Рішення
від 01.09.2009 по справі 5020-5/284
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-5/284

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"01" вересня 2009 р. справа № 5020-5/284

За позовом: Державного підприємства „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11)

до Громадської організації „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11)

про усунення перешкод в користуванні майном та стягнення збитків в розмірі 268917,60 грн.

Суддя Євдокімов І.В.

Представники сторін:

Позивач: (Державне підприємство „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я”) - Бабіна Тетяна Володимирівна - в.о. директора, наказ № 165-Д  від 20.09.2006;

Відповідач: (Громадська організація „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова”) - Куценко Андрій Ігорович - представник, довіреність № ВМІ № 630471  від 27.07.2009.

Суть спору:

Позивач, Державне підприємство „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я”,  звернувся до суду з позовом до відповідача, Громадської організації „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова”, про усунення перешкод в користуванні майном та стягнення збитків в розмірі 540518,34 грн.

В процесі розгляду справи позивач зменшив суму збитків, та просить стягнути з відповідача збитки в розмірі 268917,60

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що дія договору оренди припинена, але в порушення діючого законодавства України, відповідач не звільнив займаного ним приміщення.

Представник відповідача в судовому засіданні уточнені позовні вимоги визнав в повному об'ємі.

Представникам сторін роз'яснені їх процесуальні права і обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши представників сторін, дослідивши надані докази,  суд, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 04.02.2009 Господарським судом м. Севастополя порушено провадження у справі №5020-2/130 за позовною заявою заступника військового прокурора Військово-Морських сил України в інтересах держави в особі Міністерства промислової політики України, Державного підприємства „Спеціальна виробничо-технічна база "Полум'я" до Громадської організації „Севастопольські морські збори ім. адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова" про звільнення самовільно зайнятих приміщень та стягнення збитків.

Військовою прокуратурою ВМС України було проведено перевірку з фактом перешкоджання в доступі до нерухомого майна Державного підприємства Міністерства промислової політики України «Спеціальна виробничо-технічна база «Полум'я»(далі СВТБ «Полум'я»), під час якої встановлено, що рішенням господарського суду м. Севастополя від 4 листопада 2008 року по справі № 5020-2/345 задоволені позовні вимоги військового прокурора ВМС України, а саме: за державою Україна в особі Міністерства промислової політики України визнано право власності на об'єкти нерухомого майна військового містечка № 43, розташованого по вул. Терещенка, 11 в м. Севастополі. Вказане рішення суду вступило в закону силу та на його виконання 12 грудня 2008 року право власності держави на вказане майно зареєстровано в КП БТІ та ДРОНМ СМР.

Поряд з цим на території військового містечка № 43 на даний час розташовується громадська організація «Севастопольські морські зборці їм адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова»(далі ГО «Севастопольські морські збори»), яка створена на підставі наказу командувача Чорноморським флотом Російської Федерації № 213 від 11 червня 1999 та зареєстрована Севастопольським міським управлінням юстиції 24 червня 2002 за реєстровим номером № 542. Зазначена організацій без будь-яких правових підстав займає частину приміщень по вул. Терещенка, 11 та обмежує доступ до фондів містечка балансоутримувачу цього нерухомого майна - ДП СВТБ «Полум'я». На вимогу надати будь-які документи, які б підтверджували правомірність зайняття приміщень СВТБ «Полум'я»відповідач  не реагує.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю, виходячи з наступного.

15 липня 2008 року господарським судом м. Севастополя по справі № 5020-7/152-11/288-7/254-2/013 за позовом першого заступника військової прокурора ВМС України в інтересах держави України в особі Міністерства промислової політики України до відповідача - Міністерство Оборони Російської Федерації, винесено рішення про зобов'язання Міністерства Оборони Російської Федерації звільнити державне майно, яке перебуває в управлінні Міністерства промислової політики України - фонди військо містечка №43, розташованого за адресою: 99011, м. Севастополь, вул. Терещенка, 11.

Рішення суду від 15 липня 2008 року у справі № 5020-7/152-11/288-254-2/013 набрало законної сили 01.08.2008.

Отже будь-які дії, розпорядження та накази командувача Чорноморським флотом Російської Федерації або служб та установ Чорноморського флоту Російської Федерації, відносно державного майна ДП «Спеціальна виробничо-технічна база «Полум'я»є незаконними і не мають будь-яких юридичним наслідків.

04 листопада 2008 року по справі № 5020-2/345 господарським судом м. Севастополя прийнято рішення, яке підтвердило правовий статус та належність нерухомого майна, розташованого за адресою: вул. Терещенка, 11, М.Севастополь, 99011. Жодних договорів між власником вказаного майна чи його балансоутримувачем та ГО «Севастопольські морські збори»не укладалося.

Таким чином, у відповідача відсутні будь-які правові підстави для використання та зайняття основних фондів Державного підприємства «Спеціальна виробничо-технічна база «Полум'я»за адресою; в.Севастополь, вул. Терещенка, 11.

Відповідно до ст. 283 Господарського кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

У користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживча річ).

Об'єктом оренди можуть бути:

·          державні та комунальні підприємства або їх структурні підрозділи як цілісні майнові комплекси, тобто господарські об'єкти із завершеним циклом виробництва продукції (робіт, послуг), відокремленою земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, та автономними інженерними комунікаціями і системою енергопостачання;

·          нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення);

·          інше окреме індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення, що належить суб'єктам господарювання.

Оренда структурних підрозділів державних та комунальних підприємств не повинна порушувати виробничо-господарську цілісність, технологічну єдність даного підприємства.

Згідно зі ст. 2 Закону України  “Про оренду державного та комунального майна”, орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ст. 3 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з п. 2 ст. 26 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, договір оренди припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Пунктом  1 ст. 27 Закону України  “Про оренду державного та комунального майна”  передбачено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Згідно зі  ст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч. 2 ст. 785 Цивільного кодексу України, якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

У зв'язку з тим, що відповідач не виконав свої зобов'язання по своєчасному поверненню об'єкту оренди, позивачем була нарахована неустойка в розмірі 268917,60 грн. за користування орендованими приміщеннями за період з 01.08.2008.

Таким чином, позовні вимоги суд вважає обґрунтованими та підлягаючими задоволенню у повному обсязі.

Згідно ст.  ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати на сплату державного мита в сумі 2774,18 грн.  і інформаційне –технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн. покладаються  на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 49,  82 –85, 115, 116  Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Зобов'язати Громадську організацію „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11, ЄДРПОУ 26264668) усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні Державним  підприємством „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11, код ЄДРПОУ 14312631) державним нерухомим майном: будівлями та спорудами військового містечка № 43, які розташовані за адресою: 99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11, шляхом звільнення самовільно зайнятих зазначених приміщень.

3.          Стягнути з  Громадської організації „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11, ЄДРПОУ 26264668, відомостей про наявність поточних рахунків в установах банків немає) на користь Державного  підприємства „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11, код ЄДРПОУ 14312631, відомостей про наявність поточних рахунків в установах банків немає) неустойку в розмірі 268917,60 грн., витрати по сплаті державного мита в сумі 2774,18 грн., та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

                            Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

 

 Суддя                                                                                                                    І.В.  Євдокімов

Рішення оформлено

згідно з вимогами

ст. 84 ГПК України

та підписано

03.09.2009

Розсилка:

1.          Державне підприємство „Соціальна виробничо-технічна база „Полум'я” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11)

2.          Громадська організація „Севастопольські морські збори ім. Адмірала флоту Радянського Союзу М.Г. Кузнєцова” (99011 м. Севастополь, вул. Терещенка, 11)

3.          Справа

Дата ухвалення рішення01.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4862933
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод в користуванні майном та стягнення збитків в розмірі 268917,60 грн

Судовий реєстр по справі —5020-5/284

Рішення від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

Постанова від 12.06.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні