Рішення
від 11.08.2009 по справі 3990-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

3990-2009

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 311

РІШЕННЯ

Іменем України

11.08.2009Справа №2-18/3990-2009

за позовом Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кипарис", (м. Харків  проспект Гагаріна, 176, корпус 11, кв. 57)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Медтурцентр", (98600, м. Ялта, вул. К. Маркса, 18, літ. Б, кв. 4; 62459, Харківська область, Харківський район, смт. Високий, вул. Ощепкова, 52)

з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – виконавчий комітет Гаспринської селищної ради (98660, м. Ялта, смт. Гаспра, вул. Н.Тамарли, 6/24)

про визнання права власності

                                                                               Суддя ГС  АР  Крим І.К. Осоченко

                                                        Представники:

Від позивача – Ющенко О.М. – представник, дов. від 27.07.2009 року.

Від відповідача – не з'явився.

З участю третьої особи – не з'явився.

Сутність спору: Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кипарис" (далі - позивач) звернувся до господарського суду АР Крим з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Медтурцентр", в якій просить визнати за позивачем право власності на жилу будівлю, розташовану за адресою: АР Крим смт. Гаспра, Севастопольське шосе, 58, й складається з: літери  А, площею 466,7 кв.м. та літери Б, площею 87,5 кв.м.

Позовна заява ґрунтується на приписах статей 16, 331, 526 Цивільного кодексу України та мотивована тим, що відповідно до умов договору дольової участі в будівництві, укладеного 28.11.2008 року між позивачем та відповідачем, сторони домовились шляхом об'єднання спільних зусиль виконувати спільні дії для будівництва (звершення будівництва) житлового будинку за адресою: АР Крим смт. Гаспра, Севастопольське шосе. Відповідно до вказаного договору, у разі, якщо на момент закінчення будівництва замовник не здійснив фінансування будівництва шляхом компенсування витрат на будівництво, то об'єкт вважається профінансованим 100% інвестором і 100% права власності на об'єкт також набуває інвестор.

Позивач пояснює, що відповідач навмисно ігнорує умови договору та позбавляє позивача права власності на спірний об'єкт, що і стало підставою для звернення до суду.

11.08.2009 року у судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та надав суду довідку виконавчого комітету Гаспринської селищної ради, засвідчену гербовою печаткою, відповідно до якої, капітальні споруди літера  А, площею 466,7 кв.м. та літера Б, площею 87,5 кв.м., які зареєстровані у БТІ м. Ялта за адресою: смт. Гаспра, вул. Севастопольське шосе, 58,  дійсно розташовані на земельній ділянці, яку орендує Товариство з обмеженою відповідальністю "Медтурцентр" за адресою: смт. Гаспра, вул. Севастопольське шосе, 52 на підставі договору оренди земельної ділянки від 26.10.2004 року під реєстром № 6428.

Представник відповідача у судове засідання  не з'явився, 10.08.2009 року надіслав на адресу суду заяву про розгляд справи за відсутності свого представника за документами, наявними у матеріалах справи. Також в заяві вказав, що позов визнає.

Ухвалою господарського суду АР Крим від 28.07.2009 року до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору залучено виконавчий комітет Гаспринської селищної ради.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився,  проте 10.08.2009 року на адресу суду надійшла заява третьої особи про розгляд справи за відсутності представника.

Суд вважає можливим розглянути справу за наявними матеріалами у порядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача. суд -  

                                                        ВСТАНОВИВ:

Рішенням 17 сесії Гаспринської селищної ради 24 скликання від 4 грудня 2003 року ТОВ «Медтурцентр» надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки  для   будівництва  та  обслуговування   пансіонату   сімейного   типу   за   адресою: смт. Гаспра, Севастопольське шосе, 52.

На підставі вказаного рішення, відповідно до вимог ст.  123 Земельного кодексу України, Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 року № 677 було зроблено проект відведення земельної ділянки.

Рішенням 19 сесії Гаспринської селищної ради 24 скликання від 6 лютого 2004 року № 18, відповідачу надано в оренду земельну ділянку, загальною площею 0,6245 га для будівництва   та  обслуговування   пансіонату   сімейного  типу  за  адресою:   смт  Гаспра, Севастопольське шосе, 52.

У виконання вказаного рішення, 26.10.2004 року між Гаспринською селищною радою та ТОВ «Медтурцентр» було укладено договір оренди землі, який зареєстровано у Кримській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» в Державному реєстрі земель 28 жовтня 2004 року за номером  00118.

Відповідно до вимог норм ст. 24 Закону України „Про планування і забудову територій" рішення міської ради про надання земельної ділянки для будівництва одночасно є дозволом на будівництво об'єкту. До того ж, на виконання вимог ст.29 даного закону відповідачем було отримано дозвіл Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт № 41 -г/05-06 від 31.05.2006р.

Відповідно до ст. 79 Земельного кодексу України, земельна ділянка - це частина земної поверхні зі встановленими межами, певним місцерозташуванням, з визначеними стосовно неї правами. Право власності на земельну ділянку розповсюджується на простір, що знаходиться над і під поверхнею ділянки, на висоту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших  будівель і споруд.

          Відповідно до ст. 95 Земельного кодексу України землекористувачі, якщо інше не передбачене законом або договором, мають право, в тому числі, самостійно господарювати на землі і споруджувати житлові будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

Відповідно до ст. 415 Цивільного кодексу України землекористувач має право користуватися земельною ділянкою в об'ємі, встановленому договором і придбає право власності на будівлі (споруди), побудовані на земельній ділянці, яка була передана йому для забудови.

Судом встановлено, що 28.11.2008 року між ТОВ «Медтурцентр» та Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Кипарис" укладено договір дольової участі у будівництві № 7-17/08.

Відповідно до умов договору дольової участі в будівництві, укладеного між позивачем та ТОВ «Медтурцентр» сторони домовились шляхом об'єднання спільних зусиль виконувати спільні дії для будівництва (звершення будівництва) споруди за адресою: АР Крим смт. Гаспра, Севастопольське шосе.

Згідно з пунктами 2.3.1, 2.3.2 договору, сторони у рівних частинах забезпечують фінансування завершення будівництва об'єкта. Після завершення будівництва об'єкта, кожна із сторін становиться власником об'єкта пропорційно фактичному об'єму коштів, інвестованих у будівництво.

Відповідно до вказаного договору, у разі, якщо на момент закінчення будівництва замовник не здійснив фінансування будівництва шляхом компенсування витрат на будівництво, то об'єкт вважається профінансованим 100% інвестором і 100% права власності на об'єкт також набуває інвестор.

Позивач 15.06.2009 року направляв на адресу відповідача претензію з вимогою про припинення ігнорування та порушення умов договору дольової участі у будівництві.

Вказана претензія залишена без відповіді.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов  договору  та  вимог  цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог -  відповідно до   звичаїв   ділового  обороту  або  інших  вимог,  що  звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Стосовно побудованого на орендованій земельній ділянці об'єкту нерухомості, КП «Ялтинське БТІ» була складена і оформлена інвентарна справа, згідно з якою житлова будівля, яка складається з: будівлі літера  А, площею 466,7 кв.м. та будівлі літера Б, площею 87,5 кв.м., розташована за адресою: АР Крим, м. Ялта, смт. Гаспра, Севастопольське шосе, 58.

11.08.2009 року у судовому засіданні представник позивача надав суду довідку виконавчого комітету Гаспринської селищної ради, засвідчену гербовою печаткою, відповідно до якої, капітальні споруди літера  А, площею 466,7 кв.м. та літера Б, площею 87,5 кв.м., які зареєстровані у БТІ м. Ялта за адресою: смт. Гаспра, вул. Севастопольське шосе, 58,  дійсно розташовані на земельній ділянці, яку орендує Товариство з обмеженою відповідальністю "Медтурцентр" за адресою: м. Ялта, смт. Гаспра, вул. Севастопольське шосе, 52 на підставі договору оренди земельної ділянки від 26.10.2004 року під реєстром № 6428.

           Статтею 181 Цивільного кодексу України визначено поняття «нерухомої речі» (нерухоме майно, нерухомість), до яких відносяться земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їхнього знецінення і зміни їхнього призначення.

Згідно з нормою ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, у тому числі нерухоме майно, яке створене особою, набувається нею, якщо інше не встановлено законом або договором. Особа, яка  виготовила  (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Право власності на новостворене  нерухоме  майно  (житлові будинки,  будівлі,  споруди  тощо)  виникає  з  моменту завершення будівництва (створення майна).

Таким чином, право власності на спірний об'єкт позивач набув на підставі норм ст. 331 Цивільного кодексу України та положень Договору, оскільки відповідно до цього договору позивач здійснював будівництво (створення) об'єктів зі своїх матеріалів, своїми силами та за власний рахунок на підставі Договору.

Судом було встановлено, що позивачем, в результаті здійснення господарської діяльності, була створена нова річ – спірний об'єкт нерухомості, на якій останній згідно з нормою ст. 331 Цивільного кодексу України набуває право власності.

Згідно з п. 1 ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна має право пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно з вимогами ст. ст. 328, 329 Цивільного кодексу України – право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 15 ЦК України  кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Ст. 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Отже позивачем вірно вибраний спосіб захисту порушеного права.

За вказаних обставин позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, оскільки підтверджені матеріалами справи та ґрунтуються на нормах діючого законодавства.

Судові витрати суд відносить на відповідача в порядку ст. ст. 44, 49 ГПК України.

11.08.2009 р. у судовому засіданні за згодою позивача було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано суддею 12.08.2009 року.

З урахуванням викладеного, керуючись  ст. ст. 49, 82-85  Господарського процесуального кодексу України, суд –

                                                                В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати за Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Кипарис", (м. Харків  проспект Гагаріна, 176, корпус 11, кв. 57; код ЄДПРОУ 36223267) право власності за житлову будівлю, яка складається з: будівлі літера  А, площею 466,7 кв.м. та будівлі літера Б, площею 87,5 кв.м., розташовану за адресою: АР Крим, м. Ялта, смт. Гаспра, Севастопольське шосе, 58.

3.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Медтурцентр", (98600, м. Ялта, вул. К. Маркса, 18, літ. Б, кв. 4; 62459, Харківська область, Харківський район, смт. Високий, вул. Ощепкова, 52; код ЄДПРОУ 31159187) на користь Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кипарис", (м. Харків  проспект Гагаріна, 176, корпус 11, кв. 57; код ЄДПРОУ 36223267) 155,00 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Осоченко І.К.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення11.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4858875
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3990-2009

Рішення від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Осоченко І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні