Рішення
від 29.09.2009 по справі 17/2197
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/2197

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И    

             

         "29" вересня 2009 р.                              м.Черкаси                               Справа №  17/2197

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С., з секретарем Бордунос Л.І., за участю представників сторін:

позивача –Дрогоман О.О. –за довіреністю,

відповідача –Луговський О.С. –за довіреністю,

третьої особи –не з'явився,

у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду, розглянувши справу № 17/2197

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «МАВС»

доЧеркаської міської ради

третя особакомунальне підприємство «Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації»

провизнання права власності

                                   ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «МАВС»(далі-позивач) звернулось до суду з позовом до Черкаської міської ради (далі-відповідач) про визнання права власності на самочинне будівництво, а саме: навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», контору згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ», склад згідно інвентарної справи за літерою «Т-І», які знаходяться за адресою: м. Черкаси, вул. Першотравнева, буд. 68.

В судовому засіданні 17.09.2009 року представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві, і просив суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання 17.09.2009 року з'явився, проти позову не заперечував, відзив на позов суду не подав.

Третя особа надіслала заяву № 1954 від 17.09.2009 року, в якій просить розглянути справу без участі її представника.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні у справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позов задовольняє повністю з наступних підстав.

Рішенням сесії Черкаської міської ради № 159 від 24.02.2000 року ТОВ «МАВС»було надано в постійне користування земельну ділянку площею 1 180 м2, під існуючу виробничу базу по вул. Першотравневій, 68 у м. Черкаси та видано державний акт на право постійного користування землею І-ЧР № 000688 (а.с.11-14).

Право власності позивача на майно за цією адресою, а саме: склад з конторою, IТ, т, 570,3 кв.м., склад IС, 257,0 кв.м.; вбиральня, У; огорожа, 1-3; замощення, I, II, належним чином зареєстроване в органах державної реєстрації, що підтверджується свідоцтвом на право власності на нерухоме майно від 22.07.2005 року (а.с.10).

У 2006 році у зв'язку з виробничою необхідністю на вказаній земельній ділянці позивачем було самовільно побудовано навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», здійснена реконструкція контори згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ»та складу згідно інвентарної справи за літерою «Т-І».

Відповідно до частини 2 статті 376 Цивільного кодексу України особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Позивач обставини самовільного будівництва вказаних об'єктів не спростував, а, навпаки, заявив позовні вимоги про визнання за ним права власності на ці об'єкти на підставі частини 3 статті 376 Цивільного кодексу України.

За змістом частини 3 статті 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Разом з тим, відповідно до частини 4 статті 376 Цивільного кодексу України, якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

З аналізу вказаних норм вбачається, що необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки; відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки; відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України набуття права на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації в межах їх повноважень.

Дослідивши наявні в справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд звертає увагу на те, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, а обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (частина 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України).

В матеріалах справи знаходиться рішення сесії Черкаської міської ради від 24.02.2000 року № 159 про надання в постійне користування земельної ділянки площею 1 180 м2 по вул. Першотравневій, буд. 68.

Відповідно до пункту 1.1 Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 05.12.2000 року № 273, для виконання будівельних робіт необхідно отримати дозвіл у встановленому порядку. Будівництво об'єктів нерухомості: навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», контора згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ», склад згідно інвентарної справи за літерою «Т-І», які знаходяться за адресою: м. Черкаси, вул. Першотравнева, буд. 68, було проведено без одержання дозволів, проте відповідає нормам ДБН, будівельні роботи проведені господарським способом і за рахунок позивача, реконструкцією будівлі не порушені права інших осіб та принцип добросусідства.

Зокрема, судом встановлено, що земельна ділянка площею 1 180 м2, на якій здійснене самочинне будівництво, в силу статей 12, 83 Земельного кодексу України знаходиться у постійному користуванні позивача, і за твердженням його представника визнання за позивачем права власності на самочинно збудовані навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», контору згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ», склад згідно інвентарної справи за літерою «Т-І»та не вплине на права Черкаської міської ради стосовно цієї ділянки.

Суд також приймає до уваги посилання позивача на Висновок № 37/09 від 26.06.2009 року експертного будівельно-технічного дослідження, складеного судовим експертом Тараном Владиславом Івановичем, яким встановлено, що самочинно збудовані навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», контору згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ», склад згідно інвентарної справи за літерою «Т-І», що розташовані у м. Черкаси по вулиці Першотравневій, буд. 68, відповідають державним будівельним нормам України щодо архітектурно-планувального, конструктивного рішення, пожежної безпеки та санітарних норм.

Позивач отримав позитивні висновки служб міста, зокрема, Черкаської міської санітарно-епідеміологічної станції № 03/1-3320 від 28.09.2009 року та Головного управління МНС України в Черкаській області № 28 від 28.09.2009 року.

Сукупність вищенаведених доказів, відповідно до статей 16, 376 Цивільного кодексу України, пункту 1.3 Тимчасового Положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 року за № 157/6445, суд визнає достатньою підставою для визнання права власності на самочинно побудовані об'єкти за позивачем.

Спір виник з вини позивача, тому згідно зі статтею 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу суд покладає на нього.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                                            ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за товариства з обмеженою відповідальністю «МАВС»(м. Черкаси, вул. Першотравнева, буд. 68, код ЄДРПОУ 14188579, ІПН 141885723011) право власності на нерухоме майно, а саме: навіс згідно інвентарної справи за літерою «В», гараж згідно інвентарної справи за літерою «А-І», контору згідно інвентарної справи за літерою «Т-ІІ», склад згідно інвентарної справи за літерою «Т-І», що розташовані у м. Черкаси по вулиці Першотравневій, буд. 68.

Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня прийняття.

Суддя                                                                                                                                      С.С.Боровик

Повний текст рішення оформлений та підписаний 29.09.2009 року.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4868503
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/2197

Рішення від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні