична особа, включено до ЄДРПОУ (а.с. 5 зв.,6), перебуває на обліку в УПФУ в Зарічному районі м. Суми як платник страхових внесків (а.с. 7 ).

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" одним з об'єктів оподаткування для платників збору є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”–“з” статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно з пунктом 6.1. Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування1058-ІУ від 09.07.03 р.

Пунктами 6.4-6.8 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду щорічно в розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень цього Закону 1058-ІV (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Додаткові пенсії, доплати, надбавки та підвищення призначені відповідно до законодавства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню.

          Відповідно до п. 6.8. р. 6 Інструкції відповідач повинен вносити до Пенсійного фонду України суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, щомісячно до 25 числа. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування, органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону 1058-ІV, сплачуються одночасно із сплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

          Сума витрат, що підлягає відшкодуванню відповідачем за серпень 2011 року визначена в розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с. 4 зв). Розрахунок був направлений відповідачу відповідно до вимог п. 6.4. Інструкції та отриманий уповноваженою особою, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 5).

Станом на день розгляду справи заборгованість відповідачем не сплачена, що підтверджуються розрахунком суми позову (а.с. 3), та поясненнями представника позивача і складає 929 грн. 54 коп.

Оскільки заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах згідно зі списком № 2 за серпень 2011 року в розмірі 929 грн. 54 коп залишається не погашеною, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми до товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах – задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" (ід. код 23819151, вул. Черепіна, 54/В, м. Суми, 40030, р/р 26006301702467 в СЦВ ПІБ м. Суми, МФО 337278) на користь управління Пенсійного фонду в Зарічному районі м. Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, 35, код 22977095, МФО 337568, р/р 25605311185 в СОУ ВАТ "Державний ощадний банк України") заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2 за серпень 2011 року в розмірі 929 грн. 54 коп (дев'ятсот двадцять дев'ять грн. 54 коп.)

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд протягом 10 днів з дня отримання її копії.

Суддя                               (підпис)                     О.В. Соп'яненко

          З оригіналом згідно

          Суддя                                                                                 О.В. Соп'яненко

Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено21.08.2015
Номер документу48542998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/6525/11

Постанова від 20.10.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 09.08.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 09.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 09.09.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні