Рішення
від 25.08.2009 по справі 53/213-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

53/213-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" серпня 2009 р.                                                            Справа № 53/213-09

вх. № 6632/1-53

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Крюков К.Ю. дов. від 01.08.2009 року

 відповідача - не з'явився

розглянувши справу за позовом Релігійна громада (парафія) Різдво-Богородичного храму Харківської єпархії, с. Черкаські Тишки  

до  Русько - Тишківська сільська рада, с. Руські Тишки  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога позивача про визнання за ним права власності на будівлю храму літ. «А-1» загальною площею 460,70 м. кв. та громадську будівлю житлового призначення для мешкання священика храму літ. «Б-1» загальною площею 78,60 м.кв., житловою площею 47,90 м.кв., що розташовані по вул. Титова, 33 у селі Черкаські Тишки, Харківського району, Харківської області.

Представник позивача в судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги в повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, відзив на позов та витребувані судом документи не надав, про час та місце слухання справи був повідомлений, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх позовних вимог або заперечень на позов, в зв'язку з чим справа розглядається в порядку статті 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами справи.

Суд, вислухавши пояснення уповноваженого представника позивача, дослідивши надані до матеріалів справи документи, встановив наступне.

Відповідно до реєстраційної довідки від 25 вересня 1944 року була проведена реєстрація релігійної общини православного віросповідання села Черкаські Тишки Липецького району при Різдво-Богородичній церкві.

1 листопада 1944 року, між виконавчим комітетом Липецької районної ради депутатів трудящих та релігійною громадою села Черкаські Тишки було укладено типовий договір, згідно якого остання приймає у безстрокове безоплатне користування одноповерхову церковну будівлю яка знаходиться у с. Черкаські Тишки.

Згідно ст. 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Відповідно ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об'єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій.

Релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Згідно ст. 13 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійна організація визнається юридичною особою з моменту реєстрації її статуту (положення).

З цих підстав, відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема ст.ст. 12, 13, 14 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів від 18.11.1991 року зареєстровано статут релігійної громади, в результаті чого було створено юридичну особу - Релігійна громада  (парафія) Різдво-Богородичного храму Харківської єпархії.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації мають право використовувати для своїх потреб будівлі і майно, що надаються їм на договірних засадах державними, громадськими організаціями або громадянами.

Враховуючи те, що вказана церковна будівля була побудована за радянських часів, її конструктивні елементи знаходились в аварійному стані та загрожували обваленням, тим самим завдавали небезпеку.

З метою задоволення релігійних потреб громадян, позивачем власними силами та за власні кошти були вжиті заходи щодо укріплення основних несучих конструкцій аварійної будівлі, проведена її реконструкція та капітальний ремонт. В результаті чого було створено фактично нове майно.

Відповідно до п. 2 ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на створене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди та інше) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Відповідно до ст. ст. 20, 144, 147 Господарського кодексу України майнові права суб'єкта господарювання виникають, зокрема, внаслідок створення майна, ці права підлягають захисту, в тому числі шляхом їх визнання.

Крім проведення робіт з реконструкції будівлі церкві позивачем також була побудована нова будівля житлового призначення для мешкання священика храму.

Згідно ст. 18 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації мають право власності на майно, придбане або створене ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом.

За результатами технічної інвентаризації проведеної КП «Харківське районне бюро технічної інвентаризації», відображеної в технічних паспортах на цей час спірним нерухомим майном є будівля храму літ. «А-1» загальною площею 460,70 м.кв. та громадська будівля житлового призначення для мешкання священика храму літ. «Б-1» загальною площею 78,60 м.кв. , житловою площею 47,90 м.кв., що розташовані по вул. Титова, 33 у селі Черкаські Тишки, Харківського району, Харківської області.

Статтею 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на нову річ набувається особою, яка її створила.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Щодо інших підстав для визнання права власності на вказані об'єкти нерухомого майна слід зазначити, що на цей час жодних скарг щодо вказаних об'єктів до органів влади не надходило. Інформація про надходження подібних скарг від Русько-Тишківській сільській ради також відсутня.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, підтвердженими наданими до матеріалів справи документами та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 44 та статті 49 Господарського процесуального кодексу України, у разі задоволення позову, витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу покладаються на сторони, пропорційно розміру задоволених вимог. Тобто суд вважає за необхідне витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу залишити на позивача оскільки останній не наполягає на їх стягненні з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 33, 43, 44 - 49, 75, 82-85 ГПК України, суд -   

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за Релігійною громадою (парафія) Різдво-Богородичного храму Харківської єпархії (62440, Харківська обл., Харківський район, село Черкаські Тишки, вул. Титова, буд. 33, Ідентифікаційний код: 24288477) право власності на будівлю храму літ. «А-1» загальною площею 460,70 м. кв. та громадську будівлю житлового призначення для мешкання священика храму літ. «Б-1» загальною площею 78,60 м. кв., житловою площею 47,90 м.кв., що розташовані по вул. Титова, 33 у селі Черкаські Тишки, Харківського району, Харківської області.

Рішення виготовлено та підписано 27.08.2009 року.

Суддя                                                                                            

Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4863729
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/213-09

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні