Постанова
від 19.08.2015 по справі 814/2729/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.08.2015 р.                                                                                 Справа № 814/2729/15

          Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Лебедєва Г.В., розглянувши в порядку письмового провадження справу за поданням Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС У Миколаївській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" про стягнення податкового боргу в сумі 6 360,97 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

          До Миколаївського окружного адміністративного суду надійшло подання Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС У Миколаївській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" про стягнення податкового боргу в сумі 6 360,97 грн.                                                                                                    В обґрунтування подання заявник зазначив, що за товариством рахується податковий борг в сумі 6360,97 грн., який виник внаслідок самостійно визначених податкових зобов'язань відповідно до поданої податкової декларацій за квітень 2015 року, згідно якої відповідач визначив податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 10783 грн., з якої відповідачем було частково сплачено податковий борг у сумі 4 422,03 грн., у зв'язку із чим загальна сума несплаченої податкової заборгованості складає 6 360,97 грн. Позивачем було вжито заходів для погашення податкового боргу товариством, шляхом направлення на адресу відповідача податкову вимогу від 04.06.2015 року №1597-25 . Однак відповідачем у добровільному порядку податковий борг у сумі 6 360,97 грн. погашено не було. З урахуванням зазначених обставин та на підставі ст. 95 Податкового кодексу України, ст.183-3 Кодексу адміністративного судочинства України Жовтнева об'єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Миколаївській області звернулась до суду з поданням про стягнення коштів з товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" в сумі 6 360,97 грн.                              Заявник у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується телефонограмою, яка наявна в матеріалах справи, надав до суду клопотання про розгляд подання без участі представника заявника в порядку письмового провадження.

          В судове засідання представник відповідача не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду подання був повідомлений належним чином, про що свідчить телефонограма, яка наявна в матеріалах справи, зазначив, що не може з'явитися у судове засідання, у зв'язку із закриттям товариства, заперечень проти подання до суду не надав.

          Частиною 3 ст. 33 КАС України передбачено, що судовий виклик або судове повідомлення осіб, які беруть участь у справі, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів здійснюється рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою), кур'єром із зворотною розпискою за адресами, вказаними цими особами, або шляхом надсилання тексту повістки, складеного відповідно до статті 34 цього Кодексу факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), електронною поштою, телефонограмою, опублікування у друкованому засобі масової інформації.

          Згідно ч.8 ст. 183-3 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню.

          Розгляд подання відбувається за участю органу доходів і зборів, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено.

          Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

          Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо не має перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

          Таким чином, зважаючи на положення ч.8 ст. 183-3 КАС України, враховуючи відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, а також відсутність перешкод для розгляду справи за відсутності учасників процесу, суд розглядав подання Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Миколаївській області в порядку письмового провадження, на підставі наявних доказів.

          Дослідивши матеріали подання, суд вважає, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

          Товариство з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" зареєстроване як юридична особа 25.09.2014 року, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (а.с.7-8).

          Згідно довідки Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Миколаївській області від 05.08.2015 року №1514201400585, копія якої міститься в матеріалах справи, відповідач знаходиться на обліку в Жовтневій об'єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС у Миколаївській області з 26.09.2014 року за №3336 (а.с.9).

          Як вбачається з матеріалів справи, відповідач має податкову заборгованість в сумі 6 360,97 грн., що підтверджується обґрунтованим розрахунком податкового боргу (а.с.16).

Згідно до ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Відповідно п. 15.1 ст.15 Податкового кодексу України (далі - ПК України) платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

          Відповідно до п.п. 16.1.3, 16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

          Згідно п.36.1. ст.36 ПК України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податків обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом; крім того, п. 36.5, ст.36 ПК України встановлено, що за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку відповідальність несе платник податків.

          Так, згідно матеріалів справи, заборгованість відповідача виникла внаслідок несплати податкових зобов'язань, самостійно визначених платником відповідно до поданої декларації з податку на додану вартість №9102112846 від 20.05.2015 року в сумі 10783,00 грн. з терміном сплати - 30.05.2015 року (а.с.10-11).

Як вбачається з обґрунтованого розрахунку, відповідач самостійно визначені суми грошових зобов'язань часткового сплатив - 4422,03 грн., у зв'язку із чим станом на момент розгляду подання сума податкової заборгованості складає 6 360,97 грн., що підтверджується розрахунком податкової заборгованості (а.с.16).

Пунктом 57.1 статті 57 ПК України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Сума податкового зобов'язання, самостійно визначена платником податків відповідно пункту 56.11 статті 56 ПК України не підлягає оскарженню.

          Згідно з п. 59.1 ст.59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

          Пунктом 59.4 статті 59 ПК України, передбачено, що податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

          Як вбачається з матеріалів справи, Жовтневою об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ ДФС у Миколаївській області була складена податкова вимога форми "Ю" від 04.06.2015 року № 1597-25 на загальну суму податкового боргу платника податків у розмірі 6360,97 грн. за основним платежем, яка була отримана відповідачем 26.06.2015 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.12).

          Як вбачається з матеріалів справи, борг за податковими вимогами до теперішнього часу не сплачений та не погашений у встановленому порядку, вимога про сплату боргу оскаржена не була.

          Згідно п. 59.5 ст. 59 ПК України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

          Підпунктом 14.1.175 п. 14.1 ст.14 ПК України зазначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

          Відповідно до п.п. 95.1 ст. 95 ПК України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючого такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно з п.95.2 та п.95.3 ст.95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідача є відкриті банківські рахунки: ПАТ "КБ"Преміум", рах.№2600010001007958 (українська гривня), д.в.-31.10.2014 року, МФО 339555; ПАТ "Авант - Банк", рах.№26007010016324 (українська гривня), д.в.-20.05.2015 року, МФО380708; Казначейство України (ел. адм. подат.), рах.№3751600002011953 (українська гривня), д.в.-24.12.2014 року, МФО 899998.

Згідно з ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

          Станом на час розгляду подання, ні з боку заявника, ні з боку товариства не було надано до суду доказів сплати відповідачем заборгованості в сумі 6360,97 грн.

          Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" заявленого Жовтневою об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ ДФС у Миколаївській області у поданні податкового боргу у сумі 6360,97 грн., а отже, подання Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Миколаївській області є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,812,69,71,128,158,163,183-3, 256 КАС України, суд -                                                             П О С Т А Н О В И В:                                                                      Подання Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС У Миколаївській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" про стягнення податкового боргу в сумі 6 360,97 грн. - задовольнити.                                        Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Вантаж - Сервіс" ( код ЄДРПОУ 39411462) на користь Держави кошти, в рахунок погашення податкового боргу в сумі 6 360,97 (шість тисяч триста шістдесят гривень дев'яносто сім копійок )          .                                        Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя                                                                                           Г. В. Лебедєва

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.08.2015
Оприлюднено27.08.2015
Номер документу48839251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/2729/15

Постанова від 19.08.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

Ухвала від 18.08.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні