Рішення
від 12.08.2009 по справі 4/68-1336
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/68-1336

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" серпня 2009 р.Справа № 4/68-1336

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом Тернопільської обласної спілки споживчих товариств, майдан Волі, 4,  м. Тернопіль                 

до Підприємства "Виробниче автотранспортне об'єднання "Кооптранс", вул. Бродівська, 59, м. Тернопіль      

третя особа 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача   Товариство з обмеженою відповідальністю "Міське бюро технічної інвентаризації", бульвар Шевченка, 1, м. Тернопіль

третя особа 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Тернопільська міська рада, вул. Листопадова, 5, м. Тернопіль

про визнання права власності

За участю представників сторін:

позивача: представник –Помазанська, С.І. (довіреність № 7/606 від 31.12.2008р.)

відповідача: представник –Козак Н.В. (довіреність № 01/07 від 01.07.2009р.)

третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: не з'явився

третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: юрисконсульт 1 категорії –Павловська М.В, (довіреність № 1868/01 від 10.10.2007р.)

Суть справи:

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 81-1 ГПК України, роз'яснено.

Тернопільська обласна спілка споживчих товариств майдан Волі, 4, м. Тернопіль  звернулася до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до відповідача - Підприємства "Виробниче автотранспортне об'єднання "Кооптранс" вул. Бродівська, 59, м. Тернопіль та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Міське бюро технічної інвентаризації" бульвар Шевченка, 1, м. Тернопіль про визнання права власності на контрольно-пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкт майстерні, побутове приміщення, які знаходяться за адресою вул. Бродівська, 59, м. Тернопіль.

Третя особа 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача участь повноважного представника у судових засіданнях не забезпечила, однак 28.07.2009р. надіслала відзив на позовну заяву № 3083/07-2 від 24.07.2009р., посилаючись при цьому на те, що позовні вимоги не підтримує, оскільки у відповідності до рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 43 від 25.01.2006р. підготовку рішення про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна в м. Тернополі доручено квартирному відділу виконкому, а тому просила розглядати справу за відсутності її представника та залучити до участі у розгляді справи Тернопільську міську раду. Крім того зазначила, що Тернопільська обласна спілка споживчих товариств не представляла в ТзОВ “МБТІ” жодних правовстановлюючих документів для проведення реєстрації права власності на зазначені будівлі. Однак, в 2003 році на замовлення Тернопільської обласної спілки споживчих товариств ТзОВ “МБТІ” виготовило інвентарну справу на контрольно-пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкт майстерні, побутове приміщення, профілакторій гаража, гараж для легкових автомобілів, приміщення складу, насосу, піднавіс по вул. Бродівська, 59 в м. Тернополі, і відповідно до рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 737 від 09.07.2003р. за Тернопільською обласною спілкою споживчих товариств зареєстровано право власності на приміщення профілакторію гаража, будівлю гаража для легкових автомобілів, приміщення складу по вул. Бродівська, 59.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 29.07.2009р. відкладено розгляд справи на 12.08.200р. на 16год.00.хв., та залучено до участі в справі №4/68-1336 в якості третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Тернопільську міську раду, вул. Листопадова, 5, м. Тернопіль.

В судовому засіданні, яке відбулося 12.08.2009р., представник позивача позовні вимоги підтримав.

Відповідач у відзиві на позовну заяву № 29/07 від 29.07.2009р. та його представник в судовому засіданні, яке відбулося 12.08.2009р., позовні вимоги визнали в повному обсязі, і зазначили, що у зв'язку з тим, що засновником і власником підприємства “Виробниче автотранспортне об'єднання “Кооптранс” у 2003 році приміщення контрольно-пропускного пункту, адмінбудиноку, виробничого корпусу, будинку заправпункту, сторожової будки, об'єкту майстерні, побутового приміщення, які знаходяться за адресою: вул. Бродівська, 59, м. Тернопіль передані на баланс підприємства, то відповідач здійснював щодо цих об'єктів лише право володіння і користування майном. Крім того, як визначено п. 5.2.5 статуту підприємства, зареєстрованого Управління у справах торгівлі, побуту та реєстрації Тернопільської міської ради реєстраційний номер № 25349301100010424 в реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності 23.01.2004р., облспоживспілці належить право розпорядження майном підприємства , в т.ч. дача згоди на продаж, передачу, обмін, заставу, поручництво і т.д.

Представник третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача в судовому засіданні, яке відбулося 12.08.2009р., проти позовних вимог не заперечив, однак зазначив, що позивач не звертався до Тернопільської міської ради із заявою про реєстрацію права власності у загальному порядку, з подачею документів згідно встановленого законодавством переліку.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу у відповідності до ст. 81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представників сторін.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи представників сторін, господарський суд встановив наступне:

- Тернопільська обласна спілка споживчих товариств є юридичною особою колективної форми власності, включена до єдиного державного реєстру підприємств, установ, організацій за ідентифікаційним кодом 01767413, входить у систему споживчої кооперації в Україні –добровільного об'єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого становища та соціального стану;  

- відповідно до п. 5 ст. 111 Господарського кодексу України власність споживчої кооперації, складається з власності споживчих товариств, спілок (об'єднань) та їх спільної власності і є однією з форм колективної власності;

- згідно розділу IV Статуту Тернопільської обласної спілки споживчих товариств, затвердженому у виконкомі Тернопільської міської ради народних депутатів за №96 від 14.11.1994р. власністю облспоживспілки є основні фонди, оборотні кошти та інше майно, яке належить їй і необхідне для здійснення статутних завдань;

- Закон України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” № 1952-IV від 01.07.2004р., Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно” затверджене наказом Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002 року вимагають обов'язкову державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, що знаходиться на території України;

- 14.11.2008р. Тернопільська обласна спілка споживчих товариств звернулась до ТзОВ “Міське бюро технічної інвентаризації” м. Тернополя із заявою про реєстрацію прав власності на нерухоме майно, а саме: контрольно – пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, гараж для легкових автомобілів, приміщення складу, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкти майстерні, побутове приміщення, що по вул. Бродівська, 59 та будинок майстерні, прохідну , які знаходяться по вул. Гріга, 1 в           м. Тернополі, яка залишена без задоволення, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Оцінивши подані сторонами докази в сукупності, прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з огляду на таке:

Згідно статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” № 1952-IV від 01.07.2004р. визначено перелік правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, одним із таких документів є рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили.

Відповідно до рішення Тернопільської міської ради народних депутатів від 28.12.1994р. за № 301 Спільному підприємству виробничому автотранспортному об'єднанню “Кооптранс”, м. Тернопіль, вул. Бродівська, 59, надано у постійне землекористування земельну ділянку у розмірі 23 817, 17 кв. м.

Згідно рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради народних                    депутатів за № 250 від 02.06.1987р. “Про закріплення земельних ділянок за організаціями міста та дозвіл на будівництво” за виробничим автотранспортним об'єднанням Тернопільської облспоживспілки додатково закріплено земельну ділянку площею 0, 18 га по вул. Гріга для забезпечення переносу автозаправочної станції з вул. Заводської, та зобов'язано проектну документацію на будівництво погодити з управлінням в справах будівництва і архітектури міськвиконкому.

Позивачем актами робочих комісій управління капітального будівництва Тернопільської облспоживспілки від 20.02.1991р., від 10.03.1981р., від 26.12.1992р. та від 21.12.1991р. сторожова будка, контрольно –пропускний пункт, ремонтна майстерня та побутові приміщення, які знаходяться у м. Тернополі по вул. Бродівська, 59, прийняті в експлуатацію.

Крім цього, на замовлення Тернопільської обласної спілки споживчих товариств ТзОВ “МДПІ” в 2003 році виготовило інвентарну справу на контрольно –пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкт майстерні, побутове приміщення, профілакторій гаража, гараж для легкових автомобілів, приміщення складу, насосу, піднавіс по вул. Бродівській, 59 в м. Тернополі.

Підприємство ВАО “Кооптранс” Тернопільської облспоживспілки є цілісним майновим комплексом по наданню послуг по перевезенню вантажів, оскільки воно має автономні інженерні комунікації, автономну систему енергопостачання з усім циклом надання послуг по перевезенню вантажів та будівлями, які необхідні для цієї мети, що відповідає визначенню цього поняття згідно п. 1 ст. 4 Закону України “Про оренду державного і комунального майна” № 2269-XII від 10.04.1992р. та п. 3 ст. 66 Господарського кодексу України.

Рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 09.07.2003р. за              № 737 (копію долучено до матеріалів справи) за позивачем оформлено право власності на частину будівель (споруд) цілісного майнового комплексу по вул. Бродівська, 59, в т.ч. на приміщення профілакторію загальною площею 409, 1 кв. м., будівлю гаража для легкових автомобілів загальною площею 432, 3 кв. м. та  будівлю складу загальною площею 730, 8 кв. м., і видано свідоцтво про право власності на них.

Крім цього, рішенням господарського суду Тернопільської області за № 8/131-2492 від 29.09.2008р. зобов'язано Підприємство “Виробниче автотранспортне об'єднання “Кооптранс”, вул. Бродівська,59, м. Тернопіль (ідентифікаційний код 01738593) усунути перешкоди в користуванні майном, що є власністю Тернопільської обласної спілки споживчих товариств, а саме звільнити та повернути за актом приймання-передачі Тернопільській обласній спілці споживчих товариств, майдан Волі,4, м. Тернопіль (ідентифікаційний код 01767413) наступне майно: контрольно пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, гараж для легкових автомобілів, приміщення складу, піднавіс, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкти майстерні, побутове приміщення, насосну, замощення, огорожу, огорожу, огорожу, огорожу, каналізацію, ворота, теплотрасу, мийку, прожектор, прожектор, прожектор, прожектор, ЛЕП 10 ват, телефонно кабельну лінію, що знаходяться за адресою: м. Тернопіль, вул. Бродівська, 59, та будинок майстерні, прохідну, склад металевий, насосну пожежної водойми, замощення, яке знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. Гріга,1.

Враховуючи те, що майно - контрольно-пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, будинок заправпункту, сторожова будка, об'єкт майстерні, побутове приміщення, які знаходяться по вул. Бродівська, 59, в м. Тернополі, у відповідності до чинного законодавства та законних підставах є майном споживчої кооперації, доказів подання претензій третіми особами на ці об'єкти нерухомості суд не володіє, а також приймаючи до уваги, що в порушення вимог Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно” затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року за №7/5 з наступними змінами і доповненнями, ці будівлі при введенні їх в експлуатацію ще у 1981р., 1991р., 1992р. не пройшли державну реєстрацію, а Тернопільська міська рада не оспорює право Тернопільської облспоживспілки на це майно, тому господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтовано заявленими і доведеними у встановленому законом порядку та не заперечені відповідачем.

У відповідності до статті 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу не стягуються.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

                                                           ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити.

2. Визнати за Тернопільською обласною спілкою споживчих товариств, майдан Волі, 4, м. Тернопіль право власності на контрольно-пропускний пункт, адмінбудинок, виробничий корпус, будинок заправпункту, сторожову будку, об'єкт майстерні, побутове приміщення, які знаходяться за адресою вул. Бродівська, 59, м. Тернопіль.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня підписання рішення "_11_" _09__ 2009 року через місцевий господарський суд.

  

                            Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення12.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4855280
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/68-1336

Ухвала від 11.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Рішення від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні