Рішення
від 16.09.2009 по справі 29/191-09-4626
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29/191-09-4626

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" вересня 2009 р.Справа  № 29/191-09-4626

За позовом   Селянське (фермерське) господарство "ЛУКА";  

     

до відповідача   Товариство з обмеженою відповідальністю "Український екологічний центр"  

   

про визнання права власності  

Суддя  

Представники:

від позивача: Кравченко І.В. за довіреністю

від відповідача: Татік Ю.М. за довіреністю

          СУТЬ СПОРУ:  Селянське (фермерське) господарство «Лука»звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Український екологічний центр»про визнання права власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: Одеська обл., Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, яке складається з адміністративної будівлі (колишній ветсанпропускник) загальною площею 371,9 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «А»; прохідної загальною площею 6,6 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «Б»; вагової з підвалом загальною площею 28,1 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «В-в»; складу загальною площею 3381 кв.м, позначеного в технічному паспорті під літ. «Г»; нежитлової будівлі загальною площею 1507,0 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «Д»; нежитлової будівлі загальною площею 1503,7 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «Є»; складу-гаражу з підвалом загальною площею 127,6 кв.м., позначеного в технічному паспорті під літ. «Ж-Ж1»; нежитлової будівлі загальною площею 255,8 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «З»; нежитлової будівлі загальною площею 949,4 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «І»; нежитлової будівлі загальною площею 947,8 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «К»; нежитлової будівлі загальною площею 924,9 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «Л»; нежитлової будівлі загальною площею 887,4 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «М»; будівлі по очищенню та колібровці насіння з надбудовою загальною площею 232,0 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «О-О1»; навісу, позначеного в технічному паспорті під літ. «П»; туалету загальною площею 3,6 кв.м, позначеного в технічному паспорті під літ. «Р»; воріт позначених в технічному паспорті «№1»; огорожі позначеної в технічному паспорті «№2».

          Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Представник відповідача надав відзив на позовну заяву, в якому проти задоволення позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позов.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив:

06.02.2009 року між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг, відповідно до якого відповідач зобов'язався за завданням позивача власними силами та коштами в строк до 06.05.2009 року надати послуги з вводу до експлуатації господарських споруд, розташованих за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, які складаються з: літ. «Б»: прохідна загальною площею 6,6 кв.м.; літ. «В»: вагова загальною площею 28,1 кв.м.; літ. «О»будівля по очищенню та колібровці насіння загальною площею 232,0 кв.м.; літ. «Р»: туалет загальною площею 3,6 кв.м.; літ. «Г»: склад загальною площею 3381 кв.м, літ. «Ж»склад-гараж загальною площею 127,6 кв.м.

Відповідно до п. 3.1.1 договору від 06.02.2009 року відповідач зобов'язаний своєчасно та якісно надавати послуги, зазначені в п. 1.1 цього договору.

Однак відповідач своєчасно не виконав свої обов'язки по вводу до експлуатації складських приміщень, розташованих за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78.

12.05.2009 року позивач звернувся до відповідача з листом, в якому просив повідомити про стан виконання зобов'язань, покладених на відповідача за договором про надання послуг від 06.02.2009 року.

24.06.2009 року позивач отримав від відповідача відповідь, з якої вбачається, що відповідач не виконав умови договору по вводу до експлуатації складських приміщень, розташованих за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, оскільки вважає, що позивач не надав достатніх документів, які б підтверджували його право власності на об'єкти нерухомості, розташовані за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78.

З огляду на вищенаведене, позивач вважає, що своїми діями ТОВ «Український екологічний центр»фактично не визнає право власності СФГ «Лука»на оспорювані об'єкти нерухомості. Проте, СФГ «Лука»не погоджується з наведеною позицією відповідача та вважає, що позивач правомірно, в установленому законом порядку, набув право власності на вказані об'єкти нерухомості.

Як вбачається з матеріалів справи, право власності СФГ «Лука»на зазначене нерухоме майно, розташоване за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, підтверджується наступним.

За адресою Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, розташоване наступне нерухоме майно –господарські споруди, належні позивачу, яке складається з адміністративної будівлі (колишній ветсанпропускник) загальною площею 371,9 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «А»; прохідної загальною площею 6,6 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «Б»; вагової з підвалом загальною площею 28,1 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «В-в»; складу загальною площею 3381 кв.м, позначеного в технічному паспорті під літ. «Г»; нежитлової будівлі загальною площею 1507,0 кв.м, ?означеної в технічному паспорті під літ. «Д»; нежитлової будівлі загальною площею 1503,7 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «Є»; складу-гаражу з підвалом загальною площею 127,6 кв.м., позначеного в технічному паспорті під літ. «Ж-Ж1»; нежитлової будівлі загальною площею 255,8 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «З»; нежитлової будівлі загальною площею 949,4 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «І»; нежитлової будівлі загальною площею 947,8 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «К»; нежитлової будівлі загальною площею 924,9 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «Л»; нежитлової будівлі загальною площею 887,4 кв.м, позначеної в технічному паспорті під літ. «М»; будівлі по очищенню та колібровці насіння з надбудовою загальною площею 232,0 кв.м., позначеної в технічному паспорті під літ. «О-О1»; навісу, позначеного в технічному паспорті під літ. «П»; туалету загальною площею 3,6 кв.м, позначеного в технічному паспорті під літ. «Р»; воріт позначених в технічному паспорті «№1»; огорожі позначеної в технічному паспорті «№2».

Частина зазначеного нерухомого майна належала на праві приватної власності Колективному сільськогосподарському підприємству «Нива».

На підставі Положення про порядок паювання та розподілу майна КСП «Нива»Одеської області Білгород –Дністровського району, затвердженого загальними зборами засновників СК «Нива», що був оформлений протоколом №4 від 10.06.2000 року, здійснене паювання та розподіл майна КСП «Нива».

Відповідно до акту від 10.07.2000 року комісія із реструктуризації СК «Нива»передала у приватну власність СФГ «Лука»майновий пай відповідно до договору-відомості, згідно з яким СФГ «Лука»набув право власності на передане майно. Згідно переліку майна, СФГ «Лука»набуває у власність птичники №№ 1-7, кормоцех та будівлю ветсанпропускнику, які в технічних паспортах, виданих КП «Білгород –Дністровське БТІ»10.06.2009 року, позначені наступним чином: літ. «А»- адміністративна будівля (колишній ветсанпропускник) загальною площею 371,9 кв.м.; літ. «Д»- нежитлова будівля загальною площею 1507,0 кв.м; літ. «Є»- нежитлова будівля загальною площею 1503,7 кв.м; літ. «З»- нежитлова будівля загальною площею 255,8 кв.м; літ. «І»- нежитлова будівля загальною площею 949,4 кв.м; літ. «К»- нежитлова будівля загальною площею 947,8 кв.м; літ. «Л»- нежитлова будівля загальною площею 924,9 кв.м; літ. «М»- нежитлова будівля загальною площею 887,4 кв.м.

Таким чином, СФГ «Лука»у встановленому законом порядку набув право власності на об'єкти нерухомості, які в технічних паспортах позначені наступним чином: літ. «А»- адміністративна будівля (колишній ветсанпропускник) загальною площею 371,9 кв.м.; літ. «Д»- нежитлова будівля загальною площею 1507,0 кв.м; літ. «Є»- нежитлова будівля загальною площею 1503,7 кв.м; літ. «З»- нежитлова будівля загальною площею 255,8 кв.м; літ. «І»- нежитлова будівля загальною площею 949,4 кв.м; літ. «К»- нежитлова будівля загальною площею 947,8 кв.м; літ. «Л»- нежитлова будівля загальною площею 924,9 кв.м; літ. «М»- нежитлова будівля загальною площею 887,4 кв.м.

25.12.2001 року Монашівською сільською радою голові СФГ «Лука»Барвіненку Д.Л. був виданий державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 4,2796 гектарів. Земельна ділянка розташована на території Монашівської сільської ради для розміщення господарського двору.

На зазначеній земельній ділянці СФГ «Лука» здійснило будівництво господарських споруд за власні кошти, що підтверджується договором будівельного підряду № 04/10/06 від 04.10.2006 року, укладеним з ТОВ «Агропроммонтажсервіс».

Відповідно до п.1.1 договору за дорученням замовника підрядник зобов'язується на власний ризик своїми або залученими силами та засобами виконати будівельні роботи у встановлений договором строк відповідно до проектно-кошторисної документації та умов цього договору, по будівництву господарських споруд за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконані роботи.

Відповідно до п.3.1 договору строк проведення будівельних робіт розпочинається 04.10.2006 р. і закінчується повним виконанням сторонами взятих на себе зобов'язань, однак не пізніше 31.07.2007р.

Зобов'язання за цим договором сторони виконали у повному обсязі, що підтверджується актами прийому виконаних підрядних робіт, а також актом прийому-передачі від 18.07.2007 року, з п. 2 якого вбачається, що з підписанням цього акту сторони не мають один до одного претензій, в тому числі майнових. Згідно з актом приймання –передання від 18.07.2007 року, підрядник передав, а замовник прийняв господарські споруди, розташовані за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, а саме: прохідна загальною площею 6,6 кв.м.; вагова з підвалом загальною площею 28,1 кв.м.; будівля по очищенню та колібровці насіння з надбудовою загальною площею 232,0 кв.м.; туалет загальною площею 3,6 кв.м.; надбудова загальною площею 74,6 кв.м.

16.06.2009 року комунальним підприємством Білгород –Дністровське районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості виготовлені технічні паспорти на нерухоме майно, а саме: літ. «Б»- прохідна загальною площею 6,6 кв.м.; літ. «В-в»- вагова з підвалом загальною площею 28,1 кв.м.; літ. «О»- будівля по очищенню та колібровці насіння з надбудовою загальною площею 232,0 кв.м.; літ. «Р»- туалет загальною площею 3,6 кв.м.

Крім того, 15.01.2008р. між СФГ «Лука» та ТОВ «Агропроммонтажсервіс» укладений договір будівельного підряду №15/01, відповідно до умов якого за дорученням замовника підрядник зобов'язується на власний ризик своїми або залученими силами та засобами виконати будівельні роботи у встановлений договором строк відповідно до проектно-кошторисної документації та умов договору, по будівництву господарських споруд, а саме: складу та гаражу, за адресою: Одеська область, Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконані роботи.

Зобов'язання за цим договором сторони виконали у повному обсязі, що підтверджується актами прийому виконаних підрядних робіт, а також актом прийому-передачі від 02.06.2008 року, з п. 2 якого вбачається, що з підписанням цього акту сторони не мають один до одного претензій, в тому числі майнових.

10.06.2009 року комунальним підприємством Білгород –Дністровське районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості виготовлені технічні паспорти на нерухоме майно, а саме: літ. «Г»- склад загальною площею 3381 кв.м, літ. «Ж-Ж1»- склад-гараж з підвалом загальною площею 127,6 кв.м.

          Таким чином, СФГ «Лука»є належним власником вищезазначеного нерухомого майна, розташованого за адресою: Одеська обл., Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78. Однак право власності позивача на зазначене нерухоме майно відповідачем не визнається та оспорюється.

Згідно ст.ст. 15,16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту є визнання права.

Відповідно до ст. 316, 321, 334, 391 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб; право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку. встановлених законом; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом; власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно зі ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

За таких обставин, вимоги позивача є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Витрати по сплаті державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно зі ст.ст. 44,49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44-49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Селянським (фермерським) господарством «Лука» (67744, Одеська обл., Білгород –Дністровський р-н, с. Монаші, код ЄДРПОУ 19057770) право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: Одеська обл., Білгород –Дністровський район, с. Монаші, вул. Механізаторів, 78, та яке складається з:

-          адміністративна будівля (колишній ветсанпропускник) загальною площею 371,9 кв.м., позначена в технічному паспорті під літ. «А»;

-          прохідна загальною площею 6,6 кв.м., позначена в технічному паспорті під літ. «Б»;

-          вагова з підвалом загальною площею 28,1 кв.м., позначена в технічному паспорті під літ. «В-в»;

-          склад загальною площею 3381 кв.м, позначений в технічному паспорті під літ. «Г»;

-          нежитлова будівля загальною площею 1507,0 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «Д»;

-          нежитлова будівля загальною площею 1503,7 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «Є»;

-          склад-гараж з підвалом загальною площею 127,6 кв.м., позначений в технічному паспорті під літ. «Ж-Ж1»;

-          нежитлова будівля загальною площею 255,8 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «З»;

-          нежитлова будівля загальною площею 949,4 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «І»;

-          нежитлова будівля загальною площею 947,8 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «К»;

-          нежитлова будівля загальною площею 924,9 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «Л»;

-          нежитлова будівля загальною площею 887,4 кв.м, позначена в технічному паспорті під літ. «М»;

-          будівля по очищенню та колібровці насіння з надбудовою загальною площею 232,0 кв.м., позначена в технічному паспорті під літ. «О-О1»;

-          навіс, позначений в технічному паспорті під літ. «П»;

-          туалет загальною площею 3,6 кв.м, позначений в технічному паспорті під літ. «Р».

           -             ворота позначені в технічному паспорті «№1»;

           -             огорожа позначена в технічному паспорті «№2».

      3.             Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Український екологічний центр» (65033  м. Одеса, вул. Василя Стуса, 2-Б, код ЄДРПОУ 33217486) на користь Селянського (фермерського) господарства «Лука» (67744, Одеська обл., Білгород –Дністровський р-н, с. Монаші, код ЄДРПОУ 19057770) витрати по сплаті державного мита в сумі 85,00 грн та витрати на ІТЗ судового процесу в сумі 236,00 грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

            Накази видати після набрання рішенням законної сили.

          Суддя                                                                                        

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4874515
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/191-09-4626

Рішення від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Ухвала від 11.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні