Рішення
від 16.09.2009 по справі 37/608
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

37/608

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  37/608

16.09.09

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Новгородські сири»

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю «О'КЕЙ Україна»

Простягнення 734 639,42 грн.

                                                                                                  Суддя  Гавриловська І.О.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

Від позивача : Дзюба І.С., дов. № б/н від 08.09.09 р.          

Від відповідача : не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «О'КЕЙ Україна»про стягнення 709 350,50 грн. основного боргу та 25 288,92 грн. пені, у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем зобов'язань щодо оплати за товар за договором поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р.

Ухвалою суду від 26.08.2009 р. було порушено провадження у даній справі № 37/608 та призначено її розгляд на 09.09.09 року, зобов'язано сторін надати певні документи.

Представник позивача у судовому засіданні 09.09.09 р. підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити.

Представник відповідача у дане судове засідання не з'явився, про причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов не надав, хоча був належним чином повідомлений про призначене судове засідання.

Враховуючи, що матеріали справи містять докази належного повідомлення відповідача про час та місце судового засідання та про наслідки ненадання ним відзиву на позов і витребуваних судом документів, то за таких обставин суд приходить до висновку про можливість розгляду справи на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними матеріалами без участі представника вищезазначеного учасника судового процесу.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -  

ВСТАНОВИВ:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «ТД «Новгородські сири»(постачальник)  та Товариством з обмеженою відповідальністю «О'КЕЙ Україна»(покупець) був укладений договір поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р., відповідно до умов якого постачальник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, та відповідно до замовлень покупця постачати товар, а  покупець зобов'язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, приймати товар і оплатити його вартість, за цінами, вказаними у відповідній специфікації.

Умови зазначеного договору свідчать про те, що за своєю правовою природою він є договором поставки.

У відповідності до частин 1 статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності  або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з п. 1.4. договору поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р., право власності на товар переходить від постачальника до покупця з моменту, коли товари поставлено покупцю. Товар буде вважатися поставленим покупцю за умови: якщо сторони підписали товарно-транспортні/товарні накладні, що засвідчує отримання товару покупцем; постачальник надав покупцю всі передбачені договором документи; постачальник поставив товар покупцю, відповідно до вимог даного договору.

У відповідності до накладних, доданих позивачем до позовної заяви, які були досліджені в судовому засіданні, ТОВ «О'КЕЙ Україна»отримало від ТОВ «ТД «Новгородські сири»за договором поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р. товари на суму 3 282 212,38 грн.

Відповідачем поставлений товар був прийнятий, про що свідчать підписи його уповноважених осіб, засвідчені штампами ТОВ «О'КЕЙ Україна».

Позивач у своїй позовній заяві та у наданих суду поясненнях представника повідомив, що ним належним чином виконані договірні зобов'язання щодо поставки товару, тоді як ТОВ «О'КЕЙ Україна»зобов'язання щодо оплати за отриманий товар виконало не в повному обсязі, про що свідчить акт звірки взаємних розрахунків від 26.06.09 р., у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 709 350,50 грн., які позивач просить стягнути як основний борг.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача   підлягають задоволенню з наступних підстав.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання  та  інші  учасники  господарських відносин  повинні  виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону,  інших правових актів,  договору, а за відсутності   конкретних   вимог  щодо  виконання  зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських   договорів   застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей  525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Згідно частини 1 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 1. статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

З наданих позивачем доказів вбачається, що  позивач взяті на себе зобов'язання виконав належним чином, зауважень щодо поставки товару від відповідача не надходило,  тоді як відповідач у визначений договором поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р. строк оплату за отриманий товар здійснив не повністю.

Відповідач жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві, суду не надав.

Таким чином, враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, а відповідач в установленому законом порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував та не довів суду належними та допустимими доказами належного виконання ним своїх зобов'язань, то позов ТОВ «ТД «Новгородські сири»щодо стягнення з ТОВ «О'КЕЙ Україна»основного боргу за договором № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р. у розмірі            709 350,50 грн. визнається судом таким, що підлягає задоволенню.

ТОВ «ТД «Новгородські сири»просить суд також стягнути з відповідача  25 288,92 грн. пені, у зв'язку з невиконанням відповідачем зобов'язань щодо оплати за поставлений товар.

Згідно зі ст. 614 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлене договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання.

Відповідно до статті  611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до частини 1 статті 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частина 2 статті 551 Цивільного кодексу України визначає, що якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Згідно з Додатком № 1 до договору поставки № 369/09/08-ПТ від 23.09.08 р., за прострочення термінів оплати покупець сплачує пеню  постачальнику у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від несвоєчасно сплаченої суми, відповідно до Закону України № 543/96-ВР від 22.11.96 р.

Відповідно до розрахунку позовних вимог про стягнення пені, перевіреного Господарським судом міста Києва, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня в розмірі 25 288,92 грн.

Таким чином, позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Новгородські сири»підлягає задоволенню повністю.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 525, 526, 530, 549, 551, 611, 614, 625, 629, 712 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, –         

                    

В И Р І Ш И В:

1.          Позов  задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «О'КЕЙ Україна»(01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 33, поверх 13, код ЄДРПОУ 34356884) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Новгородські сири»(04210, м. Київ, вул. Малиновського, 32-Б, кв. 192, код ЄДРПОУ 36025187) 709 350 (сімсот дев'ять тисяч триста п'ятдесят) грн. 50 коп. основного боргу, 25 288 (двадцять п'ять тисяч двісті вісімдесят вісім) грн. 92 коп. пені, 7 346 (сім тисяч триста сорок шість) грн. 39 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.   Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

4.  Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття і може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

                               Суддя                Гавриловська І.О.

          

Дата ухвалення рішення16.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4866452
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/608

Постанова від 30.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 15.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 14.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кондратова І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні