Рішення
від 31.08.2009 по справі 10/142-09-3821
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/142-09-3821

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"31" серпня 2009 р.Справа  № 10/142-09-3821

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Мечта»   

до відповідача Публічне акціонерне товариство  «Імексбанк»    

про зобов'язання виконати обов'язок в натурі     

                    Суддя     Смелянець Г.Є.

за участю представників сторін   

від позивача: Новікова Т.О.  за довіреністю від 22.07.2009р.

від відповідача: Ніц А.С. за довіреністю від 20.07.2009р. №200709

               

Суть спору: ТОВ «Мечта»звернулося до господарського суду Одеської області з позовом в якому просить суд зобов'язати АКБ «Імексбанк»виконати своє зобов'язання за договором купівлі-продажу майнового права №22/09-08 від 22.09.2008р. шляхом перерахування на поточний рахунок ТОВ «Мечта»  грошових коштів  в сумі 39234888 грн.          Відповідач просить суд відмовити у задоволені позову з підстав, що викладені у відзиві на позов  від 20.08.2009р. за вх.№21033. Також відповідач надав до суду письмові пояснення з додатком документів, які залучені судом до справи 31.08.2009р., та згідно з якими, відповідач повідомив суд про зміну назви відповідача - Акціонерний комерційний банк «Імексбанк»на Публічне акціонерне товариство «Імексбанк», що підтверджується п.1.1. Статуту Публічного Акціонерного товариства «Імексбанк»в новій редакції, який погоджений НБУ 11.08.2009р. та зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Одеської міської ради 14.08.2009р.

В свою чергу позивач надав до суду заяву про уточнення позовних вимог, яка залучена судом до справи 31.08.2009р., та згідно з якою, у зв'язку із зміною назви відповідача позивач просить суд зобов'язати Публічне акціонерне товариство «Імексбанк» виконати своє зобов'язання за договором купівлі-продажу майнового права №22/09-08 від 22.09.2008р. шляхом перерахування на поточний рахунок ТОВ «Мечта» грошових коштів  в сумі 39234888 грн.

На підставі ст.77 ГПК України у судовому засіданні оголошувалася перерва до 31.08.2009р.,  про що сторони у справі повідомлені належним чином.

Відповідно до ст.85 ГПК України у судовому засіданні за згодою представників сторін оголошено  вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд    встановив:

Згідно з Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно за №16280538, який 15.10.2007р. виданий КП «Бюро технічної інвентаризації м. Донецька», ТОВ «Мечта»являється власником нежитлової будівлі літ. Л-3 загальною площею 606,60 кв.м., розташованої за адресою Донецька область, м. Донецьк, вул. Челюскінців, буд.191а.

22.09.2008р. між ТОВ «Мечта»(продавець, позивач) і АКБ «Імексбанк»(покупець, відповідач) укладений договір купівлі-продажу майнового права №22/09-08, відповідно до преамбули якого продавець являється власником об'єкту нерухомого майна: нежилого приміщення літ. Л-3, загальною площею 606,60 кв., розташованого за адресою м. Донецьк, вул. Челюскінців, буд.191а (в подальшому нежиле приміщення). Предметом цього договору є зобов'язання позивача в порядку та на умовах, передбачених договором передати відповідачу майнове право –право на одержання в оренду нежилого приміщення для використання в наступному цього нежилого приміщення у господарській  діяльності відповідача, а саме: з метою розміщення філії відповідача, а також  зобов'язання відповідача прийняти майнове право і оплатити його в порядку, строки і на умовах, передбачених даним договором. Майнове право передбачає право на одержання в оренду нежилого приміщення строком на 50 років по ставці орендної плати в розмірі 1 грн. в місяць з ПДВ (п.1.1.,1.2. договору).

У розділі 2 договору встановлені умови щодо прав та обов'язків сторін, а саме, встановлено, що позивач зобов'язується передати відповідачу майнове право по Акту приймання-передачі  нематеріальних активів на протязі 3 (трьох) робочих днів з моменту повної оплати ціни майнового права (п.2.1.1.); не пізніше 01.09.2009р., але не раніше передачі майнових прав по Акту приймання-передачі немайнових активів укласти з відповідачем договір оренди нежилого приміщення, із врахуванням умов п.2.6. даного договору, згідно з яким, на розсуд сторін, реалізація права оренди може виражатися як в одноразовому підписанні договору оренди, строком згідно п.1.2. даного договору, так і у  вигляді послідовного укладання окремих короткострокових договорів оренди із сумарним строком  дії, установленим п.1.2. даного договору (п.2.1.2.).

В свою чергу відповідач зобов'язується своєчасно, в строки, в порядку  і на умовах передбачених даним договором здійснити оплату майнового права, вказаного у п.1.1. даного договору (п.2.3.1.); підписати Акт приймання –передачі нематеріальних активів в установлений строк (п.2.3.2.); укласти з позивачем договір оренди нежилого приміщення в установлений строк (п.2.3.3.)

Згідно з умовами розділу 3 договору, ціна майнового права, що передається позивачем  відповідачу становить 39234888 грн., в т.ч. ПДВ та підлягає оплаті відповідачем не пізніше 01.06.2009р., а відповідно до умов п.4.3. договору у випадку несплати відповідачем ціни майнового права в установлений строк, позивач має право вимагати виконання відповідачем своїх зобов'язань в натурі у судовому порядку.

У п.8.1. договору встановлено, що даний договір вступає в силу з дати його підписання сторонами і діє до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань. Закінчення строку дії договору не звільняє сторони від відповідальності за його невиконання або неналежне виконання.

Разом з тим господарським судом встановлено, що відповідач не сплатив позивачу ціну майнового права у строк, що встановлений в укладеному між сторонами договорі.

05.06.2009р. позивач звернувся до відповідача з листом №5/06, в якому заявив вимогу про сплату відповідачем ціни майнового права відповідно до укладеного між сторонами договору. Листом від 06.07.2009р. за вих.№5745/1 відповідач повідомив позивача про те, що у зв'язку із складною фінансовою ситуацією відповідач не в змозі здійснити оплату ціни майнового права.  

Відмова відвідача від оплати майнового права зумовила звернення позивача до суду з даним позовом.

Під час розгляду справи, відповідач надав до суду письмові пояснення, згідно з якими, відповідачем змінено  назву на Публічне акціонерне товариство «Імексбанк», що підтверджується п.1.1. Статуту Публічного Акціонерного товариства «Імексбанк»в новій редакції, який погоджений НБУ 11.08.2009р. та зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Одеської міської ради 14.08.2009р., а позивач в свою чергу уточнив позовні вимоги, про що надав до суду відповідну заяву.  

          Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про  задоволення позову, виходячи з наступного:

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 ЦК України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір, а в силу вимог ч.1 ст.629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з вимогами ч.1 ст.655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

У ч.2 ст.656 ЦК України передбачено, що предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права. До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав.

Згідно з вимогами ч.1 ст.692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами  цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Як вище встановлено господарським судом, між сторонами у справі укладено договір купівлі-продажу майнового права, згідно з яким, позивач зобов'язався передати відповідачу майнове право –право на одержання в оренду нежилого приміщення, ціна якого становить 39234888 грн., а відповідач зобов'язався прийняти і оплатити це майнове право не пізніше 01.06.2009р.

При цьому на момент розгляду справи вказаний договір купівлі продажу майнового права, який є підставою позовних вимог, є чинним та не визнаний недійсним у встановленому законом порядку.

Відповідно до вимог ч.1 ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а в силу вимог ч.1 ст.526 ЦК України,  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.  Аналогічні вимоги щодо виконання зобов'язань містяться і у ч.ч.1,7 ст.193 ГК України.

Між тим, із матеріалів справи випливає, що відповідач не здійснив оплату майнового права у встановлений договором строк, а навпаки, відмовився від виконання свого зобов'язання щодо оплати ціни майнового права позивачу, про що свідчить лист відповідача від 06.07.2009р. за вих.№5745/1. При цьому невиконання відповідачем свого зобов'язання щодо оплати ціни майнового права позивачу унеможливлює виконання позивачем свого зобов'язання щодо передання цього майнового права по акту приймання –передачі нематеріальних активів відповідачу,  оскільки умовами укладеного між сторонами договору купівлі-продажу встановлено, що майнове право передається позивачем відповідачу по акту приймання-передачі нематеріальних активів протягом 3 (трьох) робочих днів з моменту повної оплати відповідачем ціни майнового права.

Таким чином вищевстановлені обставини справи свідчать, що відповідач порушив виконання свого договірного зобов'язання щодо оплати ціни майнового права позивачу та фактично в односторонньому порядку відмовився від виконання умов укладеного між сторонами договору, що в свою чергу свідчить про порушення відповідачем вимог ч.1 ст.525, ч.1 ст.526 ЦК України, ч.ч.1,7 ст.193 ГК України.

Згідно з вимогами ч.1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого майнового права та інтересу, а в силу вимог п.5 ч.2 ст.16 ЦК України,  одним із способів захисту цивільних прав та інтересів,  є примусове виконання обов'язку в натурі. Аналогічні вимоги щодо захисту прав і законних інтересів суб'єктів господарювання містяться і у ст.20 ГК України.  Умовами  п.4.3. укладеного між сторонами договору також передбачено, що у випадку несплати відповідачем ціни майнового права в установлений строк, позивач має право вимагати виконання відповідачем своїх зобов'язань в натурі у судовому порядку.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість і правомірність позовних вимог  ТОВ «Мечта», а отже і їх задоволення.  

Посилання відповідача на неможливість виконання свого зобов'язання з оплати майнового права за договором купівлі-продажу,  не приймаються до уваги господарським судом, оскільки такі послання не підтверджені жодним документальним доказом, а в силу вимог ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Більш того, відповідач не надав до суду доказів порушення проти нього процедури банкрутства, введення тимчасової адміністрації, застосування мораторію на задоволення вимог кредиторів відповідно до Закону України «Про банки та банківську діяльність», а також будь-яких інших доказів, які свідчать про те, що відповідач звільняється від виконання своїх зобов'язань.

На підставі ст.44,49 ГПК України судові витрати позивача по сплаті державного мита та на  інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  покладаються на відповідача у справі.

Керуючись ст.ст. 44, 49,  ст.ст. 82–85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов Відкритого акціонерного товариства «Мечта» задовольнити.

2.Зобов'язати Публічне акціонерне товариство «Імексбанк»(код ЄДРПОУ  20971504) виконати своє зобов'язання за договором купівлі-продажу майнового права №22/09-08 від 22.09.2008р. шляхом перерахування на поточний рахунок Відкритого акціонерного товариства «Мечта» (п/р 26005000011003  в АКБ «Імексбанк»м. Одеса, МФО 328384, код ЄДРПОУ 13917817) грошових коштів в сумі 39234888 (тридцять дев'ять мільйонів двісті тридцять чотири тисячі вісімсот вісімдесят вісім) грн.  

3.Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Імексбанк»(код ЄДРПОУ 20971504) на користь Відкритого акціонерного товариства «Мечта»(п/р 26005000011003  в АКБ «Імексбанк»м. Одеса, МФО 328384, код ЄДРПОУ 13917817) витрати по сплаті державного мита в сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн., витрати на ІТЗ судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять) грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

        Рішення підписане  31 серпня 2009 року.

Суддя                                                                                        

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення31.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4858650
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/142-09-3821

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 31.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні