Рішення
від 18.08.2009 по справі 10/69-1396
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/69-1396

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" серпня 2009 р.Справа № 10/69-1396

Господарський суд Тернопільської області у  складі

              

Розглянув справу

за позовом: Відділу Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області, м.ж Тернопіль, вул. Петрушевича, 5

до відповідача: Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи Тернопільської міської ради, м. Тернопіль, вул. Підгородня, 1  

              За участю представників:

позивача: Шевченка В.М. –головного юрисконсульта організаційно-аналітичного сектору відділу ДСО , довіреність № 153 від 28.01.2009 року ;

відповідача: не прибув ;

          У розпочатому судовому засіданні представника позивача  ознайомлено з процесуальними правами та обов'язками  згідно з ст. 20,22 ГПК України.

          За відсутності відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

          Суть справи:

          Відділ Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області, м. Тернопіль звернувся у господарський суд з позовом до Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи Тернопільської міської ради, м. Тернопіль про стягнення заборгованості в сумі 893,65 грн. за надані послуги охорони ; відшкодування витра по сплаті державного мита та за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу просить покласти на відповідача .

             В обґрунтування позовних вимог посилається на договір на централізовану охорону майна на об'єкті підрозділом ДСО при Міністерстві внутрішніх справ України та акт звірки розрахунків від 01.07.2009р.

         Ухвалою господарського суду від 22 липня 2009 року розгляд справи призначено о 15 годині 40 хвилин 10 серпня 2009 року .

         У зв'язку з неприбуттям у судове засідання представника відповідача розгляд справи було відкладено до 16 годин 45 хвилин 18 серпня 2009 року в порядку статті 77 ГПК України .

          17 серпня 2009 року до господарського суду від Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи поступило клопотання ( вх. № 17533(н) , в якому відповідач визнає заборгованість перед Відділом Державної служби охорони повністю і вказує , що борг буде погашено при поступленні коштів на рахунок школи і просить розглянути справу без участі представника відповідача .

         У судовому засіданні 18.08.2009 року представник позивача підтримав заявлені вимоги повністю .

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представника позивача, оцінивши зібрані по справі докази, господарський суд встановив  наступне:

          Статтею 1 ГПК України передбачено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

          Відповідно до ст. 2 ГПК України господарський суд порушує провадження у справі за позовами, зокрема підприємств і організацій, які звертаються до суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

          За змістом положень вказаних норм, правом на пред'явлення позову до господарського суду наділені, зокрема юридичні особи, а суд шляхом вчинення провадження у справі здійснює захист осіб, права та охоронювані законом інтереси яких порушені або оспорюються.

          Пунктом 2 статті 20 Господарського кодексу України встановлено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

          Позивач - Відділ Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області, м. Тернопіль, вул. Петрушевича, 5 є юридичною особою і включений до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 08597014, загальнодержавної форми власності, що підтверджується довідкою № 7323 від 23.12.2004р. Департаменту інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України, а тому наділений правом на звернення до суду за захистом своїх прав.

В силу ст. 11 ЦК України цивільні права і обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (частина 1 ст. 202 ЦК України).

У судовому засіданні встановлено , що  01.01.2009 р. між Тернопільською вечірньою загальноосвітньою школою Тернопільської міської ради (Замовник) та Відділом Державної Служби охорони при УМВС України в Тернопільській області (Охорона) укладено договір на централізовану охорону майна на об'єкті підрозділом Державної охорони при Міністерстві внутрішніх справ України № 020421 відповідно до якого Замовник доручає, а Охорона зобов'язується здійснювати охорону майна Замовника на об'єкті та обслуговування сигналізації на цьому об'єкті. За цим Договором Охорона не приймає майно Замовника на зберігання і не вступає у володіння ним. (п. 2.1. договору). Ціна охоронних послуг за цим договором є договірною і визначається сторонами в розрахунку та протоколі узгодження договірної ціни (додатки № № 2, 3 до договору), які є невід'ємною частиною цього договору (п. 3.1. договору).

          Згідно п. 3.2. договору сторони передбачили, що вартість охоронних послуг по договору на кожний окремий місяць розраховується Сторонами на підставі Дислокації та розрахунку (додатки №№1,2 до договору) всього по договору в рік 5 227,95 грн. відповідно до кількості годин надання послуг в кожному окремому місяці та їх вартості. Оплата за послуги Охорони здійснюється Замовником шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Охорони згідно з актом виконаних робіт. Датою оплати вважається дата зарахування коштів Замовника на банківський рахунок Охорони.

          Пунктом 13.1. договору передбачено, що цей договір укладається Сторонами на 1 рік і починає свою дію з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2009 року.

          Як випливає з матеріалів справи, позивач взяті на себе зобов'язання згідно Договору № 0204421 від 01.01.2009р. належним чином виконував, проте відповідачем за надані послуги своєчасно розрахунки не проводилися, у зв'язку з чим станом на 01.07.2009р. ним допущено заборгованість перед позивачем в сумі 893,65 грн., що не заперечується відповідачем.

          У зв'язку із невиконанням умов договору в частині здійснення оплати виконаних робіт, Відділом Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області було надіслано на адресу Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи Тернопільської міської ради, м. Тернопіль, вул. Підгородня, 1 претензію № 17/1-2-1083 від 25.06.2009р. щодо погашення боргу в сумі 893,65 грн., яка залишена відповідачем без задоволення .

          До виконання господарських договорів, згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом.

          Згідно ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємств з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечить законодавству України.

          У відповідності до ст. 509 Цивільного Кодексу України, в силу зобов'язання, яке виникає між сторонами, одна сторона (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язана вчинити певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо), або утриматися від певної дії, а інший кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

          Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України).

          Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем та відповідачем по договору № 020421 від 01.01.2009р. виникли зобов'язання про надання послуг.

Так, в силу ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що відповідач на день розгляду спору не надав суду будь-яких заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав суду доказів про погашення заборгованості перед позивачем, суд вважає, що позовні вимоги Відділу Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області, м. Тернопіль, вул. Петрушевича, 5, щодо стягнення з Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи Тернопільської міської ради заборгованості по договору № 020421 від 01.01.2009р., яка виникла станом на 01.07.2009р., підлягають до задоволення в сумі 893,65 грн. як обґрунтовано заявлені, підтверджені документально та неоспорені останнім.

           Державне мито та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача, згідно приписів ст.ст. 44,49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі наведеного, керуючись  ст. 129 Конституції України, ст. ст. 1, 2, 32, 33, 43, 54, 82, 84,116, 117  ГПК України, ст.ст. 20, 193 Господарського Кодексу  України,  ст. ст. 11, 901 Цивільного Кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Тернопільської вечірньої загальноосвітньої школи Тернопільської міської ради, м. Тернопіль, вул. Підгородня, 1, ідентифікаційний код 14043964 на користь Відділу Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільської області, м. Тернопіль, вул. Петрушевича, 5 ідентифікаційний код 085597014 –893,65 грн.  боргу за надані послуги охорони; 102,00 грн.  в повернення сплаченого державного мита; 315,00 грн. за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  Видати наказ.

3.Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання, протягом десяти днів з дня прийняття  рішення, через місцевий господарський суд.

4.Наказ видати стягувачеві після набрання рішенням законної сили.

 

Суддя                                                                                          

Дата ухвалення рішення18.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4857347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/69-1396

Рішення від 18.08.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні