Рішення
від 20.08.2009 по справі 10/61-1294
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/61-1294

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" серпня 2009 р.Справа № 10/61-1294

Господарський суд Тернопільської області у  складі

              

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера" м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1;

до відповідача: Приватного підприємства "Купчинці Агросервіс" с. Купчинці, Козівського району, Тернопільської  області.         

     За участю представників:

позивача:  Нечай О.М.- представника,      доручення    від 15.05.09 р.

відповідача: Цюпик О.В.- представника,  довіреність   № 61  від 03.01.09 р.

            В судовому засіданні присутнім представникам сторін роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені статтями 20,22,27,28,81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

          Суть справи: Товариство з обмеженою відповідальністю “Агросфера”, м. Дніпропетровськ звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом до Приватного підприємства “Купчинці Агросервіс”, с. Купчинці в сумі про стягнення -          87 626,90 гривень - суми основного боргу;  56 414,87 гривень - суми індексації; 12 259,98 гривень - суми пені за порушення термінів оплати;  24 098,81 гривень - відсотків по товарному кредиту;  відшкодування судових витрат просить покласти на відповідача.

          В обґрунтування позовних вимог посилається на умови договору купівлі-продажу №584-К, укладеного між ТОВ "Агросфера" м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1 та ПП "Купчинці Агросервіс" 26 березня 2008 року,  видаткові накладні, а саме: №50507/19 від 05.05.2008 року, №50501/19 від 05.05.2008 року,№240622/17 від 24.06.2008 року, №120802/17 від 12.08.2008 року., довіреності Серії ЯОЦ № 715229 від 23.06.2008р., Серії ЯОЦ №715237 від 08.08.2008 р, інші документи, належним чином засвідчені копії яких знаходяться у матеріалах справи.

Ухвалою суду від 07 липня 2009 року  порушено провадження у справі та призначено судове засідання о 15 год. 10 хвилин 21 липня 2009 року.

У зв'язку з неприбуттям у судове засідання 21.07.2009 року представника позивача, розгляд справи було відкладено до 15 год. 15 хв. 11 серпня 2009 року в порядку статті 77 ГПК України. В судовому засіданні 11 серпня 2009 року було оголошено  перерву до 15 год. 20 серпня 2009 року .

          Представник  Приватного підприємства "Купчинці Агросервіс" у судовому засіданні визнає позовні вимоги в частині основного боргу та  заперечує заявлені вимоги в частині стягнення суми індексації,  пені за порушення термінів оплати та  відсотків по товарному кредиту вважає їх безпідставними та такими, що не підлягають до задоволення .

          Представник позивача у судовому засіданні заявлені вимоги підтримав повністю.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та заперечення представника відповідача, господарський суд  встановив наступне :  

          Згідно ст. ст. 1,2 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу  суб'єкта підприємницької діяльності.

           Стаття 16 Цивільного Кодексу України також визначає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу та визначає способи захисту цивільних прав та інтересів.

          Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом (частина  друга п. 1 ст. 16 ЦК України).

Позивач по справі –Товариство з обмеженою відповідальністю "Агросфера" , місцезнаходження якого м.Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1, зареєстроване у встановленому законом порядку  Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, ідентифікаційний код 31320991 і включене до ЄДРПОУ, що підтверджується Довідкою АА № 227792 Головного управління статистики у Дніпропетровській  області , і наділене правом на звернення до суду з позовом за захистом свої прав і охоронюваних законом інтересів.

В силу ст. 11 ЦК України цивільні права і обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (частина 1 ст. 202 ЦК України).

У судовому засіданні встановлено , що між ТОВ "Агросфера" м.Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1(Продавець)  та ПП "Купчинці Агросервіс" с.Купчинці, Козівського району, Тернопільської  області (Покупець) 26.03.2008 року укладено договір № 584-К купівлі-продажу, відповідно до п. 1.1. якого Продавець зобов'язався передати, а Покупець зобов'язався прийняти та сплатити вартість засобів захисту рослин (в подальшому - товар), відповідно до умов даного Договору (додаткових угод та специфікацій до нього).

          Відповідно до п.10.1. даного Договору, договір починає діяти з дня його підписання і діє до остаточного розрахунку між сторонами по даному договору.

Умовами укладеного договору сторони погодили, що:

- конкретний асортимент, кількість, ціна, дата поставки та умови оплати товару наведені в Специфікаціях до даного договору, які є невід'ємними його частинами (п.3.1. договору);

- товарний кредит з відстрочкою платежу за цим договором надається на умовах сплати 0,01% річних за користування товарним кредитом, якщо інший розмір процентів не встановлений умовами оплати товару по специфікації до договору (п.4.2. договору);

- нарахування процентів за договором здійснюється на суму товарного кредиту, тобто на суму вартості товару, що передавався на умовах товарного кредиту, за період з моменту фактичного відвантаження товару до моменту сплати покупцем суми вартості товару, отриманого на умовах товарного кредиту; нарахування процентів здійснюється щомісяця, в останній робочий день поточного місяця; продавець виставляє рахунок-фактуру на суму нарахованих процентів, а також підписується акт виконаних робіт між сторонами; період нарахування процентів починається з дня фактичного надання товарного кредиту в перший період, а в наступному - з 1-го календарного дня поточного місяця і закінчується останнім календарним днем поточного місяця момент фактичного відвантаження товару –дата вказана у видатковій накладній (п.4.3. договору);

- при розрахунку процентів день надання та погашення товарного кредиту вважається як один день, при цьому день надання товарного кредиту включається до рахунку, а день погашення –не включається; у випадку прострочення погашення товарного кредиту проценти нараховуються на суму заборгованості за товарним кредитом і за весь період прострочення, до моменту погашення товарного кредиту. Моментом погашення вважається дата зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Продавця (п.4.4. договору);

- сплата нарахованих процентів здійснюється Покупцем у строк, який визначається: датою погашення (сплати) товарного кредиту; датою фактичного дострокового погашення товарного кредиту, у випадку дострокового погашення товарного кредиту (п.4.5. договору);

- оплата товару та нарахованих процентів здійснюється в гривнях; сторони домовились, що у випадку збільшення на дату платежу офіційного курсу долара США до гривні більше ніж 2% від офіційного курсу, встановленого НБУ на момент підписання договору, покупець зобов'язаний сплатити продавцю проіндексовану суму відповідного платежу за договором; проіндексована сума платежу встановлюється як (А1/А0) х СП = ПСП, де А1 –офіційний курс долара США на дату платежу, А0 –офіційний курс долара США на дату підписання договору, СП –сума поточного платежу, ПСП - проіндексована сума платежу (п.4.6. договору);

- договір набирає сили з моменту підписання обома сторонами і діє до 31.12.2008р., а в частині розрахунків, до повного виконання покупцем своїх зобов'язань за цим договором (п.11.1 договору).

У відповідності п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем і відповідачем у справі виникли зобов'язання з договору купівлі –продажу, згідно якого, в силу ст. 655 Цивільного Кодексу України, одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 11 ЦК України, договір є однією з підстав виникнення зобов'язань.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ч. 2 ст. 193 ГК України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до пункту 3.1. Договору конкретний асортимент, кількість, ціна, дата поставки та умови оплати Товару наведені в Специфікаціях до даного Договору. Специфікації є невід'ємною частиною даного Договору.

Згідно пункту 3.2. Договору загальна сума Договору складається із суми всіх  специфікацій, підписаних в рамках цього договору, які є його невід'ємною частиною.

Специфікаціями від 26.03.08р., №1, від 26.03.08р. №2, від 08.08.08р. №3, до Договору купівлі-продажу№584-К від 26 березня 2008р. сторони узгодили перелік засобів захисту рослин, що постачається Продавцем та умови оплати товару.

Зокрема, по Специфікації № 1  від 26.03.2008р. позивачем поставлено відповідачу товар на суму 52 270 грн. 29 коп.  (26 червня 2008 року Відповідач здійснив повернення товару в сумі 22 686,70грн., що підтверджується накладною на повернення товару №41 від 26.06.2008р.) Згідно умов оплати Товару по  даній Специфікації Покупець повинен, в строк до 15.04.08р. перерахувати на поточний рахунок Продавця 5 916,72 грн. - суму попередньої оплати у розмірі вказаному у Специфікації (20% від суми поставки Товару). На залишок заборгованості 23 666,87 грн. (80% від суми вартості товару) Продавцем надано товарний кредит з відстрочкою платежу до  25.10.08р.

По Специфікації №2 від 26.03.2008р. позивачем поставлено відповідачу Товар на загальну суму 55 630 грн. 80 коп. Відповідно до умов оплати Товару по даній Специфікації Покупець повинен, в строк до 15.04.08р. перерахувати на поточний рахунок Продавця 11 126,16 грн. - суму попередньої оплати у розмірі вказаному у Специфікації (20% від суми поставки Товару). На залишок заборгованості 44 504,64 грн. (80% від суми вартості товару) Продавцем надано товарний кредит з відстрочкою платежу до  25.10.08р.

Відповідно до Специфікації №3 від 08.08.2008р. позивачем поставлено відповідачу Товар на загальну суму 66 300 грн.  Згідно умов оплати Товару по даній Специфікації  Покупець повинен, в строк до 15.04.08р. перерахувати на поточний рахунок Продавця 13 260,00 грн. - суму попередньої оплати у розмірі вказаному у Специфікації (20% від суми поставки Товару). На залишок заборгованості 53 040,00 грн. (80% від суми вартості товару) Продавцем надано товарний кредит з відстрочкою платежу до  25.10.08р.

На виконання умов договору, на підставі виданих відповідачем своєму представнику Клюху В.І. генеральної довіреності  Серії ЯОЦ № 715229 від 23.06.2008р., Серії ЯОЦ №715237 від 08.08.2008 р на право одержання товарно-матеріальних цінностей позивачем за видатковими накладними  передано відповідачу Товар на загальну суму 176 574,19грн , а саме:

-          -          за накладною  №50507/19 від 05.05.2008 року товар на суму 52 270,29 грн.

-          за накладною №50501/19 від 05.05.2008 року . товар на суму 55 630,80 грн.

-          за накладною  №240622/17 від 24.06.2008 року. товар на суму 2 373,10 грн.

-          за накладною  №120802/17 від 12.08.2008 року товар на суму 66 300,00 грн.

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що позивачем  відповідно до умов договору  та специфікацій № № 1, 2 та  3 поставлено товар відповідачу на загальну суму 176 574,19грн.

26 червня 2008 року Відповідач здійснив повернення товару в сумі 22 686,70грн., що підтверджується накладною на повернення товару №41 від 26.06.2008р.

Відповідно до положень статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, у встановлений строк (термін) його виконання та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України).

З представлених представником позивача банківських виписок вбачається, що відповідач  частково здійснив розрахунок за поставлений товар, зокрема: 07.04.2008р. перераховано 22 000 грн., 07.08.2008р.  –13 300 грн., 24.11.2008р. –10 000 грн., 06.02.2009р. –8 587,49 грн., 13.04.2009р. –10 000 грн., 12.06.2009р. – 2 373,10 грн.(кінцевий розрахунок), всього на загальну суму 66 260,59грн.

З огляду на зазначене суд вважає, що представленими суду доказами позивач по справі довів наявність боргу відповідача перед ним за товар, а тому позовні вимоги про стягнення  87626, 90 гривень підтверджені документально та підлягають до задоволення.

Статтею 694 Цивільного кодексу України, зокрема передбачено, що  договором купівлі-продажу може  бути  передбачений  продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу. Товар  продається  в  кредит  за цінами,  що діють на день продажу.  Зміна ціни на товар,  проданий в кредит,  не є підставою для проведення перерахунку, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо  покупець  прострочив  оплату  товару,  проданого в кредит,  продавець  має  право  вимагати  повернення  неоплаченного товару. Якщо покупець прострочив  оплату  товару,  на  прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня,  коли товар мав бути оплачений,  до  дня  його  фактичної оплати.  Договором купівлі-продажу  може  бути  передбачений обов'язок покупця сплачувати проценти на суму,  що відповідає  ціні  товару, проданого в кредит, починаючи від дня передання товару продавцем.

У відповідності до статті 536 Цивільного кодексу України за користування   чужими   грошовими   коштами   боржник зобов'язаний   сплачувати   проценти,  якщо  інше  не  встановлено договором між фізичними особами.

Розмір процентів за користування чужими грошовими  коштами встановлюється  договором,  законом  або  іншим  актом  цивільного законодавства.

П. 7.2 Договору сторони передбачили, що у разі несвоєчасного погашення заборгованості за товарним кредитом згідно умов оплати з дати виникнення простроченої заборгованості; на суму заборгованості нараховуються проценти за користування товарним кредитом з розрахунку 0,1% за кожний день прострочення оплати.

Статтею 692 Цивільного кодексу України визначено, що у разі прострочення оплати  товару Продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими коштами.

На підставі зазначених норм законодавства та п. 7.2 Договору позивачем нараховано відповідачу проценти на прострочену заборгованість по товарному кредиту з розрахунку 0,1% за кожен день  прострочення оплати  в загальній сумі 24 098,81 грн.

Розглянувши наданий позивачем розрахунок суми процентів, суд приймає його як правомірний, обґрунтований, а позовні вимоги в цій частині вважає такими, що доведені матеріалами справи  та підлягають до задоволення.

Статтею 209 ЦК України встановлено, що особа, яка не виконала зобов'язання або виконала його неналежним чином несе майнову відповідальність на умовах, передбачених законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського Кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Згідно з ч. 4 статті 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Відповідно до ст. 610,611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.  

В силу статей 546-551 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Виконання зобов'язання  (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. При цьому, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пеня, як неустойка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання і її розмір (ч.2 ст. 551 ЦК України) встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

У відповідності до Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, відповідач зобов'язаний сплатити  на користь  Позивача пеню в розмірі, що встановлена  за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу  та не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який стягується пеня.

П. 7.1 Договору сторони передбачили, що у випадку порушення покупцем термінів оплати, обумовлених у специфікаціях до договору, покупець оплачує продавцю штрафну неустойку у вигляді пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від своєчасно неоплаченої суми заборгованості, за кожен день прострочення оплати;

На підставі зазначених норм законодавства та п. 7.1 Договору, в межах дії договору позивачем нараховано відповідачу пеню на прострочену заборгованість по товарному кредиту в розмірі 12 259,98 грн.

Розглянувши наданий позивачем розрахунок суми пені, суд приймає його як правомірний, обґрунтований, а позовні вимоги в цій частині вважає такими, що доведені матеріалами справи  та підлягають до задоволення.

Окрім того, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача індексації суми основного боргу по товарному кредиту в розмірі 56 414,87 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Ч. 2 ст. 524 Цивільного кодексу України передбачено, що сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті.

Відповідно до п. 3.2 Договору загальна сума договору складається із суми всіх специфікацій, підписаних в рамках цього договору, які є його невід'ємною частиною.

Специфікації №№ 1,2,3 , підписані сторонами в рамках договору  купівлі –продажу № №584-К від 26.03.2008р., як вже зазначалось вище, передбачають  асортимент, кількість, умови оплати Товару, а також вартість  Товару, як у іноземній валюті (долар США) так і у грошовій одиниці України –гривні (по курсу на дату підписання Договору).

Згідно ч. 2 ст. 694 Цивільного кодексу України, товар продається в кредит за цінами, що діють на день продажу. Зміна ціни на товар, проданий в кредит, не є підставою для проведення перерахунку, якщо інше не встановлено договором або законом.

Ч. 3 ст. 691 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо договором купівлі-продажу встановлено, що ціна товару підлягає зміні залежно від показників,  що зумовлюють ціну  товару (собівартість,  затрати тощо),  але при цьому не визначено способу її перегляду,  ціна визначається виходячи  із  співвідношення  цих показників  на  момент  укладення  договору  і на момент передання товару.

Таким чином, враховуючи що факт зміни ціни на товар передбачений ч.3 ст. 391 Цивільного кодексу України, пунктом 4.6 Договору сторони  передбачили  спосіб її перегляду та визначили показники, які зумовлюють зміну ціни на товар.

Так, п. 4.6. Договору сторони передбачили, що оплата Товару та нарахованих процентів проводиться в гривнях. Сторони домовились, що у випадку збільшення на дату платежу офіційного курсу Долара США до гривні більше ніж 2% від його офіційного курсу встановленому НБУ на момент підписання Договору, Покупець зобов'язаний сплатити Продавцю проіндексовану суму відповідного платежу по Договору. Проіндексована сума платежу встановлюється як (А1/А0) х СП = ПСП, де А1 – офіційний курс долара США на дату платежу, А0 –офіційний курс долара США на дату підписання договору, СП –сума поточного платежу, ПСП - проіндексована сума платежу.

Відповідно до ч. 2 ст. 533 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні  визначено  грошовий  еквівалент  в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений  договором  або  законом  чи іншим нормативно-правовим актом.

Фактично нарахована позивачем індексація за своєю правовою природою є сумою основного боргу та зменшенню на вимогу відповідача не підлягає.

Проіндексована сума платежу нарахована та заявлена позивачем до стягнення складає 56 414,87 грн.

Розглянувши наданий позивачем розрахунок проіндексованої суми платежу, суд приймає його як правомірний, обґрунтований а позовні вимоги в цій частині такими, що доведені матеріалами справи  та підлягають до задоволення.

          

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача, згідно приписів ст.ст. 44,49 Господарського процесуального кодексу України.

          На підставі наведеного, керуючись ст. 129 Конституції України, ст. ст. 11,16,202,209, 509, 525, 526, 530,533,536, 546, 599, 610, 611, 632, 655, 691, 694 ЦК України, ст.ст. 1,2, 20,22,28, 33, 44, 49, 64, 75, 81-1, 82, 84, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193,193, 231 Господарського кодексу України, господарський суд ,-

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Приватного підприємства "Купчинці Агросервіс" с. Купчинці, Козівського району, Тернопільської  області, ідентифікаційний код  35452678на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера" м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1, ідентифікаційний код 31320991 –87 626,90 гривень - суми основного боргу;  56 414,87 гривень - суми індексації; 12 259,98 гривень - суми пені за порушення термінів оплати; 24 098,81 гривень - відсотків по товарному кредиту; 1804,00 грн. в повернення сплаченого державного мита; 312,50 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

3.Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання, протягом десяти днів з дня прийняття рішення, через місцевий господарський суд.

4.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5.Рішення складене в повному обсязі та підписане 20 серпня 2009 року.

 

Суддя                                                                                          

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4854598
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/61-1294

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 20.08.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні