Рішення
від 10.09.2009 по справі 16/238-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/238-09

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.09.09           Справа № 16/238-09.

За позовом:           Прокурора Недригайлівського району в інтересах держави в особі Недригайлівської районної ради

до відповідача:           Недригайлівської селищної  ради , смт. Недригайлів

третя особа на стороні позивача, що не заявляє самостійні вимоги: Недригайлівська центральна районна лікарня

про визнання права власності

                                                              СУДДЯ      МОЇСЕЄНКО В.М.

Представники:

від позивача                  голова райради Коваленко М.В., Шуда В.О.

від відповідача     не з'явився

третя особа:           Юхта Ю.М., довіреність № 1876 від 09.09.09р.

прокурор                не з'явився

Суть спору: позивач просить визнати  за державою в особі Недригайлівської районної ради Сумської області  право власності на нерухоме майно нежитлової двоповерхової будівлі загальною площею 474,7 кв.м., яка розташована за адресою : вул. Комінтерна,5 смт. Недригайлів Сумської області.

Відповідач подав клопотання  про розгляд справи за відсутності  його представника, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши  пояснення повноважних  представника позивача,   представника третьої особи , оцінивши наявні в справі докази, суд встановив наступне:

В обґрунтування своєї позиції  прокурор, позивач  посилається на те, що 16.02.2007р.. Недригайлівською районною радою  прийнято рішення про затвердження переліку об'єктів спільної комунальної власності територіальних громад Недригайлівського району.

У вказаний перелік включено як об'єкт спільної комунальної власності територіальних громад Недригайлівського району Недригайлівську центральну районну лікарню. До складу Недригайлівської центральної районної лікарні входить нежитлова двоповерхова будівля розташована за адресою смт. Недоригайлів, вул. Комінтерна,5, що підтверджується інвентарною картою № 432 обліку основних засобів в бюджетних установах.

Як свідчать матеріали справи, згідно інвентарної картки № 432 обліку  основних засобів в бюджетних установах та довідки Недригайлівської центральної районної лікарні від 14.07.2009р. № 1494 вартість двоповерхової будівлі розташованої за адресою смт. Недоригайлів, вул. Комінтерна,5  становить 419778 грн.

Як  пояснив представник позивача  в судовому засіданні та вбачається  з матеріалів справи  право власності на вказану вище будівлю належним чином не оформлено  та не зареєстровано в органах БТІ, як того вимагає чинне законодавство, зокрема ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» , згідно якої право власності (право господарського відання) на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Питання державної реєстрації прав на нерухоме майно в Україні врегульовані Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом юстиції України №7/5 від 07.02.2002р. зі змінами та доповненнями     (далі - Тимчасове положення).

Пунктом 1.1. Тимчасового положення передбачено, що дане Положення визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні та спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав.

Відповідно до п.6.1 Тимчасового положення оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться органами місцевого самоврядування з видачею свідоцтва про право власності, а п. 6.2. передбачено, що підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити БТІ.

Відповідно до Конституції України держава забезпечує рівний захист майнових прав усіх суб'єктів господарювання. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» також спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухомість. Положення ст.16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України забезпечують можливість захисту порушених прав та охоронюваних законом інтересів, зокрема, шляхом визнання відповідного права, а ст.392 Цивільного кодексу України передбачає, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ч.З ст.136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

Пунктом 2 статті 328 Цивільного кодексу України встановлено принцип добросовісного (правомірного) набуття права власності - право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, підтвердженням права власності можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає (або до нього переходить) право власності.

Зокрема в даному випадку доказами приналежності нежитлового приміщення  позивачу є Свідоцтво про державну реєстрацію Недригайлівської районної ради, Статут Недригайлівської центральної районної лікарні, Інвентарна картка № 432 обліку основних засобів в бюджетних установах, Довідка про балансову вартість, Технічний паспорт  КП «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» на нежиле приміщення по вул. Комінтерна, буд.5 в с.Недригайлів.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 49 Закону України «Про власність», володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.

Згідно ст. 319 ЦК України власник має право вчиняти щодо свого  майна будь-які дії, які не суперечать закону.

За таких обставин, враховуючи те, що позивач правомірно володіє вказаними вище нежитловим приміщенням , та те, що у позивача маються достатньо документів, які підтверджують приналежність йому цього об'єкту нерухомого майна, тому, суд вважає , що  позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими і  підтягають задоволенню в повному обсязі.  

         Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.  

2.Визнати  за державою в особі Недригайлівської районної ради Сумської області (42100, Сумська обл.., смт. Недригайлів, вул. Леніна,4. код 23825393) право власності на нерухоме майно нежитлової двоповерхової будівлі, загальною площею 474,7 кв.м., яка розташована  за адресою: Сумська обл., Недригайлівський район, смт. Недригайлів, вул. Комінтерна,5.

СУДДЯ                                                                                            В.М.МОЇСЕЄНКО

Повний текст рішення підписано 10.09.2009року.

Дата ухвалення рішення10.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4859594
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                                                              &nbsp

Судовий реєстр по справі —16/238-09

Судовий наказ від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Постанова від 15.05.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні