Рішення
від 28.04.2015 по справі 918/332/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28 квітня 2015 р. Справа № 918/332/15

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В. розглянувши справу за позовом Приватне акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно - транспортне підприємство"

до відповідача ОСОБА_1 міська рада Радивилівського району Рівненської області

про визнання права власності на нерухоме майно

За участю представників сторін:

від позивача: представник ОСОБА_2

від відповідача: представник не з"явився

Статті 20 22 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав визначених статтею 20 ГПК України відсутні.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" (надалі Позивач або ПАТ "РРТП") звернулося в господарський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 міської ради Радивилівського району Рівненської області (надалі Відповідача або Рада) в якому просить визнати за приватним акціонерним товариством "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" право власності на нерухоме майно - склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею-113,3 м.кв., що знаходиться за адресою: м. Радивилів, вул. Олександра Невського, 71 "Ф".

Свої вимоги Позивач мотивує тим, що склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону розташований на земельній ділянці, яка належала відкритому акціонерному товариству ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" на підставі Державного акту на право постійного користування землею І-РВ №002047 від 18.03.1998 року, будувалося останнім господарським способом, і на момент введення в експлуатацію не потребувало державної реєстрації. Приватне акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" є правонаступником прав та обов"язків ВАТ "РТП", про що зазначено в Статуті ПАТ "РРТП", в тому числі і права власності на зазначений склад ПММ.

ОСОБА_1 міська рада Радивилівського району Рівненської області надала суду відзив на позов в якому вимоги Позивача визнає повністю, просить розглянути справу без участі її представника.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками судового процесу, заслухавши пояснення присутніх представників сторін, давши належну оцінку доказам, які мають значення для справи, господарський суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню. При цьому господарський суд керувався наступним.

Приватне акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" є правонаступником прав та обов"язків відкритого акціонерного товариства "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство", про що зазначено в Статуті ПАТ "РРТП". Відкрите акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" створене в процесі приватизації майна і активів Державного підприємства "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" і в свою чергу є правонаступником прав та обов"язків останнього.

На підставі рішення виконкому ОСОБА_1 міської ради народних депутатів від 23 грудня 1997 року №80 відкритому акціонерному товариству "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" було передано в постійне користування земельну ділянку в м.Радивилів по вул. Олександра Невського, 71, площею 6,30 га. для розміщення основних виробничих та допоміжних будівель і споруд про що видано Державний акт на право постійного користування землею І-РВ №002047 від 18.03.1998 року.

На зазначеній земельній ділянці розміщене нерухоме майно - склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею-113,3 м.кв., що підтверджується Технічним паспортом на будівлю, виготовленим КП ОСОБА_1 районне бюро технічної інвентаризації за станом на 30 липня 2014 року.

На підставі протоколу №8 від 29 липня 2014 року засідання виконкому ОСОБА_1 міської ради Радивилівського району Рівненської області вищезазначеному складу ПММ присвоєно адресний номер вул. О.Невського, 71 "Ф".

Склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею-113,3 м.кв. будувався вказаними вище підприємствами господарським способом в 1975 році, про що зазначено в Технічному паспорті, без оформлення будь-яких документів на нього.

Законодавчі акти УРСР, які діяли на момент будівництва складу, в тому числі і Цивільний кодекс УРСР (від 18 липня 1963р.), не встановлювали обов"язкової державної реєстрації прав на новозбудоване нерухоме майно, так як на той момент була єдина загальнодержавна власність і, крім того, "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" на той час було повністю державним підприємством..

Однак норми земельного законодавства, які діяли на момент будівництва складу, надавали право землекористувачу залежно від цільового призначення кожної земельної ділянки, наданої в користування, в установленому порядку:

1) зводити житлові, виробничі, культурно-побутові та інші будови і споруди;

2)провадити посіви сільськогосподарських культур, посадку лісових, плодових, декоративних та інших насаджень;

3) користуватися сінокосами, пасовищами та іншими угіддями;

4) використовувати для потреб господарства наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф і водні об'єкти, а також експлуатувати інші корисні властивості землі.

Законодавчими актами УРСР (Цивільний кодекс, Закон "Про власність", Закон "Про підприємства", тощо), які діяли на момент будівництва складу, було встановлено, що:

1. Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

2. Майно підприємства відповідно до законів Української РСР, статуту підприємства та укладених угод належить йому на праві власності або повного господарського відання.

3. Майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання.

Здійснюючи право повного господарського відання, державне підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать статуту підприємства.

4. Джерелами формування майна підприємства є:

грошові та матеріальні внески засновників;

доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

доходи від цінних паперів;

кредити банків та інших кредиторів;

капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

надходження від роздержавлення і приватизації власності;

придбання майна іншого підприємства, організації;

безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

інші джерела, не заборонені законодавчими актами Української РСР.

5. Підприємство, якщо інше не передбачено його статутом, має право продавати і передавати іншим підприємствам, організаціям та установам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу.

6. Підприємству надається право, якщо інше не передбачено його статутом, продавати, передавати безоплатно, обмінювати, здавати в оренду громадянам засоби виробництва та інші матеріальні цінності, за винятком тих, які відповідно до законодавчих актів Української РСР не можуть бути в їх власності. Безоплатна передача і надання підприємствами матеріальних цінностей громадянам здійснюються з дозволу власника або уповноваженого ним органу, крім випадків, передбачених законодавством Української РСР.

Тобто, зазначені норми не ставили момент виникнення у юридичних осіб права власності на збудоване ними нерухоме майно в залежність від факту державної реєстрації такого права.

Відтак, збудувавши нерухоме майно - склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею-113,3 м.кв. на належній на праві постійного користування земельній ділянці, що знаходиться за адресою: м. Радивилів, вул. Олександра Невського, 71, Державне підприємство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" набуло права власності на нього.

В подальшому право власності на склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону перейшло в порядку правонаступництва до ВАТ "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" та Приватного акціонерного товариства "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство".

Відповідно до статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. На підставі статті 318 цього ж Кодексу суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 цього Закону, яким, зокрема, є юридичні особи.

Статтею 328 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Враховуючи те, що Приватне акціонерне товариство "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" правомірно набуло права власності на нерухоме майно - склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею-113,3 м.кв., що знаходиться за адресою: м. Радивилів, вул. Олександра Невського, 71 "Ф", то, відповідно, воно є законним володільцем зазначеного майна.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права.

За наведених обставин вимоги Позивача грунтуються на законі, є правомірними, а відтак підлягають задоволенню.

Керуючись статями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Визнати за Приватним акціонерним товариством "ОСОБА_1 ремонтно-транспортне підприємство" ( 35500, Рівненська обл., м. Радивилів, вул. Олександра Невського, 71, код 03760384) право власності на нерухоме майно - склад паливно-мастильних матеріалів механічного загону, загальною площею - 113,3 м. кв., що знаходиться за адресою: м. Радивилів, вул. Олександра Невського, 71 "Ф".

Повний текст рішення підписано 30 квітня 2015 року.

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення28.04.2015
Оприлюднено27.08.2015
Номер документу48831518
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —918/332/15

Ухвала від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні