Рішення
від 10.09.2009 по справі 16/239-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/239-09

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.09.09           Справа № 16/239-09.

За позовом                     Товариства з обмеженою відповідальністю агрофірма «Северинівська»

до відповідача:           Северинівської  сільської ради , с. Северинівка  Сумського району

про визнання права власності

                                                              СУДДЯ      МОЇСЕЄНКО В.М.

Представники:

від позивача                  Круподер Л..В.( довіреність від 10.09.09р.)

від відповідача     не з'явився

Суть спору: позивач просить визнати  за ним  право власності  на домоволодіння № 11, внутрішньою площею 275 кв.м.,  що  розташоване за адресою: Сумська обл.., Сумський  район, с. Рогізне, вул.Леніна.

Відповідач подав відзив на позов, в якому не заперечує проти задоволення позовних вимог, просить розглядати справу за відсутності його представника, просить судові витрати по справі покласти на позивача.

Представник позивача в судовому засіданні заявив клопотання про покладення судових витрат на позивача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши  пояснення повноважного  представника позивача, оцінивши наявні в справі докази, суд встановив наступне:

В обґрунтування своєї позиції  позивач посилається на те, що 26.06.1986р. рішення № 164 Виконавчого комітету Сумської районної ради народних депутатів було погоджено рішення сільських рад народних депутатів ( в тому числі і Северинівської сільської ради) про оформлення права власності на будинки та домоволодіння. Відповідно до зазначеного  рішення  власником житлового будинку № 11 по вул. Леніна в с. Рогізне було визнано КСП ім. Чапаєва.

16.03.2000р.. Сумською  районною державною адміністрацією  позивачу   було видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи та внесено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України за № 16231200000000059.  06.04.2009р. було зареєстровано нову редакцію статуту  позивача – товариства з обмеженою відповідальністю агрофірми «Северинівська».

Відповідно до п.1.6 Статуту.  Товариства  , КСП ім. .Чапаєва було приєднано до  позивача , який є  правонаступником колективного сільськогосподарського  підприємства ім. Чапаєва  . Таким чином, відповідно до ч.4  ст.31 Закону України  «Про колективне сільськогосподарське підприємство» при приєднані одного підприємства до іншого до останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаного підприємства.

Як пояснив представник позивача в судовому засіданні  та вбачається з матеріалів справи , відповідач  на  заяву про видачу  свідоцтва про право власності на об'єкт нерухомості  - на домоволодіння № 11, внутрішньою площею 275 кв.м.,  що  розташоване за адресою: Сумська обл.., Сумський  район, с. Рогізне, вул.Леніна. листом від 18.09.2008р. № 439  відмовив  позивачу  в оформлені права власності на зазначену будівлю.

Отже ,  право власності на вказану вище будівлю належним чином не оформлено  та не зареєстровано в органах БТІ, як того вимагає чинне законодавство, зокрема ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» , згідно якої право власності (право господарського відання) на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Питання державної реєстрації прав на нерухоме майно в Україні врегульовані Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом юстиції України №7/5 від 07.02.2002р. зі змінами та доповненнями     (далі - Тимчасове положення).

Пунктом 1.1. Тимчасового положення передбачено, що дане Положення визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні та спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав.

Відповідно до п.6.1 Тимчасового положення оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться органами місцевого самоврядування з видачею свідоцтва про право власності, а п. 6.2. передбачено, що підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити БТІ.

Відповідно до Конституції України держава забезпечує рівний захист майнових прав усіх суб'єктів господарювання. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» також спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухомість. Положення ст.16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України забезпечують можливість захисту порушених прав та охоронюваних законом інтересів, зокрема, шляхом визнання відповідного права, а ст.392 Цивільного кодексу України передбачає, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ч.З ст.136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

Пунктом 2 статті 328 Цивільного кодексу України встановлено принцип добросовісного (правомірного) набуття права власності - право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, підтвердженням права власності можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає (або до нього переходить) право власності.

Зокрема в даному випадку доказами приналежності нежитлового приміщення  позивачу є Статут ТОВ АФ «Северенівська», Технічний паспорт КП «Сумське міське бюро технічної інвентаризації на нежитловий будинок  по вул. Леніна,11, с.Рогізне Сумського району ., довідка  від 15.07.2009р. № 86    про  те, що зазначений будинок  обліковується на балансі позивача.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 49 Закону України «Про власність», володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.

Згідно ст. 319 ЦК України власник має право вчиняти щодо свого  майна будь-які дії, які не суперечать закону.

За таких обставин, враховуючи те, що позивач правомірно володіє вказаними вище нежитловим приміщенням , та те, що у позивача маються достатньо документів, які підтверджують приналежність йому цього об'єкту нерухомого майна, тому, суд вважає , що  позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими і  підтягають задоволенню в повному обсязі.  

    Враховуючи, що представник позивача в судовому засіданні заявив клопотання про покладення судових витрат на позивача , суд задовольняє зазначене клопотання   -  судові витрати покладаються на позивача.      

    Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.  

2.Визнати  за Товариством з обмеженою відповідальністю агрофірмою «Северинівська»( с.Северинівка, Сумський район, Сумська обл., код 30879975)  право власності  на  домоволодіння № 11 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області , в складі якого житловий будинок внутрішня площа якого становить 275 кв.м.

СУДДЯ                                                                                            В.М.МОЇСЕЄНКО

Повний текст рішення підписано 10.09.2009року.

З оригіналом згідно

Помічник судді                                Л.М.Сорока

Дата ухвалення рішення10.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4859011
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                                                              &nbsp

Судовий реєстр по справі —16/239-09

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Судовий наказ від 03.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 15.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Рішення від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні