Постанова
від 06.07.2009 по справі 2а-6030/09/10/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

06.07.09 Справа №2а-6030/09/10/0170

14:55 м. Сімферополь

Окружний адміністративни й суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді Кудряшо вої А.М. ,

при секретарі судового зас ідання Дєрюшкової І.А.,

за участю:

представник позивача - не з 'явився;

представник відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пен сійного фонду України в Джан койському районі АР Крим

до Сільського комунально го підприємства "Адріана"

про стягнення заборговано сті по страховим внескам на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінан совим санкціям та пені,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністра тивного суду Автономної Респ убліки Крим 05 травня 2009 року зв ернулось Управління Пенсійн ого фонду України Джанкойськ ому районі АР Крим з адмініст ративним позовом до Сільсько го комунального підприємств а "Адріана" про стягнення забо ргованості станом на 24.04.2009 року по страховим внескам на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування, фінансови м санкціям та пені у загальні й сумі 19701 гривні 81копійки: зі ст рахових внесків на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 4593 грив ні 73 копійки; з фінансових сан кцій у розмірі 15108 гривень 08 коп ійок .

Позовні вимоги обґрунтова ні положеннями ст.ст. 17, 20, 106 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" та мотивовані тим , що відповідачем не сплачуют ься у повному обсязі внески у встановленому законом строк и.

У судове засідання, яке відб улося 06.07.2009 року, представник по зивача не з'явився, на адресу с уду, до судового засідання ві д позивача надано клопотання щодо розгляду справи за відс утністю його представника.

Від позивача, 06.07.2009 року, до су дового засідання, на адресу с уду надано клопотання щодо р озгляду справи за відсутніст ю його представника та уточн ення відносно суми, яка підля гає стягненню у розмірі 14585 гри вень 86 копійок, у зв'язку з част ковою сплатою заборгованос ті відповідачем у добровільн ому порядку.

Відповідач явку представн ика явку представника не заб езпечив, про час, дату та місце розгляду справи повідомлени й належним чином (а.с.19) про прич ини неявки суду не повідомив , заперечень на позов до суду н е надав.

У відповідності до положен ь ч.3 ст.122, ст. 128 КАС України, суд в важає за можливе розглянути дану адміністративну справу по суті у відсутності не з' явившихся учасників процесу .

Дослідивши документи та ма теріали справи, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтують ся позовні вимоги, об' єктив но оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, судом встановлене на ступне.

Відповідач зареєстрований в Управлінні ПФУ в Джанкойсь кому районі АР Крим як платни к страхових внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування за реєстрац ійним номером 02010270.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, основи та м еханізми функціонування сис теми загальнообов'язкового д ержавного пенсійного страху вання, призначення, перераху нку і виплати пенсій, є Закон У країни № 1058-IV “Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування”

У виконання положень зазна ченого закону постановою ПФУ від 19.12.2003р. №21-1 була затверджена інструкція про порядок обчи слення і сплати страхувальни ками та застрахованими особа ми внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування, відповідно до преам були якої, зазначена Інструк ція визначає правила реєстра ції у якості платника внескі в, порядок нарахування та стр оки сплати страхових внесків , порядок відшкодування підп риємством витрат ПФУ на випл ату та доставку пільгових пе нсій, особливості сплати вне сків з окремих видів господа рських операцій, порядок стя гнення заборгованості зі стр аховиків (побудований на нов их принципах), порядок нараху вання та погашення пені та зд ійснення контролю за сплатою страхових внесків, тощо.

Відповідно до п. 5.1.4 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої Постановою пр авління Пенсійного фонду Укр аїни №21-1 від 19.12.2003 р., передбачено , що нараховані за відповідни й базовий звітний період стр ахові внески сплачуються пла тниками шляхом перерахуванн я безготівкових сум з їх банк івських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду незалежно від виплати зар обітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітним пері одом є календарний місяць.

Відповідно до п. 6. ст. 17 Закону України № 1058-IV “Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальник зобов'язаний нараховувати, о бчислювати та сплачувати у в становлений термін та у повн ому обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 12 ст. 20 Закону України № 1058-IV “Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування” страхові внес ки підлягають сплаті неза лежно від фінансового стану платника страхових внесків .

Згідно розрахунків страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, що підлягають до сп лати відповідачем з даного с пору було добровільно розра ховано суми зобов'язань зі сп лати страхових внесків за лю тий 2009 року ( а.с.6) та частково сп лачено, у зв'язку з чим, позива чем, на суму несплачених стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування було винесено та направлено на адресу відпові дача вимогу про сплату боргу № Ю-609с від 06.04.2009 року на загальну суму 4593 гривні 73 копійки, яку бу ло отримано представником ві дповідача та у встановлений строк не оскаржено, а також ві дповідно до положень ст.106 Зак ону України “Про загальнообо в'язкове пенсійне страхуванн я” сума боргу не сплачена.

Згідно п. п. 2,3 ст. 106 Закону Укра їни “Про загальнообов'язкове пенсійне страхування” суми страхових внесків, вчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками в строки , зазначені ст. 20 даного Закону , вважаються простроченою за боргованістю по сплаті страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Відповідно до частини 10 ста тті 20 Закону якщо страхувальн ики несвоєчасно або не в повн ому обсязі сплачують страхов і внески, до них застосовують ся фінансові санкції, передб ачені Законом. Право застосу вання фінансових санкцій пун ктом 6 частини 1 статті 64 Закону надано територіальним орган ам Пенсійного фонду. Частино ю 17 статті 106 встановлено, що ві д імені виконавчих органів П енсійного фонду накладати фі нансові санкції мають право начальники управлінь Пенсій ного фонду в районах.

Відповідно до п. 13 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'я зкове пенсійне страхування” про нарахування пені та накл адення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи в иконавчих органів Пенсійног о фонду в порядку, встановлен ому правлінням Пенсійного фо нду, виносять рішення, які про тягом трьох робочих днів із д ня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи орг анізації, яка здійснює випла ту і доставку пенсій. Рішення про застосування фінансових санкцій можуть бути оскарже ні у встановленому законом п орядку.

По результатам документал ьної перевірки УПФУ в Джанко йському районі АР Крим, з пита нь достовірності, повноти на рахування та перерахунку заг альнообов'язкових внесків на загальнообов'язкове пенсій не страхування, відносно від повідача, Сільського комуна льного підприємства "Адріана ", на підставі акту № 36 від 31.03.2009 ро ку, відповідно до вимог п.4 ч.9 ст .109 Закону України “Про загаль нообов'язкове пенсійне страх ування” було винесене рішен ня № 168 від 14.04.2009 року про застосу вання фінансових санкцій у р озмірі 14768 гривень 08 копійок та рішення № 169 від 14.04.2009 року про за стосування фінансових санкц ій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встано вленою формою або подання не достовірних відомостей, що в икористовуються в системі пе рсоніфікованого обліку на су му 340 гривень 00 копійок.

Рішення № 168 та №169 від 14.0.42009 року , у встановлений законом стро к було отримано представнико м відповідача (а.с.7,11), рішення н е оскаржені та сума фінансов их санкцій відповідачем не с плачена.

Відповідно до абзацу 6 части ни 6 статті 20 Закону України "Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування", п .5.1.6. Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженою Поста новою правління Пенсійного ф онду України від 19 грудня 2003 ро ку №21-1 (зареєстрована в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за №64/8663), перерахування ст рахових внесків здійснюєтьс я страхувальником одночасно з одержанням (перерахування м) коштів на оплату праці, у то му числі в безготівковій або натуральній формі або з виру чки від реалізації товарів (п ослуг). При цьому відповідно д о частини 15 статті 106 Закону Укр аїни "Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання" строк давності щодо стя гнення недоїмки, пені та штра фів не застосовується.

Крім того, згідно із частино ю 12 статті 20 Закону України "Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування" ст рахові внески підлягають спл аті незалежно від фінансовог о стану платника та мають прі оритет перед всіма іншими зо бов' язаннями, у тому числі і з сплати податків та інших об ов' язкових платежів.

Приймаючи до уваги клопота ння позивача про зменшення р озміру позовних вимог у зв'яз ку з їх частковою сплатою від повідачем під час розгляду с прави у суді, а також враховую чі, що у матеріалах справи від сутні відомості про погашенн я відповідачем заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування , фінансових санкцій та пені п о страховим внескам у повном у обсязі, про оскарження ріше нь і вимоги у встановленому д іючим законодавством порядк у, позовні вимоги у межах заяв лених на суму 14585 гривень 86 копі йок підлягають задоволенню.

Оскільки згідно з частиною 4 статті 94 КАС України у справа х, у яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, і відпо відачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсн ені позивачем, з відповідача не стягуються, тому судові ви трати по справі не підлягают ь стягненню з відповідача.

Судом 06.07. 2009 року оголошена вс тупна та резолютивна частини постанови, у повному обсязі п останову складено 13.07. 2009 року.

Керуючись ст.ст.160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задоволь нити.

2. Стягнути з Сільського ком унального підприємства "Адрі ана" (код ЄДРПОУ 31336514, юридична а дреса: 96160, АР Крим, Джанкойськи й район, с. Заречне, вул. Каліні на, буд. 24-А) на користь Управлін ня Пенсійного фонду в Джанко йському районі АР Крим забор гованість зі страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, фінансових санкцій (штрафу та пені) у загальній сумі 14585 (ч отирнадцять тисяч п'ятьсот в ісімдесят п'ять ) гривень 81 коп ійка.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня склад ення у повному обсязі у разі н еподання заяви про апеляційн е оскарження (апеляційної ск арги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набирає законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої протягом 20 днів може бути подана апеляційна скарг а.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Кудр яшова А.М.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення06.07.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу4884621
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6030/09/10/0170

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кудряшова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні